Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.
Tegenwoordig zijn er meer dan 40 sporten geschikt voor mensen met een beperking. Een enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger. Maar kan het nog beter? We vroegen het paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer en onderzoeker Caroline van Lindert.
Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.
Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.
Ook mensen met een beperking vieren graag een feestje. Helaas is nog niet ieder evenement of festival toegankelijk. Hoe kan dat beter? We stelden Marianne Dijkshoorn 5 vragen over toegankelijke festivals en de Routekaart voor Toegankelijke Festivals die de Coalitie voor Inclusie heeft opgesteld.
Wil jij weten wat kennis kan bijdragen aan een inclusieve samenleving voor mensen met een ziekte of beperking? Volg dan onze pagina voor het laatste ZonMw-onderzoek en relevant nieuws.
Veel mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen momenteel niet de mogelijkheid om het werk te doen waar zij voor gekozen hebben. En dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt enorm is. Door de inzet van technologische en/of sociale innovaties en het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving zouden deze mensen werk kunnen doen dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en...
Zorgorganisatie Carinova startte drie jaar geleden met het opschalen van beeldzorg, met behulp van subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). En dat was een groot succes: inmiddels is de inzet van e-health geen innovatie meer, maar gewoon een manier van werken. We gaan hierover in gesprek met Wencke Eijkelkamp en Paul Haarman.
Hoe bereik je kwetsbare burgers tijdens een pandemie? En hoe zorg je dat de kennis uit onderzoek voor deze mensen ook daadwerkelijk terecht komt bij beleidsmakers en professionals? Projectleiders gingen hier met elkaar over in gesprek. Lees hier 14 adviezen over het bereiken van kwetsbare burgers tijdens een pandemie.
In de nu lopende subsidieronde ‘Consortia voor biomedisch cohortonderzoek naar ME/CVS’ van het onderzoeksprogramma ME/CVS is gebleken dat beoordelaars bij sommige aanvragen persoonlijke belangen kunnen hebben. In dit nieuwsbericht vertellen we hoe we daar als ZonMw in het huidige aanvraagproces mee omgaan en welke maatregelen we nemen om een zorgvuldig, transparant proces te organiseren.
Op 6 oktober 2022 houden we vanuit het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder weer een inspirerende online bijeenkomst uit onze reeks ‘Meer impact met je project’.