Onderwerpen

Uitgelicht

‘Patiënten zijn er trots op mee te kunnen doen met de SONIA-studie’

Portret Gabe Sonke

Abemaciclib, palbociclib en ribociclib zijn effectief bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. De vraag is: Wat is beter: de middelen inzetten vanaf de start of pas als de eerste hormoonbehandeling niet meer goed werkt?

Lees het interview met Gabe Sonke

Eeuwenoud geneesmiddel verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Portret Fabrice Martens

In een lage dosis blijkt colchicine (veelal gebruikt bij jicht) ook het risico op een nieuwe hart- of vaatziekte te verkleinen bij mensen die eerder een hartinfarct hebben gehad. Deze veelbelovende ontdekking presenteerden de LoDoCo2 onderzoekers op het Congres van de European Society of Cardiology in Amsterdam en in het toptijdschrift The New England Journal of Medicine.

Lees het interview

Geneesmiddelen op maat voor mensen met hart- en vaatziekten

Portret Vera Deneer

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Vera Deneer (UMC Utrecht) doet onderzoek naar geneesmiddelen bij mensen met een hartinfarct. Dit levert veel kennis op over meer maatwerk bij diverse patiëntengroepen. In een interview licht zij een aantal projecten toe.

Lees het interview

12 oktober: Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag. We financieren onderzoek dat bijdraagt aan een betere medicatie en behandeling van verschillende soorten reuma. Op een speciale pagina lichten we een aantal lopende en afgeronde onderzoeken uit.

Bekijk de pagina

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
  • In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
  • De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
  • Er zijn 10 projectideeën ontvangen in STIP Ronde Therapietrouw Proeftuinen.
  • In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
  • In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Informatiepagina subsidieoproep Open Ronde 10

pillen en injectienaald

Begin juli 2020 is binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen de subsidieronde Open Ronde 10 opengesteld.
Op een speciale pagina geven wij toelichting op diverse onderdelen uit deze subsidieronde en is er informatie over (patiënten)participatie, implementatie, inclusie en de do’s en don’ts bij een subsidieaanvraag.

Bekijk de informatiepagina

Informatie rondom het coronavirus

Coronavirus

Blijf op de hoogte van alle maatregelen, informatie en adviezen rondom geneesmiddelen en subsidies.

Nieuwsbrief Geneesmiddelen - Blijf op de hoogte

In de nieuwsbrief Geneesmiddelen van september: 114 projectideeën ontvangen in Open Ronde 10, Fabrice Martens over LoDoCo2 onderzoeksresultaat en Vera Deneer over onderzoek naar hart- en vaatziekten.

> Lees de nieuwsbrief september 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

GGG-congres 2021 op 15 april

volle zaal tijdens GGG-congres

Op donderdag 15 april 2021 wordt het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen georganiseerd. Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws rondom deze dag. Heeft u het laatstgehouden congres in 2019 gemist of wilt u de presentaties en verslagen terugkijken?

Bekijk de uitgebreide impressie van de congresdag 2019

Actueel

Proeftuinen gestart voor verbetering therapietrouw in de dagelijkse praktijk

Binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen zijn vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in de vorm van proeftuinen (regionale, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden van zorgverleners). De proeftuinen richten zich op het verbeteren van therapietrouw bij thuiswonende patiënten.

 

 

oudere met pillendoos op de schoot
Nieuws

Coronanieuws door IVM

In het IVM Coronanieuws van 16 oktober aandacht voor de stand van zaken omtrent vaccins, aanvullingen in de behandeladviezen voor remdesivir, het BCG-vaccin en het effect van plasma van ex-COVID-19 patiënten op herstel en ziekenhuis opnames.

 

Nieuws

Nieuwe subsidieoproep BeNeFIT

ZonMw stelt voor de tweede keer een subsidieoproep open samen met het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het beschikbare budget is 9 miljoen euro. De deadline voor het indienen van een projectidee is 14 januari 2021 om 14.00 uur.

Nieuws

Powerful US research funder unveils strict open-access policy

Eén van de rijkste biomedische onderzoeksorganisatie ter wereld, de Howard Hughes Medical Institute (HHMI), kondigde op 1 oktober aan dat het onderzoekers die zijn financieren, meteen open access moeten publiceren. Deze zogenoemde ‘gouden route’ betekent een verandering van het huidige beleid van het HHMI, waarbij het tot wel enkele jaren mocht duren voordat resultaten vrij en gratis toegankelijk zijn. Lees meer (in English)

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Webinar ATMP's - Translationeel Onderzoek

ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar, waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s (ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten) ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.

Lees meer

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website