Zorgen dat jouw innovatie daadwerkelijk wordt gebruikt in de praktijk? Of dat jouw organisatie een innovatie ook echt goed kan inzetten? Implementeren is een vak op zich. In het implementatienetwerk van Zorg voor innoveren vind je mensen die je hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld hoe implementatie-expert Pauline Goense vertelt over de projecten die ze begeleidt. ‘Mijn motto: practice what you preach. Dus daarom maak ik nu deze vlog.’
Hoe laat je zorg beter aansluiten op de behoefte van de patiënt en professional? En hoe maken we een vernieuwende aanpak uit de projecten sneller en breder toepasbaar elders in de zorg? In het programma Actieonderzoek innovatieve zorg gaat het om kort-cyclisch wetenschappelijk onderzoek om kennis op te doen. De geleerde lessen dragen bij aan de verbetering, implementatie en opschaling van innovatieve zorg en betere inzet van eHealth.
ZonMw subsidieert gezondheidszorgonderzoek én stimuleert zorginnovatie. Door het verder brengen van innovaties in de praktijk heeft ZonMw een duidelijke plek in de innovatiecyclus. Op verschillende punten in dit proces biedt ZonMw ondersteuning.
Bijdragen aan onderzoek naar innovaties in de vorm van onderzoekssubsidie
Meedenken over het implementeren van een nieuwe behandeling in de praktijk
Wegwijzen in het zorglandschap als partner in het samenwerkingsverband Zorg voor innoveren
ZonMw stimuleert via onderzoek innovaties in de zorg. Door de hele kennisketen heen biedt Zonmw programma’s waar innovatie een belangrijke rol speelt. Hieronder een aantal voorbeelden van deze programma's en hoe u hier subsidie voor kunt aanvragen.
ZonMw is een van de 4 partners achter Zorg voor innoveren, hét platform van de overheid voor zorgvernieuwers. Zorg voor innoveren faciliteert zorgvernieuwers om het innovatieproces sneller te doorlopen. Via de kennisbank op de website vindt u uitgebreide informatie over e-health, financiering, opschaling, samenwerking en wet- en regelgeving. Ter inspiratie organiseert Zorg voor innoveren minimaal 3 keer per jaar netwerkbijeenkomsten en Innovatiecafés rondom actuele thema's.
Om te zorgen dat een innovatie goed in de zorgpraktijk landt is het belangrijk om het landschap goed te kennen, te weten welke partijen daarin een rol spelen en wat hun belangen zijn. Er zijn vier verschillende innovatieroutes: de consumentenroute, de aanbiedersroute, de verzekeraarsroute en de overheidsroute. Het is van belang om tijdig je route te bepalen. De gekozen route bepaalt vervolgens wie je moet overtuigen van de meerwaarde van je innovatie. De animatie helpt bij het maken van de juiste keuzes.
Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen...
Op 6 februari start de Slimme Zorg Estafette (SZE) 2023. Vanuit de programma's Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), Zorg voor innoveren (Zvi) en Active and Assisted Living (AAL) worden ervaringen en geleerde lessen rondom e-health, zorginnovatie en digitale zorg gedeeld. Welke activiteiten mag jij niet missen? Wij zetten hieronder 4 interessante bijeenkomsten, in elke regio één, voor jou op een rijtje. Alle activiteiten zijn gratis te...
De succesvolle regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren krijgt een aangepast vervolg. Op 28 februari 2023 opent een nieuwe ronde, specifiek gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). In het najaar van 2023 is een tweede ronde gepland.
Dit jaar staan de innovatiecafés in het teken van regionale samenwerking. We beginnen in regio zuid tijdens de Slimme Zorg Estafette, waar verschillende innovatoren laten zien hoe zij samenwerken in de regio. Kom je ook?