Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie
Projectleidersbijeenkomst COVID-19 en Kwetsbare groepen
Tijdens de bijeenkomst COVID-19 en Kwetsbare groepen op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we nu al kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien.
Ruim 70 onderzoekers bijeen
Meer dan 70 onderzoekers van 14 projecten troffen elkaar via Zoom. Hun onderzoeken zijn nog in volle gang. In zijn openingswoord benadrukte Renze Portengen, programmamanager bij het Directoraat-Generaal Samenleving & COVID-19 (DGSC-19) het belang van hun onderzoek. DGSC-19 adviseert onder meer over middellang overheidsbeleid om de impact van de crisis op burgers met een kwetsbare positie te beschermen. Wetenschappelijk onderzoek is daarin een belangrijke voedingsbron.
Van elkaar leren en elkaar inspireren
De bijeenkomst is bedoeld om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. In een korte pitch presenteren projectleiders hun project en delen ze de eerste inzichten en oplossingsrichtingen. Velen lopen in hun onderzoek tegen dezelfde vraagstukken en dilemma’s aan. In de eerste ronde breakoutrooms wisselen ze in kleine groepen hun ervaringen uit. Er blijkt bijvoorbeeld geen eenduidige definitie van ‘kwetsbaar’ te zijn. In de tweede ronde breakoutrooms komen ook inhoudelijke dilemma’s op tafel, zoals welke signalen en inzichten je wél of juist niet breed kan delen.
In een eindreflectie roept strategisch adviseur Bert Roes van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de onderzoekers op vooral lokaal samen te werken. “Niet alleen met de lokale overheden, maar ook met partijen uit de praktijk. Goede projecten kunnen daardoor sneller en makkelijker worden uitgerold.” Clusterhoofd GGZ Cule Cucic van ZonMw voegt toe dat het nu niet de tijd is voor lange termijn academisch promotieonderzoek. “Wat nu nodig is, is een vorm van actieonderzoek met kortcyclische terugkoppeling naar de praktijk om ons allemaal te helpen. Vooral om de kwetsbaren onder ons een betere tijd van leven te bieden.”
‘Steun kwetsbare groepen vraagt maatwerk op lokaal niveau’
Renze Portengen is programmamanager bij het directoraat-generaal Samenleving en COVID-19 (DGSC-19). DGSC-19 adviseert onder meer over middellang overheidsbeleid om de impact van de crisis op burgers met een kwetsbare positie te beschermen. Met zijn team stelde hij de Kamerbrief op die het steunpakket op de politieke agenda zette. Op de ZonMw-bijeenkomst van 10 februari gaf hij een korte inleiding.
Wat is prioriteit voor DGSC-19 als het gaat om kwetsbare groepen?
“We hebben momenteel drie crises ineen: op gebied van gezondheid, de economie en nu ook een sociaalpsychologische crisis. Voor de acute maatregelen om het virus te bestrijden en voor het beperken van de gevolgen van de economie, waren al steunpakketten beschikbaar. Er is nu ook een steunpakket om de impact op het mentale welzijn op de korte termijn te kunnen dempen en verdere structurele schade te voorkomen. De focus ligt daarbij op de groepen die het hardst worden geraakt: kwetsbare jongeren, alleenwonende ouderen, mensen met een licht verstandelijke beperking, dak- en thuislozen en mensen met psychische problematiek.”
“We kiezen voor samenwerking met lokale overheden en lokale partners”
Voor welke aanpak is gekozen?
Kwetsbare groepen bereiken vraagt maatwerk. Daarom kiezen we voor samenwerking met lokale overheden en lokale partners. Zij kennen de kwetsbare groepen en op lokaal niveau zijn er al initiatieven die we met de maatregelen snel kunnen intensiveren en opschalen. Het steunpakket kent drie actielijnen: een gericht op het welzijn van de jeugd, een op het welzijn van de overige kwetsbare groepen en een op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is belangrijk, zeker in deze tijd waarin mensen door de maatregelen juist minder zijn gaan bewegen. We willen daarom dat activiteiten voor welzijn en gezondheid elkaar versterken. Een gezond lichaam en gezonde geest zijn nauw met elkaar verbonden.”
Lees verder:
Renze is trekker van de actielijn Kwetsbare groepen binnen DGSC-19 en leverde input voor de voorgestelde aanpak. Voor inspiratie oriënteerde hij zich breed. Zo zocht hij ook contact met ZonMw voor een bijeenkomst met de doelgroep. En ging hij in dialoog met een tiental wetenschappers die binnen het ZonMw-programma COVID-19 en kwetsbaren onderzoek doen. “Ik vind het belangrijk dat wetenschap en beleid elkaar weten te vinden. De dialoog heeft me voeding en denkrichtingen gegeven over de beste aanpak, zoals de focus op lokaal, het belang van perspectief bieden en het idee om zorg en cultuur te koppelen. Want met creatieve initiatieven kun je ook dat gevoel van verbondenheid en zingeving oproepen waar zoveel behoefte aan is. En dat is nu precies waar de mensen in de cultuursector zo goed in zijn. We hopen dit soort initiatieven met de steunmaatregelen te stimuleren.”
Van daklozenopvang tot design 1,5 meter samenleving
Dit zijn de 14 projecten rond kwetsbare burgers en COVID-19
Van metabespiegeling tot lokale verhalen. Elke vanuit hun eigen perspectief leggen de projecten pijnpunten bloot en vinden ze aanknopingspunten voor oplossingen.
Dit project wil de ernst en de gevolgen van de pandemie voor migrantengroepen in Nederland duidelijk maken. (urgent traject)
Dit project wil een bijdrage leveren aan passende zorg en opvang van deze kwetsbare groep tijdens epidemieën.
De maatschappelijke gevolgen van COVID-19 worden vaak via (digitale) vragenlijsten in beeld gebracht. Maar in deze peilingen zijn kwetsbare groepen vaak moeilijk te herkennen, als mensen al bereikt worden en deelnemen. Dit project wil met een gemeenschapsgerichte participatieve aanpak in Utrecht samen kwetsbaarheden bij COVID-19 inzichtelijk maken en oplossen.
Hoewel de lockdown aanvankelijk ook rust bracht, werd bij de meest kwetsbare groepen vooral het sociale contact gemist. Met de versoepeling van regels ervoeren zij verwarring over verschil in regels en ongelijkheid die daardoor ontstond.
Dit project onderzoekt welke structurele problemen rond arbeidsmigratie de coronacrisis heeft bloot gelegd en welke kansen deze crisis biedt voor systeemverandering ter bevordering van de bescherming van arbeidsmigranten werkzaam in de frontlinie.
Dit project wil inzicht krijgen in de gevolgen van de coronacrisis voor verschillende kwetsbare groepen in de regio Amsterdam en onderzoekt hoe hulp verleend is en hoe hulpverlening op midden- en lange termijn georganiseerd kan worden.
Dit project heeft als doel een (zorg)ethische analyse van de COVID-19 beleidskeuzes op te leveren. Met het oog op nieuwe virusuitbraken is het cruciaal om het initiële crisisbeleid te evalueren aangezien in een crisis de ingrijpende maatregelen onderbouwd dienen te zijn. Er staan immers belangrijke (sociale) waarden op het spel.
Hoe kunnen we resultaten verder brengen?
In een eerste ronde van breakoutsessies wisselen verschillende teams van onderzoekers ervaringen en tips uit met behulp van digitale post-its.
Aanscherpen van lopende onderzoeken
In een tweede ronde van breakoutsessies wisselen verschillende teams van onderzoekers ervaringen en tips uit met behulp van digitale post-its.
Onderzoek naar corona en COVID-19
Samen met onze opdrachtgevers zijn we op nationaal en internationaal niveau in gesprek met beleidsmakers, onderzoekers, praktijkprofessionals en dataprofessionals over de mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en de kennis die hieruit voortvloeit bij te dragen aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Wilt u weten welke onderzoeken nu worden gedaan of inmiddels zijn afgerond op het gebied van corona en COVID-19? Inmiddels gaat het al om honderden projecten. Lees verder op de pagina Onderzoek naar corona en COVID-19.