‘ZonMw ziet uit naar een toekomst waarin het werken met proefdieren is geminimaliseerd, zonder dat er onverantwoordelijke risico’s worden genomen ten aanzien van de kwaliteit van het onderzoek. We hebben snel meer kennis nodig om goede alternatieven te creëren’.
Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO.

Wij dragen al meer dan 20 jaar bij aan de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties en verantwoord proefdieronderzoek. Dat doen we door onderzoek naar proefdiervrije methoden te stimuleren en te financieren. Ook zetten we ons in voor het 3V-beleid: vervangen, verminderen en verfijnen van onderzoek met proefdieren. Het uiteindelijke doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Wij zijn partner van de Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI.). Overheden, de gezondheidszorg, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar proefdiervrije innovaties te realiseren.

Uitgelicht

Blog: innoveren zonder proefdieren?

Zou je een levensreddend medicijn weigeren als er voor de ontwikkeling proefdieren gebruikt zijn?

Ferenc Scheeren schrijft in zijn blog over het gebruik van proefdieren en proefdiervrije innovaties.

Lees de blog van Ferenc Scheeren

Verkenning onderzoeksprogramma proefdiervrije innovaties

ZonMw en NCad brachten in mei 2021 een verkenning voor een Nederlands onderzoeks- en innovatieprogramma voor proefdiervrij innovaties uit.

Meer weten? lees dan verder

Virus research in human models: let's show some guts!

Katja Wolthers (Amsterdam UMC) heeft een mooie vlog voor TPI.tv. gemaakt.

Bekijk de vlog van Katja Wolthers

Actueel

Meer dan 142 miljoen euro voor wetenschappelijk toponderzoek

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.

Nieuws

6 medische wetenschappers ontvangen NWO-Vici

12 talentvolle wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) ontvangen een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro. 6 daarvan gaan een bijdrage leveren aan meer inzicht in ziekten en de behandeling daarvan. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Nieuws

KWF Kankerbestrijding en NWO openen een call voor onderzoek naar vroegtijdig opsporen van kanker met technologische innovaties

Vroegtijdig opsporen van kanker vergroot de kans op een gunstigere prognose voor de patiënt. Dat is niet alleen voor de patiënt een enorme winst, maar ook de kosten voor het zorgstelsel en de maatschappelijke en economische impact van kanker zullen lager zijn. Daarom nodigen het KWF, NWO en ZonMw onderzoekers uit voor voorstellen voor onderzoek naar technologische innovaties voor vroegdetectie en diagnose van kanker die aansluiten bij...

Nieuws

Systematic reviews van preklinische studies vergroten de transparantie en kwaliteit van proefdieronderzoek

Uit een impact studie die op 13 december werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE blijkt dat systematic reviews de transparantie en kwaliteit van proefdieronderzoek vergroten. Op deze manier dragen systematic reviews bij aan beter proefdieronderzoek, vergroot het de kwaliteit van medisch onderzoek en draagt bij aan open science. In 2012 startte ZonMw met het financieren van de training en coaching voor en de uitvoering van systematic reviews...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Portret Martijn Nolte

Martijn Nolte

Senior Programmamanager

+31 70 349 50 81
mkmd@zonmw.nl
Portretfoto Bas de Waard

Bas de Waard

Programmamanager

+31 70 349 50 81
mkmd@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website