Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte die van een besmette mug op de mens kan overgaan. De ziekteverschijnselen van malaria lijken op die van de griep, namelijk koorts en hoofd- en spierpijn die levensgevaarlijk kunnen zijn. Ons doel is om de ziekte te voorkomen en uit de wereld te helpen door onderzoeken naar de preventie en diagnostiek van malaria te financieren en de onderzoeksresultaten te verspreiden.

Infectie door parasiet

De malariamuggen die een Plasmodium parasiet bij zich hebben, komen voornamelijk voor in landen met een (sub)tropisch klimaat. Jaarlijks zo’n 150-300 Nederlanders melden dat ze malaria hebben opgelopen in de (sub)tropen. Al is deze niet besmettelijke ziekte te voorkomen en te genezen, overlijden ieder jaar duizenden mensen erdoor wereldwijd. Dit komt, omdat in veel landen de diagnose te laat wordt vastgesteld en de behandeling niet effectief genoeg is. Ook zijn er risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen onder vijf jaar en patienten met hiv/AIDS voor wie malaria levensgevaarlijker kan zijn.

Belang van preventie van malaria

Iedere 25 april vind de Wereldmalariadag plaats.  Tijdens deze dag roept WHO de organisaties op samen te werken aan een wereld vrij van malaria. Er is al veel voortgang geboekt in het bestrijden van een van de oudste ziektes in de mensheid. Maar we zijn er nog niet en er zijn nog verontrustende trends te zien.

Ook wij doen onderzoek naar malaria. Zo kwam uit een onderzoek naar voren dat Plasmodium parasieten het humane geurprofiel beinvloeden om hun eigen transmissie te verhogen. Ook blijkt dat met name geinfecteerde kinderen onder de vijf jaar een zeer aantrekkelijke lichaamsgeur ontwikkelen voor de muggen dan de gezonde kinderen.

Parel voor het RAPDIF-project

Afbeelding
Dr. Henk Schallig, parasitoloog bij het Amsterdam UMC

Onderzoekers in Nederland en Burkina Faso constateerden in hun RAPDIF-project dat jonge kinderen in Afrika vaak antibiotica én malariamedicijnen krijgen tegen koorts, ook als de achterliggende oorzaak van de koorts niet duidelijk is. Dankzij de ontwikkeling van een nieuwe malariasneltest krijgen zieke kinderen met koorts in Afrika de juiste diagnose en de juiste medicatie. Hierdoor wordt ook de antimicrobiële resistentie belemmerd. Vanwege deze mooie, breiekte resulaten heeft het project een parel ontvangen.

Linda van Nierop
Senior programmamanager Infectieziektebestrijding
infectiousdisease [at] zonmw.nl