Onderwerpen

Uitgelicht

Wethouder en commissielid Theo Maas over het VN Verdrag

portret van Theo Maas

'Voor toegankelijkheid heb ik geen wet nodig'

Theo Maas, wethouder en commissielid van Gewoon Bijzonder, Nationaal Programma Gehandicapten, zette het thema 'toegankelijkheid' in de gemeente Someren op de agenda. Lees het interview met hem in Wmo Magazine 6, december 2016.

Lees het interview

'Samen werken, samen leren': een samenvatting van een spannend verhaal

Henriette met 3 anderen bij het Tekenlabo op de Kennismarkt

Henriette Sandvoort, ervaringsdeskundige vanuit de LFB en co-onderzoeker in het Gewoon Bijzonder project 'Samen werken, samen leren' vertelt over haar ervaringen tot nu toe.

Lees haar blog op het Kennsiplein Gehandicaptensector

Aandacht nodig voor middelengebruik mensen met een licht verstandelijke beperking

foto omslag proefschrift Van der Nagel

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) werden tot voor kort niet als risicogroep voor alcohol-, tabak-, of druggebruik gezien. Ten onrechte, blijkt uit het (promotie)onderzoek van Joanneke van der Nagel. 

Meer informatie

Implementatietips InZicht gebundeld

Foto van inleiding van de digitale publicatie

In de zorg voor en ondersteuning aan mensen met een visuele beperking is al veel ervaring opgedaan met het implementeren van kennis uit wetenschappelijk onderzoek in de praktijk. Alle tips en ideeën zijn nu gebundeld in een digitale publicatie: ‘InZicht: implementeren in de praktijk’.

Lees de publicatie InZicht: implementeren in de praktijk

Bezoek de virtuele Kennismarkt Gehandicaptensector

Foto van de stands op de Kennismarkt Gehandicaptensector

Heeft u dit jaar de Kennismarkt Gehandicaptensector, die plaatsvond op 2 november 2016, gemist? Of was u er bij en wilt u alles nog eens opnieuw beleven? Bezoek dan de virtuele Kennismarkt. Binnen de online versie van de Kennismarkt kunt u rondlopen, stands bezoeken, filmpjes en de foto-expositie bekijken.

Ga naar de virtuele Kennismarkt

Van kennis naar praktijk: vloeiende samenwerking in beeld

foto infographic

Kennis moet stromen! Van de vraag tot de toepassing van kennis in de praktijk. ZonMw brengt daarom betrokkenen bij elkaar. Zodat een vloeiende samenwerking ontstaat.

Lees meer

Revalidatie van lichaam en geest

Foto van revaliderende meneer

Het Rijnlands Revalidatie Centrum ontwikkelde een programma voor patiënten die een hartstilstand overleefden. De gecombineerde aanpak met aandacht voor fysiek én geestelijk herstel wekt belangstelling in binnen- en buitenland. Een resultaat uit het ZonMw Innovatieprogramma Revalidatie.

Naar het artikel in Mediator

VN Verdrag over rechten van mensen met een beperking

Op 14 juli 2016 kreeg het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in Nederland een wettelijke basis. Gemeenten hebben een belangrijke taak om uitvoering te geven aan dit Verdrag. ZonMw wil gemeenten daarbij ondersteunen.

Lees meer over het VN Verdrag

Samenwerking met gemeenten: Raad van 15

Gemeenten hebben tegenwoordig een taak om zorg en begeleiding van mensen met een beperking te organiseren. Om die reden is een aantal gemeenten gevraagd om in een groep, de zogenaamde Raad van 15, mee te denken met de verdere ontwikkeling van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder.

Lees meer over de Raad van 15

Actueel

Volg via RSS

Kijkstrategietraining verbetert mobiliteit van mensen met halfzijdig gezichtsveld

Een kijkstrategietraining heeft positieve effecten op mobiliteitsgerelateerde activiteiten en participatie van mensen met halfzijdige gezichtsvelduitval. Dat is één van de conclusies uit het promotieonderzoek van Gera de Haan aan de Rijksuniversiteit Groningen naar homonieme hemianopsie. Op donderdag 27 oktober promoveerde zij op dit onderwerp.

Nieuws

Opvoedinterventie draagt bij aan daling opvoedstress bij ouders met verstandelijke beperking

Ouders met verstandelijke beperkingen komen als ouder meer problemen tegen dan ouders zonder verstandelijke beperkingen. Eerder onderzoek toonde aan dat deze ouders geholpen kunnen worden met professionele opvoedhulp. Tot nu toe is vooral gekeken naar concrete verzorgingstaken. Marja Hodes onderzocht een opvoedinterventie die gericht is op sensitief opvoeden.

 

Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk

Over 3 jaar moet open science in de Europese Unie niet langer uitzondering maar de regel zijn. Dan zijn alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk van de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk voor iedereen. Met het Nationaal Plan Open Science, dat vandaag aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) wordt aangeboden, nemen 10 organisaties het voortouw hierin.

ondertekening plan
ondertekening plan
Nieuws

Effect van culturele interventies in de langdurige zorg

Volgens zorgprofessionals en (landelijke) media zijn steeds meer kunstenaars actief in de zorg. Ook wordt de maatschappelijke meerwaarde van culturele interventies voor de langdurige zorg in binnen- en buitenland erkend.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Medical Devices For Affordable Health; Cooperation India – Netherlands: Minimally invasive techniques

Onderwerpen

 • Innovative technology for a sustainable healthcare system.
 • How can technology support health and wellbeing of people in order to help them function and participate in society, outside of organized care?
 • How can technology enable care to be delivered closer to home?
 • How can technology enable more efficient and personalized care?
 • Medical devices: Minimally invasive techniques

  Onderdeel van programma

  Medical Devices for an Affordable Health

  Geplaatst op

  5 december 2016

  Deadline

  2 mei 2017,
  14:00 uur

  Bekijk

  Programma's

  Contact

  Martijn da Costa

  Programmacoördinator

  Telefoonnummer+31 70 349 5245
  E-mailadrescosta@zonmw.nl
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website