Onderwerpen

Uitgelicht

‘Levodopa bij Parkinson kan gerust vanaf het begin’

portret arts in ziekenhuis
Projectleider Rob de Bie

In Nederland zijn ongeveer vijftigduizend patiënten met de ziekte van Parkinson. Uit de LEAP-studie is gebleken dat patiënten het medicijn levodopa gerust kunnen gebruiken vanaf de eerste symptomen. Projectleider prof. dr. Rob de Bie (Amsterdam UMC, locatie AMC) vertelt over het belang van de resultaten.

Lees het interview

Advies uitvoering klinisch onderzoek ten tijde van maatregelen coronavirus

testset laboratorium

Zowel de CCMO als de EMA hebben op hun website een advies geplaatst over de uitvoering van lopende klinische onderzoeken tijdens de beperkende maatregelen door het coronavirus.

> Lees het nieuwsbericht van de CCMO

> Lees het nieuwsbericht van de EMA

GGG-congres 9 april 2020 geannuleerd, nieuwe datum vastgesteld op 15 april 2021

volle zaal tijdens GGG-congres

Helaas hebben wij het onvermijdelijke besluit moeten nemen het GGG-congres van donderdag 9 april te annuleren vanwege de recente ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus. De nieuwe datum is vastgesteld op: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Lees het nieuwsbericht

'Maatwerk bij darmkanker kan alleen door integratie zorg en onderzoek’

portret Miriam Koopman
internist-oncoloog Miriam Koopman

Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, des te beter is deze te behandelen. Prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, is betrokken bij meerdere studies en bij initiatieven als PLCRC en DCCG. Het doel: diagnose en behandeling versneld verbeteren.

Lees het interview

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes, lopend onderzoek en een upate van het laatste nieuws vindt u op deze pagina.

(update 30 maart 2020)

Lees verder

Behandeling op maat voor mensen met psychosegevoeligheid

HAMLETT-team
HAMLETT-team

De 10 jaar na een eerste psychose zijn bepalend voor de ontwikkeling van iemands psychische gezondheid. Patiënten uit de HAMLETT-studie naar wel of niet afbouwen van antipsychotica, worden met de aansluitende OPHELIA-studie gedurende deze kritische periode gevolgd. De beoogde opbrengsten: scherpere behandeladviezen op maat en een beter beloop na een eerste psychose.

Lees het interview

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • In Open Ronde 9 zijn 39 uitgewerkte aanvragen ontvangen, waarvan 6 projecten voor complexe interventies.
  • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
  • Er zijn 10 projectideeën ontvangen in STIP Ronde Therapietrouw Proeftuinen.
  • In de Rediscovery Ronde 4 is aan 13 projecten positief advies uitgebracht.
  • In Open Ronde 8 is aan 16 projecten subsidie toegekend.
  • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Met het congres ‘Geneesmiddelen in de praktijk’ hield het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) op 4 april 2019 zijn zevende jaarlijkse congres. Presentaties van recent onderzoek, paneldiscussies en brainstormsessies inspireerden de deelnemers te reflecteren op de ontwikkelingen van morgen. In deze digitale publicatie een impressie van de dag.

Bekijk gehele impressie van de congresdag

Nieuwsbrief Geneesmiddelen

In de nieuwsbrief van maart meer over de annulering van het GGG-congres 2020, gevolgen van het coronavirus voor ZonMw-subsidierondes en een mooi interview met oncoloog Miriam Koopman. Daarnaast veel nieuws over GGG-projecten en -subsidierondes.

> Lees de nieuwsbrief maart 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

Actueel

Extra investering in versnelde onderzoeksprogramma’s naar Corona

Het kabinet trekt in totaal € 42 miljoen uit voor onderzoek naar de meest urgente coronavragen, zo meldt minister Hugo de Jonge woensdag 1 april aan de Tweede Kamer. De inschatting is dat met deze extra middelen zo’n 80 tot 100 onderzoeksvragen onderzocht kunnen worden. Het is van belang dat deze middelen op een goed gecoördineerde maar ook eenvoudige en snelle wijze beschikbaar komen. Een fors deel van de 42 miljoen wordt uitgezet door ZonMw en...

Rode virusbol met oplichtende rand
Nieuws

Gevolgen COVID-19 uitbraak voor subsidierondes ZonMw

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor het proces rondom de subsidieaanvragen van ZonMw. Wij zien ons genoodzaakt tot het nemen van passende maatregelen om zo aan te sluiten bij de maatregelen van het kabinet.

Nieuws

‘Maatwerk bij darmkanker kan alleen door integratie zorg en onderzoek’

Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, des te beter is deze te behandelen. Prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, is betrokken bij meerdere studies en bij initiatieven als PLCRC en DCCG. Het doel: diagnose en behandeling versneld verbeteren.

Internist-oncoloog Miriam Koopman
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

European Implementation Event 2020

Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website