Met kennis bijdragen aan een inclusieve samenleving

Uitgelicht

Post-COVID en ME/CVS: samen complexe puzzels te lijf

Man kijkt door microscoop

Nu de COVID-pandemie niet meer het hele land verlamt, groeit de aandacht voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. Die aandacht is er ook binnen het COVID-19 programma van ZonMw. Maar zou er niet meer moeten gebeuren? En hoe zit het met de raakvlakken met ME/CVS, waarvoor in 2021 een onderzoeksprogramma van start ging? ZonMw volgt de discussie over dit onderwerp, onder meer op sociale media, waarin een sterke urgentie doorklinkt. Een gesprek tussen betrokken bestuurders laat zien dat er de komende jaren heel wat werk te verzetten valt. Lees hier het interview.

Meer onderzoek en aandacht nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Lees het nieuwsbericht

Dubbelinterview met Esther Vergeer en Caroline van Lindert

Esther Vergeer en een andere rolstoeltenniser geven elkaar een box op het tennisveld

Tegenwoordig zijn er meer dan 40 sporten geschikt voor mensen met een beperking. Een enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger. Maar kan het nog beter? We vroegen het paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer en onderzoeker Caroline van Lindert.

Lees het dubbelinterview

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Vijf vragen over toegankelijke festivals

Foto van een groep mensen bij een concert, op de voorgrond zien we een vrouw in een rolstoel

Ook mensen met een beperking vieren graag een feestje. Helaas is nog niet ieder evenement of festival toegankelijk. Hoe kan dat beter? We stelden Marianne Dijkshoorn 5 vragen over toegankelijke festivals en de Routekaart voor Toegankelijke Festivals die de Coalitie voor Inclusie heeft opgesteld.

Lees het interview met Marianne Dijkshoorn

Volg onze LinkedIn pagina

Logo van het social media platform LinkedIn

Wil jij weten wat kennis kan bijdragen aan een inclusieve samenleving voor mensen met een ziekte of beperking? Volg dan onze pagina voor het laatste ZonMw-onderzoek en relevant nieuws.

Bekijk de pagina 'Kennis over leven met een ziekte of beperking'

Actueel

Kennisplein Gehandicaptensector vernieuwd en verbeterd

De website www.KennispleinGehandicaptensector.nl is vernieuwd en verbeterd. Naast een nieuwe vormgeving is de site een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn er verbeterde zoek- en filterfuncties toegevoegd. De nieuwe opzet van het Kennisplein Gehandicaptensector helpt de gebruiker eenvoudiger de weg te vinden.

Nieuws

Deadline subsidierondes MDT-kort voor gemeenten en onderwijsinstellingen uitgesteld

De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren. Om meer gemeenten en onderwijsinstellingen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de...

Nieuws

Meld je aan voor het Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio zuid!

Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen...

Publiek bij innovatiecafé
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Implementeren met Impact III

Onderwerpen

  • impact & bereik;
  • mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten;
  • voor en door de doelgroep;
  • alle aspecten van leven met een ziekte of beperking;
  • voor elkaar.

 

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

7 november 2022

Deadline

2 maart 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Projectleidersbijeenkomst Voor elkaar!

Op 16 februari 2023 organiseert het ZonMw-programma Voor elkaar! weer een projectleidersbijeenkomst. Dé perfecte gelegenheid om bij te praten, kennis uit te wisselen en meer te leren over impact en bereik binnen de patiëntenbeweging. Bent u er bij?

Lees meer

Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio zuid

Dit jaar staan de innovatiecafés in het teken van regionale samenwerking. We beginnen in regio zuid tijdens de Slimme Zorg Estafette, waar verschillende innovatoren laten zien hoe zij samenwerken in de regio. Kom je ook?

Lees meer

Save the date: Congres Focus op Onderzoek - 15 juni 2023

Het is dé plek waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen, en hét trefpunt waar wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar worden gedeeld. Noteer alvast in je agenda, de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen houdt op donderdag 15 juni 2023 in de Eenhoorn in Amersfoort het congres: Focus op onderzoek, wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van (de zorg aan) mensen met een...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5302 (secr.)
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website