Onderwerpen

Uitgelicht

Nieuwe subsidierondes Expertisefunctie Zintuigelijk Gehandicapten open

vrouw met visuele beperking gebruikt haar smartphone

De nieuwe subsidierondes voor onderzoek naar en voor mensen met een zintuigelijke beperking staan open. Tot uiterlijk 26 oktober 2021 om 14:00 uur is het mogelijk om onderzoeksvoorstellen in te dienen.

Lees het nieuwsbericht

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Rustiger dankzij interieur - gehandicaptenzorg op zoek naar optimale inrichting leefomgeving

twee vrouwen zitten op een matras op de grond en kijken in de camera. Tussen hen in staan twee stoffen poppen
Foto: Riëtte Duynstee

Hoe richt je de omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking zo in dat het een positief effect heeft op hun gedrag, gezondheid en kwaliteit van leven? Daarover bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit een inventarisatie.

Lees het Mediator-artikel over de invloed van het interieur op het gedrag

'Vernieuw en verbeter, dus implementeer!'

Portret Esther Bisschops

Meer dan de helft van alle bewezen effectieve resultaten uit wetenschappelijk gezondheidsonderzoek blijft ongebruikt op de plank liggen. Zonde, beweert orthopedagoog en implementatiewetenschapper Esther Bisschops.

Lees het interview

Hoe ontwikkel je echt bruikbare producten

Foto van implementatiespecialist Esther Leijte

Hoe zorg je dat het (kennis)product dat je ontwikkelt straks ook echt gebruikt gaat worden, in de praktijk, het onderwijs of het beleid? Implementatiespecialist Esther Leijte geeft in haar blog handige tips.

Lees de blog van Esther

Wat kan ZonMw doen om jongerenparticipatie (nog) beter in te bedden?

Jongeren zittend voor school

Daar gaat het om in het 3de artikel over jongerenparticipatie in onderzoek. Een onderzoeker en 2 ervaringsdeskundigen kwamen met aanbevelingen voor ZonMw. Jojanneke Hillmann (programmamanager Jeugd) en Jolanda Huizer (coördinator Participatie ZonMw-breed) reageren op deze aanbevelingen.

Bekijk de reactie van ZonMw op de aanbevelingen

Actueel

Subsidieoproep Inclusief werkgeverschap in het MKB

Het programma Onbeperkt meedoen! opent een subsidieoproep om inclusief werkgeverschap te bevorderen. ZonMw wil werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) stimuleren om omstandigheden te creëren die mensen met een beperking toegang geeft tot werk. En die ervoor zorgen dat mensen met een beperking binnen de organisatie optimaal kunnen functioneren en zich kunnen (door)ontwikkelen.

twee mensen aan tafel voor het voeren van een solliciatiegesprek
Nieuws

Onderzoeksagenda Q-koorts en de langetermijneffecten

Op 3 september 2021 heeft Q-support aan vertegenwoordigers van patiënten, VWS en ZonMw een onderzoeksagenda aangeboden over de langetermijneffecten van Q-koorts. Vervolgonderzoek en patiëntenparticpatie bij onderzoek is de kern van deze onderzoeksagenda. Ook biedt de agenda aanknopingspunten voor onderzoek naar ziekten als Lyme, long COVID en CVS/ME.

3 geiten in een stal achter een hek
Elders gezien

Leerplatform richtlijnontwikkeling

Hoe kunnen beroepsgroepen meer samenwerken bij het ontwikkelen van onderbouwde richtlijnen voor goede zorg? Met het leerplatform creëren we een digitale omgeving voor interprofessionele samenwerking. ‘Veel complexe zaken worden ontrafeld bij het koffiezetapparaat. Wij willen ook een omgeving creëren waarin mensen elkaar snel weten te vinden en met enthousiasme aan de slag gaan.’

Portretfoto's van Marian Majoie en Klaartje Spijkers
Marian Majoie en Klaartje Spijkers (fotografie Klaartje: Ruben Eshuis)
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Masterclass Jongerenparticipatie in Onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Inspiratieochtend over samenwerking

Voor iedereen die samenwerking in projecten een warm hart toedraagt, en open staat voor nieuwe gezichtspunten: bezoek de inspiratieochtend van Gewoon Bijzonder.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst onderzoeksprogramma ME/CVS

Op donderdag 7 oktober van 14:30 tot 17:00 uur organiseert ZonMw een netwerkbijeenkomst in het kader van het nieuwe onderzoeksprogramma ME/CVS. De bijeenkomst vindt voor onderzoekers en behandelaars plaats in het Muntgebouw te Utrecht en is voor patiënten en patiëntvertegenwoordigers online te volgen.*

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Congres Volwaardig Leven

Een volwaardiger leven voor mensen met een beperking; een leven met meer zeggenschap en toekomstbestendige, persoonsgerichte zorg. Zorg die flexibel kan inspelen op zorgvragen van mensen met een beperking en hun naasten en waarbij ook technologie een vanzelfsprekend onderdeel is van het zorgaanbod. Dáár werken we aan met een groot aantal zorgorganisaties in Nederland.

Lees meer

Congres CareTech - technologie in de ouderen- en gehandicaptensector

Op 9 december 2021 vindt in Zeist de 5e editie van het CareTech congres (voorheen OuderenzorgTech) plaats. De plek voor uitwisseling van ervaringen met technologie en dit jaar gericht op zowel de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg - vandaar de nieuwe naam. Het congres waar zowel ontwikkeling als implementatie van technologie aan bod komt, evenals de ervaringen van professionals en cliënten. Kom en laat je inspireren door sprekers met visie en...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website