'Ik doe onderzoek naar de uitgestelde zorg als gevolg van COVID-19'

Dat COVID-19 de zorg onder druk heeft gezet is duidelijk. Geplande operaties en behandeling zijn deels uitgesteld en de opstapeling van zorg legt extra druk bij patiënten en zorgprofessionals. Binnen het COVID-19 programma lopen 5 onderzoeken die zich richten op deze zogeheten uitgestelde zorg. In deze blogserie vertellen een aantal onderzoekers van deze studies hun persoonlijke verhaal over het onderzoek dat zij uitvoeren.

Effecten op de uitkomsten van zorg en patiëntervaringen

Afbeelding
Portretfoto van projectleider Schelto Kruijff

 De afgelopen 2 jaar zijn door de COVID-19-pandemie veel ziekenhuizen genoodzaakt geweest delen van de geplande zorg tijdelijk te staken. Wat waren precies de effecten van deze uitgestelde zorg? Een groep gedreven artsen onderzoekt de komende tijd wat precies de effecten van uitgestelde zorg op de uitkomsten van zorg waren en wat de ervaringen waren van patiënten die moesten wachten, maar wel een behandeling nodig hadden.

Lees de blog van projectleider en oncologisch chirurg Schelto Kruijff

COVID-19 en kankerzorg: mijn geleerde lessen voor de toekomst

Afbeelding

 'Ik vroeg mijzelf af wat voor effect dit zou hebben op de kankerzorg, de patiënt en de uitkomst van diagnose.' Sabine Siesling doet onderzoek naar de effecten van de COVID-19 uitbraak op de kankerzorg in de studie ‘De impact van de COVID-19 uitbraak op de diagnostiek en behandeling van kankerpatiënten: lessen voor de toekomst’. In deze persoonlijke blog vertelt zij hierover.

Lees het verhaal van Sabine

Onderzoek naar veranderingen in zorggebruik tijdens COVID19: reden tot extra zorg(en)?

Afbeelding
Silvan Licher en Evelien de Schepper

 De COVID-19-pandemie en tijdelijke maatregelen als een lockdown hebben impact op de non-COVID-zorg: bepaalde patiëntgroepen mijden zorg. Evelien de Schepper en Silvan Licher van het Erasmus MC onderzoeken in de studie ‘zorggebruik in de eerstelijnszorg tijdens de coronapandemie’ de verandering in zorggebruik en zorgmijding in de huisartsenpraktijk. In dit blog vertellen zij over dit bijzondere onderzoek en delen zij hun bevindingen.

Lees het verhaal van Evelien en Silvan