Start Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging
Het project ‘Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging’ richt zich op 3 doelen: het opbouwen van een kennisinfrastructuur, het starten van een leergemeenschap en het uitvoeren van effectonderzoek. Hiervoor worden de kennis en ervaring van allerlei relevante partijen samengebracht. Dit is van grote meerwaarde voor het in ontwikkeling zijnde veld van zingeving en geestelijke verzorging. Het project werkt aan het uitwisselen van onderzoek en kennis en ervaring uit de praktijk. Ook ontwikkelen onderzoekers en professionals verder samen hun kennis, stemmen ze dit op elkaar af en dragen ze dit over naar onderwijs en praktijk.
Kennisinfrastructuur
Via de Kenniswerkplaats wordt de samenwerking tussen opleidings-, onderzoeks- en praktijkorganisaties rondom zingeving en geestelijke verzorging versterkt. Zij stellen samen een onderzoeksagenda op voor de geestelijke verzorging thuis, en ook voor andere beroepen die zorg verlenen rondom zingeving in de eerste lijn en het sociaal domein. Tegelijk komt er een centrale vindplaats voor allerlei kennis. De kennisinfrastructuur heeft een grote toegevoegde waarde omdat krachten worden gebundeld en kennis en ervaring van relevante partijen samen worden gebracht. De opbouw van deze kennisinfrastructuur is noodzakelijk om de professionalisering van de beroepsgroep Geestelijk Verzorgers en andere professionals en vrijwilligers duurzaam te ondersteunen.
Leergemeenschap
De leergemeenschap bestaat uit 10 leernetwerken die kennis en praktijken ontwikkelen rondom een thema dat relevant is voor de geestelijke verzorging thuis. De thema’s zijn: mensen met een beperking, morele nood bij medewerkers, interprofessioneel werken, geestelijke verzorging bij rampen, levensbeschouwelijke diversiteit, hoop bij GGZ-cliënten, kinderpalliatieve zorg, laaggeletterdheid en armoede, signaleren en verkennen van zingeving en maatschappelijk daklozen.
Effectonderzoek
Het onderzoek richt zich op de onderbouwing van de geestelijke verzorging thuis-praktijken in de 10 leernetwerken. Bovendien wordt ook gebruik gemaakt van bestaande data uit onderzoek naar geestelijke verzorging thuis, om behoeften van cliënten, interventies van geestelijk verzorgers en uitkomsten daarvan beter in kaart te brengen. Dit alles draagt bij aan meer inzicht in de praktijken van de geestelijke verzorging thuis en de opbrengsten daarvan voor de cliënten en de samenleving.
Betrokken partijen
De Universiteit voor Humanistiek is penvoerder, met voorzitter van de Kenniswerkplaats prof. dr. Gaby Jacobs en hoofdonderzoeker Carmen Schumann. Samen met de Protestantse Theologische Universiteit (universitair hoofddocent Erik Olsman) en de Rijksuniversiteit Groningen (adjunct hoogleraar Hanneke Muthert en hoofdonderzoeker Anja Visser-Nieraeth) vormt zij het kernteam van de Kenniswerkplaats. Daarnaast zijn er vele andere partijen betrokken: Stuurgroep GV Thuis, de Vereniging van Geestelijk VerZorgers (VGVZ), Theological School of Theology, Universiteit Tilburg, Radboud Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud UMC, Hogeschool Windesheim, Fontys Hogeschool Theologie en Levensbeschouwing, hogeschool VIAA, Leids Universitair Medisch Centrum, WMO Radar en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Er is nauwe samenwerking met Geestelijke Verzorgers in de praktijk en met andere professionals in de eerste lijn en het sociaal domein.
ZonMw en zingeving
Om aandacht voor zingeving thuis in te bedden investeren we in professionalisering door kennisontwikkeling en -implementatie. Zoals (actie)onderzoek, een kennisdatabank en tools voor samenwerking tussen professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn bij levensvragen. Ook stimuleren we de ontwikkeling van hulpmiddelen die handvatten bieden om spirituele en existentiële vragen van patiënten in de palliatieve fase en naasten te herkennen en hierover in gesprek te gaan.