Verbeteringen voor de patient gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over Lymeziekte. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Subsidieonderzoek

De programmacommissie heeft in december 2016 subsidieaanvragen besproken en beoordeeld. Een patiëntenvertegenwoordiging was aanwezig als adviseur. Drie aanvragen zijn gehonoreerd. De projecten zijn in de zomer van 2017 gestart.

Lees het nieuwsbericht over de gehonoreerde projecten

Lees over wat er aan vooraf ging

Patiëntenparticipatie

In diverse programma’s en -projecten hebben patiënten een actieve inbreng. Zeker ook bij Lyme.

  • lees het verslag van projectleidersbijeenkomst september 2017 over patiëntenparticipatie
  • lees de aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek in het rapport van PGOsupport

Systematische tekencontrole

YouTube filmpje tekencontrole

Ben je in de natuur geweest? Controleer jezelf en anderen dan altijd op teken. Bekijk het filmpje van Stigas met duidelijke uitleg hoe je dit het beste doet.

Bekijk het YouTube filmpje

Stand van zaken subsidieronden

Op dit onderwerp zijn momenteel en in de nabije toekomst geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw

Actieplan Lymeziekte

Actieplan Lyme

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben gezamenlijk in 2016 een actieplan Lymeziekte opgesteld om de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte in de praktijk en het beleid te verbeteren.

Lees het actieplan in het Nederlands en Engels

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe), mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Meld je tekenbeet op tekenradar.nl

Ben je gebeten door een teek? Meld dit dan bij tekenradar.nl.

Meld je tekenbeet

Lopende ZonMw-projecten

  • Victory: Validation of Cellular tests for Lyme borreliosis
  • TBEV: Contributions to Monitoring, Early Warning and Intervention in The Netherlands (TBEV-COMEIN)
  • LymeProspect KIDS: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms in children (<18 yrs of age)
  • Borrelia-induced inhibition of antigen presentation: a novel escape mechanism from the host defense system
  • LymeProspect: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms
  • Ticking on Pandora's box: onderzoek naar door teken overdraagbare aandoeningen anders dan lyme of tekenencefalitis
  • TLR10 activatie remt Lyme artritis: Na herkenning van ziekteverwekkers zoals de Borrelia-bacterie komt ons afweersysteem in actie om deze op te ruimen. De rol van 1 van deze herkenners (TLR10) wordt bestudeerd, omdat TLR10 een unieke remmende functie heeft. TLR10 zou daarom gebruikt kunnen worden in behandeling van de ziekte van Lyme (Radboudumc; Veni-project 91617006; gestart in januari 2017)

Afgeronde ZonMw-projecten

Update BWM-cahier Ziekte van Lyme

voorkant update BWM-cahier Ziekte van Lyme

Tijdens de Week van de Teek publiceert stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) nieuwe artikelen over tekenbeten en mogelijke gevolgen, zoals de ziekte van Lyme. Deze artikelen zijn geschreven door wetenschappers en specialisten op het gebied van de ziekte van Lyme. Het is een update van het BWM-cahier over Lyme uit 2012.

Lees de update 2018

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe artikelen tijdens de Week van de Teek

Tijdens de Week van de Teek publiceert stichting Biowetenschappen en Maatschappij nieuwe artikelen over tekenbeten en mogelijke gevolgen, zoals de ziekte van Lyme. Wanneer moet je testen op de ziekte van Lyme? Zijn de tests in het buitenland beter? Wist je dat teken nog andere ziekten kunnen overbrengen dan de ziekte van Lyme? Antwoord op deze vragen en meer lees je in onze nieuwe artikelen. Heb je een vraag die we nog niet hebben beantwoord?...

Elders gezien
Tweet

Aantal mensen met Lyme ruim verviervoudigd

In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd.

Elders gezien

Utrechts Landschap deelt pasjes uit als wapen tegen teken

Het Utrechts Landschap gaat speciale pasjes verspreiden waarmee bezoekers van natuurgebieden deze zomer teken kunnen verwijderen. De tekenpasjes, die het formaat hebben van een bankpas, worden gratis verstuurd. Er zijn 7.000 tekenpasjes beschikbaar.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website