Verbeteringen voor de patient gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over Lymeziekte. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Subsidieonderzoek

De programmacommissie heeft in december 2016 subsidieaanvragen besproken en beoordeeld. Een patiëntenvertegenwoordiging was aanwezig als adviseur. Drie aanvragen zijn gehonoreerd. Als de honorerings- en afwijzingsbrieven zijn verstuurd aan de projectleiders, vindt u op deze website informatie over de gehonoreerde projecten. De projecten starten in de zomer van 2017.

Lees het nieuwsbericht over de gehonoreerde projecten

Lees over wat er aan vooraf ging

Symposium Focus op Lymeziekte 7 april 2017

Tijdens de week van de teek is op 7 april het symposium Focus op Lymeziekte. Nieuw onderzoek en de resultaten van lopend onderzoek staan op het programma. Net als het Nationaal Lymeziekte Expertisecentrum. Meer informatie op www.focusoplyme.nl

Actieplan Lymeziekte

Actieplan Lyme

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben gezamenlijk in 2016 een actieplan Lymeziekte opgesteld om de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte in de praktijk en het beleid te verbeteren.

Lees het actieplan

Patiëntenparticipatie

Aanbevelingen voor succesvolle betrokkenheid van patiënten/cliënten bij medisch-wetenschappelijk onderzoek zijn te lezen in het rapport van PGOsupport

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

Dit gebeurt op 2 manieren, onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Lyme Behandel- en Expertisecentrum in oprichting, mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Lopende ZonMw-projecten

  • Victory: Validation of Cellular tests for Lyme borreliosis
  • TBEV: Contributions to Monitoring, Early Warning and Intervention in The Netherlands (TBEV-COMEIN)
  • LymeProspect KIDS: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms in children (<18 yrs of age)
  • Borrelia-induced inhibition of antigen presentation: a novel escape mechanism from the host defense system
  • LymeProspect: a prospective study into the longterm-effects of Lyme borreliosis and determinants for persisting symptoms
  • Ticking on Pandora's box: onderzoek naar door teken overdraagbare aandoeningen anders dan lyme of tekenencefalitis.

Afgeronde ZonMw-projecten

Week van de teek

Week van de teek

De Week van de Teek wordt jaarlijks in het voorjaar georganiseerd door een grote groep landelijke samenwerkende organisaties.

Lees meer op de website van Stigas

Spinozapremie voor Lyme-onderzoeker Mihai Netea

Prof. dr. M.G. (Mihai) Netea (1968) is hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc. Hij ontving 10 juni 2016 de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Hij onderzoekt onder andere hoe het afweersysteem micro-organismen herkent. Ook doet hij als als internist-infectioloog baanbrekend onderzoek naar de mechanismen in het immuunsysteem. Deze zijn ook voor Lyme een belangrijke onderzoeksrichting.

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website