De handen ineen voor COVID-19 vaccinatie bij patiënten met een verstoord immuunsysteem
Versneld onderzoek
De kennispartners: UMCG, ErasmusMC, Amsterdam UMC, UMCU, Radboud UMC, LUMC, OLVG, Antoni van Leeuwenhoek Instituut, OLVG en Maastricht UMC, werken in hun consortia met gestandaardiseerde protocollen en meetmethoden, waardoor overstijgend onderzoek mogelijk is. Daarnaast worden tussentijds resultaten met elkaar gedeeld. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend en gezamenlijk wordt bepaald welke vervolgactie kan worden ondernomen door onderzoek en beleid om de beste zorg voor deze patiëntgroepen te garanderen.
Afweersysteem beïnvloed
Er zijn verschillende patiëntgroepen waarbij twee vaccinaties tegen COVID-19 nog onvoldoende effect hebben. De ZonMw studies richten zich op patiënten met auto-immuunziekten die worden behandeld met afweeronderdrukkende geneesmiddelen, patiënten met primaire immuundeficiënties of immuunstoornissen, kankerpatiënten (solide tumoren) die worden behandeld met chemotherapie en/of immuuntherapie, patiënten met bloedkanker, niergetransplanteerde en dialyse-patiënten, long-getransplanteerden, HIV- patiënten en mensen met het syndroom van Down. Een vaccin wakkert normaal gesproken het afweersysteem aan. Bij deze patiënten werken vaccins mogelijk anders of minder goed. Terwijl zij een groot risico lopen op een ernstiger beloop wanneer zij besmet raken. Daarom is het van belang om de immuunrespons van het vaccin bij deze patiënten beter te begrijpen, zodat duidelijk wordt hoe de vaccins hen beschermen tegen een infectie met het coronavirus. De patiënten worden gevaccineerd als onderdeel van de vaccinatiestrategie van COVID-19 die de rijksoverheid heeft opgesteld. Lees meer over de 8 studies.
Unieke situatie
ZonMw financiert onderzoek naar COVID-19, in opdracht van het ministerie van VWS en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Vanwege het grote maatschappelijke belang en de snelle ontwikkelingen in de huidige pandemie brengt ZonMw in haar COVID-19 onderzoeksprogramma verschillende partijen op het gebied van onderzoek, praktijk en beleid bij elkaar en is het benodigde onderzoek binnen een hele korte periode uitgezet. Daarmee stimuleren wij samenwerking en kennisdeling en wordt beschikbare expertise maximaal benut. Uiteindelijk worden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek meteen doorgeleid om zodoende nog sneller te resulteren in beleid. Daarmee is het onderzoek van belang voor de vaccinatiestrategie en heeft het direct impact op patiënten en de maatschappij.
Meer informatie
- Onderzoek naar coronavaccinatie
- Onderzoek van start naar optimale inzet van COVID-19 vaccins bij patiënten met een verstoord immuunsysteem
- COVID-19 onderzoeksprogramma
- Nieuwsbericht UMCG: Eerste resultaten onderzoeken naar werking coronavaccins bij kwetsbare groepen
- Nieuwsbericht NOS: Honderdduizenden met afweerproblemen niet beschermd na vaccinatie