Onderwerpen

Uitgelicht

Minister Van Ark neemt aanbevelingen uit onderzoeksagenda ME/CVS over en geeft opdracht voor onderzoeksprogramma

De minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, wil ZonMw een opdracht geven voor het uitvoeren van een onderzoeksprogramma over ME/CVS. Dat staat in de Kamerbrief die Van Ark op 23 maart heeft verstuurd. Voor het programma is € 28,5 miljoen euro beschikbaar. De beoogde looptijd van het programma is 10 jaar.

Lees meer over de Kamerbrief

'Je hoeft geen superman te zijn om astronaut te worden'

Andre Kuipers in spaceshuttle

Kunnen mensen met een handicap ook astronaut worden? Voor veel mensen is dit misschien een droom. Maar ESA zet eind maart een vacature uit waarin mensen met een handicap worden opgeroepen om te solliciteren, parastronauten! ZonMw sprak met André Kuipers over deze ontwikkelingen. Hoe denkt hij over een inclusieve samenleving en wat kan de meerwaarde zijn van een persoon met een handicap in de ruimte?

Wat vindt André Kuipers?

Patiëntenvertegenwoordigers over hun rol bij de onderzoeksagenda ME/CVS

In 2020 werd hard gewerkt aan een onderzoeksagenda over de ziekte ME/CVS. Patiënten speelden een grote rol in de totstandkoming van deze agenda. In deze publicatie blikken de 4 patiëntenvertegenwoordigers uit de stuurgroep terug op het afgelopen jaar. Wat vonden zij van hun rol? En hebben zij tips voor mensen die met patiënten samen willen werken? Ook stuurgroepvoorzitter Jan van Wijngaarden reflecteert op het proces.

Lees de interviews

Informatiepunt 'Leven in coronatijd als je risico loopt'

animatie van een man in rolstoel

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans maakte het informatiepunt 'leven in coronatijd'. Hierop probeert Vilans antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking. De pagina is nu ook aangevuld met informatie over de landelijke verkiezingen.

Naar het informatiepunt

VGN-directeur Frank Bluiminck: ‘Op de Europese kennismarkt is het halen én brengen’

portretfoto van Frank Bluiminck

Om het hoofd te bieden aan taaie vraagstukken in de gehandicaptensector is grote behoefte aan kennis. Die wordt binnen Nederland al veel uitgewisseld, maar de ambitie van VGN-directeur Frank Bluiminck gaat verder. Hij wil naar Europa. 'We hebben veel te halen én te brengen op de Europese kennismarkt.'

Lees de column van Frank

Inspiratiepaper ‘Samen in beweging naar een inclusieve samenleving!’

De Coalitie voor Inclusie schreef in samenwerking met ZonMw de inspiratiepaper ‘Samen in beweging naar een inclusieve samenleving'! Het doel van de inspiratiepaper is om iedereen die met inclusie bezig is te inspireren, mooie voorbeelden te delen en inzicht te geven in waardevolle themanetwerken. Zo bouwen we samen verder aan een inclusieve samenleving!

Download de paper (PDF)

Actueel

Coronaonderzoek: een jaar wetenschappelijke topsport in feiten en cijfers

Vandaag lanceert ZonMw een themawebsite over haar werk in de coronacrisis. Bestuursvoorzitter Jeroen Geurts en directeur Véronique Timmerhuis vertellen over een jaar wetenschappelijke topsport. De website bevat ook feiten en cijfers en drie cases van projectleiders van ons COVID-19 programma.

Elders gezien

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Stad, groen, beton, hoge gebouwen en man die ertussen loopt
Nieuws

14-stappenplan maakt gebruiken van technologie in de zorg makkelijker

Het succesvol gebruiken van nieuwe technologie in de zorg staat of valt met goede implementatie. Daarom vind je nu bij Zorg van Nu een uitgebreid stappenplan dat je daarbij helpt. Van oriënteren tot opschalen, in 14 stappen wordt je begeleid bij het hele implementatieproces. Bij elke stap in het plan vind je uitleg, hulp en algemene tips. Deze worden aangevuld met praktische voorbeelden en verhalen zodat je kunt leren van de ervaringen van andere...

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk – programmalijn 1, 2 en 3

Onderwerpen

  • Maatschappelijke diensttijd
  • Iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten
  • Gericht op alle jongeren van 14 tot en met 27 jaar
  • (maatschappelijke) organisaties, gemeenten, instellingen voor en in het onderwijs

Onderdeel van programma

Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

Geplaatst op

25 maart 2021

Deadline

25 mei 2021,
12.00 uur

Bekijk

Agenda

Talkshow #5 Beweging in Kwetsbaarheid

Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.

Lees meer

Talkshow #6 Beweging in Kwetsbaarheid

Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in Onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website