De minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, wil ZonMw een opdracht geven voor het uitvoeren van een onderzoeksprogramma over ME/CVS. Dat staat in de Kamerbrief die Van Ark op 23 maart heeft verstuurd. Voor het programma is € 28,5 miljoen euro beschikbaar. De beoogde looptijd van het programma is 10 jaar.
Kunnen mensen met een handicap ook astronaut worden? Voor veel mensen is dit misschien een droom. Maar ESA zet eind maart een vacature uit waarin mensen met een handicap worden opgeroepen om te solliciteren, parastronauten! ZonMw sprak met André Kuipers over deze ontwikkelingen. Hoe denkt hij over een inclusieve samenleving en wat kan de meerwaarde zijn van een persoon met een handicap in de ruimte?
In 2020 werd hard gewerkt aan een onderzoeksagenda over de ziekte ME/CVS. Patiënten speelden een grote rol in de totstandkoming van deze agenda. In deze publicatie blikken de 4 patiëntenvertegenwoordigers uit de stuurgroep terug op het afgelopen jaar. Wat vonden zij van hun rol? En hebben zij tips voor mensen die met patiënten samen willen werken? Ook stuurgroepvoorzitter Jan van Wijngaarden reflecteert op het proces.
Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans maakte het informatiepunt 'leven in coronatijd'. Hierop probeert Vilans antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking. De pagina is nu ook aangevuld met informatie over de landelijke verkiezingen.
Om het hoofd te bieden aan taaie vraagstukken in de gehandicaptensector is grote behoefte aan kennis. Die wordt binnen Nederland al veel uitgewisseld, maar de ambitie van VGN-directeur Frank Bluiminck gaat verder. Hij wil naar Europa. 'We hebben veel te halen én te brengen op de Europese kennismarkt.'
De Coalitie voor Inclusie schreef in samenwerking met ZonMw de inspiratiepaper ‘Samen in beweging naar een inclusieve samenleving'! Het doel van de inspiratiepaper is om iedereen die met inclusie bezig is te inspireren, mooie voorbeelden te delen en inzicht te geven in waardevolle themanetwerken. Zo bouwen we samen verder aan een inclusieve samenleving!
Vandaag lanceert ZonMw een themawebsite over haar werk in de coronacrisis. Bestuursvoorzitter Jeroen Geurts en directeur Véronique Timmerhuis vertellen over een jaar wetenschappelijke topsport. De website bevat ook feiten en cijfers en drie cases van projectleiders van ons COVID-19 programma.
Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.
De tweede leergang van EUPATI NL komt eraan. Dé opleiding die patiëntenvertegenwoordigers op het juiste kennis- en vaardigheidsniveau brengt om volwaardig te participeren als gesprekspartner bij geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling. Interesse? Meld je uiterlijk 14 mei aan!
Het succesvol gebruiken van nieuwe technologie in de zorg staat of valt met goede implementatie. Daarom vind je nu bij Zorg van Nu een uitgebreid stappenplan dat je daarbij helpt. Van oriënteren tot opschalen, in 14 stappen wordt je begeleid bij het hele implementatieproces. Bij elke stap in het plan vind je uitleg, hulp en algemene tips. Deze worden aangevuld met praktische voorbeelden en verhalen zodat je kunt leren van de ervaringen van andere...
Hoe kun je met data de kwaliteit van zorg verbeteren in de gehandicaptenzorg? Die vraag staat centraal tijdens de online Zoek het uit-bijeenkomst ‘Zo benut je (big) data in de gehandicaptensector’.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.
Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.
Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.