Onderwerpen

Uitgelicht

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen ‘Spiegelen, sparren en samen verder’

Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vond 15 en 16 april voor het eerst geheel online plaats, met sprekers vanuit de Beurs van Berlage. 600 deelnemers bezochten de verschillende subsessies en het plenaire deel ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen in de hoogste versnelling: COVID-19’.

Bekijk het verslag van het congres

Parel voor samenwerking rond kinderen en wetenschappelijk onderzoek

Tijdens het GGG-congres op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken.

Lees verder op de Parelpagina

OPTI-CLOT en SYMPHONY: naar gepersonaliseerde behandeling bij hemofilie

Hemofilie is een zeldzame genetische ziekte. Een ontbrekende stollingsfactor zorgt voor bloedingen in spieren en gewrichten bij relatief kleine verwondingen. Marjon Cnossen, kinderarts-hematoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, onderzocht bij hemofilie de meerwaarde van doseren van stollingsfactorconcentraat op basis van de persoonlijke farmacokinetiek.

Lees het interview

EUPATI Nederland: patiënten opleiden voor participatie in geneesmiddelenontwikkeling

Volwaardig gesprekspartner zijn in het hele traject van geneesmiddelenontwikkeling vergt de nodige kennis en vaardigheden. De EUPATI-opleiding brengt patiënten vertegenwoordigers op het juiste niveau. In september 2019 startte de eerste Nederlandse leergang van de opleiding, afgestemd op de Nederlandse situatie. Annemiek van Rensen, senior adviseur bij PGOsupport, kent alle ins en outs.

Lees het interview

‘Met STARS kan Nederland voorop lopen in farmacotherapeutische vernieuwing’

Beperkte kennis op het gebied van regelgeving rond de toelating van medicijnen vertraagt de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) coördineert het Nederlandse deel van het STARS-project, bedoeld om een brug te slaan tussen de academische wereld en die van de regulerende instanties. Marjon Pasmooij is betrokken bij het Nederlandse aandeel in het project.

Lees het interview

Stand van zaken rondom subsidierondes

 • De Grote Trials Ronde 5 is opengesteld, deadline voor indienen is 16 november 2021, 14.00 uur.
 • De derde subsidieronde voor Complexe Interventies is opengesteld. Deadline voor deze ronde is 31 augustus 2021, 14.00 uur.
 • Rediscovery Ronde 5 is open en richt zich specifiek op projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd.
 • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 zijn 34 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
 • De subsidieronde Grote Trials Ronde 4 zijn 7 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

In de nieuwsbrief van mei geven voorzitter van de commissie Martin van der Graaff en 2 projectleiders informatie en tips voor de subsidieronde Complexe Interventies Ronde 3. Ook in de nieuwsbrief een interview met Marjon Cnossen over haar onderzoek naar de meerwaarde van doseren van stollingsfactorconcentraat op basis van de persoonlijke farmacokinetiek bij hemofilie.

> Lees de nieuwsbrief mei 2021

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

Actueel

Alzheimermedicijn goedgekeurd in Amerika

Een hoopvolle doorbraak: het medicijn Aducanumab is goed gekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika. Terwijl bestaande Alzheimer medicijnen enkel de symptomen verlichten, is dit het eerste medicijn met effect op het ziekteproces. ZonMw zet zich in om meer onderzoek te faciliteren naar preventie, diagnostiek en behandeling van dementie, waaronder medicatie-onderzoek.

Nieuws

Coronanieuws door IVM

In de aflevering van het IVM Coronanieuws van 28 mei veel vaccinnieuws: Het gebruik van antistolling bij opgenomen COVID-19 patiënten leidt niet alleen tot een lagere kans op trombose, maar ook op een minder ernstig verloop van COVID-19, ivermectine in combinatie met doxycycline leidt tot sneller herstel dan placebo bij milde tot matig zieke COVID-19-patiënten en plasma met hoge titers antilichamen heeft geen effect op de overleving van opgenomen...

Nieuws

Subsidieoproep Complexe Interventies Ronde 3 open voor indiening

Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) staat de subsidieoproep Complexe Interventies Ronde 3 open voor indiening van projectideeën. Deze ronde is gericht op projecten waarin een complexe (multifactoriële) interventie centraal staat. De deadline voor indienen is 31 augustus 2021, 14.00 uur.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Subsidieoproep - Goed Gebruik Geneesmiddelen Rediscovery Ronde 5

Onderwerpen

 • Drug Rediscovery
 • Nieuwe indicaties
 • Farmacotherapie
 • Effectiviteit
 • Meerwaarde
 • Doorgeleiding van resultaten

Er is een informatiepagina met achtergrondinformatie over deze subsidieronde, een toelichting op de beoordelingscriteria, tips en tricks bij het schrijven van een subsidieaanvraag en Q&A ontwikkeld waar u terecht kunt.

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

30 maart 2021

Deadline

15 juni 2021,
14.00 uur

Bekijk

Goed Gebruik Geneesmiddelen, Grote Trials Ronde 5

Onderwerpen

 • Farmacotherapie
 • Prospectief, (inter)nationaal, multicenter interventie-onderzoek
 • Concrete opbrengsten voor de praktijk
 • Nationale impact

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

27 mei 2021

Deadline

16 november 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website