Vluchtelingen en hun kinderen die in Nederland zijn, hebben het soms moeilijk. Hun geestelijke gezondheid is vaak lager dan die van de algemene bevolking, door opgelopen trauma's. Daarnaast is het voor vluchtelingen vaak moeilijker om geschikt werk te vinden of een sport te beoefenen. Waardoor participeren in de maatschappij lastiger wordt. Daarom maakt ZonMw zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte projecten op het gebied van zorg en ondersteuning van vluchtelingen.

Uitgelicht

Werk vinden voor vergunninghouders

Wat zijn effectieve aanpakken om vergunninghouders te ondersteunen in het verkrijgen en behouden van regulier betaald werk? Niet alleen ter preventie van uitkeringsafhankelijkheid, maar ook om de gezondheid en de integratie van vergunninghouders te bevorderen.

Lees over de projecten van 'Vakkundig aan het werk'

Sport en vluchtelingen

Sport en bewegen verbroedert en verbindt. Uit het programma Sportimpuls twee voorbeelden van projecten waarin statushouders aan de slag gaan met sport en bewegen en kennis maken met de Nederlandse samenleving:

JGZ voor vluchtelingen

Kinderen spelend

Het is ouders van gevluchte gezinnen niet altijd bekend welke (extra) zorg en ondersteuning de jeugdgezondheidszorg hen kan bieden. In 2 interviews vertellen een expert en 2 projectleiders over de mogelijkheden die de JGZ deze gezinnen kan bieden en welke verbeteringen er nog mogelijk zijn.  

Lees de interviews

TBC bij vluchtelingen

Tuberculose (TBC) wordt in Nederland nog dagelijks vastgesteld. Driekwart van de TBC-patiënten is in een land geboren waar tbc nog veel voorkomt. Immigranten en asielzoekers zijn verplicht zich op TBC te laten onderzoeken als zij in Nederland komen wonen. Dat gebeurt doorgaans met een longfoto.

Lees er meer over in onderstaande projecten:

En op onze pagina over preventie, diagnostiek en behandeling van TBC

Actueel

Subsidieoproep Zorg en ondersteuning aan vluchtelingen in Nederland

Het programma Zorg voor vluchtelingen is een innovatief programma, gericht op het verbeteren van de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland en het uitbreiden van de kennis hierover. Er bevinden zich hiaten in het (onderzoeks)veld en er is ruimte voor verbetering van (aangepaste) zorg voor vluchtelingen. Om hierop in te spelen is er, met middelen van verschillende ZonMw-programma’s, nu een subsidieronde opengezet binnen...

Nieuws

Vooraankondiging: onderzoek naar geweld tegen gevluchte vrouwen

In december kunt u een onderzoeksvoorstel indienen naar gevluchte vrouwen die met geweld te maken hebben (gehad). Houd de subsidiekalender in de gaten. De call is afkomstig uit de programma's 'Zorg voor vluchtelingen' en 'Kennisprogramma Gender en gezondheid'.

Nieuws

Jonge nieuwkomers & duurzame manier werk vinden

Magazine Doen! vertelt de verhalen van jonge nieuwkomers in Nederland op weg naar een opleiding of werk. Deze 4e editie staat vol verhalen over jonge nieuwkomers die toegerust en empowered worden om hun talenten in Nederland in te zetten en op een duurzame manier werk te vinden. Met in deze editie speciale aandacht voor de vrouwelijke nieuwkomer!

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

GEANNULEERD Jeugd in Onderzoek 2020

Er wordt gezocht naar een nieuwe datum in 2021.   U bent op 12 mei 2020 van harte welkom op het congres Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de ondersteuning aan jeugd en ouders nog beter te maken.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website