Nieuws

Topzorg en -onderzoek in niet-academische centra: brede basis voor betere zorg

Op een invitational conference, georganiseerd door ZonMw en STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) bij ZonMw klonk een pleidooi voor meer samenwerking in onderzoek en topzorg.

Meer

Wat is verantwoord onderzoek in de dagelijks praktijk? Een studie dwars door 5 disciplines heen

Binnen het programma Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken is een nieuw onderzoek gestart.

Meer

Systems Medicine: aanpak naar een meer persoonsgerichte zorg

Voor de 2e oproep van het internationale initiatief ERACoSysMed zijn 32 projectideeën in behandeling genomen die de systems medicine aanpak gaan implementeren.

Meer

Mediator 23: Studenten verpleegkunde op groepsstage

Er is niet alleen een tekort aan wijkverpleegkundigen, maar ook aan stageplekken. Branchevereniging ActiZ bedacht een plan: laat ouderejaars hbo-v-stagiaires de stagebegeleiding doen van jongerejaars. In Friesland werken thuiszorgorganisatie ZuidOostZorg en NHL Hogeschool op deze manier. We spraken voor Mediator met betrokken stagiaires: ‘Wijkverpleging leek me eerst niets, maar ik ben om’.

Meer

Drie biokunstenaars winnen Bio Art & Design Award 2017

De biokunstenaars Xandra van der Eijk met ‘Seasynthesis’, Cheng Guo met ‘Anon. - An intervention in the Anthropocene’ en Jiwon Woo (USA) met ‘Mother's Hand Taste (Son-mat)’ zijn op vrijdag 19 mei uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2017 (BAD Award). De jury koos deze biokunstenaars en -designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro...

Meer

Hoe bestrijd je infectieziekten? 58 ideeën voor doelgerichte interventies

virus

Met preventieve interventies in de praktijk willen 58 ingediende projectideeën het aantal zieke mensen door infectieziekten terugdringen. Dit is de opbrengst van de laatste subsidieronde van het programma Infectieziektebestrijding 2014-2017.

Meer

Gemeenten in gesprek met ZonMw over sociaal domein

ZonMw heeft veel kennis op het gebied van gemeentelijke vraagstukken rond zorg en ondersteuning, jeugd en werk. Samen met gemeenten wil ZonMw investeren in een duurzame kennisinfrastructuur op het gebied van het sociaal domein. Daarom gaat ZonMw op donderdag 18 mei de dialoog aan met een aantal gemeenten.

Meer

Trauma’s bespreekbaar maken met Rake Vragen

screenshot website Rake Vragen

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij kinderen wordt niet altijd opgemerkt, met alle gevolgen van dien. De website Rake Vragen helpt hulpverleners bij het stellen van de juiste vragen als het gaat over trauma's en de mogelijke gevolgen. Om zo de diagnostiek en de behandeling van kinderen en adolescenten met PTSS te verbeteren.

Meer

Gendoping – Science fiction of werkelijkheid?

Kunnen atleten via aanpassing van hun genetisch materiaal tot betere prestaties komen? En hoe zijn deze aanpassingen op te sporen door autoriteiten?

 

 

Meer

Hooggevoeligheid als kwetsbare factor bij middelengebruik

Mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels van buitenaf, zogenaamde High Sensitive Persons, lijken vatbaarder voor middelengebruik dan anderen. Toch is er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en het gebruik van verslavende middelen. Het ERANID-project STANDUP moet hier verandering in brengen.

Meer
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website