MDT-kort: waardevolle inzet van jongeren in nieuwe projecten

In april 2024 sloot de laatste subsidieronde voor MDT-kort. Dat leverde een grote variatie aan nieuwe projecten op, mogelijk gemaakt door maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Jongeren ontdekken via MDT-kort in een paar maanden tijd hun talenten, ontmoeten nieuwe mensen en dragen positief bij aan hun omgeving.

MDT-kort heeft ook voordelen voor de organisaties achter het project. Onderwijsinstellingen kunnen er invulling mee geven aan vakken zoals burgerschapsonderwijs of loopbaanoriëntatie. En gemeenten en maatschappelijke organisatie gebruiken hun project bijvoorbeeld om jongerenparticipatie een impuls te geven. 

Een breed scala aan projecten

Een kortlopend MDT-traject bedraagt 30 tot 50 uur. Wat jongeren in die tijd doen varieert per project. Jonge MDT’ers leggen bijvoorbeeld contact met buurtgenoten, basisschoolkinderen of ouderen. Of ze ontdekken waar ze goed in zijn via workshops, groepsopdrachten of coachgesprekken.

Benieuwd hoe zo’n project eruit kan zien? Hieronder een greep uit het diverse aanbod van nieuwe MDT-kort projecten. In totaal heeft de laatste subsidieronde bijna 250 nieuwe projecten voortgebracht. Alle MDT-kort projecten zijn hier te vinden
 

Drie voorbeelden van nieuwe projecten

Studenten van mbo-instelling Zadkine krijgen tijdens dit project gastlessen van professionals uit hun wijk, zoals de wijkagent en welzijnswerkers. De studenten gaan daarna de wijk in en interviewen buurtbewoners over mogelijke verbeteringen voor de wijk.

Op basis van die gesprekken gaan de jongeren in groepjes aan de slag met hun eigen verbetervoorstel. Bijvoorbeeld het verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen, een multicultureel wijkfestival of het werven van vrijwilligers voor de speeltuin. 

> Bekijk project

Jongeren uit Enschede gaan met hun gemeente in gesprek over lokale beleidsvragen. Met hulp van ervaren trainers krijgen de jongeren meer kennis over hun rechten, beleidsvorming en beïnvloeding. Ook gaan ze op onderzoek uit, leren ze interview- en presentatievaardigheden en ontmoeten ze beleidsmakers en professionals.

Wat ze leren combineren de jongeren met hun eigen ideeën, om tot een advies aan de gemeente te komen. Dit presenteren de jongeren aan de wethouder in de raadszaal, waarna ze de gemeente helpen om het advies in de praktijk te brengen.

> Bekijk project

Studenten van Leiden University College leren in dit project van IVN Natuureducatie over ecologie en biodiversiteit. Ze ontmoeten verschillende experts en professionals die hun kennis over de natuur met hen delen. Daarnaast doen de jongeren mee aan buitenactiviteiten in de natuur en bij lokale vrijwilligersinitiatieven. Zo ervaren ze bijvoorbeeld dat ook in een stedelijke, versteende omgeving veel natuur te vinden is. De studenten organiseren ook zelf activiteiten in de natuur voor andere jongeren, en treden op als natuurgids tijdens excursies.

> Bekijk project

> Lees het interview met projectleider en student

Waardevolle ervaringen

Sanne van Gammeren is vanuit IVN betrokken bij MDT Natuureducatie voor studenten: “Prettig aan MDT-kort is dat we in relatief korte tijd veel neer konden zetten. In dit project konden we enkele maanden met de studenten werken, wat veel meer impact heeft dan een losse excursie. Voor ons is ook belangrijk dat studenten bij MDT hun talenten ontwikkelen. Omdat ze hun hoofd al veel gebruiken willen we juist inzoomen op: wat kan jij, hoe wil jij je ontwikkelen en hoe wil jij je eigen toekomst vormgeven? Ik denk dat MDT daar de perfecte vorm voor is.”

Vanuit een eerdere subsidieronde gingen er in 2023 al 170 projecten aan de slag met MDT-kort. Meerdere projectleiders vonden dit naar eigen zeggen een waardevolle ervaring. Zoals deze onderwijsinstelling: “Ons MDT-kort project heeft bijgedragen aan eigenwaarde, zelfvertrouwen en persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten. De betrokken organisaties zijn erg tevreden met de inbreng van de jongeren. Bewoners, cliënten, kinderen en burgers hebben de activiteiten als zinvol en leuk ervaren. Op deze manier was het project ook een meerwaarde voor de samenleving. Wij zouden MDT een structureel onderdeel willen maken binnen ons onderwijs.”

> Lees het ervaringsverhaal over dit MDT-kort project

Meer over MDT

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) maakt jongeren én de samenleving sterker. Tijdens hun MDT ontwikkelen jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud hun talenten, ontmoeten ze mensen buiten hun eigen leefwereld en doen ze iets voor een ander en/of de samenleving. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.

Aansluiten bij MDT

Er kan momenteel geen subsidie worden aangevraagd voor MDT-projecten. Wel kunnen organisaties zich aansluiten als partner bij lopende MDT-projecten. 

MDT is een samenwerking van het ministerie van OCW met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries en partners, waaronder ZonMw.