Onderwerpen

Uitgelicht

Stand van zaken rondom subsidierondes

 • In de subsidieoproep voor de Open Ronde 10 zijn 3 aanvragen gehonoreerd.
 • De derde subsidieronde voor Complexe Interventies is opengesteld. Deadline voor deze ronde is 31 augustus 2021, 14.00 uur.
 • Open Ronde 11 is open voor projectideeën, deadline hiervoor is 21 september 2021, 14.00 uur.
 • De 2e Ronde Medicinale Cannabis is geopend, deadline voor indienen is 28 september 2021, 14.00 uur.
 • De tweede ronde STIP Proeftuinen Therapietrouw is open, deadline is 20 oktober 2021, 14.00 uur.
 • De Grote Trials Ronde 5 is opengesteld, deadline voor indienen is 16 november 2021, 14.00 uur.
 • De ronde 'Implementatie en opschaling van kennis van het Goed Gebruik Geneesmiddelen programma in de praktijk' is open, deadline is 18 november 2021, 14.00 uur.
 • Rediscovery Ronde 5 is gesloten, er zijn 34 projectideeën ontvangen.
 • De subsidieronde Grote Trials Ronde 4 zijn 7 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

U-Prevent: hulpmiddel voor gedeelde besluitvorming bij hart- en vaatziekten

Cholesterolverlaging, bloeddrukverlaging en antistollingsmiddelen zijn bij grote groepen patiënten gemiddeld effectief ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Maar de gemiddelde patiënt bestaat niet. De interactieve website U-Prevent berekent voor ieder individu hoeveel ziektevrije levenswinst (combinaties van) medicijnen opleveren.

Interview met Jannick Dorresteijn

Veilig afbouwen van medicatie bij zenuwontsteking CIPD

portret filip eftimov

Toediening van intraveneus immunoglobuline (IVIg) is een effectieve behandeling voor chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP), een zeldzame zenuwontsteking die tot krachtverlies en gevoelsstoornissen in armen en benen kan leiden. IVIg werkt vaak goed. Maar omdat CIDP soms ook weer uitdooft is de vraag relevant of patiënten mogelijk weer kunnen afbouwen.

Lees het interview met Filip Eftimov

OPTI-CLOT en SYMPHONY: naar gepersonaliseerde behandeling bij hemofilie

Hemofilie is een zeldzame genetische ziekte. Een ontbrekende stollingsfactor zorgt voor bloedingen in spieren en gewrichten bij relatief kleine verwondingen. Marjon Cnossen, kinderarts-hematoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, onderzocht bij hemofilie de meerwaarde van doseren van stollingsfactorconcentraat op basis van de persoonlijke farmacokinetiek.

Lees het interview

EUPATI Nederland: patiënten opleiden voor participatie in geneesmiddelenontwikkeling

Volwaardig gesprekspartner zijn in het hele traject van geneesmiddelenontwikkeling vergt de nodige kennis en vaardigheden. De EUPATI-opleiding brengt patiënten vertegenwoordigers op het juiste niveau. In september 2019 startte de eerste Nederlandse leergang van de opleiding, afgestemd op de Nederlandse situatie. Annemiek van Rensen, senior adviseur bij PGOsupport, kent alle ins en outs.

Lees het interview

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen ‘Spiegelen, sparren en samen verder’

Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vond 15 en 16 april voor het eerst geheel online plaats, met sprekers vanuit de Beurs van Berlage. 600 deelnemers bezochten de verschillende subsessies en het plenaire deel ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen in de hoogste versnelling: COVID-19’.

Bekijk het verslag van het congres

Parel voor samenwerking rond kinderen en wetenschappelijk onderzoek

Tijdens het GGG-congres op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken.

Lees verder op de Parelpagina

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

Er staan maar liefst 6 subsidieoproepen open binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, allemaal met een handige informatiepagina met tips, filmpjes en interviews met projectleiders. Lees er over in de nieuwsbrief Geneesmiddelen.

> Lees de nieuwsbrief juli 2021

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werken we aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.

Actueel

Verbeter de therapietrouw van uw patiënten: nieuwe proeftuinen gezocht!

Draagt u zorg voor ambulante patiënten? En wilt u de therapietrouw verbeteren van uw patiënten? Meld u dan nu aan als een proeftuin! ZonMw geeft in STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 subsidie aan maximaal vier proeftuinen die laagdrempelige therapietrouw interventies op lokaal niveau in de praktijk willen implementeren.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Goed Gebruik Geneesmiddelen Medicinale Cannabis Ronde 2

Onderwerpen

 • Farmacotherapie
 • Effectiviteit
 • Medicinale cannabis
 • Epilepsie bij kinderen

Er is een informatiepagina met achtergrondinformatie over deze subsidieronde, met tips en tricks bij het schrijven van een subsidieaanvraag, ontwikkeld waar u terecht kunt.

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

20 juli 2021

Deadline

28 september 2021,
14.00 uur

Bekijk

Goed Gebruik Geneesmiddelen, Grote Trials Ronde 5

Onderwerpen

 • Farmacotherapie
 • Prospectief, (inter)nationaal, multicenter interventie-onderzoek
 • Concrete opbrengsten voor de praktijk
 • Nationale impact

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

27 mei 2021

Deadline

16 november 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Informatiebijeenkomst STIP Ronde Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2

STIP (Stimuleren Toepassing In de Praktijk) Ronde Proeftuinen Therapietrouw richt zich op het bevorderen van therapietrouw. De inzet van deze ronde is om de toepassing van laagdrempelige interventies gericht op therapietrouw te stimuleren; dicht op de klinische praktijk, bij ambulante thuiswonende patiënten.

Lees meer

GGG Themawebinar 'Implementeren van start tot finish: #hoedan?'

Onderzoek doen we omdat we de gezondheid(szorg) voor patiënten willen verbeteren. Maar hoe zorg je er voor dat een onderzoeksproject écht impact heeft en de zorg voor patiënten verbetert? Dat de resultaten worden benut in de klinische praktijk en dat ze niét op de plank blijven liggen? Publicatie van resultaten in een wetenschappelijk tijdschrift is daarvoor vaak niet voldoende. ZonMw vraagt subsidieaanvragers sinds enige jaren naar ‘de...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website