Het juiste geneesmiddel, op het juiste moment, bij de patiënt die het nodig heeft. Voor het effectief, veilig en doelmatig inzetten van bestaande geneesmiddelen is gericht onderzoek noodzakelijk.
Met een landelijke farmacotherapie-eindtoets leren artsen tijdens hun basisopleiding meer over veilige en doelmatige inzet van geneesmiddelen. Internist-klinisch farmacoloog en hoogleraar medicatieveiligheid in het Radboudumc Kees Kramers vertelt erover.
Specifieke populatiegroepen, zoals kinderen met een hoog risico op rotavirus-buikgriep, worden vaak uitgesloten van deelname aan onderzoek. Maar onderzoek bij gezonde kinderen is niet vanzelfsprekend representatief voor de gehele kinderpopulatie. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, ontdekte dat het vaccin onvoldoende werkt bij de risicogroep.
RAPSODI is het Nederlandse register van volwassen patiënten met ernstig astma. Patiënten en behandelaars vullen het onder meer met gegevens over astmacontroles, kwaliteit van leven, resultaten van lichamelijke onderzoeken en gegevens over behandelingen.
Therapietrouw is een belangrijke voorwaarde voor een optimale inzet van geneesmiddelen. Onlangs is in de zogeheten STIP Ronde 4 aan vier proeftuinprojecten subsidie toegekend, bedoeld om de inzet van laagdrempelige werkwijzen rond therapietrouw te stimuleren. De projectleiders vertellen in het kort wat zij in hun proeftuin willen bereiken.
Abemaciclib, palbociclib en ribociclib zijn effectief bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. De vraag is: Wat is beter: de middelen inzetten vanaf de start of pas als de eerste hormoonbehandeling niet meer goed werkt?
De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
Aan 4 proeftuinprojecten in de STIP Ronde 4Therapietrouw is subsidie toegekend.
In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
In de nieuwsbrief Geneesmiddelen van januari: een interview met Kees Kramers over de farmacotherapie-toets in de opleiding van artsen, de verwachte GGG-subsidieoproepten voor 2021 en het themawebinar op 4 maart.
Op donderdag 15 april 2021 wordt het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen georganiseerd. Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws rondom deze dag. Heeft u het laatstgehouden congres in 2019 gemist of wilt u de presentaties en verslagen terugkijken?
Welke vaccins kunnen we binnenkort in Nederland verwachten? En welke informatie is beschikbaar over (bij)werkingen van de vaccins? Wat is het effect van toediening van plasma met hoge antilichaamtiters bij ouderen? En is er verband tussen vitamine D tekort en risico op COVID-10? Deze en andere onderwerpen worden in het IVM coronanieuws van deze week behandeld.
De zogenaamde ‘weesgeneesmiddelen’ nemen binnen de zorg een steeds prominentere plek in. Zowel qua kosten (een stijging van 45% in 4 jaar tijd) als in volume: van alle nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen krijgt inmiddels 30% het label ‘weesgeneesmiddel’. Deze cijfers komen respectievelijk uit de Monitor Weesgeneesmiddelen en de Horizonscan Geneesmiddelen. Een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen, opgetekend uit deze...
In het eerste GGG-themawebinar van 17 november j.l. stond inclusie van patiënten in klinische studies centraal. Vanuit de projectgroep van de SONIA studie, waar de inclusie succesvol verloopt, werden inzichten, ervaringen en lessons learned gedeeld en vragen van de 100 deelnemers beantwoord.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
De webinarserie van Translationeel Onderzoek wordt vervolgd met het thema Medische Technologie. Technologie maakt enorme stappen in alle gebieden en zo ook in de medische wereld. Hoe ontwikkelt onderzoek zich verder in dat gebied? Hoogleraar medisch ethiek Evert van Leeuwen is de gastheer van het webinar.
Arts-onderzoeker Martijn de Bruin trapt het webinar af en zal uitleggen hoe een diagnose gesteld kan worden bij niertumoren met behulp van een...
Zoals eerder aangekondigd houdt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op 18 februari 2021 van 13.00 uur tot 17.00 uur de volgende CBG Wetenschapsdag, getiteld ‘De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd’. De inschrijving is nu geopend! Het volledige programma komt vanaf 15 januari beschikbaar op de website van het CBG.
Wat is de EIE2021
EIE2021 brengt professionals en organisaties samen die zich bezighouden met het samenbrengen, vertalen en implementeren van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk en beleid. Deelnemers kunnen rekenen op de laatste inzichten rond implementatie, inspirerende en verrassende gesprekken met internationale collega's en de mogelijkheid om hun internationale netwerk uit te breiden.
Voor wie is de EIE2021?
De EIE2021 is...