‘ZonMw ziet uit naar een toekomst waarin het werken met proefdieren is geminimaliseerd, zonder dat er onverantwoordelijke risico’s worden genomen ten aanzien van de kwaliteit van het onderzoek. We hebben snel meer kennis nodig om goede alternatieven te creëren’.
Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO.

Wij dragen al meer dan 20 jaar bij aan de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties en verantwoord proefdieronderzoek. Dat doen we door onderzoek naar proefdiervrije methoden te stimuleren en te financieren. Ook zetten we ons in voor het 3V-beleid: vervangen, verminderen en verfijnen van onderzoek met proefdieren. Het uiteindelijke doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Wij zijn partner van de Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI.). Overheden, de gezondheidszorg, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar proefdiervrije innovaties te realiseren.

Uitgelicht

Verkenning onderzoeksprogramma proefdiervrije innovaties

ZonMw en NCad brachten in mei 2021 een verkenning voor een Nederlands onderzoeks- en innovatieprogramma voor proefdiervrij innovaties uit.

Meer weten? lees dan verder

Virus research in human models: let's show some guts!

Katja Wolthers (Amsterdam UMC) heeft een mooie vlog voor TPI.tv. gemaakt.

Bekijk de vlog van Katja Wolthers

Whole blood assessment of thrombosis tendency

Sanne Brouns (UMCM) en Linda Herfst (Flowchamber B.V.) hebben een mooie vlog voor TPI gemaakt!

Bekijk de vlog van Sanne en Linda!

Actueel

Oproep voor Podium: ‘De waarde van AI voor de bio-ethiek’

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een toenemende rol in ons dagelijks leven. Zoekmachines, chatbots en digitale assistenten worden bijvoorbeeld alle aangestuurd door AI-technieken. Zelfs de ethiek zou volgens sommigen kunnen profiteren van deze technologie door de ontwikkeling van kunstmatige morele adviseurs. De NVBe brengt binnenkort een preadvies uit: “Siri, wat adviseer jij? Over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor morele...

Elders gezien

Proefdiervrije innovaties versnellen en kansen verzilveren

Vandaag ontving minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, een verkenning voor een Nederlands onderzoeksprogramma voor proefdiervrije innovaties. Jeroen Geurts benadrukte de conclusie uit de verkenning dat meer coördinatie en investeringen in onderzoek zullen helpen de transitie naar proefdiervrije innovatie te versnellen. De verkenning is een initiatief van ZonMw...

Nieuws

Industrie en wetenschap gaan samen proefdiervrije innovaties ontwikkelen

Twee Nederlandse onderzoeksgroepen gaan samen met de industrie proefdiervrije innovaties ontwikkelen via de ZonMw-subsidieoproep Create2Solve. De projecten richten zich de komende vijf jaar op een 3D-model van menselijke hersencellen en op een betere testmethode voor de toxische dosis van stoffen. De projecten dragen bij aan het beperken van proefdiergebruik in zowel de industrie als de wetenschap.

Nieuws

Discussie over dierproeven is nodig, maar behoud wel de nuance

Jeroen Geurts (voorzitter van het bestuur ZonMw) en Henk Smid (voorzitter van het NCad) benadrukken in de Volkskrant (31 januari 2021) het belang van een genuanceerde discussie over dierproeven. Ze wijzen daarbij op het belang van de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden en duiden de transitie naar proefdiervrij onderzoek.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Erica van Oort

Programmamanager

+31 70 3495326
Oort@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website