Vici-beurs voor behandeling van kanker bij kinderen en onderzoek naar ethische AI en meer
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd. De wetenschappers doen onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen. Denk aan onderzoek over het ontstaan van zwarte gaten tot het peilen van de gezondheid van onze ecosystemen.
Feiten en cijfers
De Vici’s worden jaarlijks door NWO toegewezen. Er werden 337 vooraanmeldingen ingediend en 110 uitgewerkte aanvragen. Van de 110 aanvragen zijn er 48 (44%) door vrouwen en 62 (56%) door mannen ingediend. Er zijn 35 Vici-beurzen toegewezen; 20 aan vrouwen en 15 aan mannen. De toewijzingspercentages voor de Vici-ronde 2023 zijn hiermee 14 procent bij vrouwen en 8 procent bij mannen.
NWO-Talentprogramma
De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegewezen, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.
Benieuwd wat een Vici-beurs kan opleveren? In 2018 kreeg dr. Ir. Marnix Wagemaker (TU Delft) een Vici-beurs. Hij doet onderzoek naar duurzame alternatieven voor lithium-batterijen. Lees hier meer over het onderzoek.