Maart is darmkankermaand. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar darmkanker die bijdragen aan een vroege opsporing en betere behandeling.

Uitgelicht

Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda: Darmkanker

Darmkanker is een van de 30 onderwerpen op de Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda Medisch Specialistische zorg. Download hier het projectoverzicht darmkanker (meer informatie over de samenstelling van het overzicht vindt u in de toelichting). Geinteresseerd in het ZonMw-overzicht van alle opende en afgeronde projecten, waarbij de focus ligt op onderzoek naar effecten en kosten, klik dan op de link hieronder.

Naar alle projectoverzichten van de Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda

Darmkanker bij ouderen: epidemiologie ondersteunt behandelkeuze

Afbeelding van darm

Darmkanker treft voornamelijk mensen op oudere leeftijd. Maar wat de beste behandeling is voor de écht oude patiëntenpopulatie – zeg vanaf een jaar of 80 – is nog amper onderzocht. Epidemiologisch onderzoek blijkt belangrijke aanvullende kennis te kunnen opleveren.

Interiew met Valery Lemmens

Shared decision making en time-outs

Een van de grotere projecten binnen het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken gaat over shared decision making en time-outs. Oncoloog-hematoloog dr. Art Vreugdenhil en prof. Bernd Kremer vertellen over het project, instrumenten, het overleg met patiënt en de rol van de huisarts.

Lees het artikel

Erfelijke darmkanker: van richtlijn naar effectieve opsporing

Zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker opsporen, dat is de missie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker aan het Radboudumc. In dit artikel vertelt ze hoe projecten bijdragen aan dit doel.

Lees het interview

Bevolkingsonderzoek darmkanker in internationale top

Internationaal behoort Nederland met het bevolkingsonderzoek darmkanker tot de koplopers. Hoogleraar Evelien Dekker (AMC) is enthousiast over de resultaten. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat er meer maatwerk nodig is, en een betere opsporing van poliepen.

Lees meer over dit artikel in Mediator

Darmkanker voorkomen met vaccin

Mensen met het Lynch-syndroom hebben een grote kans op dikkedarmkanker. Om zo’n tumor te voorkomen, heeft het Radboudumc een vaccin ontwikkeld. De eerste proeven bij enkele dragers van deze erfelijke afwijking stemmen optimistisch.

Lees meer over dit artikel in Mediator

Zwijgende genen bij erfelijke darmkanker

Darmkanker wordt veroorzaakt door een genetisch defect in ongeveer 10 procent van de gevallen. In nog eens 15 tot 20 procent wordt genetische predispositie vermoed, maar is het verantwoordelijke genetische defect onbekend. In het laatste geval kan de oorzaak een mutatie in een tot nu toe onbekend gen zijn, of het kan het gevolg zijn van een alternatief mechanisme in een bekend gen. 

Lees meer over dit afgeronde project

Dashboard Basic Registry Oncological OutCome (BROC)

Binnen het programma Citrienfonds - Sturen op kwaliteit - wordt een dashboard BROC ontwikkeld met eenduidige stuurindicatoren t.b.v. tumorwerkgroepen, het DB CCC, oncologie afdelingen en de RvB waarmee gestuurd kan worden op kwaliteit van zorg. Dit aansluitend op de Soncosnormen en de DICA. Het dashboard wordt voor onder andere darmkanker opgezet, maar zal toepasbaar zijn voor 10 oncologische aandoeningen.

Naar Sturen op kwaliteit

Preventie darmkanker

Mensen met tegen de achtergrond een wereldbol

Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care. Door te screenen op risicofactoren of voorstadia van ziekten kan in veel gevallen erger worden voorkomen, mits er een acceptabele en effectieve behandeling is. 

Lees meer over bevolkingsonderzoek darmkanker
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website