Pijn bij brandwonden is een specifiek soort pijn. Het is langdurig, fluctuerend en dynamisch en vaak gerelateerd aan wondzorg procedures. Als deze pijn niet adequaat wordt bestreden, heeft dat gevolgen voor de korte en lange termijn.
ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats besteden van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties.
Het afgelopen jaar bewees hoe waardevol en effectief kennisontwikkeling kan zijn voor mensen met een beperking en voor zorgprofessionals. En verder laat de coronacrisis zien hoe belangrijk het is om - juist in deze barre tijden - om te zien naar, en rekening te houden met de ander.
Aan het eind van een veelbewogen 2020 blikken we graag vooruit op het komende, veelbelovende jaar. Wat verwachten de programmamanagers van een aantal ZonMw-programma's van 2021? We vroegen Veroni van Es, Robert Jabroer, Jolanda Huizer, Rinske Boersma, Sabine de Jong, Dick Houtzager en Linda Gerth hun visie te delen.
Het afgelopen half jaar publiceerden we twaalf reportages over kleinschalige projecten op het terrein van justitie en jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB). De serie sluit nu af met een artikel in ZonMw-magazine Mediator. Hierin komt Hasan Göleli aan het woord, evenals Johanna Haanstra. Beiden benadrukken het belang van het vroegtijdig herkennen van een lichte verstandelijke beperking.
Jongeren hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Om hen in deze tijd te ondersteunen heeft het kabinet geld vrijgemaakt. Vanuit het zogenoemde Jeugdpakket is € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor gemeenten om op een snelle manier maatschappelijke activiteiten te organiseren voor jongeren, door samen te werken met MDT-organisaties. Hiervoor is de laagdrempelige subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT opengesteld.
Eind december zijn 4 nieuwe onderzoeksprojecten van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. De projecten richten zich op het verbeteren van de professionele norm en leveren kennis op om professionals in hun werk te ondersteunen.
Zorgorganisaties waarin innovatieve zorgprocessen in samenwerking met andere (zorg)organisaties reeds gaande zijn, kunnen een projectidee indienen voor actieonderzoek om te leren over het verbeteren van de organisatie van zorg (sociale innovatie). De focus van het onderzoek ligt op het benodigde leer- en veranderproces om in het complexe en dynamische zorglandschap zorg voor patiënten te blijven verbeteren.
De Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten bestaat uit twee sectoren: visueel en auditief/communicatief. Vanuit de sector auditief/communicatief werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen onder de naam ‘Deelkracht’. Met één einddoel: een samenleving die voor zintuiglijk gehandicapten net zo toegankelijk is als voor ieder ander. De website van Deelkracht is onlangs gelanceerd.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.