Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.

Uitgelicht

Column: Vrije toegang tot aangetoonde kwaliteit

Portret man

Open Access, vrije toegang tot wetenschappelijke resultaten, is gelukkig een groeiende beweging. Het Europese Plan S voor Open Access wil die beweging in een stroomversnelling brengen. De S staat voor ‘science, speed, solution, shock’. Plan S eist dat alle publicaties uit publiek gefinancierd onderzoek vanaf 2020 direct voor iedereen toegankelijk worden.
In Mediator 31 is een column van Eduard Klasen over dit onderwerp opgenomen.

Lees de column van Eduard Klasen

Werkwijzer voor genome sequencing ondersteunt ontwikkeling personalised medicine

Man achter bureau
Dr. Jeroen Beliën

Het verzamelen en interpreteren van het genetisch profiel van patiënten is nog onvoldoende geharmoniseerd. Dat betekent veel dubbel werk maar vooral: de patiënt profiteert nog onvoldoende van de voordelen die DNA-analyse kan hebben. Een werkwijzer voor datamanagement brengt wetenschap en patiëntenzorg straks dichter bij elkaar.

Naar het interview met Jeroen Beliën

Professionalisering functie datasteward

Binaire computer technologie

Het ZonMw-programma Personalised Medicine start met een initiatief voor het professionaliseren van de functie van datasteward voor het medische domein, met een focus op FAIR data. Het project komt onder leiding van Dr. Salome Scholtens (UMCG) en Dr. Celia van Gelder (DTL) en in samenwerking met collega’s uit o.a. RadboudUMC en UMCU.

Naast dit project worden in landelijk verband ook profielen en opleiding ontwikkeld voor datastewards (data experts voor de ondersteuning van onderzoekers), zoals LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), NFU samenwerking Data4LifeSciences en NPOS (Nationaal Platform Open Science).

Gehonoreerde projecten Personalised Medicine Voorspellende diagnostiek

personalised medicine

Bij de ronde Ontwikkeling Voorspellende Diagnostiek is vooralsnog aan 11 projecten subsidie toegekend.

Bekijk het overzicht

Bijeenkomst programma Personalised Medicine

zaalimpressie tijdens bijeenkomst Personalised Medicine

5 juni 2018 vond de informatiebijeenkomst van het programma Personalised Medicine plaats. Benieuwd naar de presentaties en sprekers?

Lees meer over de bijeenkomst

Terugblik Goed Gebruik Geneesmiddelen congres 2018

Op 19 april 2018 vond het zesde jaarlijkse congres plaats met als thema ‘Door de keten heen’. Presentaties van recent onderzoek, paneldiscussies en brainstormsessies inspireerden de deelnemers te reflecteren op de ontwikkelingen van morgen. In deze digitale publicatie een impressie van de dag.

Bekijk de publicatie

Abonneer u op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen' en/of 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Nationale Wetenschapsagenda

Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.

Route Personalised Medicine

Actueel

Volg via RSS

Minister Bruno Bruins (VWS) brengt werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation

Op maandag 3 december bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport een werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation (Hartwig). De minister liet zich tijdens zijn bezoek uitgebreid voorlichten over de werking en de mogelijkheden die de toepassing van een voorspellende DNA-test biedt bij patiënten met uitgezaaide kanker en bezocht het high tech sequencing lab.

Elders gezien

Vooraankondiging: JPND-call Precision medicine

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) stelt samen met de Europese Commissie een nieuwe gezamenlijke subsidieoproep open gericht op precision medicine.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Programma NWA-Matchmakingbijeenkomst ADAPT-Stroke

De Nationale Wetenschapsagenda heeft de call “Matchmakingbijeenkomsten” gepubliceerd om de consortia binnen de 25 routes van de NWA financieel te ondersteunen bij de organisatie hiervan. Het gaat om bijeenkomsten met als doel (nieuwe) kennisketenbrede consortia te vormen en voorstellen voor vernieuwend onderzoek te ontwikkelen.  

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Programmasecretaris Erica Hackenitz

Erica Hackenitz

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 51 59
Portretfoto Rob Diemel

Rob Diemel

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 52 52
E-mailadresDiemel@zonmw.nl
Portretfoto Ilse Custers

Ilse Custers

Programmasecretaris Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 53 00
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website