Het juiste geneesmiddel, op het juiste moment, bij de patiënt die het nodig heeft. Voor het effectief, veilig en doelmatig inzetten van bestaande geneesmiddelen is gericht onderzoek noodzakelijk.
Op donderdag 30 maart vindt het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 plaats in het 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Dit jaar is het thema: ‘Inzet op Impact’. Met twee plenaire momenten en maar liefst 18 subsessies is er volop keuze om een eigen congresprogramma samen te stellen. En is er tijdens de congresdag uiteraard uitgebreid de gelegenheid bij te praten en te netwerken.
Verschillen tussen mannen en vrouwen beïnvloeden soms niet alleen de werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen, maar ook de bereidheid om aan onderzoek mee te doen. Psychiater Iris Sommer (UMCG) ondervond het in een studie naar het effect van raloxifeen bij mensen met een schizofreniespectrumstoornis.
Tijdens het CombiConsult bespreken patiënten met een chronische aandoening hun medicijngebruik met hun openbaar apotheker. Dit gesprek is gekoppeld aan de periodieke controle bij de praktijkverpleegkundige of huisarts. Valérie Meijvis vertelt over de meerwaarde van gezamenlijke consultvoering.
De vier gehonoreerde projecten uit de STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 zijn eind 2022 gestart. Binnen de tweede STIP-ronde Proeftuinen Therapietrouw gaat het om het doorontwikkelen van de aanpak uit de eerste proeftuinen. Deze bewezen effectieve interventies voor betere therapietrouw van thuiswonende patiënten worden in vier nieuwe proeftuinen geïmplementeerd.
In deze subsidieronde staat onderzoek naar een complexe interventie rondom geneesmiddelengebruik centraal. Een interventie wordt als complex beschouwd vanwege het multifactoriële karakter waarbij diverse disciplines en settings betrokken zijn. Deadline voor het indienen van projectideeën is 18 april 2023, 14.00 uur.
De subsidieoproep Grote Trials Ronde 6 is bedoeld voor aanvragen die middels een hoge bewijslast uitsluitsel geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk omtrent toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten moeten nationale impact hebben en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen bestaat 10 jaar. Op een speciale pagina vindt u informatie over de evaluatie van het programma. Ook het GGG-congres op 31 maart stond in het teken van het jubileum. Het verslag over het congres treft u ook aan op deze pagina.
De uitgebreide publicatie van het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen dat op 31 maart plaatsvond staat online. Lees de verslagen van de plenaire sessies en de 14 subsessies, bekijk de presentaties, video’s en foto’s.
Internist-endocrinologen Hans Hofland en Wouter de Herder starten samen met het Belgische ziekenhuisnetwerk NETwerk een onderzoek naar het nut van hormoontherapie na groei van een neuro-endocriene tumor die niet hormonaal actief is. Voor hun onderzoek ontvangen de onderzoekers een subsidie van 2,7 miljoen euro van BeNeFIT.
Op maandag 6 maart 2023 heeft Véronique Timmerhuis het ‘Signalement Therapeutische Toepassingen van Psychedelica’ aangeboden aan minister Ernst Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De uitreiking vond plaats tijdens een minisymposium georganiseerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM met 31 betrokken partijen, waaronder ZonMw, gesproken over de ideeën voor en de potentie van DNA-technologie om de zorg en volksgezondheid te verbeteren. Het rapport dat hierover is verschenen zal door VWS gebruikt worden om een visie te formuleren en een beleidsplan op te stellen.
Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.
Het is uitsluitend nog mogelijk om u voor de wachtlijst aan te melden.
Eind mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de Onderzoek met Bestaande Data Ronde verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers worden gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden.
Het gebruik van klinische data die over langere periodes verzameld zijn,...