Financiering voor onderzoek naar versterking economische veerkracht van vrouwen

Onderzoek naar het versterken van de economische veerkracht van vrouwen gaat van start binnen de Nationale Wetenschapsagenda. De onderzoekers gaan samenwerken in een living lab en overkoepelend project. Het samenwerkingsverband ontvangt ruim 1,6 miljoen euro. Het programma wordt uitgevoerd door ZonMw en NWO.

Drie living labs en overkoepelend project

Uit de meest recente cijfers van het CBS uit 2020 blijkt dat vrouwen in economische en financiële zelfstandigheid achterlopen op mannen. Slechts 53% van de vrouwen verdient minimaal het minimumloon tegenover bijna 76% van de mannen.
Onderdeel van het nieuwe onderzoek is het derde living lab binnen het NWA-programma Economische veerkracht van vrouwen. In het nieuwe deelproject wordt meer inzicht verkregen in de groep vrouwen zonder uitkering en zonder betaal werk. Een groep die – in tegenstelling tot vrouwen met een uitkering of werkende vrouwen met onvoldoende eigen inkomsten - vaak buiten beeld blijft in onderzoek naar economische zelfstandigheid en veerkracht van vrouwen. Daarnaast worden onder leiding van projectleiders Belle Derks en Tanja van der Lippe inzichten uit het deelproject én inzichten uit twee eerder toegekende living labs in een bredere maatschappelijke en wetenschappelijke context geplaatst. Doel van dit overkoepelende project is dat de inzichten en handelingsperspectieven uit de individuele living labs doelgroepoverstijgend opgepakt worden en breder toepasbaar worden in praktijk en beleid. Uiteindelijk moet dit leiden tot een daadwerkelijke verbetering van de economische veerkracht van vrouwen.

Over het nieuwe onderzoek

Overkoepelend onderzoek – De Nederlandse Economische Veerkracht Coalitie: Duurzame versterking van de economische veerkracht van vrouwen

Prof. dr. B. (Belle) Derks (projectleider) – Universiteit Utrecht

Van de Nederlandse vrouwen is 36% economisch onzelfstandig. Professor Belle Derks gaat met haar team in het overkoepelende onderzoek bekijken wat voor vrouwen en de belangrijkste actoren in het systeem de motivatie, gelegenheid en capaciteit zijn om de economische veerkracht van vrouwen te vergroten. De inzichten leiden tot handreikingen voor stakeholders en worden door middel van een veerkrachtcoalitie van wetenschappelijke en maatschappelijke partners opgeschaald.

Deelonderzoek – Op weg naar werk

Prof. dr. ing. T. (Tanja) van der Lippe (projectleider) – Universiteit Utrecht

In Nederland zijn er meer dan een miljoen vrouwen zonder baan én zonder uitkering. Tot nu toe is weinig bekend over deze groep vrouwen. In het deelproject onderzoeken professor Tanja van der Lippe en haar team  hoe de groep vrouwen zonder uitkering en zonder baan eruitziet, wat de redenen zijn dat zij geen betaald werk hebben en hoe zij aan te moedigen zijn de stap naar een betaalde baan te zetten.

Nationale Wetenschapsagenda

Economische veerkracht van vrouwen is een programma in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). NWO voert de NWA sinds 2018 uit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage leveren aan de kennismaatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Hier wordt onder andere invulling aan gegeven via thematische programmering in samenwerking met ministeries. Het doel van de thematische NWA-programma’s, waarin wordt samengewerkt met ministeries, is om antwoorden te vinden op actuele maatschappelijke vragen.

Ook ZonMw-programma Vakkundig aan het werk heeft aandacht voor dit thema

Ook het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk heeft aandacht voor dit thema. Het ministerie van OCW heeft ruim €1,3 miljoen geïnvesteerd in een extra zesde subsidieronde, gericht op het bevorderen van economische zelfstandigheid van vrouwen door de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.

Onderwerpen