‘Gezond omgaan met hitte en pollen in een veranderend klimaat’ (GoHot) van start
In de recordwarme juni van 2023 stierven bijna 900 mensen meer dan normaal. De hitte ging gepaard met uitzonderlijk hoge graspollenconcentraties en een slechte luchtkwaliteit. Mogelijk droeg deze ongezonde mix bij aan de extra hoge sterfte. Niet alleen in Nederland waren er gezondheidsproblemen. De extreme hitte heeft in 2023 aan naar schatting 47.000 Europeanen het leven gekost. Met een verdergaande klimaatverandering nemen dit soort gezondheidsrisico’s waarschijnlijk verder toe.
Omgaan met hittestress
Er is nog veel onduidelijk over welke situaties het gevaarlijkst zijn en wie nu en in de toekomst het meeste risico loopt op ziekte of sterfte. Ook is onduidelijk wie welke acties moet nemen, en hoe je kunt voorkomen dat je het ene probleem oplost, maar daarmee een ander probleem verergert. Adviezen voor het tegengaan van hittestress door bijvoorbeeld ventileren zouden juist de blootstelling aan pollen en slechte luchtkwaliteit kunnen vergroten.
We ervaren nu al grote veranderingen in het klimaat en grootschalige gezondheidseffecten. De urgentie is groot. We zijn daardoor gedreven om de kennis die we opdoen gelijk in de praktijk toe te passen en actief te communiceren.
GoHot
De komende 19 maanden gaat een consortium van 16 organisaties de kennis over gezondheidsrisico’s door blootstelling aan hitte, pollen, luchtverontreiniging en combinaties hiervan in kaart brengen. Deze vertalen ze naar concrete handvatten die helpen om de ziektelast te verminderen. Het onderzoek met de titel ‘Gezond Omgaan met Hitte en pOllen in een veranderend klimaaT’ (GoHot) ontvangt daarvoor een ZonMw-subsidie van € 800.000.
Jonge kinderen als risicogroep
Het onderzoek gaat met nieuwe technieken bestaande gegevens over sterfte, ziekenhuisopnames, medicijngebruik, pollenconcentraties en omgevingsfactoren analyseren. Daarmee moet duidelijk worden welke groepen in de samenleving bij welke blootstelling aan hitte, pollen en luchtverontreiniging of combinaties daarvan extra risico lopen op ziekte of sterfte. Er is ook speciale aandacht voor jonge kinderen.
We hebben belangrijke kennisdragers en praktijkdeskundigen op het gebied van klimaat en gezondheid in Nederland kunnen samenbrengen en onderhouden intensieve contacten met onze collega’s in het buitenland.
Werken voetbaden, koelende kleding of eten van ijs?
Hoe voorkom je gezondheidsrisico’s? Wat werkt wel en wat werkt niet? Door middel van literatuuronderzoek en experimenten moet duidelijk worden wat de effectiviteit is van verschillende manieren van koelen. Hierbij kun je denken aan het effect van voetbaden, dragen van koelende kleding, het eten van ijs, maar ook het gebruik van airco’s of aanplant van bomen.
Of kun je beter investeren in het verbeteren van je trainingstoestand waardoor je mogelijk beter om kunt gaan met hitte? En wat is het effect van ventileren door het openen van de ramen? Als de ramen open staan, kan de pollenconcentratie binnen weer stijgen. Daarom wordt het effect van open of gesloten ramen op de pollenconcentratie in huis getest.
Het is heel mooi dat we het werk uit het voorgaande project uit het eerste ZonMw-programma op het gebied van Klimaat en Gezondheid nu naar de praktijk kunnen brengen.
Voortbouwen
Met het GoHot consortium wordt een vervolg gegeven aan het eerste ZonMw-programma op het gebied van Klimaat en Gezondheid. Onderzoekers uit het consortium zijn ook aangesloten bij andere relevante projecten binnen het NWO-programma Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Zo onderzoekt BluE and greeN Infrastructure desiGned to beat the urbaN heat (BENIGN) hoe blauwe en groene infrastructuur optimaal gebruikt kan worden in de stedelijke omgeving. Het project CliMate AdaptatioN for HealThy Rural Areas (MANTRA) integreert klimaatveranderingsoplossingen met gezondheidsrisico’s en andere uitdagingen voor lokale gemeenschappen in landelijk gebied. Verder wordt aangesloten bij Europese LIFE IP Klimaatadaptatie, een Nederlands project met cofinanciering door de Europese Unie. Daarnaast is het RIVM aangesloten dat het nationaal hitteplan coördineert.
Over GoHot
Het consortium ‘Gezond Omgaan met Hitte en pOllen in een veranderend klimaaT’ (GoHot) richt zich op de effectieve kennisoverdracht van de gezondheidsrisico’s van hittestress, luchtkwaliteit en pollen in een veranderend klimaat. Dit consortium betrekt niet alleen onderzoeksorganisaties, maar ook beleidsmakers en maatschappelijke partijen waarmee impact kan worden bereikt.
GoHot is sterk multidisciplinair en voegt experts samen uit onder andere de epidemiologie, fysiologie, milieu-ecologie, aerobiologie, ruimtelijke modellering, bomenkennis, sociologie, psychologie, communicatiewetenschappen en ethiek.
Deelnemers aan het consortium zijn verbonden aan het Elkerliek Ziekenhuis, Gemeente Amsterdam, GGD, Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC), Radboud UMC, RIVM, Rode Kruis, Service Apotheek, University College Roosevelt, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Wageningen University and Research (WUR), Klimaatverbond Nederland, Terra Nostra, TNO, Vrije Universiteit Amsterdam.
Het project start op 31 december 2024 en heeft een looptijd van 19 maanden.
Meer informatie
- Lees de artikelen over projecten over hitte (Warm Aanbevolen), pollen (KAPPA) en Duurzame Zorg uit het eerste ZonMw-programma Klimaat en Gezondheid.
- ZonMw financiert steeds meer onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op onze gezondheid.