Een subsidieaanvraag goed indienen kan veel vragen opleveren. Hieronder vindt u veelgestelde vragen plus antwoorden. Deze hebben momenteel betrekking op de subsidieoproep Klinisch toegepast onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg en zijn opgedeeld in de categorieen 'Randvoorwaarden', 'Procedure' en 'Beoordelingscriteria'.
Onder een 'academisch centrum' wordt een universiteit of een universitair medisch centrum verstaan.
Nee, een TOPGGz instelling wordt niet gezien als een academisch centrum.
Deze samenwerking wordt gevraagd om draagvlak voor het onderzoeksvoorstel te vergroten, en uiteindelijk de kans op implementatie van resultaten te vergroten.
Zowel onderzoeksvoorstellen die zich richten op jeugd- als op volwassen-ggz passen binnen deze subsidieoproep.
Voor de indeling in categorieën is de DSM-5 aangehouden. We raden u aan om deze te raadplegen om te kijken of de specifieke stoornis waar u onderzoek naar wilt doen, onder één van de genoemde categorieën past.
We hebben een document opgesteld dat toelichting geeft op wat u bij de verschillende invulvelden kunt invullen. Deze kan u helpen inhoudelijk een goed projectidee te schrijven. De beoordelingscriteria in de subsidieoproep zijn bij het opstellen van een projectidee leidend.
Bij het projectidee hoeft u nog geen overeenkomst in te dienen. Bij het indienen van een subsidieaanvraag dient u een finale conceptversie (goedgekeurd door partijen maar nog niet ondertekend) van een consortium- of sponsorovereenkomst bij te voegen. In bijlage 2 van de subsidieoproep vindt u hier uitgebreide informatie over. Deze overeenkomst wordt gecontroleerd door ZonMw op conformiteit met het toepasselijke Europese staatssteunrecht en de algemene subsidiebepalingen van ZonMw. Bij eventuele honorering van de aanvraag dient u voor de uiterlijke startdatum (31 december 2021) een ondertekende versie van de overeenkomst aan ZonMw toe te sturen.
Ja, dit kan. Het moet wel worden onderbouwd dat de betrokkenheid bij meerdere projecten geen gevolgen heeft voor de haalbaarheid van de studie(s).
Nee, de subsidieoproep is enkel in het Nederlands beschikbaar.
U ontvangt medio juni 2021 het advies over uw projectidee.
U dient uiterlijk 31 december 2021 te starten met uw project. Let er op dat u voor de uiterlijke startdatum een ondertekende versie van de samenwerkingsovereenkomst aan ZonMw moet toesturen.
De voltallige programmacommissie van het Onderzoeksprogramma ggz vindt u op de ZonMw website. Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie. In de afweging wordt rekening gehouden met eventuele belangen van de commissieleden ten aanzien van de ingediende voorstellen.
In deze subsidieronde kunnen ongeveer 5 projecten toegekend worden (totaal beschikbaar budget € 3 mln, per onderzoeksvoorstel kan maximaal € 600.000,- worden aangevraagd). Het aantal projectideeën dat wordt ingediend verschilt per subsidieronde. Op basis van voorgaande rondes blijkt dat er meestal veel interesse is in de subsidierondes van het Onderzoeksprogramma ggz. Onze inschatting is dat van het aantal ingediende projectideeën ongeveer 10% gehonoreerd kan worden.
In de subsidieaanvraag-fase streven we naar een honoreringskans van ongeveer 50%. Aangezien er ongeveer 5 projecten toegekend kunnen worden, zullen er 10 tot 15 projectideeën een positief advies ontvangen om hun projectidee uit te werken naar een subsidieaanvraag.
U dient rekening te houden met het relevantiecriterium dat het onderzoeksvoorstel moet bijdragen aan de doelstellingen van het Onderzoeksprogramma ggz. In de subsidieoproep vindt u deze doelstellingen terug. Indien uw onderzoek zich niet primair richt op de ggz, dient u goed te onderbouwen hoe het voorstel wel bijdraagt aan het bereiken van de programmadoelstellingen.
Onderzoek dat ZonMw financiert moet impact hebben en leiden tot betere zorg en gezondheid. We besteden veel aandacht aan implementatie van resultaten en het bereiken van impact. Op de ZonMw website is veel informatie te vinden over deze onderwerpen, met tips die kunnen helpen bij het opstellen van een onderzoeksvoorstel.
ZonMw hecht veel waarde aan de betrokkenheid van cliënten en hun naasten bij uw onderzoek. Meer informatie over het belang van participatie en hoe u hier het beste invulling aan kunt geven, vindt u op de ZonMw website.