Beter Thuis: Varen op ervaringen

van zorgvragers, mantelzorgers en zorgverleners in geriatrische revalidatie (GRZ), eerstelijnsverblijf (ELV) en geneeskundige zorg voor specifieke patientgroepen (GZSP)
Het rapport ‘Varen op ervaringen van zorgvragers, mantelzorgers en zorgverleners in geriatrische revalidatie (GRZ), eerstelijnsverblijf (ELV) en geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (GZSP)’ is opgesteld in opdracht van ZonMw voor het programma Beter Thuis.

Rapport Varen op ervaringen van zorgvragers, mantelzorgers en zorgverleners in geriatrische revalidatie (GRZ), eerstelijnsverblijf (ELV) en geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (GZSP)

Het programma ‘Beter Thuis’ van ZonMw richt zich op het bevorderen van de kwaliteitscyclus van de drie zorgvormen geriatrische revalidatie (GRZ), eerstelijnsverblijf (ELV) en geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen (GZSP). Dit wordt gedaan door het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden te stimuleren, het proces van kennisontwikkeling te bevorderen en praktijkvoorbeelden te (laten) verzamelen, verspreiden en te onderbouwen. Hierbij is het perspectief van de zorgvrager het uitgangspunt.

Dit rapport is één van de initiatieven van ZonMw dat adviseert over de verdere programmering van Beter Thuis en geeft een overzicht van de ervaringen van zorgvragers, hun mantelzorgers en zorgverleners met de zorgvormen GRZ, ELV en GZSP.

In de periode van mei 2020 tot januari 2021 zijn door Amsterdam UMC in samenwerking met StudioGRZ ervaringen opgehaald van zorgvragers en zorgverleners met de zorgvormen GRZ, ELV en GZSP middels een literatuurverkenning, interviews en focusgroepen, en een inventarisatie van proeftuinen, experimenten en pilots. Op basis van deze inzichten en ervaringen worden richtinggevende adviezen geformuleerd voor de verdere programmering van het programma Beter Thuis.

Programma Beter Thuis

Kwaliteit van leven behouden en herwinnen. Dat is essentieel voor mensen die zorg nodig hebben. Zo ook voor de vaak kwetsbare mensen die tijdelijk een intensieve zorg- en behandelbehoefte hebben. De zorgprofessionals en -organisaties beschikken met elkaar over veel kennis en kunde om binnen de tijdelijke zorgvormen kwalitatief goede zorg te bieden. Door samen te werken aan een kwaliteitscyclus en ‘beschrijvingen van goede zorg’ op te stellen maken we die zorg nog beter. Zo leveren we met elkaar een bijdrage aan de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen.

Klik hier voor het ZonMw-programma Beter Thuis.