Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.

Uitgelicht

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, dit jaar met een aantal subsesessie specifieke bedoeld voor huisartsen, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

Behalve vragen over privacy roepen biobanken ook nieuwe ethische kwesties op

Logo ELSI Servicedesk

Een artikel in Medicines beschrijft de wet die in België is ingegaan om specifieke ethische kwesties rondom biobanken goed te regelen. Anders dan in België heeft Nederland niet één specifieke wet bedoeld voor biobanken. Wel is nu bijna een jaar de ELSI Servicedesk actief om onderzoekers te ondersteunen met het oplossen van dit soort kwesties.

Lees verder

'Landelijke Health Research Infrastructure brengt personalised medicine dichterbij’

Portret vrouw
Leone Flikweert

Health-RI zet in 2019 concrete stappen op weg naar een nationale infrastructuur voor gezondheids- data, beelden en monsters, compleet met voorzieningen voor optimaal gebruik. Goed nieuws dus voor onderzoekers op het gebied van personalised medicine, voor zorgverleners en patiënten.

> Lees het interview

Read the interview in English

Landelijke actieplannen: Van genoom data naar personalised medicine

Beeld pijlen in de roos van een doelschijf

In veel Europese landen is een strategisch plan opgesteld om Personalised Medicine te implementeren in de zorg. In december 2018 presenteerden diverse landen hun plannen op een bijeenkomst in Brussel. Deze vindt u hier:

Lees verder

‘Whole exome sequencing’ in de dagelijkse praktijk

DNA

‘Whole exome sequencing’ (WES) wordt als standaarddiagnostiek bij patiënten met een mogelijke monogenitische afwijking steeds gangbaarder. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van WES-genpanels bij specifieke medische indicaties. De analyse richt zich op een subset van genen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een bepaald klinisch beeld. De verwachting is dat WES op korte termijn voor artsen uit vele disciplines tot het diagnostische standaardarsenaal behoort. Een NTvG artikel gaat hier dieper op in.

Naar het artikel van NTvG

Ontwikkeling NGS-voorlichtingsmateriaal

man en vrouw bij arts

ZonMw heeft, vanuit het programma Personalised Medicine, het Erfocentrum opdracht gegeven voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen voor patiënten en publiek over Next Generation Sequencing (NGS).

Lees het artikel

Werkwijzer voor genome sequencing ondersteunt ontwikkeling personalised medicine

Man achter bureau
Dr. Jeroen Beliën

Het verzamelen en interpreteren van het genetisch profiel van patiënten is nog onvoldoende geharmoniseerd. Dat betekent veel dubbel werk maar vooral: de patiënt profiteert nog onvoldoende van de voordelen die DNA-analyse kan hebben. Een werkwijzer voor datamanagement brengt wetenschap en patiëntenzorg straks dichter bij elkaar.

Naar het interview met Jeroen Beliën

Professionalisering functie datasteward

Binaire computer technologie

Het ZonMw programma Personalised Medicine is in 2018 een initiatief gestart voor het professionaliseren van de functie van datasteward voor life science onderzoek. De eerste resultaten zijn onlangs gepubliceerd: een life sciences data steward function matrix. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Salome Scholtens (UMCG) en Dr. Celia van Gelder (DTL) en in samenwerking met collega’s uit o.a. RadboudUMC en UMCU.
Naast dit project worden in landelijk verband ook profielen en een opleiding ontwikkeld voor datastewards (data experts voor de ondersteuning van onderzoekers), zoals LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), NFU samenwerking Data4LifeSciences en NPOS (Nationaal Platform Open Science).

 

Gehonoreerde projecten Personalised Medicine Voorspellende diagnostiek

personalised medicine

Bij de ronde Ontwikkeling Voorspellende Diagnostiek is aan 12 projecten subsidie toegekend.

> Bekijk het overzicht

Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nationale Wetenschapsagenda

Logo nationale wetenschapsagenda

Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.

Route Personalised Medicine

Abonneer u op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen' en/of 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk.

Lees meer

NWO levenswetenschappencongres: Life2019

Het eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...

Lees meer

Personalised Medicine bijeenkomst

Op donderdag 20 juni van 9.30 – 17.00 u is de 3e Projectleidersbijeenkomst van het ZonMw onderzoeksprogramma Personalised Medicine op een locatie in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Programmasecretaris Erica Hackenitz

Erica Hackenitz

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 51 59
Portretfoto Rob Diemel

Rob Diemel

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 52 52
E-mailadresDiemel@zonmw.nl
Portretfoto Ilse Custers

Ilse Custers

Senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 54 64
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website