Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruik gemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen.
Op 20 juni 2019 organiseerde ZonMw de derde bijeenkomst voor projectleiders en andere betrokkenen bij het ZonMw-programma Personalised Medicine. Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers een update over de activiteiten uit het programma en er was ruimte voor discussie en het delen van best practices. Daarnaast bood de bijeenkomst mogelijkheid om te netwerken.
De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk. Klinisch geneticus Marjolein Kriek werkte eraan mee.
Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.
In de life sciences worden steeds meer data gegenereerd. Data stewards zijn nodig om onderzoekers te ondersteunen in goed datamanagement conform de FAIR (findable, accessible, interoperable and reusable) principes. In dit project is een breed gedragen functie-, competentie- en vaardigheidsprofiel ontwikkeld. Door praktische leerdoelen te definiëren, is het grondwerk gelegd voor het verder professionaliseren van de data stewardfunctie. Er worden nu volgende stappen gezet in het project Professionalisering van het NPOS (Nationaal Platform Open Science) onder leiding van ZonMw en in samenwerking met het LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), een gezamelijke inspanning van ELIXIR-NL, UMC Utrecht, Radboudumc, UMCG, Zilveren Kruis, KWF, DTL, en ZonMw. Bekijk de resultaten op dtls.nl
In veel Europese landen is een strategisch plan opgesteld om Personalised Medicine te implementeren in de zorg. In december 2018 presenteerden diverse landen hun plannen op een bijeenkomst in Brussel. Deze vindt u hier:
Binnen het programma Personalised Medicine is aan diverse projecten in verschillende subsidierondes subsidies toegekend. De projecten hebben als doel om patiënten beter te diagnosticeren en gerichtere behandeling mogelijk te maken.
Personalised Medicine is een van de routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Hierin wordt geschetst welke onderzoeken en investeringen nodig zijn om personalised medicine te realiseren.
Op 16 november zal van 09:00 uur tot 12:00 uur een kosteloze online workshop plaatsvinden waarin wordt geprobeerd verantwoord nader gebruik van lichaamsmateriaal en data gezamenlijk een stap verder te brengen.
Bart van den Bemt is met ingang van 1 maart 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.
Bart van der BemtBart van den Bemt is apotheker, klinisch farmacoloog en senior onderzoeker in het Radboudumc en in de Sint Maartenskliniek. Zijn bijzondere leeropdracht is ingesteld in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en omvat twee dagdelen per week.
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor het proces rondom de subsidieaanvragen van ZonMw. Wij zien ons genoodzaakt tot het nemen van passende maatregelen om zo aan te sluiten bij de maatregelen van het kabinet.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Op 16 november zal van 09:00 uur tot 12:00 uur een kosteloze online workshop plaatsvinden waarin wordt geprobeerd verantwoord nader gebruik van lichaamsmateriaal en data gezamenlijk een stap verder te brengen.
Zoals eerder aangekondigd houdt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op 18 februari 2021 van 13.00 uur tot 17.00 uur de volgende CBG Wetenschapsdag, getiteld ‘De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd’. De inschrijving is nu geopend! Het volledige programma komt vanaf 15 januari beschikbaar op de website van het CBG.
Wat is de EIE2021
EIE2021 brengt professionals en organisaties samen die zich bezighouden met het samenbrengen, vertalen en implementeren van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk en beleid. Deelnemers kunnen rekenen op de laatste inzichten rond implementatie, inspirerende en verrassende gesprekken met internationale collega's en de mogelijkheid om hun internationale netwerk uit te breiden.
Voor wie is de EIE2021?
De EIE2021 is...