Onderwerpen

Uitgelicht

Maak kennis met de commissieleden van Gewoon Bijzonder

Ellis Jongerius staat tussen een groep mensen

De commissieleden stellen zich voor, vertellen zij waarom ze betrokken zijn bij ‘Gewoon Bijzonder’ en op welke resultaten ze hopen.

Bekijk de filmpjes

Succesvol implementeren

afbeelding van Caroline in de keuken: zij maakt macaroni bolognese
Caroline maakt macaroni bolognese (foto: Martine Sprangers)

Bartiméus, expertiseorganisatie voor mensen met een visuele beperking, liet zich ondersteunen door ZonMw, om de zelfstandigheid van cliënten met een visuele beperking en autisme te vergroten. ‘We verbinden wetenschap en praktijk.’

Lees het artikel uit Markant op de website van de VGN

Toegankelijke film over onderzoek ICT en sociale relaties

screenshot uit de film over het project ICT en sociale relaties

Binnen het programma Gewoon Bijzonder, Nationaal Programma Gehandicapten, staat meedoen van de doelgroep centraal. Het Gewoon Bijzonder project 'ICT en sociale relaties' heeft een film gemaakt waarin op een toegankelijke manier wordt verteld welke onderzoeken zij gaan doen en hoe zij mensen met een beperking mee laten doen.

Henriette Sandvoort, onderzoeker en ervaringsdeskundige, reageert in een vlog op deze film. Henriette coacht samen met onderzoeker Sophie Sergeant de projecten van Gewoon Bijzonder op het gebied van participatie.

Blijf op de hoogte

man in rolstoel

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Lees hier de nieuwsbrief van april 2017.

Aanmelden

Wethouder en commissielid Theo Maas over het VN Verdrag

portret van Theo Maas

'Voor toegankelijkheid heb ik geen wet nodig'

Theo Maas, wethouder en commissielid van Gewoon Bijzonder, Nationaal Programma Gehandicapten, zette het thema 'toegankelijkheid' in de gemeente Someren op de agenda. Lees het interview met hem in Wmo Magazine 6, december 2016.

Lees het interview

Zelfmanagement

Artikel over Zelfmanagement bij chronische ziekten

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, maken De Eerstelijns en Zorgenz een artikelenreeks over zelfmanagement.

Lees de artikelen

'Samen werken, samen leren': een samenvatting van een spannend verhaal

Henriette met 3 anderen bij het Tekenlabo op de Kennismarkt

Henriette Sandvoort, ervaringsdeskundige vanuit de LFB en co-onderzoeker in het Gewoon Bijzonder project 'Samen werken, samen leren' vertelt over haar ervaringen tot nu toe.

Lees haar blog op het Kennsiplein Gehandicaptensector

Aandacht nodig voor middelengebruik mensen met een licht verstandelijke beperking

foto omslag proefschrift Van der Nagel

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) werden tot voor kort niet als risicogroep voor alcohol-, tabak-, of druggebruik gezien. Ten onrechte, blijkt uit het (promotie)onderzoek van Joanneke van der Nagel. 

Meer informatie

Implementatietips InZicht gebundeld

Foto van inleiding van de digitale publicatie

In de zorg voor en ondersteuning aan mensen met een visuele beperking is al veel ervaring opgedaan met het implementeren van kennis uit wetenschappelijk onderzoek in de praktijk. Alle tips en ideeën zijn nu gebundeld in een digitale publicatie: ‘InZicht: implementeren in de praktijk’.

Lees de publicatie InZicht: implementeren in de praktijk

Van kennis naar praktijk: vloeiende samenwerking in beeld

foto infographic

Kennis moet stromen! Van de vraag tot de toepassing van kennis in de praktijk. ZonMw brengt daarom betrokkenen bij elkaar. Zodat een vloeiende samenwerking ontstaat.

Lees meer

Revalidatie van lichaam en geest

Foto van revaliderende meneer

Het Rijnlands Revalidatie Centrum ontwikkelde een programma voor patiënten die een hartstilstand overleefden. De gecombineerde aanpak met aandacht voor fysiek én geestelijk herstel wekt belangstelling in binnen- en buitenland. Een resultaat uit het ZonMw Innovatieprogramma Revalidatie.

Naar het artikel in Mediator

VN Verdrag over rechten van mensen met een beperking

Op 14 juli 2016 kreeg het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in Nederland een wettelijke basis. Gemeenten hebben een belangrijke taak om uitvoering te geven aan dit Verdrag. ZonMw wil gemeenten daarbij ondersteunen.

Lees meer over het VN Verdrag

Samenwerking met gemeenten: Raad van 15

Gemeenten hebben tegenwoordig een taak om zorg en begeleiding van mensen met een beperking te organiseren. Om die reden is een aantal gemeenten gevraagd om in een groep, de zogenaamde Raad van 15, mee te denken met de verdere ontwikkeling van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder.

Lees meer over de Raad van 15

Actueel

Volg via RSS

Gemeenten in gesprek met ZonMw over sociaal domein

ZonMw heeft veel kennis op het gebied van gemeentelijke vraagstukken rond zorg en ondersteuning, jeugd en werk. Samen met gemeenten wil ZonMw investeren in een duurzame kennisinfrastructuur op het gebied van het sociaal domein. Daarom gaat ZonMw op donderdag 18 mei de dialoog aan met een aantal gemeenten.

Nieuws

Zelfmanagement bij chronische ziekten

Waarom zelfmanagement? Monique Heijmans vindt het niet zozeer een kwestie van vrije keuze voor de patiënt. Want chronische gezondheidsproblemen kun je niet negeren, je moet er elke dag opnieuw mee omgaan. Maar de patiënt hoeft het niet alleen te doen, zelfmanagement is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van patiënt en zorgverlener.

Pagina

Subsidieoproep over ouderen met verstandelijke beperking en dementie

ZonMw heeft een subsidieoproep opengesteld over verstandelijk beperkte ouderen met (beginnende) dementie. De bedoeling is om in 2 stappen te komen tot een multidisciplinair netwerk of samenwerkingsverband dat kennis over de doelgroep gaat bundelen, verspreiden en toepassen. Deze oproep loopt vooruit op het nieuw te ontwikkelen ZonMw-programma Langdurige Zorg.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Regionale dialoogsessies Programma Langdurige Zorg in oprichting

In mei en juni organiseert ZonMw 5 regionale dialoogsessies. Tijdens deze sessies denken cliënten, professionals, onderzoekers, opleiders, gemeenten en andere betrokkenen mee over de invulling van het nieuwe Programma Langdurige Zorg. Om zo gezamenlijk te komen tot passende oplossingen.

Lees meer

Vision 2017

In het World Forum in Den Haag vindt van 25 tot en met 29 juni de twaalfde editie van Vision, de internationale conferentie over low vision, plaats. Tijdens het congres organiseert InZicht een ontmoetingsborrel en een symposium.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 5245
E-mailadrescosta@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website