Met kennis bijdragen aan een inclusieve samenleving

Uitgelicht

Meer onderzoek en aandacht nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Lees het nieuwsbericht

Slimme zorgtechnologie succesvol gebruiken in de praktijk

Moeder kijkt samen met haar zoon met een beperking op een tablet

Zorgtechnologie neemt een vlucht, zeker in deze coronatijd. Hoe kunnen digitale oplossingen bijdragen aan kwaliteit van leven en een hanteerbare werkdruk? Mirella Minkman (Vilans) en Brigitte Boon (Academy Het Dorp) delen hun visie. ‘Er zijn mooie voorbeelden van technologische toepassingen die in de ouderen- én gehandicaptensector worden gebruikt.'

Lees het dubbelinterview

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Rustiger dankzij interieur - gehandicaptenzorg op zoek naar optimale inrichting leefomgeving

twee vrouwen zitten op een matras op de grond en kijken in de camera. Tussen hen in staan twee stoffen poppen
Foto: Riëtte Duynstee

Hoe richt je de omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking zo in dat het een positief effect heeft op hun gedrag, gezondheid en kwaliteit van leven? Daarover bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit een inventarisatie.

Lees het Mediator-artikel over de invloed van het interieur op het gedrag

Vijf gouden tips voor een geslaagde samenwerking

Foto van de vier sprekers tijdens de inspiratiebijeenkomst over samenwerking: Gijs Wanders, Marlies Welbie, Ed Spanjaard en Duzan Doepel

Samenwerken: we hebben het er vaak over. Maar wat is eigenlijk de sleutel tot een goede samenwerking? Om inspiratie op te doen, nodigde het programmateam van Gewoon Bijzonder specialisten uit andere vakgebieden uit. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst onder leiding van journalist Gijs Wanders regende het nieuwe perspectieven en ideeën.

Bekijk de 5 tips

Actueel

Sluiting eerste ronde onderzoeksprogramma ME/CVS

Op 21 april 2022 om 14:00 uur sloot de eerste subsidieoproep van het onderzoeksprogramma ME/CVS. Hoeveel aanvragen zijn er ingediend en wanneer wordt bekend welke onderzoeken er starten? In deze update lees je meer over de status van het onderzoeksprogramma.

Nieuws

Multidisciplinaire werkgroep ontwikkelt richtlijn ADL mét samenvattingskaarten

Hoe kun je de beste zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen verlenen in de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg en het ziekenhuis? Met hulp van de wereldcafé methode ontwikkelden verpleegkundigen, verzorgenden, mantelzorgers, zorgvragers, fysiotherapeuten en ergotherapeuten een nieuwe richtlijn mét samenvattingskaarten.

Portret Sandra Zwakhalen en Svenja Cremer
Pagina

RIVM | Enthousiasme maar ook uitdagingen bij werken met brede kijk op gezondheid

In Nederland werken steeds meer partijen, zoals zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst’en met een zogeheten ‘breed gezondheidsconcept’. Hierbij staat niet langer ‘ziek zijn’ centraal, maar juist wat iemand nog wél kan. Maar hoe wordt dit toegepast in de praktijk? Het RIVM volgde twee jaar lang drie regio’s om te zien hoe de manier van werken werd aangepast en wat de ervaringen waren.

Bron: RIVM
Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Leren van implementeren

Onderwerpen

  • Gehandicaptensector
  • Implementatie
  • Praktijk
  • Onderzoek
  • Interventies

Onderdeel van programma

Gewoon Bijzonder

Geplaatst op

7 april 2022

Deadline

2 juni 2022,
14.00 uur

Bekijk

Vouchers Gewoon Bijzonder 2022

Onderwerpen

  • kruisbestuiving o.a. door middel van gastlessen
  • mbo/hbo(-docenten) en zorgprofessionals vanuit de gehandicaptensector
  • betrokkenheid ervaringsdeskundigen
  • van elkaar leren

Onderdeel van programma

Gewoon Bijzonder

Geplaatst op

1 maart 2022

Deadline

1 oktober 2022,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Talkshow Samen vooruit

Dit jaar is het 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap voor Nederland ging gelden. Op 7 april 2022 gaan verschillende gasten, onder leiding van oud-journalist Gijs Wanders in gesprek.

Lees meer

Inspiratiemiddag Gewoon Bijzonder

Op 6 oktober 2022 houden we vanuit het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder weer een inspirerende online bijeenkomst uit onze reeks ‘Meer impact met je project’.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5302 (secr.)
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website