Onderwerpen

Uitgelicht

Vlog 26 #jeroenonderzoekt

pratende man

Bestuursvoorzitter Jeroen Geurts is deze keer op werkbezoek bij de SONIA studie. Deze grote studie onderzoekt wat de juiste behandelmethode is van uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker.

Bekijk de vlog

‘Met patiëntenregistraties wordt het beeld veel realistischer’

portret Astrid van Tubergen en Frank Hoentjen
Astrid van Tubergen en Frank Hoentjen

Bij de reumatische aandoening spondyloartritis (SpA) en bij IBD, een verzamelnaam voor chronische darmontstekingen, geven diverse patiëntenregistraties, zoals SpA-Net en IB-DREAM, inzicht in het ziektebeloop én aanknopingspunten voor een optimale behandeling.

Lees het interview

'Ik word een betere dokter als ik ook onderzoek doe'

Huisarts Jochen Cals

Huisarts prof. dr. Jochen Cals hield op 28 juni 2019 aan Maastricht University zijn inaugurele rede over effectieve diagnostiek in de huisartsgeneeskunde. Titel van zijn rede: ‘Komt een test bij de huisarts’. Cals: ‘Ik wil graag bruikbare wetenschap naar de spreekkamer brengen.’

Lees het interview

Combinatie onstekingsremmers bij Sjögren: 1 + 1 = 3

Joel van Roon
Joel van Roon

Droge ogen en mond, pijn in spieren en gewrichten, vaak doodmoe en ontstekingen in diverse organen: de dagelijkse realiteit voor mensen met pSS, een reumatische aandoening waarvoor nog steeds geen effectieve therapie is. Een combinatie van twee ontstekingsremmers lijkt nu verandering te brengen, ontdekte een team van UMC Utrecht.

Lees het interview

Minder antibiotica bij kinderen dankzij voorlichting

Eefje de Bont

Het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ leidt tot minder antibioticarecepten en minder huisartsbezoek buiten kantooruren. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje de Bont van de Universiteit Maastricht. Ze kreeg hiervoor de NHG-Wetenschapsprijs 2019.

Lees het interview

Meer kennis nodig over oudere patiënten

Meer kennis is nodig over de effecten van ziekten en behandelingen van ouderen, signaleren senioren, medisch specialisten en verpleegkundigen. Dat maakt individueel afgestemde zorg mogelijk.

Lees het artikel in Mediator

Hoe te doseren bij dialysepatiënten

Brigit Wensveen

Dialysepatiënten hebben vaak veel medicijnen nodig.  Daarom stelde de  KNMP aangepaste doseringsadviezen op. Brigit Wensveen vertelt hoe deze tot stand kwamen.

Lees het artikel in Mediator

Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Met het congres ‘Geneesmiddelen in de praktijk’ hield het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) op 4 april 2019 zijn zevende jaarlijkse congres. Presentaties van recent onderzoek, paneldiscussies en brainstormsessies inspireerden de deelnemers te reflecteren op de ontwikkelingen van morgen. In deze digitale publicatie een impressie van de dag.

Bekijk gehele impressie van de congresdag

Stand van zaken rondom subsidierondes

 • Voor Open Ronde 9 zijn 108 projectideeën ingediend.
 • Voor de Rediscovery Ronde 4 zijn 22 projectideeën ingediend.
 • In Open Ronde 8 is aan 16 projecten subsidie toegekend.
 • In ronde 3 van Rediscovery is aan 5 projecten subsidie toegekend.
 • De subsidieronde Grote Trials 4 is uitgesteld.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen

In de nieuwsbrief Geneesmiddelen van september vertellen Astrid van Tubergen en Frank Hoentjen over de patiëntenregistratiesystemen SpA-Net en IB-DREAM.  Ook is er aandacht voor de informatiebijeenkomst voor de STIP Ronde Therapietrouw op 4 december, geneesmiddelen- en subsidienieuws.

> Lees de nieuwsbrief oktober 2019

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

Actueel

Volg via RSS

GGG-project in het nieuws: Bij actinische keratose is 5-FU-crème het meest effectief

Actinische keratose is een huidafwijking die voorkomt bij circa 30% van de personen boven de 50 jaar. Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzakelijke factor. Onbehandeld bestaat er een risico op maligne ontaarding. Op basis van effectiviteit en kostenoverwegingen blijkt gebruik van tweemaal daags 5-fluoro-uracilcrème (5-FU-crème) een goede eerste behandelkeus.

Elders gezien

Medicijn vaak vergeten of verkeerd gebruikt

Jaarlijks overlijden 200.000 Europeanen omdat zij hun geneesmiddelen niet of verkeerd innemen. Dit gedrag leidt in ons werelddeel ook tot 125 miljard euro aan onnodige zorgkosten. Op deze pagina’s: een expertisecentrum, ‘slimme inhalator’ en proeftuinen die moeten helpen therapietrouw te verbeteren in Nederland.

Elders gezien

Extra subsidieronde voor Evaluatieonderzoek ZE&GG geopend

Een extra subsidieronde voor Evaluatieonderzoek is geopend in opdracht van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). De thema’s zijn diagnostiek en follow-up/nazorg, binnen zowel het medisch als verpleegkundig domein. De oproep en thema’s zijn vastgesteld met steun van alle hoofdlijnenakkoord (HLA)-partijen Medisch Specialistische Zorg. De deadline voor het indienen van een projectidee is 28 november 2019.

Illustratie Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG)
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Evaluatieonderzoek ZE&GG – extra ronde 2019

Onderwerpen

 • zorgevaluatie
 • bestaande zorg
 • gepast gebruik
 • implementatie
 • onderzoek voor richtlijnenontwikkeling
 • discipline overstijgend onderzoek
 • verpleegkundig onderzoek
 • organisatie van zorg
 • doelmatigheidsonderzoek
 • kosteneffectiviteit

Onderdeel van programma

Evaluatieonderzoek ZE&GG

Geplaatst op

11 oktober 2019

Deadline

28 november 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Symposium therapietrouw expertise centrum MAECON

​​​​Het Medication Adherence Expertise Center of the northern Netherlands (MAECON) organiseert op maandag 18 november 2019 in het UMC Groningen haar openingssymposium over therapietrouw in Lokaal 16.

Lees meer

'Gender is not sex' - symposium

Meld u nu aan voor het symposium 'Gender is not sex', georganiseerd door het Amsterdam UMC. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in man-vrouwverschillen in gezondheid en zorgonderzoek en is met name relevant voor artsen en onderzoekers. Na deze bijeenkomst heeft u een beter begrip van de concepten 'gender' en 'sekse' en waarom dit relevant is in gezondheid en gezondheids(zorg)onderzoek. De sprekers zijn: Ladan Rahbari...

Lees meer

Informatiebijeenkomst STIP Ronde proeftuinen therapietrouw

STIP (Stimuleren Toepassing In de Praktijk) Ronde 4 richt zich op het bevorderen van therapietrouw. De inzet van deze ronde is om de toepassing van laagdrempelige interventies gericht op therapietrouw te stimuleren; dicht op de klinische praktijk, bij ambulante thuiswonende patiënten. De oproep voor deze ronde wordt op 14 november gepubliceerd. Op 4 december 2019 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een informatiebijeenkomst plaats voor deze ronde.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website