De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Veel vluchtelingen hebben ernstige trauma’s opgelopen. Daarnaast is het voor vluchtelingen vaak moeilijker om geschikt werk te vinden. Daarom maakt ZonMw zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte projecten op het gebied van psychosociale zorg en ondersteuning, arbeidsparticipatie en andere problemen waar een vluchteling mee kampt.

Uitgelicht

JGZ helpt gevluchte gezinnen om hun leven gezond en veilig voort te zetten

Kinderen spelend

Kinderen die met hun ouders naar Nederland zijn gevlucht, krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Veel ouders hebben een zeer beperkt netwerk, weten niet bij welke zorginstellingen ze terecht kunnen en vinden het lastig om hulp te vragen. De JGZ ondersteunt deze gezinnen zodat zij hun leven gezond en veilig voort kunnen zetten.

Lees het interview

Programma Zorg voor vluchtelingen

De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het programma Zorg voor vluchtelingen wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.

Programma Zorg voor vluchtelingen

Overzicht onderzoeks- en praktijkprojecten

ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt. Lees meer over de resultaten van deze projecten en de projecten die nog lopen. 

Bekijk de projecten

Verbetertool voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties

Logo Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS)

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) heeft voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties de Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders ontwikkeld. Deze tool ondersteunt professionals bij ontwikkeling en uitvoering van beleid en praktijk.

Eind vorig jaar publiceerde KIS al een Wat werkt-dossier over arbeidsparticipatie van statushouders.

Meer inzicht en praktische tips voor gemeenten

Publicaties

Bent u op zoek naar praktische handreikingen of inspirerende voorbeelden? Bekijk het overzicht van publicaties over zorg voor vluchtelingen.

Bekijk de publicaties

Actueel

Volg via RSS

2 onderzoeksprojecten naar psychisch welzijn van vluchtelingen

VU start met 2 onderzoeksprojecten naar psychische zorg voor vluchtelingen. Het gaat om onderzoek naar een mobiel audio-instrument waarmee – zonder tolk – vragen over stress en andere psychische problemen kunnen worden gesteld aan Syrische statushouders. En onderzoek naar de effecten van een kortdurende (5 sessies) interventie voor angst en depressie bij vluchtelingjongeren.

Elders gezien

Kennis en ervaring gevluchte academica toegevoegde waarde in onderzoek

Vanaf 1 maart start de Syrische onderzoekster Lilas Fahham met haar onderzoek naar ‘de relatie van mentale gezondheid en arbeidsmarktpositie van Syrische vluchtelingen’. Het gaat om een verdiepend onderzoek dat een toegevoegde waarde heeft op een lopend project binnen het programma Vakkundig aan het werk.

v.l.n.r.: Pascal Beckers (begeleider Lilas Fahham), Lilas Fahham (onderzoekster), Henk Smid (directeur ZonMw) en Femke Reijenga (programmamanager Vakkundig aan het werk)
Nieuws

11 subsidieaanvragen gehonoreerd binnen het programma Zorg voor Vluchtelingen

Veel vluchtelingen in Nederland ervaren psychische problemen en/of hebben een trauma opgelopen. Verbetering van psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland en het uitbreiden van kennis over deze zorg is hierdoor van groot belang. Daarom financiert de Stichting tot Steun VCVGZ en het ZonMw programma Zorg voor Vluchtelingen gezamenlijk 3 onderzoeksprojecten en 8 praktijkprojecten gericht op het verbeteren van psychosociale...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 50 99
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
E-mailadresggz@zonmw.nl
Sandra Cijntje-Hendriks

Sandra Cijntje-Hendriks

Clusterassistent

Telefoonnummer+31 70 349 52 79
E-mailadresggz@zonmw.nl

Kijk voor meer informatie ook op:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website