Hulpmiddelenzorg thuis: 4 nieuwe onderzoeken gehonoreerd
In de komende maanden gaan 4 nieuwe onderzoeken van start naar hulpmiddelenzorg in de thuissituatie. De projectgroepen hebben financiering ontvangen voor vergelijkend onderzoek waarin de effectiviteit en doelmatigheid van de hulpmiddelenzorg thuis centraal staan.
Gehonoreerde projecten
- EET-ZE! Economische evaluatie van technologie voor zelfstandig eten
Dr. L.A. van der Heide (Zuyd Hogeschool)
Dit project onderzoekt eetrobots als oplossing voor mensen met ernstige arm- en handbeperkingen die problemen ervaren bij zelfstandig eten.
- More is less?! Meer zelfstandig functioneren en minder begeleidingsmomenten door robot Tessa: een multiple baseline single case studie onder cliënten in de gehandicaptenzorg met problemen in dagstructuur en dagplanning
Dr. A. van der Poel (Academy het Dorp)
Dit onderzoek richt zich op het gebruik van de Tessa-robot in de langdurige gehandicaptenzorg. Tessa is een programmeerbare robot die cliënten kan helpen herinneren en begeleiden.
- Kosteneffectieve toepassing van aanvalsdetectie hulpmiddelen voor risicovolle nachtelijke epileptische aanvallen
Prof. dr. H.J.M. Majoie (UM Maastricht)
Dit onderzoek bekijkt de kosteneffectiviteit van medische hulpmiddelen voor het detecteren van risicovolle nachtelijke epileptische aanvallen.
- Cue2Walk, cost-effectiveness of automated freezing detection and provision of external cues in comparison to standard metronome based cueing in people with Parkinson’s disease
Dr. E.E.H. van Wegen (AmsterdamMC)
Deze studie onderzoekt de kosteneffectiviteit van de 'Cue2Walk', een apparaatje dat mensen met de ziekte van Parkinson helpt om freezing episodes te verminderen.
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Deze onderzoeksprojecten zijn gehonoreerd binnen de Open Ronde 5 van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg Thuis. Het programma stimuleert kennisontwikkeling om de kwaliteit en doelmatigheid van hulpmiddelenzorg in de thuissituatie te verbeteren.