Zomerprogramma’s sekse en gender in de gezondheidzorg en onderzoek

Dit jaar zijn er 2 zomerprogramma’s te volgen rondom sekse en gender in gezondheid en onderzoek, binnen het Erasmus Summer Programme en de Radboud Summer School.

Eind augustus organiseren ZonMw en ErasmusMC het Erasmus Summer Programme over de invloed van sekse en gender op de gezondheid en de integratie in gezondheidsonderzoek. ZonMw biedt 20 fellowships voor jonge onderzoekers om deel te nemen aan het volledige cursuspakket. Half juli is ook binnen de Radboud Summer School een interdisciplinaire cursusweek rondom sekse- en gendersensitieve gezondheid: wat is het en wat betekent het in de praktijk voor jouw persoonlijke rol en houding als onderzoeker of zorgprofessional?

Zomerprogramma ErasmusMC en ZonMw

Onderzoekers aan het begin van hun carrière (PhD’s en postdocs) kunnen een aanvraag indienen voor een fellowship, om gratis toegang te krijgen tot het gehele zomerprogramma. Het programma bestaat uit 2 delen: een Gender in Research workshop georganiseerd door ZonMw en een Gender and Health cursus georganiseerd door ErasmusMC. Tijdens de Gender in Research workshop zullen (inter)nationale experts en gastsprekers vanuit diverse disciplines hun kennis en onderzoeksexpertise delen met de volgende generatie onderzoekers van over de hele wereld. Zo kunnen startende onderzoekers hun vaardigheden vergroten om sekse en gender goed mee te nemen in alle fases van gezondheidsonderzoek. In de cursus Gender and Health worden deelnemers meegenomen in de laatste kennis over de invloed van sekse en gender op de gezondheid van vrouwen en mannen gedurende verschillende levensfases.

Ervaringen van dr. Marijn van Wingerden

Assistent professor Cognitive Science en Artificial Intelligence (AI) aan de Tilburg Universiteit

'In mijn vakgebied leer je al in de opleiding dat voorspellende modellen een bias kunnen hebben, bijvoorbeeld in afkomst, leeftijd of sekse. Maar ondanks dit besef, wordt er in de onderzoekspraktijk te weinig naar sekse en gender gekeken. Daarom was het ook zo goed dat we tijdens de cursus zoveel tools aangereikt kregen, we kregen echt inzicht in hoe we op verschillende niveaus van het onderzoek, in verschillende fases, hier wél rekening mee kunnen houden.’

Praktische informatie

Het zomerprogramma zal plaatsvinden binnen het Erasmus Summer Programme (ESP) in de week van 22-26 augustus en is bedoeld voor zowel Nederlandse als internationale PhD’ers en postdocs. Vanwege onzekere omstandigheden in verband met corona, is het nog niet duidelijk of de cursus online, hybride of op locatie in Rotterdam gegeven zal worden.

Zomerprogramma Radboudumc

Het zomerprogramma Towards Individualized Care: Sex & Gender Perspectives in Health van het Radboudumc. Professor en programmaleider Sabine Oertelt-Prigione vertelt: ‘dit zomerprogramma richt zich naast inhoudelijke ontwikkeling vooral ook op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer. Sekse en gender heeft namelijk met beide te maken. Een brede doelgroep is welkom, zolang de professional een inhoudelijke link heeft met de gezondheidszorg. De deelnemers gaan aan de slag met het oplossen van problemen uit de praktijk en worden geïnspireerd door kunstuitingen. We hopen dat de deelnemers het programma eindigen met een lerende, reflectieve houding en een breed perspectief op sekse en gender in de gezondheidszorg.’

Praktische informatie

De Summer School van het Radboudumc vindt plaats van 11 tot 15 juli 2022 op de campus van de Radboud universiteit. De deelname kost maximaal €500,- en geïnteresseerden dienen zich met CV en motivatiebrief voor 1 juni 2022 te registeren via de website.

Meer informatie

  • Lees de subsidieoproep Gender in Research Fellowship 2022 om een aanvraag in te dienen voor het zomerprogramma van het ErasmusMC en ZonMw.
  • Bezoek de website van het Radboudumc voor het zomerprogramma Towards Individualized Care: Sex & Gender Perspectives in Health.
  • Lees meer over de prijswinnaar ‘Genderful Research World’ van het zomerprogramma van 2021.
  • Bekijk de colleges van het zomerprogramma uit 2021.