Parel voor succesvol verbinden van kennis en hbo-opleidingen rond het thema gezinnen met meervoudige en complexe problemen

Er is veel actuele ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis beschikbaar over gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP). Maar hoe vertaal je dit naar opleidingen in het hoger onderwijs? En hoe zorg je dat dit aansluit bij en aanvullend is op het bestaande onderwijsaanbod? Het ZonMw-project De handen in één voor multiprobleem pakte dit succesvol aan. Hiervoor ontving het project op 21 september 2023 een ZonMw-parel.

Het project heeft de prijs te danken aan de succesvolle onderzoeksaanpak en waardevolle samenwerkingen. Dit heeft geleid tot bruikbare resultaten voor (toekomstig) professionals. En hebben daarmee impact hun dagelijkse werkpraktijk.

Juiste onderzoeksmethoden en samenwerking sleutel tot succes

Het project heeft laten zien hoe je kennis kunt vertalen naar het hoger onderwijs. Hiervoor is gebruikgemaakt van diverse onderzoeksmethoden. Zoals een scoping review, de Delphi-methode en de design-thinking methode.

Daarnaast is veel samengewerkt met diverse groepen.

Deze combinatie van onderzoeksmethoden en samenwerking was de sleutel tot succes. Hierdoor zijn onderzoeksvormen ontwikkeld die passen bij de studenten.  

Bruikbare onderwijsvormen voor (toekomstig) professionals

In het project zijn werkkaarten, kennisclips, een Serious Gaming Intervention en een implementatie roadmap ontwikkeld. Door het spelen van de game en het gebruiken van de diverse onderwijsmaterialen, leren (toekomstig) professionals vaardigheden aan als meervoudig alliëren, positioneren en engageren. En leren ze door bewustwording en reflectie waarom ze bepaalde keuzes maken. Hiermee doen toekomstige professionals de juiste kennis en vaardigheden  op om later cliënten goed te kunnen ondersteunen.

Zelf aan de slag?

Wil je de onderwijsmaterialen ook inzetten voor jouw sociale hbo-opleiding? Of wil je meer weten over hoe je kennis kunt vertalen naar onderwijsvormen? Bekijk dan deze website en de  bovenstaande video.

Meer informatie over waarom ZonMw deze Parel heeft toegekend, is te vinden op deze pagina