‘ZonMw ziet uit naar een toekomst waarin het werken met proefdieren is geminimaliseerd, zonder dat er onverantwoordelijke risico’s worden genomen ten aanzien van de kwaliteit van het onderzoek. We hebben snel meer kennis nodig om goede alternatieven te creëren’.
Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO.

Wij dragen al meer dan 20 jaar bij aan de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties en verantwoord proefdieronderzoek. Dat doen we door onderzoek naar proefdiervrije methoden te stimuleren en te financieren. Ook zetten we ons in voor het 3V-beleid: vervangen, verminderen en verfijnen van onderzoek met proefdieren. Het uiteindelijke doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Wij zijn partner van de Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI.). Overheden, de gezondheidszorg, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar proefdiervrije innovaties te realiseren.

Uitgelicht

Blog: innoveren zonder proefdieren?

Zou je een levensreddend medicijn weigeren als er voor de ontwikkeling proefdieren gebruikt zijn?

Ferenc Scheeren schrijft in zijn blog over het gebruik van proefdieren en proefdiervrije innovaties.

Lees de blog van Ferenc Scheeren

Verkenning onderzoeksprogramma proefdiervrije innovaties

ZonMw en NCad brachten in mei 2021 een verkenning voor een Nederlands onderzoeks- en innovatieprogramma voor proefdiervrij innovaties uit.

Meer weten? lees dan verder

Virus research in human models: let's show some guts!

Katja Wolthers (Amsterdam UMC) heeft een mooie vlog voor TPI.tv. gemaakt.

Bekijk de vlog van Katja Wolthers

Actueel

Systematic reviews van preklinische studies vergroten de transparantie en kwaliteit van proefdieronderzoek

Uit een impact studie die op 13 december werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE blijkt dat systematic reviews de transparantie en kwaliteit van proefdieronderzoek vergroten. Op deze manier dragen systematic reviews bij aan beter proefdieronderzoek, vergroot het de kwaliteit van medisch onderzoek en draagt bij aan open science. In 2012 startte ZonMw met het financieren van de training en coaching voor en de uitvoering van systematic reviews...

Nieuws

Henriëtte Bout nieuwe voorzitter van de programmacommissie Meer Kennis met Minder Dieren

Sinds 15 september 2021 heeft de commissie van het ZonMw-programma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) een nieuwe voorzitter, Henriëtte Bout. Zij volgt Dick Tommel op die sinds 2012 voorzitter was. Tijdens een bijeenkomst van de MKMD programmacommissie, gaf Dick Tommel het stokje over aan Henriëtte Bout en blikte hij terug op zijn voorzitterschap. Henriëtte Bout nam het stokje in ontvangst en blikte vooruit.

Nieuws

Willy van Heumenprijs 2021 gaat naar onderzoek met CRISPR-Cas techniek

De Willy van Heumenprijs, de grootste prijs voor wetenschappers die medisch onderzoek doen zonder of met zo weinig als mogelijk dierproeven, gaat naar dr. Ferenc Scheeren, groepsleider van de afdeling medische oncologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Portret Martijn Nolte

Martijn Nolte

Senior Programmamanager

+31 70 349 50 81
mkmd@zonmw.nl
Portretfoto Bas de Waard

Bas de Waard

Programmamanager

+31 70 349 50 81
mkmd@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website