Subsidieronde ‘Post-COVID: van risicofactoren en preventie tot diagnostiek en behandeling’ geopend!

Op 6 augustus is een nieuwe subsidieronde geopend binnen het Post-COVID programma. Doel van de ronde is om invulling te geven aan de onderzoeksthema’s uit de recent gepubliceerde Kennisagenda Post-COVID. Deze kennisagenda is opgesteld door de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Naast onderzoeksthema’s voortkomend uit deze kennisagenda, is er ook ruimte voor onderzoek binnen de thema’s van het Post-COVID programma.

In de subsidieronde is ruimte voor onderzoek binnen een breed scala aan onderzoeksthema’s zoals preventie, risicofactoren, screening en diagnostiek van post-COVID en (medicamenteuze) behandeling. Ook kunnen er aanvragen worden ingediend voor vervolgonderzoek en zorgevaluatie.

Aandacht voor patiëntcategorieën

Voor alle onderzoeksthema’s is het essentieel om rekening te houden met verschillende patiëntencategorieën. Denk hierbij onder andere aan patiënten met disfunctionele ademhaling, post-exertionele malaise (PEM), posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS), neurocognitieve klachten, extreme vermoeidheid en andere symptomen van post-COVID. Denk ook aan patiënten die door hun klachten bedgebonden zijn en aan kinderen met post-COVID.

Praktische informatie

Om de projecten binnen deze ronde voldoende looptijd te geven is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het post-COVID programma verlengd tot eind 2028. De te honoreren projecten hebben daarmee de mogelijkheid tot een looptijd van maximaal 30 maanden. In de subsidieronde is maximaal €6 miljoen beschikbaar. De deadline voor het indienen van een projectidee is dinsdag 8 oktober 2024, 14:00 uur.

Meer informatie over de totstandkoming van de Kennisagenda Post-COVID van de FMS en het NHG staat beschreven in hoofdstuk 2 van de kennisagenda.