Nieuws

Week van de overgang: ‘Meer onderzoek en bewustwording nodig’

Op 3 april start de Week van de Overgang. Tijdens deze week is er aandacht voor de impact van de overgang en bijbehorende klachten. Want die klachten kunnen een stuk complexer zijn dan opvliegers en zweetaanvallen, vertelt Betty Visker van Heuven van Staereling, van Studio Vrouw.

Meer

Wat hebben gemeenten aan big data?

Gemeenten weten straks beter wat big data voor hen kunnen betekenen. Binnen het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk is een project gehonoreerd waarin de kansen, risico’s en (on)mogelijkheden van het gebruik van big data in het sociaal domein worden onderzocht.

Meer

Vooraankondiging: subsidieoproepen herstel en re-integratie bij psychische problemen

ZonMw, NWO en de Stichting tot Steun VCVGZ gaan zich gezamenlijk inzetten voor herstel en (re-)integratie van mensen met psychische problemen. Psychische aandoeningen hebben immers een groot effect op mens en maatschappij en er is nog steeds weinig kennis over herstel en (re-)integratie in de samenleving. Daarom publiceren ZonMw en NWO dit voorjaar 3 subsidieoproepen met een totaal budget van ongeveer € 4,2 miljoen.

Meer

Geprikt door een zieke mug?

merel

Het project Eco-Alert ontwikkelt een nieuw vogelsignaleringssysteem. Hiermee kunnen virussen worden opgespoord die via muggen of teken worden overgebracht op de mens. Deze arbovirussen zijn een bedreiging voor de volksgezondheid.

Meer

Nieuw cahier: ‘Rassenwaan – het misbruik van de wetenschap in racisme’

In de nieuwste publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) laten auteurs van naam zien dat de genetische diversiteit binnen groepen in het algemeen veel groter is dan tussen groepen.

Meer

Welke rol hebben onderzoekfinanciers bij verbeteren van kwaliteit en relevantie van wetenschappelijk onderzoek

Wat doen onderzoeksfinanciers, zoals ZonMw, aan het verbeteren van de wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke relevantie van onderzoek? The Lancet publiceerde op 9 maart 2017 over de uitkomsten van een inventarisatie onder elf onderzoeksfinanciers in negen landen, waaronder Nederland.

Meer

Mediator 22: Bevolkingsonderzoek darmkanker effectief

Internationaal behoort Nederland met het bevolkingsonderzoek darmkanker tot de koplopers. Hoogleraar Evelien Dekker (AMC) is enthousiast over de resultaten. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat er meer maatwerk nodig is bij de toepassing van de ontlastingstest, en een betere opsporing van poliepen.

Meer

Talentontwikkeling in de GGz

Plaatje van Onderzoeksprogramma GGz

Binnen het Onderzoeksprogramma GGz hebben 2 praktijkfellows en 3 multidisciplinaire fellows een persoonsgebonden subsidie (fellowship) ontvangen voor onderzoek naar vroege herkenning en behandeling en gepersonaliseerde zorg in de GGz. Zij gaan aan de slag met nieuwe, creatieve en grensverleggende ideeën om de zorg aan cliënten te verbeteren, hun regiefunctie te versterken en/of kostenbeheersing te realiseren.

Meer

Screeningsprotocol kindermishandeling verhoogt bewustzijn professionals

Werken met een screeningsprotocol kindermishandeling op huisartsenposten laat de professionele uitvoering bij een vermoeden van kindermishandeling toenemen. Echter de SPUTOVAMO is niet inzetbaar als diagnostisch instrument. Dit concludeert Maartje Schouten in haar proefschrift ‘Systematic screening for child abuse in out-of-hours primary care’, waar zij donderdag 23 maart 2017 op promoveert.

Meer

Onderzoeksprojecten Gender bij Omroep Vlaardingen

Twee artsen en ZonMw-projectleiders van het Erasmus MC spraken donderdag 16 maart bij Omroep Vlaardingen over man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg. Antoinette Maassen van den Brink is farmacoloog en onderzoekt de werking van geneesmiddelen, met name op het gebied van migraine en de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen daarop. Jeanine Roeters van Lennep is internist en onderzoekt man-vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten en...

Meer
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website