Onderwerpen

Uitgelicht

COVID-19 Programma online

Coronavirus bal

Het COVID-19 Programma (‘second wave’) is online. Het programma kent drie aandachtsgebieden: Voorspellende diagnostiek en behandeling, Zorg en preventie en Maatschappelijke dynamiek. Voor alle aandachtsgebieden is de mogelijkheid voor het indienen van projectideeën gesloten.
Bekijk hier de subsidieoproepen aandachtsgebied 1 en 2, aandachtsgebied 3  en  'Wetenschap voor de praktijk'
> Bekijk de speciale Corona Nieuwsbrief
> Bekijk de programmapagina

Lees hier de programmatekst

Corona-informatie rondom subsidies vanuit het GGG-programma

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

 

Jan Prins: ‘HPV-vaccinatie heeft geen zin bij voorstadia anuskanker’

Team van arts onderzoeker Jan Prins
Jan Prins, derde van rechts, met zijn team

Bij een kwart tot een helft van hiv-positieve homomannen zijn voorstadia van anuskanker te zien. Net als bij baarmoederhalskanker worden deze afwijkingen veroorzaakt door HPV, het humane papillomavirus. Prof. dr. Jan Prins (Amsterdam UMC, locatie AMC) vertelt dat een HPV-vaccinatie helaas niet voorkomt dat succesvol behandelde voorstadia weer terugkomen.

Lees het interview

30 mei Wereld MS Dag

Op 30 mei is het Wereld MS Dag. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, en daar komen jaarlijks zo'n 800 patiënten bij. ZonMw is actief op het gebied van financiering van onderzoek naar MS. Op een speciale pagina lichten we verschillende onderzoeken uit.

Bekijk de pagina

GGG-congres 9 april 2020 geannuleerd, nieuwe datum vastgesteld op 15 april 2021

volle zaal tijdens GGG-congres

Helaas hebben wij het onvermijdelijke besluit moeten nemen het GGG-congres van donderdag 9 april te annuleren vanwege de recente ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus. De nieuwe datum is vastgesteld op: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Lees het nieuwsbericht

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 wordt begin juli verwacht, het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
  • In Open Ronde 9 zijn 39 uitgewerkte aanvragen ontvangen, waarvan 6 projecten voor complexe interventies.
  • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
  • Er zijn 10 projectideeën ontvangen in STIP Ronde Therapietrouw Proeftuinen.
  • In de Rediscovery Ronde 4 zijn 13 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
  • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Met het congres ‘Geneesmiddelen in de praktijk’ hield het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) op 4 april 2019 zijn zevende jaarlijkse congres. Presentaties van recent onderzoek, paneldiscussies en brainstormsessies inspireerden de deelnemers te reflecteren op de ontwikkelingen van morgen. In deze digitale publicatie een impressie van de dag.

Bekijk gehele impressie van de congresdag

Nieuwsbrief Geneesmiddelen

In de nieuwsbrief van mei alles over het laatste subsidienieuws over het COVID-19 Programma en de subsidierondes binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. Daarnaast een interessant interview met hoogleraar Inwendige geneeskunde Jan Prins over zijn onderzoek naar anuskanker bij homomannen..

> Lees de nieuwsbrief mei 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

Actueel

Coronanieuws door IVM

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft ook deze week een 'IVM Coronanieuws' uitgebracht. Hierin wordt aandacht besteed aan actuele zaken rondom geneesmiddelen en het coronavirus. Het journaal is mede mogelijk gemaakt door het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Nieuws

COVID-19 in verpleeghuizen: Nivel en RIVM starten surveillance op basis van elektronische patiëntendossiers

Er is een grote behoefte aan actuele informatie over het aantal verpleeghuisbewoners met een verdenking op COVID-19 of bewezen besmetting met COVID-19. Het Nivel houdt zich – op verzoek van het RIVM en in nauwe samenwerking met ActiZ, Verenso en de softwareleveranciers van elektronische patiëntendossiers – intensief bezig met het verzamelen van deze cijfers.

Elders gezien

‘HPV-vaccinatie heeft geen zin bij voorstadia anuskanker’

Hiv-positieve homomannen hebben relatief vaak anuskanker. Bij een kwart tot een helft van deze mannen zijn al voorstadia te zien. Net als bij baarmoederhalskanker worden deze afwijkingen veroorzaakt door HPV, het humane papillomavirus. Prof. dr. Jan Prins (Amsterdam UMC, locatie AMC) vertelt dat een HPV-vaccinatie helaas niet voorkomt dat succesvol behandelde voorstadia weer terugkomen.

Jan Prins (derde van rechts) met zijn team. Uiterst rechts promovendus Karien Gosens
Nieuws

Subsidieoproep ‘Wetenschap voor de Praktijk’ binnen COVID-19 Programma open

Vanaf vandaag kunnen onderzoeksinstellingen samen met (maatschappelijke) instellingen en ondernemingen of lokale overheden gezamenlijk een subsidie aanvragen om een praktisch probleem gerelateerd aan de coronacrisis en de maatregelen daartegen snel op te pakken. Gezien de urgentie van handelen is de deadline voor het indienen van aanvragen voor deze subsidieoproep op 25 mei 2020, 19.00 uur.

Nieuws
Toon meer

Agenda

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website