‘Neem de regie van statushouders niet over’
Wel ontzorgen maar niet de regie van statushouders overnemen. Dat is het streven van Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere bij het begeleiden naar werk en scholing.

Vluchtelingen en hun kinderen die in Nederland zijn, hebben het soms moeilijk. Hun geestelijke gezondheid is vaak lager dan die van de algemene bevolking, door opgelopen trauma's. Daarnaast is het voor vluchtelingen vaak moeilijker om geschikt werk te vinden of een sport te beoefenen. Waardoor participeren in de maatschappij lastiger wordt. Daarom maakt ZonMw zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte projecten op het gebied van zorg en ondersteuning van vluchtelingen.
Over de begeleiding van statushouders bij participatie en werk; Wat kunnen gemeenten doen om statushouders aan werk te helpen? Welke aanpakken zijn er in het land en wat werkt wel en wat werkt niet? In deze brochure kun je lezen wat we geleerd hebben.
Bekijk de publicatiesMensen met een migratieachtergrond hebben vaak specifieke behoeften voor een waardig levenseinde. Een nieuwe e-learning moet verpleegkundestudenten beter voorbereiden op het gesprek met deze patiëntengroep. Experts Freddy May en Xanthe de Voogd vertellen dat dit hard nodig was.
Lees het interviewJeugdhulpaanbod voor vluchtelingenkinderen was tot nu toe, vooral buiten de grootstedelijke gebieden, vaak nauwelijks voorhanden. Daarnaast blijkt succes van jeugdhulp aan deze kinderen afhankelijk van 3 factoren. De succesfactoren zijn terug te vinden in een nieuw digitaal instrument.
Meer over de succesfactorenIn de gemeente Den Haag worden matchmaking, werkervaringsplaatsen en vrijwilligerswerk ingezet om vluchtelingen met een verblijfsstatus te begeleiden naar werk. Beleidsonderzoeksbureau Regioplan bracht de effectiviteit en de werkzame elementen in kaart.
Lees het in Mediator 42Hoe ondersteun je vergunninghouders in het krijgen en behouden van regulier betaald werk?
Lees over effectieve aanpakkenMet behulp van de regeling 'Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVDI-19)' startten enkele projecten om nieuwkomers in deze tijd extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het begrijpelijk uitleggen van de corona-maatregelen of met een bel-buddy voor jongeren die zorgt voor ritme en structuur.
Bekijk de creatieve oplossingen voor nieuwkomersDoor een cultuursensitieve benadering van ggz-behandelaars kunnen statushouders zich meer begrepen voelen. Hierdoor kan er sneller een vertrouwensrelatie ontstaan en therapie een grotere kans van slagen heeft; minder no show, minder uitval en betere behandelresultaten.
Lees het nieuwsberichtGevluchte jongeren hebben vaak veel meegemaakt en eenmaal hier hebben ze vaak problemen met contact maken. Diar vluchtte door oorlog uit Iran naar Nederland. Bij het maatschappelijke diensttijd (MDT)-project Verbeeldigslab de Fighter krijgt hij stabiliteit, regelmaat en rust. “Hier denk ik niet aan mijn problemen of de oorlog in mijn land”. Cor en Diar vertellen wat het project voor hen betekent.
Lees het interview met Cor en DiarHet aantal ouderen met een migratieachtergrond neemt de komende jaren sterk toe. Het is van groot belang dat projecten resultaten opleveren waar zij echt mee geholpen zijn. Een nieuwe toolbox maakt rekening houden met diversiteit in projecten een stuk eenvoudiger.
Naar toolbox diversiteitHet is ouders van gevluchte gezinnen niet altijd bekend welke (extra) zorg en ondersteuning de jeugdgezondheidszorg hen kan bieden. In 2 interviews vertellen een expert en 2 projectleiders over de mogelijkheden die de JGZ deze gezinnen kan bieden en welke verbeteringen er nog mogelijk zijn.
Lees de interviewsTuberculose (TBC) wordt in Nederland nog dagelijks vastgesteld. Veel van patiënten zijn immigranten en asielzoekers uit een land waar TBC nog veel voorkomt. Lees in het project Optimalisatie en implementatie van screening en preventieve behandeling van TBC bij (nieuwe) immigranten, hoe zij door sleutelfiguren worden geïnspireerd therapietrouw te zijn.
Wel ontzorgen maar niet de regie van statushouders overnemen. Dat is het streven van Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere bij het begeleiden naar werk en scholing.
Klantmanagers bij gemeenten helpen inwoners betaald werk te vinden en schulden terug te dringen. Wetenschappelijke kennis uit onderzoek vult hun kennis en ervaring mooi aan. Zo kunnen inwoners (weer) meedoen op de arbeidsmarkt en hun veerkracht vergroten. Dit biedt ruimte voor gezond(er) leven. Op dit moment oogsten we de onderzoeksresultaten van 'Vakkundig aan het werk'. In 2021 start het vervolgprogramma. Zie ook www.zonmw.nl/vakkundig
Tijdens het symposium Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie werd ‘Centering Pregnancy voor Eritrese zwangeren’ tot winnaar van de Avicennaprijs 2020 uitgeroepen. Het project heeft als doel het verbeteren van de verloskundige en psychosociale zorg en ondersteuning voor Eritrese zwangeren in Amsterdam. Het is één van de projecten die door ZonMw wordt ondersteund vanuit het Programma Zorg voor Vluchtelingen.
Vijftien procent van de bijstandsgerechtigden in Enschede heeft het afgelopen jaar de bijstand ingeruild voor betaald werk. Er zijn op dit gebied geen verschillen tussen mensen met een migratieachtergrond en zonder. "Ten onrechte wordt er stilzwijgend vanuit gegaan dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond extra achterstand hebben.” Lees meer over de resultaten uit dit onderzoeksproject van ons kennisprogramma Vakkundig aan het werk.
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Leefwereld centraal - om hen gaat het.
Lees meerTijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Bestaanszekerheid - Dit is de basis.
Lees meerTijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Professionals & onderwijs - Ondersteuning werkveld.
Lees meerTijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.
Lees meerTijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.
Lees meer