Onderwerpen

Uitgelicht

GGG-congres 2021 op 15 en 16 april

Jeroen Geurts in gesprek met Inge Diepman

Op donderdag 15 april en vrijdag 16 april organiseert ZonMw het achtste congres Goed Gebruik Geneesmiddelen. Aan het GGG-congres 2021 kunt u online deelnemen, net even anders dan we gewend zijn, maar het congresprogramma is als vanouds uitdagend en divers.

Bekijk het programma

Subsidieoproep Rediscovery Ronde 5 open

In de Rediscovery Ronde gaat het specifiek om projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd. Op een speciale pagina is alle informatie over deze ronde te vinden.

Direct naar de subsidieoproep

Hoe beslis je bij onzekerheid over onderzoeksresultaten?

Portret Manuela Joore en Saskia Knies

Hoe kom je tot verstandige keuzes rond toelating en vergoeding van nieuwe geneesmiddelen? De hoop is erop gevestigd dat de wetenschap zekerheid biedt. Maar hoe ‘zeker’ zijn de uitkomsten van onderzoek? Het raamwerk ‘Omgaan met onzekerheid’ helpt daarbij.

Lees het interview met Manuela Joore en Saskia Knies

Naar betere diabeteszorg, ondanks ‘neutraal’ studieresultaat

Portret Gijs Landman

De combinatie overgewicht en diabetes type 2 verhoogt het risico op bijvoorbeeld borst- en darmkanker. Diabetespatiënten gebruiken vaak (na metformine) sulfonylureum (SU)-derivaten als bloedsuikerverlager. De richtlijn geeft daarbij een voorkeur voor gliclazide. Dit middel zou in vergelijking met andere SU-derivaten een gunstig effect hebben op het kankerrisico. Internist dr. Gijs Landman van Stichting Langerhans onderzocht of dat klopt.

Lees het interview

RIVAR-studie: rotavirus-vaccin voor risicokinderen minder gunstig dan verwacht

portret Patricia Bruijning

Specifieke populatiegroepen, zoals kinderen met een hoog risico op rotavirus-buikgriep, worden vaak uitgesloten van deelname aan onderzoek. Maar onderzoek bij gezonde kinderen is niet vanzelfsprekend representatief voor de gehele kinderpopulatie. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, ontdekte dat het vaccin onvoldoende werkt bij de risicogroep.

Lees het interview

4 proeftuinen starten met verbeteren therapietrouw

Therapietrouw is een belangrijke voorwaarde voor een optimale inzet van geneesmiddelen. Onlangs is in de zogeheten STIP Ronde 4 aan vier proeftuinprojecten subsidie toegekend, bedoeld om de inzet van laagdrempelige werkwijzen rond therapietrouw te stimuleren. De projectleiders vertellen in het kort wat zij in hun proeftuin willen bereiken.

Lees de interview met de projectleiders

Stand van zaken rondom subsidierondes

 • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
 • In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
 • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
 • Aan 4 proeftuinprojecten in de STIP Ronde 4Therapietrouw is subsidie toegekend.
 • In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
 • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

Naast het nieuws over het GGG-congres op 15 en 16 april vindt u de nieuwsbrief Geneesmiddelen van februari ook deze maand weer informatie over startende en afgeronde GGG-projecten.

> Lees de nieuwsbrief maart 2021

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

Actueel

Verschijning uitgave: Goed gebruik geneesmiddelen in de huisartsgeneeskunde

Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen, dat plaatsvond op 15 en 16 april 2021, heeft Véronique Timmerhuis, algemeen directeur ZonMw, het eerste exemplaar van een speciale ZonMw-editie van Huisarts & Wetenschap (H&W) uitgereikt aan Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De uitgave ‘Goed gebruik geneesmiddelen in de huisartsgeneeskunde’ gaat als bijlage mee met de mei-editie van H&W en valt bij alle huisartsen in Nederland...

Nieuws

Coronaonderzoek: een jaar wetenschappelijke topsport in feiten en cijfers

Vandaag lanceert ZonMw een themawebsite over haar werk in de coronacrisis. Bestuursvoorzitter Jeroen Geurts en directeur Véronique Timmerhuis vertellen over een jaar wetenschappelijke topsport. De website bevat ook feiten en cijfers en drie cases van projectleiders van ons COVID-19 programma.

Elders gezien

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Stad, groen, beton, hoge gebouwen en man die ertussen loopt
Nieuws

ZonMw Parel voor samenwerking rond kind en wetenschappelijk onderzoek

Op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse GGG-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken. Van informed consent tot het monitoren van de belasting, en een...

Winnaar van de parel voor onderzoek bij kinderen
De winnaars van de ZonMw Parel op het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Subsidieoproep - Goed Gebruik Geneesmiddelen Rediscovery Ronde 5

Onderwerpen

 • Drug Rediscovery
 • Nieuwe indicaties
 • Farmacotherapie
 • Effectiviteit
 • Meerwaarde
 • Doorgeleiding van resultaten

Er is een informatiepagina met achtergrondinformatie over deze subsidieronde, een toelichting op de beoordelingscriteria, tips en tricks bij het schrijven van een subsidieaanvraag en Q&A ontwikkeld waar u terecht kunt.

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

30 maart 2021

Deadline

15 juni 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

JPIAMR webinar over schimmelresistentie

Wilt u meer weten over schimmelresistentie en welke inspanningen er zijn gedaan om medicijnresistentie te omzeilen? Tijdens een JPIAMR webinar op 28 april 2021 wordt meer informatie hierover gegeven. De webinar wordt georganiseerd in samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Meld u zich hier aan.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website