Zorgen dat jouw innovatie daadwerkelijk wordt gebruikt in de praktijk? Of dat jouw organisatie een innovatie ook echt goed kan inzetten? Implementeren is een vak op zich. In het implementatienetwerk van Zorg voor innoveren vind je mensen die je hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld hoe implementatie-expert Pauline Goense vertelt over de projecten die ze begeleidt. ‘Mijn motto: practice what you preach. Dus daarom maak ik nu deze vlog.’
Hoe laat je zorg beter aansluiten op de behoefte van de patiënt en professional? En hoe maken we een vernieuwende aanpak uit de projecten sneller en breder toepasbaar elders in de zorg? In het programma Actieonderzoek innovatieve zorg gaat het om kort-cyclisch wetenschappelijk onderzoek om kennis op te doen. De geleerde lessen dragen bij aan de verbetering, implementatie en opschaling van innovatieve zorg en betere inzet van eHealth.
ZonMw subsidieert gezondheidszorgonderzoek én stimuleert zorginnovatie. Door het verder brengen van innovaties in de praktijk heeft ZonMw een duidelijke plek in de innovatiecyclus. Op verschillende punten in dit proces biedt ZonMw ondersteuning.
Bijdragen aan onderzoek naar innovaties in de vorm van onderzoekssubsidie
Meedenken over het implementeren van een nieuwe behandeling in de praktijk
Wegwijzen in het zorglandschap als partner in het samenwerkingsverband Zorg voor innoveren
ZonMw stimuleert via onderzoek innovaties in de zorg. Door de hele kennisketen heen biedt Zonmw programma’s waar innovatie een belangrijke rol speelt. Hieronder een aantal voorbeelden van deze programma's en hoe u hier subsidie voor kunt aanvragen.
ZonMw is een van de 4 partners achter Zorg voor innoveren, hét platform van de overheid voor zorgvernieuwers. Zorg voor innoveren faciliteert zorgvernieuwers om het innovatieproces sneller te doorlopen. Via de kennisbank op de website vindt u uitgebreide informatie over e-health, financiering, opschaling, samenwerking en wet- en regelgeving. Ter inspiratie organiseert Zorg voor innoveren minimaal 3 keer per jaar netwerkbijeenkomsten en Innovatiecafés rondom actuele thema's.
Om te zorgen dat een innovatie goed in de zorgpraktijk landt is het belangrijk om het landschap goed te kennen, te weten welke partijen daarin een rol spelen en wat hun belangen zijn. Er zijn vier verschillende innovatieroutes: de consumentenroute, de aanbiedersroute, de verzekeraarsroute en de overheidsroute. Het is van belang om tijdig je route te bepalen. De gekozen route bepaalt vervolgens wie je moet overtuigen van de meerwaarde van je innovatie. De animatie helpt bij het maken van de juiste keuzes.
De derde editie van het Innovative Medical Devices Intitiative (IMDI) congres op 4 februari 2021 vond noodgedwongen virtueel plaats. Niettemin was het congres een succes te noemen, met 56 online deelnemers en presentaties over een drietal e-health toepassingen. De bijeenkomst werd afgesloten met de uitreiking van de tiende IMDI Talentprijs.
Vanwege de snelle (internationale) kennisontwikkeling is het een uitdaging om richtlijnen actueel en praktisch bruikbaar te houden. Daarnaast zijn ook steeds vaker praktijkdata beschikbaar, die gebruikt kunnen worden om de richtlijnen te actualiseren. Daarom financieren wij verschillende projecten die aan de slag gaan met het verbeteren van de actualiteit, toegankelijkheid en praktische bruikbaarheid van richtlijnen.
Zorgorganisaties waarin innovatieve zorgprocessen in samenwerking met andere (zorg)organisaties reeds gaande zijn, kunnen een projectidee indienen voor actieonderzoek om te leren over het verbeteren van de organisatie van zorg (sociale innovatie). De focus van het onderzoek ligt op het benodigde leer- en veranderproces om in het complexe en dynamische zorglandschap zorg voor patiënten te blijven verbeteren.
Beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, kunnen subsidie aanvragen voor het in bestaande richtlijnen opnemen van tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met face-to-face vervangende zorg op afstand. De deadline voor het het indienen van je projectidee is 16 februari 2021 (14.00 uur).