Start nieuwe consortia MOOI In Beweging
Acht consortia
In april 2024 zijn al twee projecten gestart die zich richten op de motoriek van jonge kinderen (0-3 jaar) en op een veilige sportomgeving voor (jeugdige) topsporters, Met de start van zes nieuwe projecten wordt er gewerkt aan onderzoek en innovatie met betrekking tot alle zes complexe maatschappelijke problemen die in het programma MOOI in Beweging zijn geprioriteerd. We stellen de gehonoreerde projecten graag aan u voor. Alle projecten zijn samenwerkingsverbanden van minimaal een universiteit, hogeschool en maatschappelijke instelling.
Wij(k) In Beweging (WIB) - dr. Kirsten Verkooijen – Wageningen Universiteit
Wijkgerichte transitie naar meer sociale gelijkheid door sport en bewegen
Met wijkgericht, participatief actieonderzoek werkt dit project aan gelijke kansen op het gebied van sport en bewegen. Participatief actieonderzoek is een methode die de bewoner centraal zet en ruimte biedt voor systeeminnovatie. WIB legt systemische barrières bloot én identificeert, implementeert en evalueert innovatieve oplossingen samen met betrokkenen. De uitvoering vindt plaats in verschillende wijken: Slotermeer (Amsterdam), de Pierik (Zwolle) en Didam (Montferland).
Dit project sluit aan bij de gedefinieerde maatschappelijke uitdaging (wicked problem) ‘Bewoners in aandachtswijken sporten minder’, die zich richt op het verkrijgen van kennis over de relatie tussen sport- en beweegdeelname, bestaanszekerheid, het benutten van ervaringskennis en de rol van sociale netwerken om sociale ongelijkheid te verminderen.
ACT2ACT – dr. Sanne de Vries – de Haagse Hogeschool
ACTive systems to ACTivate young children
Op basis van literatuuronderzoek, onderzoek onder kinderen, ouders en professionals en sessies met betrokken partijen rond het jonge kind, identificeert het consortium factoren die kunnen leiden tot systeemverandering en uiteindelijk tot meer en beter bewegen van 3-6 jarigen. De factoren worden in twee leergemeenschappen in de regio Haaglanden en Groningen samen met betrokken partijen vertaald naar concrete acties, interventies en beleidsmaatregelen voor thuis, kinderopvang, onderwijs en buitenruimte. Vervolgens worden ze getest in de praktijk. De uitkomsten worden via een platform gedeeld.
Dit project sluit aan bij de maatschappelijke uitdaging (wicked problem) ‘Kinderen en jongeren bewegen minder en hun motoriek gaat achteruit’, die zich richt op het creëren van een beweegomgeving waarin deze kinderen positief worden uitgedaagd om te bewegen of te sporten.
Binnen dit onderwerp loopt ook het project ASAS dat in april 2024 is gestart. Dit project richt zich op 0-3 jarigen.
Beweegreiskompas-studie – Prof. dr. Hans Zwerver - UMCG
Actieonderzoek naar een optimale beweegreis
Binnen dit project gaan in vier regio’s (ex)patiënten en professionals uit de zorg, sport, gemeenten, welzijn, onderwijs en onderzoek in een lerend netwerk en met actieonderzoek een actieplan co-creëren over hoe een goed geborgde beweegreis er uit moet zien.
Zodra meer patiënten gaan en blijven bewegen, kan dit plan daarna in andere regio’s worden toegepast. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven voor patiënten en lagere maatschappelijke (zorg)kosten.
Dit project sluit aan bij de maatschappelijke uitdaging (wicked problem) ‘Sport en bewegen wordt te weinig ingezet binnen de gezondheidszorg’, die zich erop richt dat (ex)patiënten in de gehele beweegreis door de zorg gestimuleerd worden om te bewegen.
Het geheim van hotspots – Prof. dr. Maarten van Bottenburg – Universiteit Utrecht
Succesvolle manieren om sportaccommodaties te exploiteren en benutten
De sportinfrastructuur in Nederland blijft op veel plaatsen onderbenut. Hierin doen zich echter opvallende uitzonderingen voor: hotspots waar de benutting van de openbare ruimte of sportaccommodaties positief afsteekt ten opzichte van vergelijkbare locaties. Dit onderzoek richt zich op het ‘geheim’ van die 28 hotspots: de principes die schuilgaan achter een succesvolle benutting en exploitatie van sportaccommodaties en de openbare ruimte die zowel kosteneffectief is als maatschappelijke waarde oplevert. Zo maken ze het succes van bevorderende principes zichtbaar. Daarbij vertalen ze deze principes in praktische oplossingen met een zo hoog mogelijk financieel en maatschappelijk rendement.
Dit project sluit aan bij de maatschappelijke uitdaging (wicked problem) ‘De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt’ die zoekt naar oplossing van de onderbenutting van sportinfrastructuur.
SPRINTS – dr. Willem de Boer – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Sports Pricing Research to INcrease The Sport participation
In het SPRINTS project onderzoekt het consortium de manier waarop het beprijzen van sport invloed heeft op sport- en beweegdeelname. Het doel van het project is ontdekken welke prijsstrategieën sportaanbieders kunnen gebruiken om meer mensen te laten sporten. Ook kijken ze naar hoe financiële maatregelen meer mensen kunnen helpen om te gaan sporten. Denk hierbij aan kortingen en beloningen. Met behulp van de uitkomsten gaan de onderzoekers uitzoeken hoe sport toegankelijker te maken is, vooral voor mensen die minder te besteden hebben. Zodat meer mensen kunnen genieten van de voordelen van sporten, zoals een betere gezondheid en meer plezier.
Dit project sluit aan bij de maatschappelijke uitdaging (wicked problem) ‘De betaalbaarheid van sport staat onder druk’ die zich richt op de betaalbaarheid en professionalisering van de sport.
Ervaring en organisatie van sportprofessionals in Nederland- dr. Jora Broerse – Hogeschool van Amsterdam
De implementatie van sociaal management
Beroepskrachten spelen een belangrijke rol in de ambitie tot professionalisering van het sportaanbod. Maar, de gehoopte vitalisering van verenigingen blijft uit, de complexe (extern gerichte) taken van beroepskrachten vragen om doorontwikkeling van competenties en er mist een kennisbasis voor het effectief organiseren en coördineren van deze functies.
Praktijk-, onderwijs- en onderzoek partners gaan samenwerken om het concept sociaal management verder te ontwikkelen, praktijkervaringen te delen en een kennisbasis te creëren voor effectief handelen van huidige en toekomstige beroepskrachten en (ondersteunend) netwerk.
Dit project sluit aan bij de maatschappelijke uitdagingen (wicked problems) ‘De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt’ als ‘De betaalbaarheid van sport staat onder druk’.
Programma MOOI in Beweging
Met het programma MOOI in Beweging brengen we een beweging op gang die eraan bijdraagt dat onderzoek naar en de innovaties op het gebied van sport en bewegen steeds beter aansluiten bij de praktijk. Het programma loopt tot en met 2026 en heeft een budget van ruim 13 miljoen euro. In twee subsidierondes zijn 8 grote samenwerkingsverbanden gevormd die er gezamenlijk naar streven om de geschetste doelen te realiseren.
We voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van VWS en NOC*NSF en werken daarin samen met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), Kenniscentrum Sport en Bewegen, Watertoren-overleg (verband van hoogleraren sport met vertegenwoordiging uit Hogescholen en UMC’s), Lectorenplatform Sport en Bewegen, Sportinnovator en NOC*NSF.