Amsterdam UMC werkt aan onderzoek vaccin tegen Lyme
Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme is een zoönose. Dit houdt in dat het een ziekte is die wordt overgedragen van dier (teek) op mens. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met de Borrelia-bacterie, deze bacterie wordt overgedragen via een tekenbeet. Dit maakt dat Lyme een non-alimentaire zoönosen is. De ziekte wordt niet via voeding overgedragen (alimentaire zoönosen).
Niet iedereen wordt ziek van een tekenbeet. In Nederland lopen we jaarlijks 1.5 miljoen tekenbeten op. Zo'n 25.500 mensen die gebeten zijn door een teek krijgen een rode vlek op de huid rondom de tekenbeet. Daarnaast kregen 1.500 mensen ook op andere plekken op het lichaam lymklachten.
In Nederland hebben 25.000 mensen deze ziekte en ondervinden 1500 patiënten ernstige gevolgen ervan. De ziekte beperkt zich niet tot Nederland; het is een internationaal probleem. Politiek en maatschappelijk is er aandacht voor de ziekte. Er zijn 2 actieve patiëntenorganisaties.
Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar in 2016 het actieplan Lymeziekte opgesteld over de ziekte van Lyme. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen: lyme, teken(hersen)vliesontsteking, tekenkoorts en andere tekenoverdraagbare aandoeningen.
In diverse programma’s en -projecten hebben patiënten een actieve inbreng. Zeker ook bij Lyme. Lees de aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek in het rapport van PGOsupport.
Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe), mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij heeft in samenwerking met Uitgeverij Lias het boek Lymeziekte ontwikkeld.
In het online dossier van BWM lees je interessante nieuwe artikelen over lyme.
Dit boek is online en in de boekhandel verkrijgbaar.Ben je gebeten door een teek? Meld dit dan bij tekenradar.nl.
Meld je tekenbeetOm vast te stellen of iemand Lymeziekte heeft zijn verschillende testen beschikbaar. De cellulaire test, die test op antistoffen, is in de VICTORY-studie onderzocht. Het blijkt dat deze geen betrouwbare uitslag geeft.
Bekijk het YouTube filmpjeEen besmetting met lymeziekte kan je leven zwaar beïnvloeden. Heb je klachten? Bezoek je huisarts. Die kijkt welke vervolgstappen nodig zijn. In Nederland werken onderzoekers samen om lymeziekte vast te stellen, in kaart te brengen en te behandelen. Meer informatie?
Bekijk het YouTube filmpjeFarmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme.
Hoe verwijder je het beste een teek, welke klachten kunnen er ontstaan na een tekenbeet en hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme? Een overzicht....
Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27.000 mensen lymeziekte. Enkele duizenden houden langdurige en invaliderende klachten. “We gaan onderzoeken of een vaccin lymeziekte kan voorkomen”, aldus hoogleraar Joppe Hovius van Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum. Vrijwilligers die zich willen laten vaccineren voor deze studie zijn welkom.
Hoewel de meeste kinderen en volwassenen met lymeziekte volledig of nagenoeg volledig herstellen na een antibioticakuur, blijven sommige mensen last houden van aanhoudende klachten. Vaak bestaan deze klachten uit vermoeidheid, cognitieve beperkingen of pijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de mensen met de ziekte van Lyme klachten houdt, ook na de behandeling.
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.