Versterking van de positie van cliënten en naasten (en hun organisaties) in de ggz
Passende zorg
Zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan we voor een belangrijke gezamenlijke opgave om de zorg te transformeren. Dit zijn complexe vraagstukken, waar met het IZA hard aan gewerkt zal worden de komende jaren. Passende zorg en de cyclus van zorgevaluatie en gepast gebruik staan centraal. De stem van cliënten- en naasten mag hierbij niet ontbreken.
Doelen en werkwijze
Het MIND 2023 programma richt zich daarom op het bevorderen van passende zorg door de versterkte inbreng van het ervaringsperspectief in de cyclus van zorgevaluatie en gepast gebruik. We versterken daarvoor ons MIND Expert Center, waarmee we inzet van het ggz-ervaringsperspectief coördineren, verder ontwikkelen en ondersteunen bij onder andere kwaliteitsverbetering, onderzoek en opleidingen. Daarnaast dragen we bij aan passende zorg voor doelgroepen met gezondheidsachterstanden, door zelf innovaties te initiëren en door te ontwikkelen vanuit ervaringsperspectief.
Wat levert dat op?
Door meer inbreng van het perspectief van cliënten en naasten sluiten voorzieningen en diensten in zorg en welzijn steeds beter aan op hun leefwereld, wensen en behoeften. Het aanbieden van toegankelijke informatie en het versterken van onze achterban draagt bij aan het voorkomen van (verergering van) psychische problematiek en ondersteunt cliënten en naasten die daardoor dreigen uit te vallen. Dit alles draagt bij aan passende zorg voor iedereen in Nederland met psychische klachten.