Nieuws

Hartritmestoornis eerder diagnosticeren

Nicole Verbiest zittend op een trap
Nicole Verbiest-Van Gurp

Door boezem- of atriumfibrilleren tijdig te onderkennen en te behandelen, zijn ernstige aandoeningen als beroertes en hartfalen te voorkomen. Nu komt de diagnose vaak te laat. Artsen in opleiding tot onderzoekers Nicole Verbiest-van Gurp en Steven Uittenbogaart onderzoeken of en hoe de huisarts deze hartritmestoornis eerder kan diagnosticeren.

Meer

Vooraankondiging: onderzoek naar geweld tegen gevluchte vrouwen

In december kunt u een onderzoeksvoorstel indienen naar gevluchte vrouwen die met geweld te maken hebben (gehad). Houd de subsidiekalender in de gaten. De call is afkomstig uit de programma's 'Zorg voor vluchtelingen' en 'Kennisprogramma Gender en gezondheid'.

Meer

Vijf miljoen euro voor leefstijlgeneeskunde

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) investeert extra in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Hij verhoogt ons budget op dit terrein van 1 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Er is een groot aantal onderzoeksvoorstellen ingediend in de subsidieronde Leefstijlgeneeskunde. Met het extra geld kunnen we meer onderzoek laten plaatsvinden naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse (chronische) ziekten en aandoeningen.

Meer

Bent u een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dien dan in voor de Bio Art & Design Award 2020

Project van Jonathan Ho & Joris Koene - Sex Shells: Gender fluidity in the modern age

De Bio Art & Design Award (BAD Award) is een unieke competitie voor kunstenaars en ontwerpers die met biokunst en biodesign de grenzen van kunst en wetenschap verleggen.

Meer

Vooraankondiging: EU Joint Programma Neurogenerative Disease Research (JPND)

De call opent officieel begin januari 2020. Deadline zal in maart dat jaar zijn. Het onderwerp is “Novel imaging and brain stimulation methods and technologies related to Neurodegenerative Diseases”.' Lees meer op de (Engelse) website van JPND.

Meer

E-book Palliatieve zorg

Afbeelding knop met tekst bekijk het e-book

In het e-book ‘Palliatieve zorg: optimalisatie begint bij onderwijs’ vindt u inspiratie en tips en tools voor het optimaliseren van onderwijs over palliatieve zorg. Het e-book werd geschreven op basis van het gelijknamige symposium wat op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door het programma Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O²PZ).

Meer

Gebruik big data in onderzoek genomineerd voor award

Big data is overal, we kunnen er niet omheen. Het wordt meer en meer het terrein van ons dagelijks leven en ook ingezet voor onze gezondheid en welzijn. Het gebruik van big data in gezondheidsonderzoek kan leiden tot gezondheidswinst. Dit brengt nieuwe mogelijkheden, maar baart ook menigeen zorgen. ‘Begrijpelijk’ aldus Henk Smid, directeur ZonMw. ‘Het is goed om kansen als deze te benutten. Het is de wetenschappelijke uitdaging van nu en de...

Meer

Parel voor hiv-preventie met PrEP

Elske Hoornenborg en Jeroen Geurts

Op 29 november is tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in Amsterdam een ZonMw Parel uitgereikt aan drs. Elske Hoornenborg, hoofd soa-polikliniek bij de GGD Amsterdam. Zij ontvangt de Parel voor het Amsterdam PrEP-project. Dit onderzoek heeft aangetoond dat PrEP, een pil die hiv-infectie voorkómt, in de praktijk goed toepasbaar is. Dit project heeft mede geleid tot nationale verstrekking van PrEP.

Meer

Subsidieoproep: landelijk onderzoek naar het structureel echoscopisch onderzoek rond 13 weken zwangerschap

Van het ministerie van VWS hebben we de opdracht gekregen om landelijk onderzoek te faciliteren naar het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) ter opsporing van structurele afwijkingen rond 13 weken zwangerschap. De subsidieoproep is nu opgesteld. Deadline voor indienen: 18 februari 2020,14:00 uur

Meer

MRI screening mogelijk geschikt voor vrouwen met dicht borstweefsel

Foto: Shutterstock

Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel lijken gebaat met aanvullend MRI-onderzoek na de landelijke borstscreening. Omdat deze groep een verhoogde kans op borstkanker heeft en omdat tumoren in de borst door dit dichte klierweefsel moeilijker te zien zijn, is er een onderzoeksgroep van ongeveer 4800 vrouwen samengesteld die na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kreeg.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website