Onderwerpen

Uitgelicht

Esther Crombag: ‘Bij mij is het glas altijd halfvol’

Portretfoto van Esther met haar hond

Esther Crombag werd op haar elfde plotseling volledig blind. Daarna leerde ze braille, slaagde cum laude in de rechten, won viermaal het NK-fietsen op de tandem en doceert tegenwoordig rechten aan de Maastricht University. Onlangs trad ze toe tot de programmacommissie van Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten als ervaringsdeskundige.

Lees het interview

De samenwerking tussen 5 kennisnetwerken

vijf handen

In april van dit jaar startte het programma Kennisnetwerken voor Specifieke Doelgroepen (KSD). Hoog tijd om in gesprek te gaan Cynthia Vogeler, directeur van Korsakov Kenniscentrum en de programmamanager Veroni van Es van ZonMw. Hoe gaat het nu?

Lees het interview

Houd de lijn vrij!

blind persoon loopt over perron en er staat een koffer op de geleidelijn

Mensen die slechtziend of blind zijn vertrouwen volledig op geleidelijnen om op straat hun weg te vinden. Op veel plaatsen worden de geribbelde geleidelijnen geblokkeerd. Fietsen, bouwmaterialen, reclameborden of vuilnis worden soms op die lijnen geplaatst. Lees over het project 'Houd de lijn vrij!'

Lees het interview

Onbeperkt meedoen! gaat van start

Afbeelding van mensen die een arm om elkaar heen slaan

In september start ZonMw met het nieuwe programma Onbeperkt meedoen! Onzichtbare drempels verlagen voor jongeren op het gebied van onderwijs en werk is waar de eerste subsidieronde zich op richt. Programmamanager Robert Jabroer vertelt over Onbeperkt meedoen! en wat zijn drijfveer is binnen dit programma.

Lees het interview

Borstkankermaand: bijdragen aan behandeling en screening

In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. Met onderzoek willen we bijdragen aan een betere behandeling of het optimaliseren van screening naar borstkanker.

Lees over de verschillende onderzoeken

Met een licht verstandelijke beperking op het rechte pad

drie witte jongens kijken stoer in de camera

ZonMw financierde 12 projecten die erop gericht zijn mensen met een licht verstandelijke beperking beter hulp te bieden, opdat ze bijvoorbeeld niet in contact komen met justitie. We bekijken de belangrijkste resultaten met een rondgang langs de projecten.

Bekijk de verzamelpublicatie

Actueel

Ervaringsdeskundigen belangrijk in projecten verward gedrag

Veel lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag maken gebruik van ervaringsdeskundigheid. Onderzoekers van de Hogeschool Windesheim onderzochten bij 300 projecten hoe vaak en in welke vorm dat gebeurt. Ervaringsdeskundigen blijken een belangrijke bijdrage te leveren, onder meer in het contact met moeilijk bereikbare groepen.

Pagina

‘Zelfbeschikking is méér dan zelfredzaamheid’

Gemeenten moeten ‘passende ondersteuning’ bieden aan inwoners met beperkingen, zodat die kunnen participeren in de samenleving. Daarbij leggen zij een sterke nadruk op de zelfredzaamheid van burgers, constateren Nivel-onderzoekers. Hun advies: weeg ook de waarden ‘keuzevrijheid’ en ‘niet-schaden’ mee.

Pagina

Depressie bij jongeren beter behandelen

Hoe eerder jongeren met depressies goede zorg krijgen, hoe kleiner hun kans op chronische klachten. Daarom financierde ZonMw vijf projecten rond effectieve behandeling. Zo maakte TNO een tool om de overgang te verbeteren van jeugd- naar volwassenen-ggz. In een ander project werd onderzocht of depressieve jonge vrouwen baat hebben bij yoga.

Pagina

Medicatie afbouwen bij CIDP-patiënten

Patiënten met de zenuwaandoening CIDP krijgen regelmatig intraveneuze immunoglobuline toegediend. Het blijkt echter mogelijk deze belastende en kostbare medicatie af te bouwen bij vier op de tien patiënten, mits de ziekte stabiel is.

Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Transitional Care Unit

Onderwerpen

  • complexe chronische zorg
  • langdurige zorg en ondersteuning
  • kinderen met beperkingen
  • effectiviteitsonderzoek

Onderdeel van programma

Langdurige zorg en ondersteuning

Geplaatst op

22 september 2020

Deadline

10 november 2020,
14.00 uur

Bekijk

3e Open subsidieoproep Voor elkaar! Uitgewerkte aanvraag

Onderwerpen

  • Impact & Bereik:
  • Mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten:
  • Voor en door de doelgroep:
  • Alle aspecten van leven met een ziekte of beperking:
  • Voor elkaar!

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

9 oktober 2020

Deadline

15 december 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

ME/CVS werksessie: Leiden

De komende maanden worden er verspreid door het land meerdere werksessies georganiseerd voor onderzoekers die onderzoek willen doen naar ME/CVS. In Leiden vindt er op 28 oktober een werksessie plaats.

Lees meer

ME/CVS werksessie: Amsterdam

De komende maanden worden er verspreid door het land meerdere werksessies georganiseerd voor onderzoekers die onderzoek willen doen naar ME/CVS. In samenwerking met het AMC en het VUmc vindt op 2 november een werksessie plaats.

Lees meer

ME/CVS werksessie: Utrecht

De komende maanden worden er verspreid door het land meerdere werksessies georganiseerd voor onderzoekers die onderzoek willen doen naar ME/CVS. In samenwerking met het UMC Utrecht vindt op 4 november een werksessie plaats.

Lees meer

Save the date: programmadag ME/CVS

Op donderdag 19 november vindt de ZonMw Programmadag ME/CVS plaats. Vanwege de coronamaatregelen en de aanwezigheid van buitenlandse sprekers vindt de dag online plaats en is deze via internet te volgen. Het programma zal bestaan uit verschillende sessies waarin (buitenlandse) sprekers hun visie geven op de stand van het onderzoek naar ME/CVS. Daarna maken we de vertaalslag naar de praktijk in Nederland. De Programmadag is onderdeel van de...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5245
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website