Onderwerpen

Uitgelicht

Hoe dichten we de digitale kloof?

jongen met het syndroom van Down gebruikt zijn laptop

Niet iedereen heeft toegang tot technologie of weet hoe daar gebruik van te maken. Dat leidt tot een 'digitale kloof', die mensen met een beperking of psychische aandoening extra hard raakt. Hoe kunnen we deze kloof dichten? Daar gaan we het over hebben tijdens de internationale conferentie 'Tackling the digital divide', georganiseerd vanuit samenwerkingsverband EURECO.

Meer informatie

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Rustiger dankzij interieur - gehandicaptenzorg op zoek naar optimale inrichting leefomgeving

twee vrouwen zitten op een matras op de grond en kijken in de camera. Tussen hen in staan twee stoffen poppen
Foto: Riëtte Duynstee

Hoe richt je de omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking zo in dat het een positief effect heeft op hun gedrag, gezondheid en kwaliteit van leven? Daarover bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit een inventarisatie.

Lees het Mediator-artikel over de invloed van het interieur op het gedrag

Hoofdzaken

De Hersenstichting, MIND en ZonMw lanceren het Manifest Hoofdzaken. In dit Manifest pleiten we voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid.

Meer informatie

Vijf gouden tips voor een geslaagde samenwerking

Foto van de vier sprekers tijdens de inspiratiebijeenkomst over samenwerking: Gijs Wanders, Marlies Welbie, Ed Spanjaard en Duzan Doepel

Samenwerken: we hebben het er vaak over. Maar wat is eigenlijk de sleutel tot een goede samenwerking? Om inspiratie op te doen, nodigde het programmateam van Gewoon Bijzonder specialisten uit andere vakgebieden uit. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst onder leiding van journalist Gijs Wanders regende het nieuwe perspectieven en ideeën.

Bekijk de 5 tips

Actueel

Onderzoek voor de dagelijkse praktijk van huisartsen en artsen voor Verstandelijk Gehandicapten

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we 5 nieuwe onderzoeksprojecten die vragen beantwoorden waar huisartsen en artsen voor Verstandelijk Gehandicapten in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. De projecten starten uiterlijk in maart 2022.

Illustratie huisartsenpraktijk
Nieuws

Coronavaccins lijken minder effectief bij volwassenen met het Downsyndroom

Volwassenen met het Downsyndroom zijn minder goed beschermd na 2 coronavaccinaties, zo blijkt uit de eerste resultaten van de SWITCH-studie van het UMC Utrecht. Op basis van deze resultaten adviseert de Gezondheidsraad om alle volwassenen met het Downsyndroom versneld een boostervaccinatie te geven. Lees meer over de onderzoeksresultaten.

Elders gezien

Eerste interactieve podcastserie van Nederland!

Vanaf september kan iedereen meedoen met de eerste interactieve podcast van Nederland. Tevens is dit het eerste gezamenlijke project van het samenwerkingsverband Kennis over Zien, een project van het ZonMw programma Expertisefunctie Zintuigelijk Gehandicapten. Hierin werken o.a. de Oogvereniging, Bartiméus en Koninklijke Visio samen. Lees meer!

Elders gezien
Toon meer

Agenda

EURECO-conferentie: Tackling the 'digital divide'

Het gebruik van technologie biedt veel mogelijkheden voor mensen die weten hoe ze digitale middelen moeten gebruiken. Maar er is ook een grote groep die geen toegang heeft tot technologie of de vaardigheden mist om deze te gebruiken. Dat leidt tot een 'digitale kloof', die mensen met een beperking of psychische aandoening extra hard raakt. Hoe kunnen we deze kloof dichten?

Lees meer

Nationaal Dementie Congres

Waarom is dementieonderzoek noodzakelijk? En hoe vertalen we onderzoekresultaten naar het dagelijks leven? Tijdens het Nationaal Dementie Congres krijgt u een kijkje in de plannen voor de komende jaren. Ook verzorgt ZonMw een subsessie over de implementatie van dementieonderzoek.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website