Onderwerpen

Uitgelicht

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, dit jaar met een aantal subsesessie specifieke bedoeld voor huisartsen, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

A-teams strijden nu ook tegen antibioticaresistentie in verpleeghuis

Portret vrouw
Andrea Eikelenboom-Boskamp

Antibioticagebruik en -resistentie komen veel voor in verpleeghuizen. In ziekenhui- zen is de inzet van Antimicrobial Stewardship (AMS) inmiddels gemeengoed. Werkt deze multidisciplinaire aanpak met zogeheten A-teams ook in het verpleeg- huis? ZZG zorggroep ‘vertaalde’ de aanpak.

Lees het interview

Pionierswerk in kinderstudies rond geneesmiddelen zet Nederland op de kaart

portret vrouw
Saskia de Wildt

De opname van medicijnen in het lichaam verandert tijdens de eerste levensjaren. Met de resultaten uit een innovatieve studie met microdoseringen kunnen doseringen op jonge kinderen beter worden afgestemd. Saskia de Wildt vertelt hierover.

Lees het interview

OPERA: grote trial brengt veilig afbouwen antidepressiva dichterbij

Portret van vrouw
Brenda Penninx

Veel mensen met een depressie hebben baat bij antidepressiva. Het gebruik hiervan roept veel vragen op waar nog amper gedegen onderzoek naar is gedaan. De OPERA-studie brengt daar verandering in.

Naar het interview

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • In Open Ronde 8 ontvingen 41 projectideeën een positief advies.
  • In ronde 3 van Rediscovery is positief advies uitgebracht aan 13 projectideeën.
  • De subsidieronde Grote Trials 4 is uitgesteld.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Nieuwsbrief Geneesmiddelen

In de nieuwsbrief vertelt Andrea Eikelenboom-Boskamp over de aanpak van A-teams in verpleeghuizen, en Karin Langenberg en Jan Molenaar zijn aan het woord over therapie op maat voor kinderen met kanker. En veel nieuws over GGG-projecten.

> Lees de nieuwsbrief

Eerdere edities vind je in het archief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'.

Direct inschrijven

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

Actueel

Volg via RSS

UMC Utrecht test medicijnen succesvol op stamcellen

Utrechtse onderzoekers hebben aangetoond dat een buiten het lichaam uit stamcellen gekweekt mini-orgaantje gebruikt kan worden om de effectiviteit van medicijnen te voorspellen. Dat blijkt uit hun nieuwe studie naar patiënten met taaislijmziekte.

Elders gezien

Minder antibioticavoorschriften bij samen beslissen

In huisartsenpraktijken waar meer gezamenlijke besluitvorming plaatsvindt, schrijven huisartsen minder antibiotica voor. Het gaat hierbij om situaties met jongere patiënten waarin volgens de richtlijnen een antibioticum valt te overwegen, maar dit niet per se noodzakelijk is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, met gegevens uit elektronische patiëntendossiers van Nivel Zorgregistraties en vragenlijsten van het Consumentenpanel...

Elders gezien

Schenking van 5 miljoen om de toegang en beschikbaarheid te verbeteren van medicijnen voor zeldzame ziekten

Amsterdam UMC gaat de toegang en beschikbaarheid verbeteren van medicijnen voor zeldzame ziekten. We gaan onderzoeken hoe weesgeneesmiddelen, medicijnen voor ziektes met weinig patiënten, duurzaam en betaalbaar kunnen blijven. Ook willen we zelf medicijnen bereiden die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor patiënten. Dat kan dankzij een schenking van vijf miljoen euro van de VriendenLoterij die vandaag is overhandigd aan de AMC Foundation.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Life Sciences & Health publiek-private samenwerking dag

Donderdag 7 maart organiseren ZonMw en Health~Holland de jaarlijkse Life Sciences & Health publiek-private samenwerking dag (LSH PPS) in Utrecht. Op deze LSH PPS dag gaat het niet alleen over de kansen van publiek-private samenwerkingsvormen, maar worden er ook mogelijkheden geboden om nieuwe samenwerkingen op te starten.

Lees meer

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk.

Lees meer

NCVGZ 2019 (Nederlands Congres Volksgezondheid)

We kijken terug naar de kennis die 20 jaar Preventie heeft opgeleverd en blikken graag met u vooruit. Hoe zorgen we er samen voor dat we kennis blijven ontwikkelen die aansluit bij waar de praktijk behoefte aan heeft? We gaan graag samen met u aan de slag om samenwerking te stimuleren tussen praktijkprofessionals en onderzoekers. De laatste beleidsontwikkelingen en trends zijn het uitgangspunt voor onze track met interactieve sessies, met inbreng...

Lees meer

PRISMA-symposium

Apothekers kunnen tot 31 maart hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2019. Het symposium met het thema ‘Samen voor de patiënt’ vindt dit jaar plaats op dinsdag 21 mei in vergadercentrum De Eenhoorn in Amersfoort. De beste abstracts worden gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.

Lees meer

NWO levenswetenschappencongres: Life2019

Het eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...

Lees meer

Personalised Medicine bijeenkomst

Op donderdag 20 juni van 9.30 – 17.00 u is de 3e Projectleidersbijeenkomst van het ZonMw onderzoeksprogramma Personalised Medicine op een locatie in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website