Nieuws

De maatschappelijke impact van drugsbeleid

ERANID logo met de titel van het interview

Ieder Europees land voert eigen drugsbeleid. Het ERANID-project Illicit Drug Policies and Social Outcome (IDPSO) onderzoekt wat de maatschappelijke gevolgen zijn van het gevoerde beleid. Niet om landen met elkaar te vergelijken, maar om beleidsmakers te laten zien welke keuzen welke gevolgen kunnen hebben.

Meer

Fit4Food2030

ZonMw is als secretariaat van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for A Health Life (JPI HDHL) betrokken bij een nieuw prestigieus Horizon2020 project: Fit4Food2030. Doel van Fit4Food2030 is om een multidisciplinaire platform vorm te geven, die de Europese Commissie ondersteunt in het verder ontwikkelen en implementeren van haar beleidskader Food2030.

Meer

Corneaverpleegkundigen in Het Oogziekenhuis als onderdeel van Experiment TopZorg

Dankzij het programma TopZorg kan de corneaverpleegkundige worden ingezet om de oogarts te ondersteunen bij de complexe zorg voor een corneatransplantatiepatiënt. De ervaringen met deze innovatie zijn tot nu toe positief en hebben al geleid tot uitbreiding van de functie van de verpleegkundige.

Meer

De nieuwe doelen van IRDiRC voor 2017-2027

Het Internationale Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC) heeft de nieuwe visie en doelstellingen voor 2017-2027 gepubliceerd.

Meer

Zonder context geen bewijs

In juni bracht de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) advies uit over bewijsvoering in geneeskunde onder de titel: 'Zonder context geen bewijs'. Het advies leidde tot een stevige discussie, onder meer in Medisch Contact.

Meer

Goedkeuring Europese commissie voor ERA-net voor Personalised Medicine

Op 28 juli 2017 heeft de Europese Commissie het voorstel voor een Europees Onderzoeknetwerk op het terrein van personalised medicine, ERA PerMed, goedgekeurd. Dit netwerk beoogt de samenwerking tussen Europese onderzoekfinanciers te versterken en toepassingsgericht onderzoek voor personalised medicine te bespoedigen.

Meer

Antibiotica resistentie project wint Discovery award

Het AMC Research team heeft de Discovery award voor onderzoek naar antibiotica resistentie gewonnen. Binnen het door ZonMw en NWO-WOTRO gefinancierde project “RAPDIF”, wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van antibiotica resistentie in Burkina Faso. Promovendus François Kiemde heeft een eenvoudige diagnostische test ontwikkeld die naast malaria, gevoelig en makkelijk het genetisch materiaal van de meest voorkomende bacteriële bloed...

Meer

Negen onderzoekers tillen onderzoek met adulte stamcellen op hoger plan

Het gebruik van adulte stamcellen voor het maken van organen en weefsel en het toedienen van deze stamcellen bij patiënten is steeds beter mogelijk. Negen onderzoekers gaan nieuwe toepassingen van adulte stamcellen onderzoeken.

Meer

Direct-to-consumer genetische tests – de bomen en het bos

Met behulp van een genetische test kan de erfelijke aanleg voor allerlei eigenschappen bepaald worden. Het aanbod van deze tests groeit en er is een toenemende belangstelling van consumenten en media.

Meer

24 pas gepromoveerde medisch onderzoekers ontvangen Veni van 250.000 euro

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 24 pas gepromoveerde medisch onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. In totaal kregen 154 onderzoekers deze subsidie. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende 3 jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

Meer
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website