Verbeteringen voor de patient gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar in 2016 een actieplan opgesteld over de ziekte van Lyme. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen: lyme, teken(hersen)vliesontsteking, tekenkoorts en andere tekenoverdraagbare aandoeningen.

Onderwerpen

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Week van de Teek

Week van de teek

Van 22 t/m 26 juni is de jaarlijkse Week van de Teek. Deze week wordt georganiseerd door een grote groep landelijke samenwerkende organisaties. Maandag 22 juni is de aftrap met een webinar 'Tekenexperts online'.

Lees meer op de website van Stigas

Interessante Lymeprojecten

tekenwaarschuwingsbord

In het Pandora project wordt onderzoek gedaan naar andere teken-overdraagbare aandoeningen dan Lyme en TBE in Nederland. Patiënten met koorts na een tekenbeet kunnen zich melden om deel te nemen aan het onderzoek. Daarnaast is onderzocht hoe vaak andere teken-overdraag bare aandoeningen in Europa voorkomen.

Bekijk al onze Lymeprojecten

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Patiëntenparticipatie

In diverse programma’s en -projecten hebben patiënten een actieve inbreng. Zeker ook bij Lyme.

  • lees het verslag van projectleidersbijeenkomst september 2017 over patiëntenparticipatie
  • lees de aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek in het rapport van PGOsupport

Stand van zaken subsidieronden

Op dit onderwerp zijn momenteel en in de nabije toekomst geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw

Update BWM-cahier Ziekte van Lyme

voorkant update BWM-cahier Ziekte van Lyme

Tijdens de Week van de Teek publiceert stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) nieuwe artikelen over tekenbeten en mogelijke gevolgen, zoals de ziekte van Lyme. Deze artikelen zijn geschreven door wetenschappers en specialisten op het gebied van de ziekte van Lyme. Het is een update van het BWM-cahier over Lyme uit 2012.

Lees de update 2020

Meld je tekenbeet op tekenradar.nl

Ben je gebeten door een teek? Meld dit dan bij tekenradar.nl.

Meld je tekenbeet

Tekenrader, een stukje Citizen Science

Bron: Hamdiui et. al. BMC Public Health (2020) 20:344

Citizen science - burgers helpen onderzoekers door meldingen door te geven over onder andere tekenbeten, luizen, ratten en muggen. Maar citizen science kan ook helpen tijdens uitbraken van infectieziekten.

Lees het hele artikel

Bekijk het cahier Help, ik ben besmet

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe), mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Quiz: Wat weet jij van de teek?

BWM heeft een quiz gemaakt over teken. Wat weet jij van teken en de ziekte van Lyme?

Test je kennis

Actueel

Oproep aan alle deelnemers van het PLEASE onderzoek (behandeling van chronische lymeziekte)

Tussen 2010 en 2013 hebben 280 mensen met chronische Lymeklachten deelgenomen aan het PLEASE onderzoek van het Radboudumc. In 2020 is het vervolgonderzoek PLEASE5+ gestart, waarvoor al deze deelnemers opnieuw uitgenodigd worden.

Met veel van deze deelnemers is inmiddels contact geweest. Een deel is echter nog niet bereikt. Heel graag komt het Radboudumc ook met hen in contact. Bent u een deelnemer geweest? Lees er meer over via de link

Elders gezien

Verspreiding van tekenencefalitisvirus in Nederland

Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen teken iemand in Nederland, vooral tussen maart en oktober. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis(TBE)-virus overbrengen. Hoewel het risico op TBE na een tekenbeet vele malen kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op...

teek op een grasstengel
Nieuws

Subsidieronde ‘Infectieziekten: kennisontwikkeling, interventies en evaluatie van preventie en bestrijding’ geopend

De eerste subsidieoproep van het nieuwe programma Infectieziektebestrijding 3 (2019-2023) is geopend. Het doel van het programma is het bevorderen van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de infectieziektebestrijding en versterken van de kennisinfrastructuur in de gezondheidszorg, om bij te dragen aan het verminderen van het aantal zieke mensen door infectieziekten.

Virus en bacterie
Nieuws

Akkoord voor nieuw programma Infectieziektebestrijding

Het ministerie van VWS heeft het ZonMw-programmavoorstel ‘Infectieziektebestrijding 3 (2019-2023)’ goedgekeurd. Het programma is een vervolg op het programma Infectieziektebestrijding dat van start ging in 2014.

Viral hepatitis infection causing chronic liver disease
Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website