Onderwerpen

Uitgelicht

28 februari: Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

Op 28 februari is het Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day. ZonMw heeft hiervoor een speciale webpagina ingericht met onder andere informatie over de Onderzoeksagenda Zeldzame Aandoeningen.

Lees meer over de Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, dit jaar met een aantal subsesessie specifieke bedoeld voor huisartsen, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

A-teams strijden nu ook tegen antibioticaresistentie in verpleeghuis

Portret vrouw
Andrea Eikelenboom-Boskamp

Antibioticagebruik en -resistentie komen veel voor in verpleeghuizen. In ziekenhui- zen is de inzet van Antimicrobial Stewardship (AMS) inmiddels gemeengoed. Werkt deze multidisciplinaire aanpak met zogeheten A-teams ook in het verpleeg- huis? ZZG zorggroep ‘vertaalde’ de aanpak.

Lees het interview

Pionierswerk in kinderstudies rond geneesmiddelen zet Nederland op de kaart

portret vrouw
Saskia de Wildt

De opname van medicijnen in het lichaam verandert tijdens de eerste levensjaren. Met de resultaten uit een innovatieve studie met microdoseringen kunnen doseringen op jonge kinderen beter worden afgestemd. Saskia de Wildt vertelt hierover.

Lees het interview

OPERA: grote trial brengt veilig afbouwen antidepressiva dichterbij

Portret van vrouw
Brenda Penninx

Veel mensen met een depressie hebben baat bij antidepressiva. Het gebruik hiervan roept veel vragen op waar nog amper gedegen onderzoek naar is gedaan. De OPERA-studie brengt daar verandering in.

Naar het interview

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • In Open Ronde 8 ontvingen 41 projectideeën een positief advies.
  • In ronde 3 van Rediscovery is positief advies uitgebracht aan 13 projectideeën.
  • De subsidieronde Grote Trials 4 is uitgesteld.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen

In de nieuwsbrief vertelt Lieneke Steeghs over voorspellende moleculaire diagnostiek bij kanker, en Edwin Cuppen van Hartwig Medical Foundation legt uit wat whole genome sequencing kan betekenen voor de medische wetenschap. En veel GGG-projectnieuws en subsidienieuws.

> Lees de nieuwsbrief

Eerdere edities vind je in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

Actueel

Volg via RSS

Duur medicijn kan vaak goedkoper door lagere dosis

Slim gebruik van medicatie kan een nieuw wapen worden in de strijd tegen de almaar oplopende uitgaven aan dure geneesmiddelen. Door uit te zoeken of patiënten toekunnen met een lagere dosering dan farmaceuten adviseren, kunnen miljoenen euro’s worden bespaard op de kosten van dure medicijnen.

Elders gezien

Toekenningen Vici 2018

32 vooraanstaande wetenschappers ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Nieuws

Podcast BNR Beter: Medicijnen moeten meer op kinderen worden getest

In Nederland worden zo’n 750 verschillende medicijnen aan kinderen voorgeschreven, maar voor de helft geldt dat er nooit onderzoek is gedaan naar de effecten op kinderen. Er is nu een website die kinderen en hun ouders helpt met de keus om wel of niet mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Implementatieronde II

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Toepassing van kennis in de praktijk
  • Verbetering kwaliteit professioneel handelen

Onderdeel van programma

Gender en Gezondheid

Geplaatst op

20 februari 2019

Deadline

7 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Gender in Research Fellowship

Onderwerpen

  • Fellowship for sex and gender in health research
  • Improve skills and international network of young researchers
  • Erasmus Summer Programme

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

21 maart 2019

Deadline

9 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk.

Lees meer

NCVGZ 2019 (Nederlands Congres Volksgezondheid)

We kijken terug naar de kennis die 20 jaar Preventie heeft opgeleverd en blikken graag met u vooruit. Hoe zorgen we er samen voor dat we kennis blijven ontwikkelen die aansluit bij waar de praktijk behoefte aan heeft? We gaan graag samen met u aan de slag om samenwerking te stimuleren tussen praktijkprofessionals en onderzoekers. De laatste beleidsontwikkelingen en trends zijn het uitgangspunt voor onze track met interactieve sessies, met inbreng...

Lees meer

Save the Date: MKMD on Tour II, 17 april 2019, Universiteit Utrecht

Willen we de kwaliteit van onderzoek zonder dierproeven verbeteren, dan is publiek-private samenwerking essentieel. Daarom werken onderzoekers, bedrijven en andere belanghebbenden samen in de consortia van het ZonMw-programma Meer kennis met Minder Dieren (MKMD) en de Utrecht Advanced In Vitro Models Hub (U-AIM). Hoe doe je dat, zo’n publiek-private samenwerking? Hoe versterk je elkaars belangen en wat heb je nodig om die samenwerking een succes...

Lees meer

PRISMA-symposium

Apothekers kunnen tot 31 maart hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2019. Het symposium met het thema ‘Samen voor de patiënt’ vindt dit jaar plaats op dinsdag 21 mei in vergadercentrum De Eenhoorn in Amersfoort. De beste abstracts worden gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.

Lees meer

NWO levenswetenschappencongres: Life2019

Het eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...

Lees meer

Personalised Medicine bijeenkomst

Op donderdag 20 juni van 9.30 – 17.00 u is de 3e Projectleidersbijeenkomst van het ZonMw onderzoeksprogramma Personalised Medicine op een locatie in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website