Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.

Uitgelicht

Terugblik programmabijeenkomst Personalised Medicine

Op 20 juni 2019 organiseerde ZonMw de derde bijeenkomst voor projectleiders en andere betrokkenen bij het ZonMw-programma Personalised Medicine. Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers een update over de activiteiten uit het programma en er was ruimte voor discussie en het delen van best practices. Daarnaast bood de bijeenkomst mogelijkheid om te netwerken.

Bekijk het verslag

´Behoefte aan landelijk ethisch, juridisch en maatschappelijk kader voor personalised medicine´

In Nederland houden steeds meer onderzoekers zich bezig met de ontwikkeling van personalised medicine. Dat maakt de behoefte aan eenduidig ethisch en juridisch beleid rond zaken als toestemming, het beheren van data en het omgaan met bevindingen groot, merkt medisch ethicus dr. Roel Wouters. Het onderzoeksconsortium ELSI-PM (Ethical, Legal and Social Implications of Personalised Medicine) werkt aan het vormgeven van een normatief kader.

Lees het interview

From genomic data to personalised health care - the UK perspective

Dr. David Atkins tijdens zijn presentatie
Dr. David Atkins, CEO Congenica Ltd

Dr. David Atkins, CEO Congenica Ltd, vertelde op de derde bijeenkomst van het Programma Personalizsed Medicine hoe Engeland genome sequencing in de klinische praktijk implementeert.

Lees het artikel (En)

Genetics First: zicht op kosteneffectiviteit van totaaltest voor afweerstoornissen bij kinderen

portret twee mannen
Geert Frederix (l) en Joris van Montfrans

Afweerstoornissen bij kinderen zijn moeilijk te herkennen, terwijl het belangrijk is zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen. Een genetische test voor alle afweerstoornissen kan uitsluitsel bieden. Joris van Montfrans en Geert Frederix van het UMC Utrecht onderzoeken de kosteneffectiviteit van deze genetics first-aanpak. ‘We weten hoe baanbrekend genetica kan zijn.’

Lees het interview

ELSI Servicedesk verschaft duidelijkheid over ethische en juridische vragen

portret twee vrouwen voor schilderij
Susanne Rebers en Margo van Reen

Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.

Lees het interview

Sequencing bij kinderen met genetische aandoeningen: van laatste redmiddel naar spoedtest

portret twee vrouwen
Lisenka Vissers (l) en Wendy van Zelst

Nederlandse klinisch genetici werken samen om een genetische spoedtest te ontwikkelen voor kinderen met een vermoeden op een genetische aandoening. Met een eerdere diagnose kunnen zij eerder een behandeling krijgen en zich op een passende manier blijven ontwikkelen. Een belangrijke stap, stellen Wendy van Zelst en Lisenka Vissers van het Radboudumc.

Lees het interview

´Verdiep je nu in de IVDR als jouw diagnostische test straks breed gebruikt moet worden´

portret man en vrouw
Kees Maquelin en Maartje van der Avert

Bij het ontwikkelen van voorspellende diagnostische tools en andere in-vitro diagnostica (IVD’s) moeten onderzoekers nu al anticiperen op nieuwe regelgeving, zeggen Maartje van der Avert en Kees Maquelin van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eind mei 2022 moeten bedrijven en instellingen hun producten en procedures aan deze nieuwe In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR) hebben aangepast.

Lees het artikel

Gepersonaliseerde diagnostiek van patiënt met bloedziekte vergroot kans op genezing

Moleculair bioloog Peter Valk
Moleculair bioloog Peter Valk

Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen de bloedziekten acute myeloïde leukemie en multipel myeloom per patiënt gedetailleerd typeren met next-generation sequencing. Zo komen zij tot een betere diagnostiek en prognostiek, en kunnen behandelaars efficiënter en gepersonaliseerd behandelen.

Lees het artikel

Therapie op maat dichterbij voor kinderen met kanker

Als kanker bij kinderen na behandeling terugkomt, reageert de tumor niet meer op de oorspronkelijke therapie. Met gerichte medicatie is er voor hen nog wel winst te behalen, al was het maar extra tijd in relatief goede conditie. Onderzoek van het Prinses Máxima Centrum versnelt de kennisontwikkeling op dit terrein.

Lees het interview

Landelijke actieplannen: Van genoom data naar personalised medicine

Beeld pijlen in de roos van een doelschijf

In veel Europese landen is een strategisch plan opgesteld om Personalised Medicine te implementeren in de zorg. In december 2018 presenteerden diverse landen hun plannen op een bijeenkomst in Brussel. Deze vindt u hier:

Lees verder

Abonneer u op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen' en/of 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Professionalisering functie datasteward

Binaire computer technologie

Het ZonMw programma Personalised Medicine is in 2018 een initiatief gestart voor het professionaliseren van de functie van datasteward voor life science onderzoek. De eerste resultaten zijn onlangs gepubliceerd: een life sciences data steward function matrix. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Salome Scholtens (UMCG) en Dr. Celia van Gelder (DTL) en in samenwerking met collega’s uit o.a. RadboudUMC en UMCU.
Naast dit project worden in landelijk verband ook profielen en een opleiding ontwikkeld voor datastewards (data experts voor de ondersteuning van onderzoekers), zoals LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), NFU samenwerking Data4LifeSciences en NPOS (Nationaal Platform Open Science).

 

Nationale Wetenschapsagenda

Logo nationale wetenschapsagenda

Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.

Route Personalised Medicine

Programma Personalised Medicine

personalised medicine

Binnen het programma Personalised Medicine is aan diverse projecten in verschillende subsidierondes subsidies toegekend. De projecten hebben als doel om patiënten beter te diagnosticeren en gerichtere behandeling mogelijk te maken.

Programma Personalised Medicine

Actueel

Volg via RSS

Genetici: familie van patiënt beter bijpraten over erfelijke ziekte

Klinisch genetici gaan meer werk maken van het informeren van familieleden van patiënten met erfelijke aandoeningen. Nu wordt dat meestal overgelaten aan de patiënten. De genetici gaan zich daar actiever mee bemoeien. Ze gaan patiënten er meer bij ondersteunen of die taak overnemen en zelf de familieleden informeren.

Elders gezien
Tweet
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Helis FAIR data stewardship course

Digital data scholarship for the life sciences

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Programmasecretaris Erica Hackenitz

Erica Hackenitz

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 51 59
Portretfoto Rob Diemel

Rob Diemel

Programmasecretaris Translationeel Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 52 52
E-mailadresDiemel@zonmw.nl
Portretfoto Ilse Custers

Ilse Custers

Senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 54 64
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website