Perspectief voor jongeren in 112 gemeenten

Corona heeft de leefwereld van jongeren drastisch veranderd. De impact hiervan uit zich onder andere in eenzaamheid, stress en verveling. Om hen te ondersteunen, kunnen jongeren nu in 112 gemeenten meedoen aan nieuwe (kortlopende) MDT-projecten. Tijdens deze projecten zetten zij zich in voor een ander, ontwikkelen ze hun talenten en ontmoeten ze anderen (met inachtneming van de maatregelen).

Gemeenten konden in februari en maart van dit jaar subsidie aanvragen voor deze projecten. Dit deden zij in samenwerking met bestaande MDT-organisaties. Deze organisaties weten wat er leeft onder jongeren en hoe je hen slagvaardig kan werven, begeleiden en maatschappelijk relevante activiteiten kunnen faciliteren. In de 112 gemeenten kunnen hierdoor nu zo’n 9.000 jongeren aan de slag, die door deze projecten ook kennismaken met MDT (maatschappelijke diensttijd).

Benieuwd welke gemeenten meedoen? Bekijk de lijst met aangesloten gemeenten (klik op deze pagina op MDT voor gemeenten).

Divers aanbod

De projecten bieden de jongeren gedurende 8 weken diverse programma’s aan. Tijdens deze programma’s zetten de jongeren  zich 32 uur in voor een ander, komen ze in contact met mensen waar ze anders mogelijk niet zo snel mee in contact komen en leren ze nieuwe vaardigheden. De onderstaande voorbeelden geven een idee van wat de jongeren gaan doen.

‘Identitijd’
In de gemeente Culemborg brengt het project Identitijd verschillende generaties bij elkaar door jongeren te laten werken als kennisdetectives. Ze gaan aan de hand van opdrachten en veldonderzoek met een oudere in gesprek over ‘identitijd’: wat vormt je en hoe denken verschillende generaties hierover? De jongeren maken vervolgens een reportage of vlog over de vondsten van hun speurwerk. Ze gaan hiervoor aan de slag als presentator, vlogger, cameraman/vrouw, redactiemedewerker en/of editor. De vaardigheden hiervoor leren ze van professionals. Het project wordt afgesloten met een feestelijke vertoning van de producties in de Culemborgse Gelderlandfabriek. De producties zijn daarna ook te zien via Omroep Gelderland, lokale omroepen en andere mediakanalen.

Wij zijn Baarn
De jongeren in Baarn gaan samen aan de slag om de gemeente voor iedereen mooier te maken. De jongeren bepalen zelf wat ze het leukste vinden om te doen. Bijvoorbeeld een loterij organiseren voor mensen die het moeilijk hebben, wethouder zijn voor een dag, een voorstelling maken over een maatschappelijk onderwerp of met behulp van een theaterdocent het gesprek aangaan over thema’s als discriminatie en eenzaamheid.

Social Boost!
Alkmaarse jongeren gaan aan de hand van een bingokaart aan de slag met 8 thema’s, zoals: duurzaamheid, gezonde voeding en sport en bewegen. Iedere week staat in het teken van een ander thema waarmee ze aan de slag gaan. Zo gaan ze tijdens de themaweek gezonde voeding dagelijks een gezonde maaltijd koken, waarvan ze ook nog een portie naar iemand brengen die dit zal waarderen. Zo zijn niet alleen de jongeren actief bezig, maar profiteert ook de buurt mee.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet van jongeren voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang: iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten.

Meer weten?