Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.
De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk. Klinisch geneticus Marjolein Kriek werkte eraan mee.
In de life sciences worden steeds meer data gegenereerd. Data stewards zijn nodig om onderzoekers te ondersteunen in goed datamanagement conform de FAIR (findable, accessible, interoperable and reusable) principes. In dit project is een breed gedragen functie-, competentie- en vaardigheidsprofiel ontwikkeld. Door praktische leerdoelen te definiëren, is het grondwerk gelegd voor het verder professionaliseren van de data stewardfunctie. Er worden nu volgende stappen gezet in het project Professionalisering van het NPOS (Nationaal Platform Open Science) onder leiding van ZonMw en in samenwerking met het LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), een gezamelijke inspanning van ELIXIR-NL, UMC Utrecht, Radboudumc, UMCG, Zilveren Kruis, KWF, DTL, en ZonMw. Bekijk de resultaten op dtls.nl
In veel Europese landen is een strategisch plan opgesteld om Personalised Medicine te implementeren in de zorg. In december 2018 presenteerden diverse landen hun plannen op een bijeenkomst in Brussel. Deze vindt u hier:
Binnen het programma Personalised Medicine is aan diverse projecten in verschillende subsidierondes subsidies toegekend. De projecten hebben als doel om patiënten beter te diagnosticeren en gerichtere behandeling mogelijk te maken.
Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.
Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.
In mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de ronde Onderzoek met Bestaande data verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers wordt gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden.
Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom.
Harald Moonen, Catherijne Knibbe, Bert Leufkens en Véronique Timmerhuis
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
In mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de ronde Onderzoek met Bestaande data verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers wordt gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden.
Het gebruik van klinische data die over langere periodes verzameld zijn, en welke ook direct aansluiten op de dagelijkse praktijk, biedt de...