Wereld Diabetes Dag

Vandaag staat in het teken van Wereld Diabetes Dag, een dag gewijd aan het benadrukken van de noodzaak om diabetes aan te pakken. Diabetes is een chronische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft en een groot probleem vormt voor de volksgezondheid. De Internationale Diabetes Federatie, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties (VN), leidt een wereldwijde campagne met als focus het thema van dit jaar: 'Toegang tot Diabeteszorg'.

Diabetes: Een mondiale crisis

De statistieken laten geen ruimte voor twijfel: één op de tien volwassenen wereldwijd heeft diabetes, waarvan meer dan 90% type 2 diabetes heeft. Opmerkelijk is dat bijna de helft van hen zich niet bewust is van hun aandoening. In het jaar 2021 resulteerde diabetes in een tragisch aantal van 6,7 miljoen verloren levens en een verbijsterende $966 miljard aan wereldwijde gezondheidszorguitgaven.

De ernst van deze situatie ontgaat zelfs experts zoals Béatrice Morio, de voorzitter van Healthy Diet, Healthy Life (HDHL)"Terwijl type 2 diabetes enkele decennia geleden vooral ouderen trof, treft het tegenwoordig steeds vaker jongvolwassenen, tieners en zelfs kinderen. Type 2 diabetes wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten, nierziekten en bepaalde vormen van kanker (lever, alvleesklier, dikke darm, baarmoeder, borst en blaas). De cijfers dienen als een dringende wake-up call en benadrukken de kritieke noodzaak om deze gezondheidscrisis aan te pakken."

Er is echter een sprankje hoop. Een aanzienlijk deel van deze gevallen en hun mogelijke complicaties kan worden uitgesteld, teruggedraaid, of volledig voorkomen. Béatrice voegt toe: "Belangrijk is dat een verandering in levensstijl de beste manier is om de ontwikkeling van type 2 diabetes te voorkomen of uit te stellen. Vooral voor degenen onder ons die betrokken zijn bij HDHL."

De rol van HDHL

HDHL staat voor het financieren van onderzoek om door voeding veroorzaakte ziekten zoals type 2 diabetes te voorkomen. Béatrice benadrukt dat de visie van HDHL is "dat alle burgers de motivatie, het vermogen, en de kans moeten hebben om een gezond dieet te consumeren, bestaande uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, en om gezonde niveaus van lichamelijke activiteit te hebben, zodat de incidentie van door voeding veroorzaakte ziekten aanzienlijk afneemt. Deze visie, actief nagestreefd via een multidisciplinaire aanpak, heeft tot doel de prevalentie van type 2 diabetes bij alle leeftijdsgroepen te verminderen."

Onderzoekscontributies door HDHL

In dit kader heeft HDHL aanzienlijke bijdragen geleverd aan het begrip van diabetes. Projecten, zoals Microdiet hebben zich verdiept in de relatie tussen de darmmicrobiota en metabole stoornissen zoals obesitas en type 2 diabetes. Dit onderzoek benadrukt de significante rol die voedingseiwitten spelen bij het beïnvloeden van glucose- en lipidemetabolisme bij mensen met type 2 diabetes, als aanvulling op eerdere studies die zich voornamelijk richtten op de microbiële stofwisseling van voedingsvezels.

Daarnaast benadrukt Béatrice dat HDHL de focus legt op onderzoek naar de risicofactoren van type 2 diabetes. Bijvoorbeeld, in 2020 financierde HDHL de oproep "Preventie van ongezonde gewichtstoename en obesitas tijdens het vroege leven en andere kritieke levensgebeurtenissen gedurende de levensduur" vier projecten, waarbij de nadruk werd gelegd op de veelzijdige aanpak die nodig is bij de bestrijding van obesitas en diabetes.

Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag, opgericht in 1991 en erkend door de VN in 2006, is een wereldwijd platform op 14 november, waarbij aandacht voor verbeteringen in preventie, tijdige diagnose, en effectieve behandelingsstrategieën worden gevraagd.

De slogan van Wereld Diabetes Dag van dit jaar, "ken je risico, ken je reactie," benadrukt individuele verantwoordelijkheid en spoort degenen die het risico lopen op type 2 diabetes aan om bewustwording te prioriteren voor preventie, vroege diagnose, en tijdige behandeling. Het is echter belangrijk op te merken dat het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes niet uitsluitend gebaseerd is op individuele keuzes; onze omgeving beïnvloedt ons gedrag aanzienlijk, waarbij het voedselsysteem onze beschikbare opties bepaald.

Daarom werkt HDHL, naast het financieren van onderzoek, voortdurend aan het overbruggen van de kloof tussen voedsel- en gezondheidsdomeinen om over te schakelen naar gezonde en duurzame voedselsystemen mogelijk te maken. Het is tijd om inspanningen te bundelen, verder te gaan dan individuele keuzes, en te pleiten voor systemische veranderingen. Samen kunnen we een omgeving creëren die gezonde keuzes ondersteunt en chronische ziekten zoals type 2 diabetes voorkomt.

Oproep tot actie

Sluit je aan bij de oproep tot actie van de Internationale Diabetes Federatie aan beleidsmakers door een brief te sturen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze gezamenlijke inspanning van experts, beleidsmakers en belanghebbenden kan een groot verschil maken.