Innovaties voor betere paramedische zorg bij chronische lage rugpijn

Lage rugpijn leidt vaak tot forse beperkingen. Fysiotherapie helpt wel tijdelijk, maar bij een grote groep patiënten komt de pijn steeds terug. Deze patiënten worden daardoor persoonlijk beperkten de maatschappelijke kosten door arbeidsverzuim zijn hoog. Hoe kun je de uitkomsten voor deze groep verbeteren?

Dat onderzoeken Karin Verkerk en Jesper Knoop. Verkerk richt zich op de ontwikkeling van een digitaal keuzehulpmiddel. ‘Als de patiënt en fysiotherapeut samen beslissen over behandeling, is de patiënt vaak meer tevreden en meer betrokken bij de afspraken.’ En Knoop richt zich op oefeningen met een VR-bril voor betere behandeling van chronische lage rugpijn. ‘Oefeningen met Virtual Reality (VR) leiden af van de angst, waardoor deze patiënten de vicieuze cirkel kunnen doorbreken.’

Lees het dubbelinterview met fysiotherapeut en onderzoeker Karin Verkerk en onderzoeker Jesper Knoop.

ZonMw en fysiotherapie

Paramedici verlenen elke dag de best mogelijke zorg aan hun patiënten. Om de kwaliteit van deze zorg merkbaar, zichtbaar en toetsbaar te maken voor de patiënt en maatschappij, stimuleert ZonMw initiatieven voor een duurzame kwaliteitsontwikkeling van de paramedische zorg. We financieren bijvoorbeeld onderzoeksprojecten naar aanbevelingen voor fysiotherapie en oefentherapie op afstand, naar beperkte gezondheidsvaardigheden binnen de fysio- en oefentherapie en naar de ontwikkeling van overstijgende richtlijnen voor een brede doelgroep binnen de fysio-en oefentherapie. Bekijk alle projecten en resultaten op onze webpagina over paramedische zorg.