Onderwerpen

Uitgelicht

Inclusief onderwijs, niet voor ieder kind vanzelfsprekend

Foto Mathijs Woertman

Kinderen met een beperking en/of chronische aandoening krijgen vaak niet het juiste onderwijs. En als zij op school al hobbels ervaren, hoe moet dat dan later met een baan? Het nieuwe ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! richt zich op deze thema’s en wij gingen in gesprek met 2 ambitieuze jongeren die zich inzetten bij JongPIT.

Lees het interview met Femke en Mathijs

Trends in het sociaal domein

Logo congres Doen Wat Werkt

Op 10 november vond het online congres plaats Doen Wat Werkt in het sociaal domein. Wat zijn nu de 3 trends in het sociaal domein? En hoe helpt de Forsa! Aanpak LVB-jongeren na detentie met re-integreren? Dat en nog veel meer praktijkvoorbeelden bekijk en lees je terug in het e-magazine!

Ga naar het e-magazine

Vragenlijst: vermoeidheid bij chronische aandoeningen

Heeft u een chronische aandoening en last van vermoeidheid? Dan vragen we u om deze online vragenlijst in te vullen. Invullen duurt ongeveer 10 minuten.

De vragenlijst is opgesteld door de Universiteit van Maastricht en is onderdeel van een kennissynthese over vermoeidheid bij chronische aandoeningen. Deze wordt in opdracht van ZonMw en de Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) opgesteld en is eind 2020 gereed. De kennissynthese staat los van de onderzoeksagenda ME/CVS.

Vul de vragenlijst in

Esther Crombag: ‘Bij mij is het glas altijd halfvol’

Portretfoto van Esther met haar hond

Esther Crombag werd op haar elfde plotseling volledig blind. Daarna leerde ze braille, slaagde cum laude in de rechten, won viermaal het NK-fietsen op de tandem en doceert tegenwoordig rechten aan de Maastricht University. Onlangs trad ze toe tot de programmacommissie van Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten als ervaringsdeskundige.

Lees het interview

De samenwerking tussen 5 kennisnetwerken

vijf handen

In april van dit jaar startte het programma Kennisnetwerken voor Specifieke Doelgroepen (KSD). Hoog tijd om in gesprek te gaan Cynthia Vogeler, directeur van Korsakov Kenniscentrum en de programmamanager Veroni van Es van ZonMw. Hoe gaat het nu?

Lees het interview

Houd de lijn vrij!

blind persoon loopt over perron en er staat een koffer op de geleidelijn

Mensen die slechtziend of blind zijn vertrouwen volledig op geleidelijnen om op straat hun weg te vinden. Op veel plaatsen worden de geribbelde geleidelijnen geblokkeerd. Fietsen, bouwmaterialen, reclameborden of vuilnis worden soms op die lijnen geplaatst. Lees over het project 'Houd de lijn vrij!'

Lees het interview

Actueel

Trends in het sociaal domein

Wat zijn nu de 3 trends in het sociaal domein? En hoe helpt de Forsa! Aanpak LVB-jongeren na detentie met re-integreren? Dat en nog veel meer praktijkvoorbeelden bekijk en lees je terug in het e-magazine!

Elders gezien

Invloed leefomgeving op mensen met beperking; gratis kennissessie 7 december

De woonomgeving van cliënten heeft veel invloed. Daarom is er onderzoek gedaan naar de vraag: 'Hoe kan de omgeving bijdragen aan het welzijn van mensen met een beperking?'. Op 7 december vertellen onderzoekers van onder andere de Universiteit Leiden en Ipse de Bruggen over hun onderzoek.

 

Elders gezien

Ook extra plekken voor jongeren met beperking in nieuwe maatschappelijke diensttijd-projecten

In de maatschappelijke diensttijd-projecten is ruimte voor alle jongeren om iets goed te doen voor een ander en zichzelf te ontwikkelen. Dus ook jongeren met een beperking of chronische ziekte: in zo’n 22 projecten kunnen zij aan de slag! Zo kunnen jongeren met een lichamelijke beperking hun dromen verspreiden en werken studenten met een beperking aan stijging van arbeidsparticipatie.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

3e Open subsidieoproep Voor elkaar! Uitgewerkte aanvraag

Onderwerpen

  • Impact & Bereik:
  • Mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten:
  • Voor en door de doelgroep:
  • Alle aspecten van leven met een ziekte of beperking:
  • Voor elkaar!

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

9 oktober 2020

Deadline

15 december 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website