Met kennis bijdragen aan een inclusieve samenleving

Uitgelicht

Meer onderzoek en aandacht nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Lees het nieuwsbericht

Dubbelinterview met Esther Vergeer en Caroline van Lindert

Esther Vergeer en een andere rolstoeltenniser geven elkaar een box op het tennisveld

Tegenwoordig zijn er meer dan 40 sporten geschikt voor mensen met een beperking. Een enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger. Maar kan het nog beter? We vroegen het paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer en onderzoeker Caroline van Lindert.

Lees het dubbelinterview

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Vijf vragen over toegankelijke festivals

Foto van een groep mensen bij een concert, op de voorgrond zien we een vrouw in een rolstoel

Ook mensen met een beperking vieren graag een feestje. Helaas is nog niet ieder evenement of festival toegankelijk. Hoe kan dat beter? We stelden Marianne Dijkshoorn 5 vragen over toegankelijke festivals en de Routekaart voor Toegankelijke Festivals die de Coalitie voor Inclusie heeft opgesteld.

Lees het interview met Marianne Dijkshoorn

Volg onze LinkedIn pagina

Logo van het social media platform LinkedIn

Wil jij weten wat kennis kan bijdragen aan een inclusieve samenleving voor mensen met een ziekte of beperking? Volg dan onze pagina voor het laatste ZonMw-onderzoek en relevant nieuws.

Bekijk de pagina 'Kennis over leven met een ziekte of beperking'

Actueel

Wil je e-health opschalen in jouw zorgorganisatie maar twijfel je over jouw projectidee?

Met de quickscan leg je vrijblijvend je projectidee of plan voor aan RVO. Zij toetsen of jouw plan aansluit bij de doelstellingen van de regeling. Vervolgens neemt één van de adviseurs contact met je op en krijg je een advies over de verdere ontwikkeling van jouw plan. Zo ontdek je snel of het zinvol is om jouw plan verder uit te werken tot een aanvraag.

Nieuws

Subsidieregeling: versterken zeggenschap en veerkracht

Verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en/of begeleiders van zorgorganisaties uit verschillende werkvelden kunnen nu via het subsidieportaal van het ministerie van VWS € 50.000,- (niet meer en niet minder) aanvragen om zeggenschap of veerkracht in hun organisatie een flinke boost te geven. De aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 9 t/m 23 september 2022.

Verpleegkundige en verzorgende in gesprek met cliënt
Elders gezien

Onderzoeksprogramma ME/CVS: stand van zaken

De beoordelingsfase van de eerste ME/CVS subsidieronde gaat van start. In september komen de klankbordgroep en de programmacommissie van het onderzoeksprogramma ME/CVS samen om te kijken naar de kwaliteit en relevantie van de binnengekomen aanvragen. Hieruit volgt later de beoordeling over de gehonoreerde en afgewezen onderzoeksvoorstellen uit deze ronde. Voor patiënten, aanvragers, en andere betrokkenen een spannende tijd. In dit bericht maakt...

Afbeelding die kennisoverdracht symboliseert
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Vouchers Gewoon Bijzonder 2022

Onderwerpen

  • kruisbestuiving o.a. door middel van gastlessen
  • mbo/hbo(-docenten) en zorgprofessionals vanuit de gehandicaptensector
  • betrokkenheid ervaringsdeskundigen
  • van elkaar leren

Onderdeel van programma

Gewoon Bijzonder

Geplaatst op

1 maart 2022

Deadline

1 oktober 2022,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Online inspiratiemiddag over onderwijs

Op donderdag 6 oktober houdt het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder van ZonMw weer een inspirerende, online middag. Dit keer staat het thema onderwijs centraal onder de titel ‘Meer impact door onderwijs en professionalisering'.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5302 (secr.)
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website