Met kennis bijdragen aan een inclusieve samenleving

Uitgelicht

Post-COVID en ME/CVS: samen complexe puzzels te lijf

Man kijkt door microscoop

Nu de COVID-pandemie niet meer het hele land verlamt, groeit de aandacht voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. Die aandacht is er ook binnen het COVID-19 programma van ZonMw. Maar zou er niet meer moeten gebeuren? En hoe zit het met de raakvlakken met ME/CVS, waarvoor in 2021 een onderzoeksprogramma van start ging? ZonMw volgt de discussie over dit onderwerp, onder meer op sociale media, waarin een sterke urgentie doorklinkt. Een gesprek tussen betrokken bestuurders laat zien dat er de komende jaren heel wat werk te verzetten valt. Lees hier het interview.

Meer onderzoek en aandacht nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Lees het nieuwsbericht

Dubbelinterview met Esther Vergeer en Caroline van Lindert

Esther Vergeer en een andere rolstoeltenniser geven elkaar een box op het tennisveld

Tegenwoordig zijn er meer dan 40 sporten geschikt voor mensen met een beperking. Een enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger. Maar kan het nog beter? We vroegen het paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer en onderzoeker Caroline van Lindert.

Lees het dubbelinterview

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Vijf vragen over toegankelijke festivals

Foto van een groep mensen bij een concert, op de voorgrond zien we een vrouw in een rolstoel

Ook mensen met een beperking vieren graag een feestje. Helaas is nog niet ieder evenement of festival toegankelijk. Hoe kan dat beter? We stelden Marianne Dijkshoorn 5 vragen over toegankelijke festivals en de Routekaart voor Toegankelijke Festivals die de Coalitie voor Inclusie heeft opgesteld.

Lees het interview met Marianne Dijkshoorn

Volg onze LinkedIn pagina

Logo van het social media platform LinkedIn

Wil jij weten wat kennis kan bijdragen aan een inclusieve samenleving voor mensen met een ziekte of beperking? Volg dan onze pagina voor het laatste ZonMw-onderzoek en relevant nieuws.

Bekijk de pagina 'Kennis over leven met een ziekte of beperking'

Actueel

Webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’

Heb jij het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ gemist tijdens de Slimme Zorg Estafette afgelopen februari? Goed nieuws! Wegens groot succes organiseert VitaValley, de ondersteuningsorganisatie van de Stimuleringsregeling E-health Thuis, het webinar nóg een keer. Dit doen zij samen met het Vliegwiel, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en RegioPlus. Ben jij erbij?

Nieuws

3 nieuwe subsidieoproepen voor belangenbehartigende organisaties

Het programma Voor elkaar! is met een jaar verlengd. Daardoor kunnen we extra subsidierondes openstellen voor projecten die voor en door patiëntenorganisaties (of andere belangenbehartigende organisaties) worden uitgevoerd. Er zijn 3 subsidierondes waarvoor aanvragen ingediend kunnen worden. In dit nieuwsbericht lees je daar meer over.

Nieuws

Call open: ruim € 5,5 miljoen beschikbaar voor NWA onderzoek naar Eenzaamheid

Eenzaamheid. We horen er veel over de afgelopen tijd. Tijdens de covidpandemie was eenzaamheid een terugkerend onderwerp. Maar wat betekent het om eenzaam te zijn en wat doet dat met een mens? Er is nog weinig bekend over verschillende vormen van eenzaamheid bij diverse groepen in de samenleving, wat de oorzaken daarvan zijn en wat effectieve aanpakken tegen eenzaamheid zijn. Dit onderzoeksprogramma wil daar verandering in brengen.

Elders gezien

De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit!

De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit. Gedurende vier weken lang organiseerden (zorg)organisaties uit het hele land inspirerende sessies rondom het thema slimme zorg. Natuurlijk kon ook ZonMw hierin niet ontbreken. Vanuit verschillende programma’s gebeurt er namelijk veel rondom digitale zorg, zorginnovatie en e-health. Hieronder zetten we kort de activiteiten op een rij.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Vernieuwende aanpakken II

Onderwerpen

  • impact & bereik;
  • mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten;
  • voor en door de doelgroep;
  • alle aspecten van leven met een ziekte of beperking;
  • voor elkaar.

 

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

21 maart 2023

Deadline

23 mei 2023,
14.00 uur

Bekijk

Implementeren met Impact IV

Onderwerpen

  • impact & bereik;
  • mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten;
  • voor en door de doelgroep;
  • alle aspecten van leven met een ziekte of beperking;
  • voor elkaar.

 

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

21 maart 2023

Deadline

20 juni 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Save the date: Congres Focus op Onderzoek - 15 juni 2023

Het is dé plek waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen, en hét trefpunt waar wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar worden gedeeld. Noteer alvast in je agenda, de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen houdt op donderdag 15 juni 2023 in de Eenhoorn in Amersfoort het congres: Focus op onderzoek, wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van (de zorg aan) mensen met een...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5302 (secr.)
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website