‘ZonMw ziet uit naar een toekomst waarin het werken met proefdieren is geminimaliseerd, zonder dat er onverantwoordelijke risico’s worden genomen ten aanzien van de kwaliteit van het onderzoek. We hebben snel meer kennis nodig om goede alternatieven te creëren’.
Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO.

Wij dragen al meer dan 20 jaar bij aan de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties en verantwoord proefdieronderzoek. Dat doen we door onderzoek naar proefdiervrije methoden te stimuleren en te financieren. Ook zetten we ons in voor het 3V-beleid: vervangen, verminderen en verfijnen van onderzoek met proefdieren. Het uiteindelijke doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Wij zijn partner van de Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI.). Overheden, de gezondheidszorg, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zetten zich gezamenlijk in om de transitie naar proefdiervrije innovaties te realiseren.

Uitgelicht

Verkenning onderzoeksprogramma proefdiervrije innovaties

ZonMw en NCad brachten in mei 2021 een verkenning voor een Nederlands onderzoeks- en innovatieprogramma voor proefdiervrij innovaties uit.

Meer weten? lees dan verder

Virus research in human models: let's show some guts!

Katja Wolthers (Amsterdam UMC) heeft een mooie vlog voor TPI.tv. gemaakt.

Bekijk de vlog van Katja Wolthers

Whole blood assessment of thrombosis tendency

Sanne Brouns (UMCM) en Linda Herfst (Flowchamber B.V.) hebben een mooie vlog voor TPI gemaakt!

Bekijk de vlog van Sanne en Linda!

Actueel

Willy van Heumenprijs 2021 gaat naar onderzoek met CRISPR-Cas techniek

De Willy van Heumenprijs, de grootste prijs voor wetenschappers die medisch onderzoek doen zonder of met zo weinig als mogelijk dierproeven, gaat naar dr. Ferenc Scheeren, groepsleider van de afdeling medische oncologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Nieuws

Indienen challenge voor Create2Solve kan nu!

ZonMw nodigt industrie, onderzoeksinstellingen en regelgevende instanties uit om een challenge te formuleren voor Fase 0 van de subsidieoproep Create2Solve. In Create2Solve staan de challenges van het bedrijfsleven met proefdiervrije innovaties centraal. In een volgende fase gaan kennisinstellingen en private partners aan de slag met een oplossing voor de challenges.

Nieuws

NWO lanceert nieuwe NWA-call over acceptatie van proefdiervrije modellen

Hoe stimuleren we acceptatie en implementatie van bestaande proefdiervrije modellen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe call die de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) heeft gepubliceerd, waarmee bijna 2,9 miljoen euro beschikbaar komt voor onderzoek door brede consortia van onderzoekers en maatschappelijke partners. ZonMw voert deze call for proposals in samenwerking met NWO uit.

 

Nieuws

Oproep voor Podium: ‘De waarde van AI voor de bio-ethiek’

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een toenemende rol in ons dagelijks leven. Zoekmachines, chatbots en digitale assistenten worden bijvoorbeeld alle aangestuurd door AI-technieken. Zelfs de ethiek zou volgens sommigen kunnen profiteren van deze technologie door de ontwikkeling van kunstmatige morele adviseurs. De NVBe brengt binnenkort een preadvies uit: “Siri, wat adviseer jij? Over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor morele...

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Erica van Oort

Programmamanager

+31 70 3495326
Oort@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website