Een subsidieaanvraag goed indienen kan veel vragen opleveren. Hieronder vindt u veelgestelde vragen plus antwoorden. Deze hebben momenteel betrekking op de subsidieoproep Praktijk- en Onderzoeksfellowships geestelijke gezondheidszorg en zijn opgedeeld in de categorieen 'Randvoorwaarden', 'Procedure' en 'Beoordelingscriteria'.
Nee, als onderzoeksfellow mag u geen klinische taken verrichten.
Dit is alleen een vereiste als u een projectidee voor een onderzoeksfellowship wilt indienen. Onderzoeksfellows kunnen een projectidee indienen tot maximaal 5 jaar na hun promotie, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van het indienen van een subsdieaanvraag in deze subsidieronde (26 juli 2022).
Bij een praktijkfellowship is het niet vereist om gepromoveerd te zijn. U dient wel werkzaam te zijn in de ggz als praktijkprofessional en/of zorgverlener met minimaal een afgeronde master (wo of post-hbo). Indien u een projectidee als praktijkfellow wilt indienen, en ook gepromoveerd bent, gelden dezelfde voorwaarden als bij een onderzoeksfellow. U kunt dan een projectidee indienen tot maximaal 5 jaar na hun promotie, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van het indienen van een subsdieaanvraag in deze subsidieronde (26 juli 2022).
Cofinanciering is toegestaan, maar niet verplicht. Indien er sprake is van cofinanciering dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:
Per individu mag er maximaal één aanvraag in deze subsidieronde ingediend worden. U mag als fellow betrokken zijn bij andere onderzoeksprojecten die door ZonMw zijn gefinancierd. De aanvrager dient echter niet eerder een (persoonsgebonden)subsidie te hebben verkregen, waarmee reeds een eigen onderzoekslijn is opgezet. De kandidaat is gemotiveerd een eigen onderzoekslijn op te zetten waarvoor een fellowshipsubsidie noodzakelijk is. Lees de subsidieoproep goed door voor de overige randvoorwaarden.
De praktijkfellow moet een brug gaan vormen tussen praktijk en wetenschap. Aanvragers voor praktijkfellowships moeten minimaal 60% van een voltijds arbeidsverband besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Dit moet gecombineerd worden met klinische taken.
Nee, de subsidieoproep is enkel in het Nederlands beschikbaar.
U ontvangt begin juni 2022 het advies over uw projectidee.
U dient uiterlijk 31 januari 2023 te starten met uw fellowship.
De voltallige programmacommissie van het Onderzoeksprogramma ggz vindt u op de ZonMw website. Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie. In de afweging wordt rekening gehouden met eventuele belangen van de commissieleden ten aanzien van de ingediende voorstellen.
In deze subsidieronde kunnen ongeveer 6 fellowships toegekend worden (totaal beschikbaar budget € 1,8 miljoen, per onderzoeksvoorstel kan maximaal €300.000,- worden aangevraagd). Het aantal projectideeën dat wordt ingediend verschilt per subsidieronde. Op basis van voorgaande rondes blijkt dat er meestal veel interesse is voor de fellowshipsubsidies van het Onderzoeksprogramma ggz. Onze inschatting is dat van het aantal ingediende projectideeën ongeveer 10% gehonoreerd kan worden.
We streven er naar bij de uitwerking naar een subsidieaanvraag een honoreringspercentage van 50% aan te houden.
In de subsidieaanvraag-fase streven we naar een honoreringskans van ongeveer 50%. Aangezien er ongeveer 6 projecten toegekend kunnen worden, zullen er 12 tot 15 projectideeën een positief advies ontvangen om hun projectidee uit te werken naar een subsidieaanvraag.
Veel psychische stoornissen ontstaan vroeg in het leven, met vaak levenslange gevolgen. Naar schatting ontstaat ongeveer 75% van de psychische stoornissen in de eerste 25 levensjaren. Psychische aandoeningen worden te vaak in een te laat stadium onderkend. Door vroeg in te grijpen kunnen psychische stoornissen mogelijk worden voorkomen.
Daarnaast is er een hoge mate van chroniciteit binnen de ggz. Na remissie hebben veel cliënten een terugval. Vroeg en gericht ingrijpen kan hiermee lange trajecten verkorten en zo hoge zorgkosten reduceren.
Vroege herkenning is daarmee een breed begrip: het gaat om het vroegtijdig signaleren van psychische problematiek, in welke levensfase dan ook.
U dient rekening te houden met het relevantiecriterium dat het onderzoeksvoorstel moet bijdragen aan de doelstellingen van het Onderzoeksprogramma ggz. U vindt deze doelen in de programmatekst van het Onderzoeksprogramma ggz, of in de beoordelingscriteria voor de beoordeling van de subsidieaanvraag in deze subsidieronde.
Indien uw onderzoek zich niet primair richt op de ggz, dient u goed te onderbouwen hoe het voorstel wel bijdraagt aan het bereiken van de programmadoelstellingen.
ZonMw hecht veel waarde aan de betrokkenheid van cliënten en hun naasten bij uw onderzoek. Meer informatie over het belang van participatie en hoe u hier het beste invulling aan kunt geven, vindt u op de ZonMw website.
Zowel onderzoeksvoorstellen die zich richten op jeugd- als op volwassen-ggz passen binnen deze subsidieoproep.
Projecten die ZonMw financiert moeten impact hebben. Nieuwe kennis en kunde moet gebruikt worden in praktijk, beleid, onderwijs en/of verder onderzoek.
Op onze website leggen we uit wat impact is, hoe we werken aan het realiseren en aantonen ervan en wat we van projectleiders verwachten. Op de ZonMw website is veel informatie te vinden over deze onderwerpen, met tips die kunnen helpen bij het opstellen van een onderzoeksvoorstel.