Verbeteringen voor de patient gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over Lymeziekte. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Week van de Implementatie

Logo Week van de Implementatie

Succesvol nieuwe kennis implementeren vraagt aandacht en expertise. Tijdens de Week van de Implementatie delen professionals hun ervaringen met u. ZonMw organiseert meerdere activiteiten.

Meer informatie

Subsidieonderzoek

De programmacommissie heeft in december 2016 subsidieaanvragen besproken en beoordeeld. Een patiëntenvertegenwoordiging was aanwezig als adviseur. Drie aanvragen zijn gehonoreerd. Als de honorerings- en afwijzingsbrieven zijn verstuurd aan de projectleiders, vindt u op deze website informatie over de gehonoreerde projecten. De projecten starten in de zomer van 2017.

Lees het nieuwsbericht over de gehonoreerde projecten

Lees over wat er aan vooraf ging

Patiëntenparticipatie

In diverse programma’s en -projecten hebben patiënten een actieve inbreng. Zeker ook bij Lyme.

  • lees het verslag van projectleidersbijeenkomst september 2017 over patiëntenparticipatie
  • lees de aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek in het rapport van PGOsupport

Stand van zaken subsidieronden

Op dit onderwerp zijn momenteel en in de nabije toekomst geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw

Actieplan Lymeziekte

Actieplan Lyme

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben gezamenlijk in 2016 een actieplan Lymeziekte opgesteld om de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte in de praktijk en het beleid te verbeteren.

Lees het actieplan in het Nederlands en Engels

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nationaal Lymeziekte Expertisecentrum, mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Lopende ZonMw-projecten

  • Victory: Validation of Cellular tests for Lyme borreliosis
  • TBEV: Contributions to Monitoring, Early Warning and Intervention in The Netherlands (TBEV-COMEIN)
  • LymeProspect KIDS: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms in children (<18 yrs of age)
  • Borrelia-induced inhibition of antigen presentation: a novel escape mechanism from the host defense system
  • LymeProspect: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms
  • Ticking on Pandora's box: onderzoek naar door teken overdraagbare aandoeningen anders dan lyme of tekenencefalitis.

Afgeronde ZonMw-projecten

Actueel

Volg via RSS

Ziekte van Lyme kan niet aangetoond worden met ELISpot-test

Een nieuwe test om aan te tonen of mensen met klachten daadwerkelijk de ziekte van Lyme hebben, blijkt geen uitsluitsel te kunnen geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Diakonessenhuis Utrecht in samenwerking met het RIVM. De test kan geen onderscheid maken tussen mensen die de ziekte nu hebben en mensen die de ziekte in het verleden gehad hebben en er nu van genezen zijn. Lees het Engelstalige bericht.

Elders gezien

Patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek: zo doe je dat bij Lyme!

“Communicatie” is het woord waar veel, zo niet alles om draait. Drie belangrijke communicatieaspecten bespraken projectleiders, commissieleden, patiëntvertegenwoordigers, STZ, NVLP, Patiëntenfederatie Nederland en stichting Q-support. Zij deelden met elkaar inzichten in effectieve en soepel verlopende patiëntenparticipatie in het wetenschappelijk onderzoek, tijdens de projectleidersbijeenkomst over Lyme.

teek op hand
Nieuws

2,5 miljoen euro voor de ziekte van Lyme

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Dit centrum moet ervoor zorgen dat de diagnostiek en behandeling van patiënten met de ziekte van Lyme verbetert.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website