Onderwerpen

Uitgelicht

GGG-congres 2021 op 15 en 16 april

Jeroen Geurts in gesprek met Inge Diepman

Op donderdag 15 april en vrijdag 16 april organiseert ZonMw het achtste congres Goed Gebruik Geneesmiddelen. Aan het GGG-congres 2021 kunt u online deelnemen, net even anders dan we gewend zijn, maar het congresprogramma is als vanouds uitdagend en divers.

Bekijk het programma

Hoe beslis je bij onzekerheid over onderzoeksresultaten?

Portret Manuela Joore en Saskia Knies

Hoe kom je tot verstandige keuzes rond toelating en vergoeding van nieuwe geneesmiddelen? De hoop is erop gevestigd dat de wetenschap zekerheid biedt. Maar hoe ‘zeker’ zijn de uitkomsten van onderzoek? Het raamwerk ‘Omgaan met onzekerheid’ helpt daarbij.

Lees het interview met Manuela Joore en Saskia Knies

Naar betere diabeteszorg, ondanks ‘neutraal’ studieresultaat

Portret Gijs Landman

De combinatie overgewicht en diabetes type 2 verhoogt het risico op bijvoorbeeld borst- en darmkanker. Diabetespatiënten gebruiken vaak (na metformine) sulfonylureum (SU)-derivaten als bloedsuikerverlager. De richtlijn geeft daarbij een voorkeur voor gliclazide. Dit middel zou in vergelijking met andere SU-derivaten een gunstig effect hebben op het kankerrisico. Internist dr. Gijs Landman van Stichting Langerhans onderzocht of dat klopt.

Lees het interview

Enthousiasme voor toets farmacotherapie voor geneeskundestudenten

Portret Kees Kramers

Met een landelijke farmacotherapie-eindtoets leren artsen tijdens hun basisopleiding meer over veilige en doelmatige inzet van geneesmiddelen. Internist-klinisch farmacoloog en hoogleraar medicatieveiligheid in het Radboudumc Kees Kramers vertelt erover.

Lees het interview

RIVAR-studie: rotavirus-vaccin voor risicokinderen minder gunstig dan verwacht

portret Patricia Bruijning

Specifieke populatiegroepen, zoals kinderen met een hoog risico op rotavirus-buikgriep, worden vaak uitgesloten van deelname aan onderzoek. Maar onderzoek bij gezonde kinderen is niet vanzelfsprekend representatief voor de gehele kinderpopulatie. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, ontdekte dat het vaccin onvoldoende werkt bij de risicogroep.

Lees het interview

‘Patiënten zijn er trots op mee te kunnen doen met de SONIA-studie’

Portret Gabe Sonke

Abemaciclib, palbociclib en ribociclib zijn effectief bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. De vraag is: Wat is beter: de middelen inzetten vanaf de start of pas als de eerste hormoonbehandeling niet meer goed werkt?

Lees het interview met Gabe Sonke

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
  • In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
  • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
  • Aan 4 proeftuinprojecten in de STIP Ronde 4Therapietrouw is subsidie toegekend.
  • In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
  • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

Naast het nieuws over het GGG-congres op 15 en 16 april vindt u de nieuwsbrief Geneesmiddelen van februari ook deze maand weer informatie over startende en afgeronde GGG-projecten.

> Lees de nieuwsbrief februari 2021

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

Actueel

Antipsychotica mogelijk op maat te doseren bij kind met autisme

Kinderen met autisme die antipsychotica slikken, kunnen last krijgen van fors overgewicht. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om met een vingerprik de bloedspiegel te bepalen van zo’n medicijn. Vervolgonderzoek moet aantonen of een individuele dosering leidt tot minder bijwerkingen.

Elders gezien

Registratie ernstige astmapatiënten vergemakkelijkt onderzoek

Om nieuwe medicijnen voor patiënten met ernstige astma goed te kunnen volgen, zette het UMC Amsterdam een ambitieuze patiëntenregistratie op. Inmiddels zijn 19 ziekenhuizen aangesloten en maakt een integratie met internationale astmaregisters beter onderzoek mogelijk naar de nieuwe medicijnen.

Elders gezien

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2021

Op donderdag 15 en vrijdag 16 april organiseren vindt het achtste congres Goed Gebruik Geneesmiddelen plaats. Het jaarlijkse GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom gepast gebruik van geneesmiddelen. Het congres heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie vanuit een veelheid aan aspecten rondom (onderzoek naar) geneesmiddelen.

Nieuws
Toon meer

Agenda

CBG Wetenschapsdag 2021

Zoals eerder aangekondigd houdt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op 18 februari 2021 van 13.00 uur tot 17.00 uur de volgende CBG Wetenschapsdag, getiteld ‘De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd’. De inschrijving is nu geopend! Het volledige programma komt vanaf 15 januari beschikbaar op de website van het CBG.

Lees meer

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2021

Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 'Spiegelen, sparren en samen verder' is gepland op: donderdag 15 april en vrijdag 16 april 2021 online.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website