Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.

Uitgelicht

‘We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt’

man voor presentatiescherm
Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is goed nieuws voor de patiënt en voor de medische wetenschap, zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation.

Lees het artikel

PATH maakt voorspellende moleculaire diagnostiek bij kanker eenduidig

Onderzoeker Lieneke Steeghs

Bijna alle Nederlandse pathologielaborato- ria werken in één project samen aan een gelijkschakeling van voorspellende mole- culaire analyses in de pathologie. Dat draagt bij aan de toepassing van precisie-medicijnen bij patiënten met kanker. Lieneke Steeghs, onderzoeker bij het PATH-project, vertelt over de stand van zaken.

Lees het interview

Programma Personalised Medicine

personalised medicine

Binnen het programma Personalised Medicine is aan diverse projecten in verschillende subsidierondes subsidies toegekend. De projecten hebben als doel om patiënten beter te diagnosticeren en gerichtere behandeling mogelijk te maken.

Programma Personalised Medicine

Therapie op maat dichterbij voor kinderen met kanker

Als kanker bij kinderen na behandeling terugkomt, reageert de tumor niet meer op de oorspronkelijke therapie. Met gerichte medicatie is er voor hen nog wel winst te behalen, al was het maar extra tijd in relatief goede conditie. Onderzoek van het Prinses Máxima Centrum versnelt de kennisontwikkeling op dit terrein.

Lees het interview

Onderzoek naar compleet dna-profiel voor therapie op maat bij melanoom

Een consortium van onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation ontvangen een bedrag van 260.000 euro voor een uitbreiding van de TANGO-studie. Hiermee zoeken zij naar biomarkers die voorspellen of iemand wel of niet zal reageren op immunotherapie.

Lees het interview

Behalve vragen over privacy roepen biobanken ook nieuwe ethische kwesties op

Logo ELSI Servicedesk

Een artikel in Medicines beschrijft de wet die in België is ingegaan om specifieke ethische kwesties rondom biobanken goed te regelen. Anders dan in België heeft Nederland niet één specifieke wet bedoeld voor biobanken. Wel is nu bijna een jaar de ELSI Servicedesk actief om onderzoekers te ondersteunen met het oplossen van dit soort kwesties.

Lees verder

Landelijke actieplannen: Van genoom data naar personalised medicine

Beeld pijlen in de roos van een doelschijf

In veel Europese landen is een strategisch plan opgesteld om Personalised Medicine te implementeren in de zorg. In december 2018 presenteerden diverse landen hun plannen op een bijeenkomst in Brussel. Deze vindt u hier:

Lees verder

‘Whole exome sequencing’ in de dagelijkse praktijk

DNA

‘Whole exome sequencing’ (WES) wordt als standaarddiagnostiek bij patiënten met een mogelijke monogenitische afwijking steeds gangbaarder. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van WES-genpanels bij specifieke medische indicaties. De analyse richt zich op een subset van genen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een bepaald klinisch beeld. De verwachting is dat WES op korte termijn voor artsen uit vele disciplines tot het diagnostische standaardarsenaal behoort. Een NTvG artikel gaat hier dieper op in.

Naar het artikel van NTvG

Professionalisering functie datasteward

Binaire computer technologie

Het ZonMw programma Personalised Medicine is in 2018 een initiatief gestart voor het professionaliseren van de functie van datasteward voor life science onderzoek. De eerste resultaten zijn onlangs gepubliceerd: een life sciences data steward function matrix. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Salome Scholtens (UMCG) en Dr. Celia van Gelder (DTL) en in samenwerking met collega’s uit o.a. RadboudUMC en UMCU.
Naast dit project worden in landelijk verband ook profielen en een opleiding ontwikkeld voor datastewards (data experts voor de ondersteuning van onderzoekers), zoals LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), NFU samenwerking Data4LifeSciences en NPOS (Nationaal Platform Open Science).

 

Nationale Wetenschapsagenda

Logo nationale wetenschapsagenda

Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.

Route Personalised Medicine

Abonneer u op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen' en/of 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Gepersonaliseerde diagnostiek van patiënt met bloedziekte vergroot kans op genezing

Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen de bloedziekten acute myeloïde leukemie en multipel myeloom per patiënt gedetailleerd typeren. Daarvoor gebruiken zij next-generation sequencing. Zo komen zij tot een betere diagnostiek en prognostiek, en kunnen behandelaars efficiënter en gepersonaliseerd behandelen, zegt projectleider en moleculair bioloog dr. Peter Valk: ‘We geven patiënten hiermee een betere kans op genezing.’

Moleculair bioloog dr. Peter Valk (Erasmus MC)
Nieuws

Nieuwe kennis DNA: opnieuw contact met patiënt?

DNA-onderzoek ontwikkelt zich razendsnel. Er komt steeds meer kennis beschikbaar. “Het is de vraag of en hoe je daarover opnieuw contact opneemt met patiënten bij wie in het verleden DNA-onderzoek is gedaan”, vertelt ethicus en AIOS klinische genetica Noor Giesbertz (UMC Utrecht). Samen met het Antoni van Leeuwenhoek deed ze hier onderzoek naar. “Je wilt dat mensen toegang hebben tot nieuwe kennis die belangrijk kan zijn voor hun gezondheid, maar...

Elders gezien

MG-NL identifies obstacles to use and reuse genomics data

MG-NL, the Dutch ‘mirror group’ of the European Million Genomes Initiative made an inventory of available genome sequences in the Netherlands. A first analysis clearly identified some major obstacles for the use and reuse of genomics data in research.

Elders gezien

Symposium over nieuwe wetgeving IVDR

Op 6 juni 2019 organiseert NEN een symposium over de nieuwe wet- en regelgeving voor In-vitro diagnostica (IVD). Het symposium is een tweede in de reeks hierover. Bij de eerste editie in 2018 werden de deelnemers geïnformeerd over de nieuwe wet en de wijzigingen t.o.v. de huidige wetgeving. Deze tweede editie staat in het teken van implementatie van de nieuwe wetgeving.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

NWO levenswetenschappencongres: Life2019

Het eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...

Lees meer

Nieuwe wet- en regelgeving voor In-vitro diagnostica

Op 6 juni 2019 organiseert NEN de tweede editie van het symposium over de nieuwe wet- en regelgeving voor In-vitro diagnostica. Daar waar de eerste editie in het teken stond om de sector vooral te informeren over de nieuwe wetgeving, gaat deze editie een stap verder.

Lees meer

Personalised Medicine bijeenkomst

Op donderdag 20 juni van 9.30 – 17.00 u is de 3e Projectleidersbijeenkomst van het ZonMw onderzoeksprogramma Personalised Medicine in De Winkel van Sinkel in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Programmasecretaris Erica Hackenitz

Erica Hackenitz

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 51 59
Portretfoto Rob Diemel

Rob Diemel

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 52 52
E-mailadresDiemel@zonmw.nl
Portretfoto Ilse Custers

Ilse Custers

Senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 54 64
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website