Veelgestelde vragen Voor elkaar!
Vragen naar aanleiding van het webinar
Het webinar is vanaf begin december terug te kijken op onze website.
Ja, het webinar wordt achteraf in het Nederlands ondertiteld.
Het webinar is begin december terug te kijken via de ZonMw-website.
Tijdens het webinar zijn de volgende onderwerpen besproken:
- Een introductie op het programma Voor elkaar! 2024 – 2028;
- De programmalijnen;
- De ondersteuning vanuit ZonMw en INVOLV;
- De subsidieronde ‘Implementeren met impact 2024’.
Heeft u een vraag die op deze pagina niet beantwoord wordt? Dan kunt u deze naar ons mailen via voorelkaar@zonmw.nl.
De meest gestelde vragen uit het webinar zijn opgenomen onder de rubrieken op deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u deze alsnog stellen door een mail te sturen naar voorelkaar@zonmw.nl
Algemeen
De subsidiestromen van het ministerie van VWS en ZonMw staan los van elkaar. Wel is het zo dat er geen sprake mag zijn van dubbele financiering voor dezelfde activiteit. Voor meer informatie over de instellingssubsidie kunt u terecht op deze website.
Subsidieoproep Implementeren met Impact 2024
De subsidieronde ‘Implementeren met impact’ wordt opengesteld op vrijdag 15 november 2024.
De deadline voor het indienen van een projectidee is op 21 januari 2025 om 14.00 uur.
Patiëntenorganisaties kunnen als hoofdaanvrager een aanvraag indienen. Onder patiëntenorganisaties verstaan we organisaties voor én door mensen met een beperking die zich inzetten voor de belangen van patiënten en hun naasten. Zij voeren activiteiten uit op het gebied van informatievoorziening, lotgenotencontact of belangenbehartiging. Deze activiteiten worden gezien als hun kerntaken. Sommige organisaties richten zich specifiek op 1 aandoening, terwijl anderen actief zijn op thema’s die een aandoening overstijgen. Patiëntenorganisaties worden ook wel ‘belangenbehartigende organisaties’, ‘pg-organisaties’ of ‘patiënten- en cliëntenorganisaties’ genoemd.
De subsidie is bedoeld voor het verder implementeren van bestaande interventies of producten. De interventies zijn bedoeld om lotgenotencontact, informatievoorziening of belangenbehartiging voor mensen met een beperking te versterken. Het uiteindelijke doel is dat patiëntenorganisaties een stevigere positie in kunnen nemen, en dat iedereen met een beperking op alle vlakken volwaardig en zonder belemmeringen mee kan doen in de samenleving.
Onder interventies verstaan wij bestaande producten. Denk bijvoorbeeld aan een training, e-learning, handboek, richtlijn, toolkit, app, aanpak of werkwijze.
Aanvragers kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen voor de implementatie van een bestaande interventie. Projecten mogen maximaal 24 maanden duren.
Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 1.500.000,-.
Nee. U mag als hoofdaanvrager maximaal 1 subsidieaanvraag binnen deze ronde indienen. Wel mag u als samenwerkingspartner bij meerdere aanvragen betrokken zijn.
In de projectideefase wordt nog geen besluit genomen over welke aanvrager wel of geen subsidie ontvangt. De programmacommissie adviseert op basis van uw projectidee alleen over het wel of niet indienen van een uitgewerkte aanvraag.
Hoe groot de kans is dat u uiteindelijk subsidie ontvangt binnen deze ronde hangt af van het aantal binnengekomen aanvragen en de kwaliteit van uw aanvraag. De programmacommissie beoordeelt alle uitgewerkte aanvragen op relevantie en kwaliteit. De projecten die hoog scoren op deze vlakken en het beste aansluiten bij de oproeptekst maken de meeste kans om subsidie te ontvangen.
Meer informatie is te vinden in de oproeptekst. Deze wordt op 15 november 2024 gepubliceerd op de pagina met openstaande subsidieoproepen.
Voor deze oproep wordt gewerkt in 2 fasen. Aanvragers dienen eerst een projectidee in. Na een positief advies van de programmacommissie kan dit idee verder worden uitgewerkt in een uitgewerkte subsidieaanvraag. Dit gebeurt via een nieuwe subsidieoproep. Voor meer informatie over het proces kunt u meer lezen op de pagina hoe werkt subsidie aanvragen of de infographic subsidie aanvragen in 10 stappen bekijken.
Nee. Alleen aanvragers die eerder een projectidee hebben ingediend kunnen een uitgewerkte aanvraag indienen.
U ontvangt in de projectideefase nog geen besluitbrief, maar wel een e-mail met een advies. Na de sluitingsdatum van de oproep controleert ZonMw of een aanvraag compleet is en past bij de oproep. Daarna vergadert de programmacommissie over alle binnengekomen aanvragen. Zij kijken daarbij vooral naar relevantie. Daarnaast kijken zij globaal naar de kwaliteit van het project. Op basis van hun oordeel ontvangt u een e-mail met daarin een positief of negatief advies om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. Deze e-mail ontvangt u uiterlijk op 7 maart 2025.
Uw project kan op z’n vroegst 16 weken na de sluitingsdatum van de uitgewerkte aanvraag starten. Wanneer de deadline voor de uitgewerkte aanvraag is weten we nog niet.
Interventies die geschikt zijn voor implementatie zijn onder andere:
- Interventies die ontwikkeld zijn binnen het programma Voor elkaar!
- Interventies opgenomen in het Participatiekompas van INVOLV (voorheen PGOsupport).
- Interventies van de Patientenfederatie.
- Interventies van Zorg voor Beter.
Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Sluit dan aan bij één van de online informatiebijeenkomsten. Deze worden georganiseerd op:
- Donderdag 21 november tussen 11:00 en 12:00 uur;
- Donderdag 19 december tussen 13:00 en 14:00 uur;
- Donderdag 16 januari tussen 9:00 en 10:00 uur.
De bovenstaande spreekuren zijn voor iedereen die zich hiervoor heeft opgegeven op hetzelfde moment toegankelijk en alleen voor inhoudelijke vragen over de subsidieoproep.
U kunt zich voor deze bijeenkomsten aanmelden door een mail te sturen naar voorelkaar@zonmw.nl Als u aangeeft welke datum uw voorkeur heeft, sturen we u een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst toe.
Heeft u tussentijds vragen? Voor vragen over het subsidieproces of het indienen van een aanvraag kunt u contact opnemen met ZonMw via voorelkaar@zonmw.nl. Voor advies over de inhoud van uw aanvraag kunt u contact opnemen met INVOLV via voorelkaar@involv.nl.
Meer weten over wat ZonMw en INVOLV qua ondersteuning kunnen betekenen voor uw project? Lees dan dit artikel.
Alle partijen die u nodig heeft om een project goed uit te kunnen voeren. Twijfelt u over of een partij geschikt is? Neem dan contact op met ZonMw via voorelkaar@zonmw.nl.
Ja, dat mag. Dit is wel op eigen kosten, net als andere kosten die u vóór de start van een project maakt.
Ja, dat mag zolang de aanvraag voldoet aan de doelen en criteria uit de subsidieoproep.
Nee, u mag ook indienen als u niet eerder een aanvraag hebt gedaan binnen het programma Voor elkaar! 2018 - 2023. Voor de subsidieronde Implementeren met Impact 2024 geldt wel dat u een bestaande interventie moet implementeren. Deze interventie mag ontwikkeld zijn in het vorige programma, maar dat hoeft niet.
Nee, dat kan niet.
Projecten mogen internationaal georiënteerd zijn, zolang de aanvragende partij in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigd is. De subsidie uit dit programma is bedoeld voor patiëntenorganisaties die gevestigd zijn in het Koninkrijk der Nederlanden. De BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn Nederlandse eilanden en dus Nederlands, terwijl de autonome Caribische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten niet Nederlands zijn. Dat betekent dus dat rechtspersonen van de BES-eilanden zelfstandig subsidie bij ZonMw kunnen aanvragen. Rechtspersonen van de Caribische landen kunnen dat niet.
Subsidierondes 2025
In 2025 worden 3 subsidierondes opengesteld:
- Een implementatieronde, vergelijkbaar met de ronde ‘Implementeren met impact’;
- Een voucherronde, waarin kleine bedragen aangevraagd kunnen worden voor bijvoorbeeld een achterbanraadpleging of het opzetten van samenwerkingen;
- Een subsidieronde voor initiatieven over digitale platformen.
Nee, nog niet. De precieze planning van de subsidierondes, inclusief relevante deadlines, wordt gedeeld in de oproepteksten.
Ja, dat kan. Wel kan een organisatie als hoofdaanvrager maximaal 1 aanvraag per ronde indienen.
Dit is niet toegestaan binnen dezelfde subsidieoproep, daar mag u als hoofdaanvrager maximaal 1 aanvraag indienen. U mag wel op verschillende subsidierondes indienen. U mag dus bijvoorbeeld een aanvraag indienen voor Implementeren met Impact 2024 en vervolgens in de ronde over digitale platformen. Let er wel op dat het uitvoeren van meerdere projecten behapbaar is voor uw organisatie.
Veranderingen Voor elkaar! 2024 – 2028
Voor elkaar! 2024 – 2028 is, net als zijn voorloper, een subsidieprogramma voor patiëntenorganisaties en andere belangenbehartigende organisaties. Zij kunnen subsidie aanvragen voor projecten die de drie kerntaken van de patiëntenbeweging (lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging) versterken en ervoor zorgen dat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.
Op basis van geleerde lessen uit het eerder programma is wel besloten om een aantal zaken te veranderen. Zo hebben projecten langere looptijden, zet het programma meer in op het implementeren van wat er al is, is er veel aandacht voor het onderwerp digitale platformen en is er meer inzet op het leren van elkaar, uitwisseling en samenwerking.
In dit dubbelinterview gaan de voorzitter en de vicevoorzitter van de programmacommissie in op hoe het programma Voor elkaar! 2024 – 2028 eruit komt te zien.
Het aanvragen van subsidie werkt hetzelfde als in eerdere programma’s. Wel kunnen de eisen per subsidieoproep verschillen van eerdere subsidierondes uit het programma Voor elkaar! 2018 – 2023.
We raden u aan om contact op te nemen met INVOLV, zij kunnen u adviseren bij het indienen van een aanvraag en eventueel adviseren over hoe u de lasten voor uw organisatie behapbaar kan houden. Ook raden we u aan om voor uw project samenwerking met andere organisaties op te zoeken, zodat u de lasten onderling kunt verdelen.
Digitale platformen
We hebben ResCon gevraagd om een verkenning over digitale platformen uit te voeren omdat nog niet duidelijk is:
- Wat de definitie van een digitaal platform precies is;
- Waar financiering vanuit Voor elkaar! het meeste verschil kan maken.
Om hierachter te komen heeft ResCon een vragenlijst over digitale platformen uitgezet onder patiëntenorganisaties. Ook organiseren ze in november 2024 een expertmeeting over het onderwerp. Deze input gebruiken ze voor hun rapport, waarin ze een advies aan ZonMw geven.
Het onderzoek van ResCon levert een adviesrapport op. Hierin komt te staan hoe het programma Voor elkaar! het beschikbare geld voor digitale platformen het beste in kan zetten.
We richten ons op digitale platformen omdat – met name sinds de coronapandemie – veel activiteiten op het gebied van informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging online plaatsvinden. Deze activiteiten willen we ondersteunen. Daarbij vinden we het wel belangrijk dat informatie ook toegankelijk blijft voor mensen die niet zo digitaal vaardig zijn.
Nee. Waarschijnlijk wordt de financiering vanuit Voor elkaar! vooral gebruikt voor het financieren van randvoorwaarden die nodig zijn voor digitale platformen. Denk bijvoorbeeld aan een goede visie op een platform. Als het onderzoek van ResCon is gepubliceerd zullen we meer delen over waar financiering vanuit Voor elkaar! voor ingezet kan worden.
Leernetwerken
Een leernetwerk bestaat uit een groep mensen met dezelfde raakvlakken. In het geval van Voor elkaar! zijn dat projectleiders die allemaal een project uitvoeren voor mensen met een beperking. In een leernetwerk komt deze groep mensen regelmatig bij elkaar om elkaar beter te leren kennen. Ook is er ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen.
INVOLV is een stichting die advies en trainingen geeft op het gebied van participatie. Ook ondersteunen zij patiënten- en cliëntenorganisaties in hun werk. Op de website van INVOLV leest u meer over hun werk.
Ja. Iedereen die subsidie ontvangt binnen het programma Voor elkaar! 2024 – 2028 is verplicht om deel te nemen aan een leernetwerk. Alle projectleiders ontvangen hier vanzelf een uitnodiging voor.
Dat is afhankelijk van de behoefte van de deelnemers binnen het leernetwerk. We vragen aanvragers om rekening te houden met 3 á 4 bijeenkomsten in Utrecht.
De leernetwerken worden begeleid door INVOLV, zij organiseren alle bijeenkomsten.
INVOLV krijgt geld van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om patiënten- en cliëntenorganisaties te ondersteunen. Hierdoor is de inzet van INVOLV voor aanvragers kosteloos.
Contact
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op via voorelkaar@zonmw.nl