Onderwerpen

Uitgelicht

Wat is e-health? Het verhaal van Tim

Tim is chronisch ziek. In een paar seconden meet hij zijn vitale lichaamsfuncties en kan hij deze uitlezen op zijn mobiele telefoon. Ook heeft hij zijn weg gevonden op een online platform met gelijkgestemden. Dat is e-health voor Tim.

Kijk hier naar het verhaal van Tim

De eHealth-monitor 2017

Zorggebruikers weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eHealth, en voor zorgverleners is het vaak niet duidelijk hoe ze e-health toepassingen kunnen inzetten. Hierdoor blijft het gebruik ervan achter bij het aanbod, en blijft opschaling van toepassingen vaak uit, volgens de eHealth-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en NIVEL.

Er zijn de afgelopen jaren zeker stappen gezet, zowel in onderzoek als aanbod van eHealth-toepassingen, maar toch blijft het gebruik van deze mogelijkheden achter in de dagelijkse praktijk. Reden voor Nictiz en NIVEL om een aantal aanbevelingen te doen om het gebruik van e-health te stimuleren. Lees er meer over in de eHealth-monitor!

Naar de infographic

Video-animatie: e-health, maak er gebruik van!

De bekostiging en regels mogen innovatie niet in de weg staan. In de praktijk is dan ook vaak meer mogelijk dan wordt gedacht. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil het gebruik van eHealth-toepassingen stimuleren en laten in bijgaande video-animatie zien hoe dit werkt.

Ook op de website van Zorg voor innoveren is veel informatie te vinden over (de financiering van) e-health. In de kennisbank vindt u bijvoorbeeld de bekostigingswijzer. Vindt u daar geen antwoord op uw vraag? Stel deze dan via het Zorg voor innoveren loket.
www.zorgvoorinnoveren.nl

Bekijk de video

Implementatielessen uit eHealth-projecten

eHealth Met het Actieplan eHealth versnelt ZonMw de implementatie en daarmee het gebruik van e-health-innovaties in de dagelijkse gezondheidszorg.

Een knelpunt voor veel eHealth toepassingen is de overgang van de pilot-fase naar implementatie en brede toepassing in de dagelijkse gezondheidszorg, waardoor bewezen succesvolle eHealth toepassingen ‘op de plank’ blijven liggen. In deze publicaties leest u de implementatielessen die in de projecten uit het Actieplan eHealth zijn geleerd.

Bekijk de publicatie

Evaluatie van eHealth-technologie

Bron: Nictiz

eHealth is volop in ontwikkeling. Digitale toepassingen ondersteunen patiënten en zorgverleners, bijvoorbeeld in de onderlinge communicatie. En bij sommige toepassingen wordt de reguliere zorg zelfs vervangen door digitale mogelijkheden, zoals bij telemonitoring of online hulp bij psychische klachten. Maar er heerst ook nog veel onzekerheid over of een toepassing goed is. Dat weerhoudt patiënten en zorgverleners nog in breed gebruik van eHealth-toepassingen. Aanleiding voor Nictiz en Zorginstituut Nederland om van een aantal beproefde methoden in aanverwante vakgebieden te onderzoeken of deze ook geschikt zijn voor beoordelen van kwaliteit van eHealth.

Lees de Evaluatie van eHealth-technologie

Boekje: eHealth voor iedereen.

Download hier het boekje "eHealth voor iedereen" gepubliceerd door de GGD Hart voor Brabant.

eHealth voor iedereen

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Afbeelding omslag brochure 'De kweekvijver van AAL'

Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.

Bekijk de brochure

Actueel

Volg via RSS

Verpleegkundigen nu ook tabletcoach

Nieuwe technologieën houden de ouderenzorg betaalbaar, bereikbaar en van hoge kwaliteit. De nieuwste ontwikkelingen waren te zien op de beurs OuderenTECH.

Document

Patiëntcoach

In het project 'PatiëntCoach' van het Citrienfonds wordt een elektronische patiëntprofielkaart ontwikkeld die door de patiënt wordt ingevuld en uitmondt in een individueel zorgplan.

mensen achter een computer
Nieuws

Wireless Vitals

Met het project Wireless Vitals, van het thema e-Health uit het Citrienfonds, wordt onderzocht in hoeverre de vitale functies van postoperatieve patiënten betrouwbaar gemonitord kunnen worden met behulp van wearables. Projectleider Martine Breteler vertelt in bijgevoegd artikel.

arts in tekening op beeld
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Vitaal en waardig oud worden in regio Utrecht

Ouderen willen het heft in eigen handen houden, ook als men ouder wordt en de gezondheid afneemt. Dit thema komt aan de orde tijdens de regiotour van Een nieuwe generatie ouderenzorg, die op 14 maart plaatsvindt in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

foto Inge Valstar

Inge Valstar
Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 86
E-mailadresvalstar@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website