Onderwerpen

Uitgelicht

Met een licht verstandelijke beperking op het rechte pad

drie witte jongens kijken stoer in de camera

ZonMw financierde 12 projecten die erop gericht zijn mensen met een licht verstandelijke beperking beter hulp te bieden, opdat ze bijvoorbeeld niet in contact komen met justitie. We bekijken de belangrijkste resultaten met een rondgang langs de projecten.

Bekijk de verzamelpublicatie

Column: Kan het onderwijs nog even in ‘coronamodus’ blijven?

jongen met bril en donker haar studeert achter zijn laptop

Toen in maart de scholen dichtgingen was online lesgeven ineens de normaalste zaak van de wereld. Een flinke opluchting voor Reinette de Boer, die twee chronisch zieke kinderen heeft en al jaren strijdt voor afstandsonderwijs. Haar wens voor na de zomervakantie? Dat ieder kind op afstand onderwijs kan blijven volgen.

Lees de column van Reinette

Eerste ME/CVS werksessie: "Ik hoop dat er vuurwerk gaat ontstaan."

man met bril staat met een doktersjas in de hal van een ziekenhuis

Op 25 augustus geven het Erasmus MC en ZonMw het startsein voor een reeks werksessies over ME/CVS. Het doel: onderzoekers vanuit verschillende disciplines enthousiast maken voor onderzoek naar de ziekte die door sommigen het ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ wordt genoemd. Hoogleraar Peter van der Spek is erbij en blikt alvast vooruit.

Lees meer over de werksessies

'En nu ben ik zelfs directeur geworden' - in gesprek met Ellis Jongerius

Ellis Jongerius is sinds 1 juli directeur geworden bij de LFB. De landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze vertelt over haar werk als ervaringsdeskundige én haar nieuwe functie als directeur.

Lees het interview met Ellis

Nieuw COVID-19 onderzoek in gehandicaptensector

Animatie van een onderzoeker met mondkapje en coronavirus

Vanuit het COVID-19 programma gaan drie onderzoeken in de gehandicaptensector per 1 september van start. Deze richten zich op: ontwikkeling van een handreiking voor digitaal bezoek, de impact op kinderen en jongeren met autisme en hun gezinnen en de impact van de beperkende maatregelen op naasten.

Lees meer

Laat u inspireren met deze participatiespecial!

Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het in onze nieuwsbriefspecial.

Naar de nieuwsbrief

Actueel

Website van Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen is vernieuwd

De website van de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen is recentelijk vernieuwd. Op de pagina vindt u achtergrondinformatie over de Associatie, de door de AW's beantwoorde COVID-19-kennisvragen en actueel nieuws. Van de antwoorden op de COVID-19 vragen zijn nu zowel wetenschappelijke samenvattingen als publiekssamenvattingen en makkelijk lezen samenvattingen beschikbaar.

 

Elders gezien

Slechtziende fietsers compenseren hun beperking

Een grote groep slechtziende mensen gebruikt regelmatig de fiets, ondanks hun beperking. Slechtziende fietsers blijken in staat hun individuele visuele beperking voldoende te compenseren, stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Koninklijke Visio vast. Ook zochten ze uit waaruit die compensatie bestaat.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek Fase I

Onderwerpen

  • Onderzoeksvoorstel schrijven dat aansluit op een praktijkkwestie
  • Duurzaam samenwerkingsverband ontwikkelen
  • Zingeving cliënten in de Langdurige Zorg en Ondersteuning
  • Versterken van de relatie tussen cliënten, naasten en/of mantelzorgers en zorgprofessionals en ondersteuningsprofessionals

Onderdeel van programma

Langdurige Zorg en Ondersteuning

Geplaatst op

6 augustus 2020

Deadline

17 september 2020,
14.00 uur

Bekijk

VOUCHERS – Gewoon Bijzonder

Onderwerpen

  • kruisbestuiving o.a. door middel van gastlessen
  • mbo(-docenten) en zorgprofessionals vanuit de gehandicaptensector
  • betrokkenheid ervaringsdeskundigen
  • van elkaar leren

Onderdeel van programma

Gewoon Bijzonder

Geplaatst op

15 juni 2020

Deadline

25 februari 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

ME/CVS werksessie: Rotterdam

De komende maanden worden er verspreid door het land meerdere werksessies georganiseerd voor onderzoekers die onderzoek willen doen naar ME/CVS. De eerste werksessie vindt plaats op dinsdag 25 augustus van 13:30 tot 16:00 uur bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Lees meer

Vervolgbijeenkomst ‘Aanpak en zorg voor slachtoffers van loverboys’

De bijeenkomst is verplaatst naar 3 september 2020 en zal digitaal plaatsvinden.   Samenwerking in onderzoek en hulpverlening is essentieel om de zorg voor slachtoffers van loverboys te verbeteren en de kennis hierover te vergroten. Matchen bij de kennisontwikkeling over slachtoffers van loverboys is nodig om meer uit onderzoeken te kunnen halen. Het is belangrijk om zorg te geven die echt bij die unieke jongere past. Dus matched care in plaats...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website