Bomenkompas helpt bij een gezonde leefomgeving voor hooikoortspatiënten

Bioloog en onderzoeker dr. Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een bomenkompas ontwikkeld. Dit kompas geeft particulieren, beleidsmakers en landschapsarchitecten een overzicht van de allergeniciteit van pollen die bomen kunnen verspreiden in de woon- en werkomgeving.

Allergische reactie door pollen in de omgeving

In Nederland heeft ongeveer 20% van de bevolking last van hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen die onder andere afkomstig zijn van bomen en grassen. Door klimaatverandering is er meer vraag naar groene plekken in steden en dorpen en zullen er meer bomen aangeplant worden; deze bomen zullen ook pollen gaan produceren. Als die in de omgeving waar mensen wonen of werken in de lucht zitten, kunnen mensen erge luchtwegklachten krijgen. Inzicht in welke bomen meer allergeen zijn dan andere, helpt gemeenten en landschapsarchitecten om een weloverwogen keuze te maken bij de inrichting van de leefomgeving.

Bomenkompas relevant en voor iedereen beschikbaar

Particulieren, beleidsmakers en landschapsarchitecten kunnen dus vanaf nu gebruik maken van het online Bomenkompas op de website van het LUMC. Zodat zij bij het inrichten van woon- en werkgebieden niet te veel bomen plaatsen die door hun pollen hooikoorts veroorzaken. Door bij het planten van bomen als berken, hazelaars en elzen te zorgen voor een betere balans en diversiteit, hebben hooikoortspatiënten een fijnere leefomgeving. Het Bomenkompas is het resultaat van samenwerking tussen LUMC, Terra Nostra, Wageningen Universiteit, GGD Rotterdam-Rijnmond, Elkerliek Ziekenhuis en Reinier de Graaf Ziekenhuis. Dit onderzoeksproject is gefinancierd door ZonMw vanuit het programma Klimaat en Gezondheid. Lees meer over de gezondheidseffecten van klimaatverandering en gezonde leefomgeving op onze website.