Verbeteringen voor de patient gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over de ziekte van Lyme. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen: lyme, teken(hersen)vliesontsteking, tekenkoorts en andere tekenoverdraagbare aandoeningen.

Onderwerpen

Uitgelicht

Medische Inspirator prijs werkt dit jaar samen met patiëntenorganisaties

logo Medische Inspirator prijs

Inschrijving voor de Medische Inspirator prijs 2018 is geopend! Indienen kan tot 29 mei. De Medische Inspirator prijs is een aanmoedigingsprijs voor duurzame samenwerkingsverbanden tussen patiënten en onderzoekers. De samenwerking is bedoeld om vraaggericht onderzoek naar die producten waar patiënten behoefte aan hebben te versnellen. Omdat patiëntenorganisaties meer zicht hebben op de onderzoeksprioriteiten van medische producten van de patiënt, kunnen onderzoekers met hen samen een aanvraag indienen. Meer informatie over de patiëntenorganisaties en voor dit jaar vindt u in het nieuwsbericht via onderstaande link.

Meer informatie over de Medische Inspirator prijs 2018

Subsidieonderzoek

De programmacommissie heeft in december 2016 subsidieaanvragen besproken en beoordeeld. Een patiëntenvertegenwoordiging was aanwezig als adviseur. Drie aanvragen zijn gehonoreerd. De projecten zijn in de zomer van 2017 gestart.

Lees het nieuwsbericht over de gehonoreerde projecten

Lees over wat er aan vooraf ging

Patiëntenparticipatie

In diverse programma’s en -projecten hebben patiënten een actieve inbreng. Zeker ook bij Lyme.

  • lees het verslag van projectleidersbijeenkomst september 2017 over patiëntenparticipatie
  • lees de aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek in het rapport van PGOsupport

Systematische tekencontrole

YouTube filmpje tekencontrole

Ben je in de natuur geweest? Controleer jezelf en anderen dan altijd op teken. Bekijk het filmpje van Stigas met duidelijke uitleg hoe je dit het beste doet.

Bekijk het YouTube filmpje

Stand van zaken subsidieronden

Op dit onderwerp zijn momenteel en in de nabije toekomst geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw

Actieplan Lymeziekte

Actieplan Lyme

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben gezamenlijk in 2016 een actieplan Lymeziekte opgesteld om de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte in de praktijk en het beleid te verbeteren.

Lees het actieplan in het Nederlands en Engels

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe), mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Meld je tekenbeet op tekenradar.nl

Ben je gebeten door een teek? Meld dit dan bij tekenradar.nl.

Meld je tekenbeet

Lopende ZonMw-projecten

  • Victory: Validation of Cellular tests for Lyme borreliosis
  • TBEV: Contributions to Monitoring, Early Warning and Intervention in The Netherlands (TBEV-COMEIN)
  • LymeProspect KIDS: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms in children (<18 yrs of age)
  • Borrelia-induced inhibition of antigen presentation: a novel escape mechanism from the host defense system
  • LymeProspect: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms
  • Ticking on Pandora's box: onderzoek naar door teken overdraagbare aandoeningen anders dan lyme of tekenencefalitis
  • TLR10 activatie remt Lyme artritis: Na herkenning van ziekteverwekkers zoals de Borrelia-bacterie komt ons afweersysteem in actie om deze op te ruimen. De rol van 1 van deze herkenners (TLR10) wordt bestudeerd, omdat TLR10 een unieke remmende functie heeft. TLR10 zou daarom gebruikt kunnen worden in behandeling van de ziekte van Lyme (Radboudumc; Veni-project 91617006; gestart in januari 2017)

Afgeronde ZonMw-projecten

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Update BWM-cahier Ziekte van Lyme

voorkant update BWM-cahier Ziekte van Lyme

Tijdens de Week van de Teek publiceert stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) nieuwe artikelen over tekenbeten en mogelijke gevolgen, zoals de ziekte van Lyme. Deze artikelen zijn geschreven door wetenschappers en specialisten op het gebied van de ziekte van Lyme. Het is een update van het BWM-cahier over Lyme uit 2012.

Lees de update 2018

Actueel

Volg via RSS

Twee derde minder tekenbeten gemeld dan verwacht

Het RIVM meldt dat het aantal meldingen van tekenbeten de afgelopen weken bijzonder hard daalt. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter. Toch zijn ze ook bij dit warme weer actief. Ondanks de daling worden nog steeds duizenden mensen per week door teken gebeten.

Elders gezien

Neemt u een teek mee terug van uw zomervakantie?

De kans is niet heel groot maar teken kunnen ziekten veroorzaken met vervelende gevolgen. Zorg er dus voor dat u geen lyme of andere ziekten die teken overdragen, als souvenir mee terug neemt.

kinderen op camping
Nieuws

500.000 tekenbeten in juni en juli verwacht

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research verwachten dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten.

Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek. En waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Je kunt jezelf op deze website ook aanmelden voor deelname aan onderzoek als je een tekenbeet of lyme hebt opgelopen.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website