Onderwerpen

Uitgelicht

29 september: Wereld Hart Dag

Wereldwijd wordt op deze dag aandacht besteed aan hoe we het belangrijkste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar hart- en vaatziekten die hieraan bijdragen. Op een speciale pagina lichten we een aantal lopende en afgeronde onderzoeken uit.

Bekijk de pagina

Eeuwenoud geneesmiddel verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Portret Fabrice Martens

In een lage dosis blijkt colchicine (veelal gebruikt bij jicht) ook het risico op een nieuwe hart- of vaatziekte te verkleinen bij mensen die eerder een hartinfarct hebben gehad. Deze veelbelovende ontdekking presenteerden de LoDoCo2 onderzoekers op het Congres van de European Society of Cardiology in Amsterdam en in het toptijdschrift The New England Journal of Medicine.

Lees het interview

Geneesmiddelen op maat voor mensen met hart- en vaatziekten

Portret Vera Deneer

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Vera Deneer (UMC Utrecht) doet onderzoek naar geneesmiddelen bij mensen met een hartinfarct. Dit levert veel kennis op over meer maatwerk bij diverse patiëntengroepen. In een interview licht zij een aantal projecten toe.

Lees het interview

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
  • In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
  • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
  • Er zijn 10 projectideeën ontvangen in STIP Ronde Therapietrouw Proeftuinen.
  • In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
  • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Informatiepagina subsidieoproep Open Ronde 10

pillen en injectienaald

Begin juli 2020 is binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen de subsidieronde Open Ronde 10 opengesteld.
Op een speciale pagina geven wij toelichting op diverse onderdelen uit deze subsidieronde en is er informatie over (patiënten)participatie, implementatie, inclusie en de do’s en don’ts bij een subsidieaanvraag.

Bekijk de informatiepagina

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

In de nieuwsbrief Geneesmiddelen van september: 114 projectideeën ontvangen in Open Ronde 10, Fabrice Martens over LoDoCo2 onderzoeksresultaat en Vera Deneer over onderzoek naar hart- en vaatziekten.

> Lees de nieuwsbrief september 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

GGG-congres 2021 op 15 april

volle zaal tijdens GGG-congres

Op donderdag 15 april 2021 wordt het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen georganiseerd. Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws rondom deze dag. Heeft u het laatstgehouden congres in 2019 gemist of wilt u de presentaties en verslagen terugkijken?

Bekijk de uitgebreide impressie van de congresdag 2019

Actueel

Coronanieuws door IVM

In het IVM Coronanieuws van 18 september blijkt uit onderzoek dat hydrocortison net als dexamethason de overlevingskans bij ernstig zieke COVID-19 patiënten vergroot. Verder aandacht voor de plasma-inzameling van Sanquin, onderzoek naar cytokinestorm bij COVID-19 patiënten, bijwerkingen van remdesivir en de Pneumokokkenvaccinatie voor ouderen.

 

 

Nieuws

Geneesmiddel verlengt levensverwachting bij patiënten met nierfalen

Het geneesmiddel dapagliflozine verlaagt het risico op nierdialyse, ziekenhuisopname ten gevolge van hartfalen en sterfte bij patiënten met chronisch nierziekte met vierenveertig procent. Deze hoopvolle boodschap presenteerde de Groningse hoogleraar Hiddo Lambers Heerspink samen met zijn Engelse collega David Wheeler op het internationale onlinecongres van de Europese Society Cardiology (ESC).

Elders gezien

Half miljoen euro subsidie van ZonMw Voor onderzoek naar heruitgifte van ongebruikte nieuwe orale antikanker geneesmiddelen

Onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht gaan bepalen of ongebruikte orale antikanker geneesmiddelen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Het project krijgt een half miljoen euro subsidie van ZonMw. 14 september besteedt Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS aandacht aan het onderzoek naar heruitgifte van ongebruikte dure geneesmiddelen. Onderzoeker Charlotte Bekker komt in de reportage over verspilling aan het woord.

Elders gezien
LinkedIn bericht
Tweet
Toon meer

Agenda

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website