Onderwerpen

Uitgelicht

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Rustiger dankzij interieur - gehandicaptenzorg op zoek naar optimale inrichting leefomgeving

twee vrouwen zitten op een matras op de grond en kijken in de camera. Tussen hen in staan twee stoffen poppen
Foto: Riëtte Duynstee

Hoe richt je de omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking zo in dat het een positief effect heeft op hun gedrag, gezondheid en kwaliteit van leven? Daarover bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit een inventarisatie.

Lees het Mediator-artikel over de invloed van het interieur op het gedrag

'Vernieuw en verbeter, dus implementeer!'

Portret Esther Bisschops

Meer dan de helft van alle bewezen effectieve resultaten uit wetenschappelijk gezondheidsonderzoek blijft ongebruikt op de plank liggen. Zonde, beweert orthopedagoog en implementatiewetenschapper Esther Bisschops.

Lees het interview

Ervaringsdeskundigen steeds vaker werkzaam in vele rollen

We vroegenonderzoeker Beverley Rose en lector Alie Weerman naar hun visie op het vraagstuk ervaringsdeskundigheid. Het onderwerp staat volop in de belangstelling, maar wat is het precies en moeten ervaringsdeskundigen bijvoorbeeld opgeleid worden? 

Lees het dubbelinterview

Hoe ontwikkel je echt bruikbare producten

Foto van implementatiespecialist Esther Leijte

Hoe zorg je dat het (kennis)product dat je ontwikkelt straks ook echt gebruikt gaat worden, in de praktijk, het onderwijs of het beleid? Implementatiespecialist Esther Leijte geeft in haar blog handige tips.

Lees de blog van Esther

Wat kan ZonMw doen om jongerenparticipatie (nog) beter in te bedden?

Jongeren zittend voor school

Daar gaat het om in het 3de artikel over jongerenparticipatie in onderzoek. Een onderzoeker en 2 ervaringsdeskundigen kwamen met aanbevelingen voor ZonMw. Jojanneke Hillmann (programmamanager Jeugd) en Jolanda Huizer (coördinator Participatie ZonMw-breed) reageren op deze aanbevelingen.

Bekijk de reactie van ZonMw op de aanbevelingen

Actueel

Start gezamenlijk grootschalig long-COVID-onderzoek waarin diverse methodes en gegevensbronnen worden gecombineerd

Vanaf oktober 2021 gaat het Nivel samen met 3 vakgroepen Huisartsgeneeskunde (van UMCG, Radboud UMC, Maastricht UMC) en Dutch Hospital Data onderzoek doen naar aanhoudende klachten na COVID-19-besmetting, ook wel long-COVID genoemd. Extra aandacht gaat uit naar diverse kwetsbare groepen in de samenleving, zoals mensen met lage gezondheidsvaardigheden, mensen met meerdere chronische aandoeningen, mensen met een migratieachtergrond en zwangeren.

Elders gezien

Mensen met verstandelijke beperking kwetsbaar voor gevolgen Covid-19

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen met een verstandelijke beperking, die besmet raken met COVID-19, een hogere kans hebben op ziekenhuisopname. De kans dat zij in het ziekenhuis worden opgenomen is 5% groter dan bij de algemene bevolking en een 8 keer grotere kans op overlijden.

Elders gezien

ZonMw biedt jonge onderzoekers kans op grensverleggend onderzoek in de ggz

Veelbelovende onderzoekers en praktijkprofessionals voeren de komende jaren innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek uit. Van angstbehandeling bij LVB tot inzet van Virtual Reality bij stemmen horen, maar ook onderzoek waarin specifiek aandacht is voor sekse- en genderverschillen in de ggz. De projectleiders vertellen wat ze gaan onderzoeken en waarom.

6 portretfoto's van alle fellows
Nieuws

Implementatie- en opschalingscoaching boekt successen: laatste ronde opent op 1 september

Zorg voor innoveren organiseert sinds het voorjaar van 2020 de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaches. Het blijkt een populaire regeling: in vier subsidierondes werden er ruim 380 aanvragen/projecten gehonoreerd. Bovendien blijken de bijdragen van de coaches goed te bevallen en ondernemers concreet op weg te helpen bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Op woensdag 1 september opent de vijfde en laatste...

Nieuws
Toon meer

Agenda

Masterclass Jongerenparticipatie in Onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Inspiratieochtend over samenwerking

Voor iedereen die samenwerking in projecten een warm hart toedraagt, en open staat voor nieuwe gezichtspunten: bezoek de inspiratieochtend van Gewoon Bijzonder.

Lees meer

Save the date: netwerkbijeenkomst onderzoeksprogramma ME/CVS

Op donderdag 7 oktober van 14:30 tot 17:00 uur organiseert ZonMw een netwerkbijeenkomst in het kader van het nieuwe onderzoeksprogramma ME/CVS. De bijeenkomst vindt plaats in het Muntgebouw te Utrecht en is zowel online als op locatie te volgen.*

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Congres Volwaardig Leven

Een volwaardiger leven voor mensen met een beperking; een leven met meer zeggenschap en toekomstbestendige, persoonsgerichte zorg. Zorg die flexibel kan inspelen op zorgvragen van mensen met een beperking en hun naasten en waarbij ook technologie een vanzelfsprekend onderdeel is van het zorgaanbod. Dáár werken we aan met een groot aantal zorgorganisaties in Nederland.

Lees meer

Congres CareTech - technologie in de ouderen- en gehandicaptensector

Op 9 december 2021 vindt in Zeist de 5e editie van het CareTech congres (voorheen OuderenzorgTech) plaats. De plek voor uitwisseling van ervaringen met technologie en dit jaar gericht op zowel de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg - vandaar de nieuwe naam. Het congres waar zowel ontwikkeling als implementatie van technologie aan bod komt, evenals de ervaringen van professionals en cliënten. Kom en laat je inspireren door sprekers met visie en...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website