Met kennis bijdragen aan een inclusieve samenleving

Uitgelicht

Post-COVID en ME/CVS: samen complexe puzzels te lijf

Man kijkt door microscoop

Nu de COVID-pandemie niet meer het hele land verlamt, groeit de aandacht voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. Die aandacht is er ook binnen het COVID-19 programma van ZonMw. Maar zou er niet meer moeten gebeuren? En hoe zit het met de raakvlakken met ME/CVS, waarvoor in 2021 een onderzoeksprogramma van start ging? ZonMw volgt de discussie over dit onderwerp, onder meer op sociale media, waarin een sterke urgentie doorklinkt. Een gesprek tussen betrokken bestuurders laat zien dat er de komende jaren heel wat werk te verzetten valt. Lees hier het interview.

Meer onderzoek en aandacht nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Lees het nieuwsbericht

Dubbelinterview met Esther Vergeer en Caroline van Lindert

Esther Vergeer en een andere rolstoeltenniser geven elkaar een box op het tennisveld

Tegenwoordig zijn er meer dan 40 sporten geschikt voor mensen met een beperking. Een enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger. Maar kan het nog beter? We vroegen het paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer en onderzoeker Caroline van Lindert.

Lees het dubbelinterview

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Portret Marjanne Piena

Iemand die met corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten houden. Revalidatiearts Paulien Goossens en Martijn Klem, directeur van Revalidatie Nederland en twee patiënten vertellen meer over het revalidatieproces na corona.

Lees het interview

Een goed leven in de gehandicaptenzorg over 10 jaar

foto van Jan Willem Schuurman

Hoe ziet een goed leven in de gehandicaptenzorg er uit over 10 jaar? Welke ontwikkelingen en aandachtspunten zijn bepalend? Jan Willem Schuurman, lid van de programmacommisie van Gewoon Bijzonder, geeft zijn visie.

Lees het verhaal van Jan Willem Schuurman

Vijf vragen over toegankelijke festivals

Foto van een groep mensen bij een concert, op de voorgrond zien we een vrouw in een rolstoel

Ook mensen met een beperking vieren graag een feestje. Helaas is nog niet ieder evenement of festival toegankelijk. Hoe kan dat beter? We stelden Marianne Dijkshoorn 5 vragen over toegankelijke festivals en de Routekaart voor Toegankelijke Festivals die de Coalitie voor Inclusie heeft opgesteld.

Lees het interview met Marianne Dijkshoorn

Volg onze LinkedIn pagina

Logo van het social media platform LinkedIn

Wil jij weten wat kennis kan bijdragen aan een inclusieve samenleving voor mensen met een ziekte of beperking? Volg dan onze pagina voor het laatste ZonMw-onderzoek en relevant nieuws.

Bekijk de pagina 'Kennis over leven met een ziekte of beperking'

Actueel

Wil je aan de slag met e-health in jouw zorgorganisatie, maar weet je nog niet precies hoe?

De visievorming subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is speciaal bedoeld voor zorgroganisaties die aan de slag willen met e-health, maar nog geen plan hebben. Met deze kleinere subsidie krijg je de mogelijkheid om eerst een gedegen visie te vormen, voordat je gaat opschalen. Zo kun je de mogelijkheden ontdekken op het gebied van e-health voor jouw zorgorganisatie.

Nieuws

Hoe kan en moet de overgang van kinder- naar volwassenzorg beter?

Het gaat vaak niet goed als jongeren de overgang maken van kinder- naar volwassenzorg. Hoe kan en moet de transitiezorg beter? Medicijnenstudente Elise Wessels, die haar eigen ervaringen deelt, en transitiezorg lector AnneLoes van Staa vertellen hoe je dit aanpakt. ‘Je gunt elke jongere met een chronische ziekte goede transitiezorg. Het moet de vaste aanpak worden. Het voorkomt ellende en ook complicaties. Er is een wereld te winnen.’

AnneLoes van Staa en Elise Wessels
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Implementeren met Impact III

Onderwerpen

  • impact & bereik;
  • mensen met een (chronische) ziekte, beperking, psychische problemen of naasten;
  • voor en door de doelgroep;
  • alle aspecten van leven met een ziekte of beperking;
  • voor elkaar.

 

Onderdeel van programma

Voor elkaar!

Geplaatst op

7 november 2022

Deadline

2 maart 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

EURECO crossing borders: connecting the disability sector and elderly sector in Europe

Welke overeenkomsten zijn er tussen de ouderen- en gehandicaptensector? Wat kunnen beide sectoren van elkaar leren en hoe kunnen ze samen optrekken? Die vragen staan centraal tijdens het evenement 'EURECO crossing borders: connecting the disability and elderly sector' op 8 en 9 december.

Lees meer

Save the date: Congres Focus op Onderzoek - 15 juni 2023

Het is dé plek waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen, en hét trefpunt waar wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar worden gedeeld. Noteer alvast in je agenda, de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen houdt op donderdag 15 juni 2023 in de Eenhoorn in Amersfoort het congres: Focus op onderzoek, wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van (de zorg aan) mensen met een...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Martijn da Costa

Clusterhoofd

+31 70 349 5302 (secr.)
costa@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website