Razende reporter

Neemt je mee naar de eenzaamheidsinitiatieven!
De razende reporter neemt je mee naar verschillende projecten uit het programma Versterking aanpak eenzaamheid. Wat doen ze en waar liggen de successen? Projectleiders en deelnemers vertellen.
Afbeelding

SamenUit!

SamenUit! wil oud en jong verbinden en organiseert uitstapjes voor een steeds grotere groep kwetsbare ouderen in de regio Twente. Nu dit lastiger is door corona, gingen studenten van het ROC van Twente naar de ouderen toe.
Afbeelding

Who is there?

Who is there? is een communicatieplatform dat structureel eenzaamheid wil helpen verminderen. Dit doen ze door ouderen met hun eigen eenzaamheid aan de slag te laten gaan middels activiteiten en kunstbeleving die zij aanbieden.
Afbeelding

Van Begraafplaats naar Ontmoetingspark Bovenbroek

Op de Algemene Begraafplaats Bovenbroek in de gemeente Kampen worden door inzet van gastvrouwen praatjes gemaakt met oudere bezoekers. Vaak zijn deze ouderen eenzaam en vinden het fijn om met iemand te praten tijdens het rouwproces.
Afbeelding

Ontmoetroute Mook

In Mook wonen veel ouderen waarvan een groot deel emotioneel eenzaam is. Het project straatmadeliefjes wil deze eenzaamheid terugdringen door wandelommetjes te organiseren. De Ontmoetroute Mook is één van deze ommetjes.
Afbeelding

Het Goede Gesprek

Het Goede Gesprek is een maatjesproject bedoelt voor ouderen die kampen met verlieservaringen. Denk aan het verlies van een partner, maar ook verlies van gezondheid. De maatjes in dit project besteden aandacht aan de ouderen die zelf niet meer goed uit deze vragen komen. Onder begeleiding van geestelijk verzorgers gaan vrijwilligers, de maatjes, in gesprek met deze ouderen.
Afbeelding

LevensLuister

LevensLuister gaat over aandacht voor ouderen die zich minder gehoord voelen. Centraal daarbij staat een kaartenset met verrassende, verdiepende vragen. Als hulpmiddel voor een betekenisvol gesprek tussen een oudere en zijn naasten of zorgverlener.
Afbeelding

Het Danspaleis

Het Danspaleis houdt ouderen vitaal en betrokken met dansen en muziek. Ook – of juist – tijdens corona . Dankzij creatieve aanpassingen kunnen de heupen nog steeds los en blijft het contact met ouderen in stand.
Afbeelding

Football Memories

Voetbal is emotie, verbondenheid en passie. Voor ouderen kampend met eenzaamheid of (beginnende) dementie is praten over ‘hun club’ een feest. De Brabantse club Willem II deed hier met het project Football Memories afgelopen twee jaar veel ervaring mee op.

Producten gemaakt door projecten

Afbeelding

Stichting Tien Yan

Stichting Tien Yan Nederland organiseert groepsactiviteiten om eenzaamheid onder ouderen met een Chinese migratie-achtergrond tegen te gaan.
Afbeelding

Huiskamerproject KBO en Belmaatje Roermond

Een netwerk van inwoners en organisaties zetten zich in Roermond in voor senioren die gezien mogen worden met hun ervaringen, kwaliteiten en talenten. De organisaties werken ook samen aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid en dat mensen met dementie blijven meedoen. Hier dragen meerdere ZonMw-projecten aan bij, zoals Huiskamerproject KBO en Belmaatje Roermond. De gemeente maakte een mooie impressie van de acitiviteiten van afgelopen jaar.
Bestand
Afbeelding

Stichting Thuisgekookt

Stichting Thuisgekookt blikt opnieuw terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin ze nóg meer ontmoetingen tussen buren hebben mogen realiseren en de thuiskoks veel mensen hebben kunnen troosten, helpen of oppeppen met een verse, warme maaltijd en een gezellig praatje. De resultaten delen zij graag in een infographic.
Afbeelding

Blijf je nog even?

Meer dan de helft van de inwoners, van jong tot oud, uit Den Haag voelt zich wel eens eenzaam. Het project 'Blijf je nog even?' uit het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid helpt deze ouderen door ze te koppelen aan een gespreksmaatje voor minstens één jaar.
Afbeelding

Oosters bewegen

Oosters Bewegen is een beweegactiviteit om sociale eenzaamheid onder senioren van 75 jaar en ouder in de gemeente Heumen terug te dringen. Denk hierbij aan Tai-Chi en Chi-gong of wandelyoga. Het betreft een buiten beweegactiviteit, dicht bij locaties waar veel senioren wonen en waar men een kopje koffie kan drinken. De lessen worden zowel staand, zittend of steunend op de rollator gegeven.
Afbeelding

SV Geinoord

SV Geinoord in Nieuwegein organiseert elke dinsdag wandelvoetbal voor ouderen. Het project ‘Geinoord Met en Voor Elkaar’ is een uitbreiding van deze activiteit. Dit project richt zich op inwoners van 75 jaar en ouder uit Nieuwegein. Het doel is hen samen te brengen en eenzaamheid te verminderen. In de mini-documentaire laten zij zien hoe zij dit doen en wat het effect is van het project op ouderen.
Afbeelding

BuurtBLIK

In het project ‘BuurtBLIK’ maken 75-plussers films over de wijze waarop ouderen zich verbinden met de wereld om hen heen. Zij brengen daarvoor plekken in beeld waar ouderen samenkomen.