De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Veel vluchtelingen hebben ernstige trauma’s opgelopen. Daarnaast is het voor vluchtelingen vaak moeilijker om geschikt werk te vinden. Daarom maakt ZonMw zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte projecten op het gebied van psychosociale zorg en ondersteuning, arbeidsparticipatie en andere problemen waar een vluchteling mee kampt.

Uitgelicht

Nieuw programma: Zorg voor vluchtelingen

De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het programma Zorg voor vluchtelingen wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.

Programma Zorg voor vluchtelingen

Werk voor statushouders

Combineer trajecten van werken en leren. Dat is 1 van de aanbevelingen uit het ‘Wat werkt bij’-dossier over van het Kennisplatform Integratie & Samenleving.

Lees meer over wat werkt bij arbeidsparticipatie van statushouders

Syriërs in Nederland

Deze publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau schetst een beeld van hoe het met Syriërs gaat in Nederland. Het is gebaseerd op een surveyonderzoek met 3200 deelnemers.

Bekijk de publicatie

Overzicht onderzoeks- en praktijkprojecten

ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt. Lees meer over de resultaten van deze projecten en de projecten die nog lopen. 

Bekijk de projecten

Handreiking psychische problematiek

Vluchtelingkinderen en -jongeren hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische problematiek door de traumatische gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt of waarvan zij getuige zijn geweest. Daarom is het belangrijk om niet alleen de risicofactoren, maar juist ook de beschermende factoren te signaleren en te versterken. Met een handreiking geeft Pharos mogelijkheden voor herkenning, screening en behandeling binnen de eerste lijn.

Download de handreiking

Inburgeren op eigen kracht moeilijk

Uit onderzoek blijkt dat migranten meer begeleiding nodig hebben bij inburgering. Vooral de taal is vaak een obstakel.

Lees het artikel op NRC.nl

Actueel

Volg via RSS

Eenzaamheid: een probleem in alle lagen van de samenleving

Bij eenzaamheid denken we vaak aan eenzame ouderen. Toch raakt dit maatschappelijke probleem ook andere groepen Nederlanders, zoals mensen met psychische problemen, migranten, jongeren, gezinnen die in armoede leven of mensen die zonder werk thuis zitten. In de Week tegen Eenzaamheid (27 september – 6 oktober) besteedt ZonMw aandacht aan eenzaamheid, in alle lagen van de samenleving.

Nieuws

Werkzoekende statushouder vindt niet makkelijk een baan

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Divosa. Veel gemeenten besteden wel extra aandacht aan werkzoekende statushouders. Maar dat levert tot nu toe onvoldoende op. Lees het volledige bericht 'Extra inzet voor werkzoekende statushouders blijft nodig' op VNG Nieuws.

Elders gezien

Subsidie voor betere psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders

De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het nieuwe programma Zorg voor vluchtelingen wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.

Kwetsbare mensen
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website