Over dit programma

Het programma Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research (PSIDER) is bedoeld voor biomedisch onderzoek met geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS).

Veelgestelde vragen Subsidieoproep Multidisciplinaire Consortia PSIDER

Wat is precies de paginalimiet voor de beschrijving van het project plan?
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De paginalimiet voor de beschrijving van het project (vraag 4a-4e) is vijf pagina’s inclusief figuren. In de verplichte bijlage staat dat de paginalimiet voor de vragen 4a-4d 5 pagina’s is inclusief de figuren, maar geldt voor geheel deel 4.

Ik heb meer dan 10 projectleden in het consortium. In Projectnet kunnen niet meer dan 10 personen ingevoerd worden. Hoe los ik dit op?
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In de verplichte bijlage kunt u leden van het projectteam die u niet hebt kunnen toevoegen in ProjectNet alsnog toevoegen, ook al wordt daar aangegeven dat u alle leden van het team in ProjectNet moet invoeren. Voor grote consortia is dat helaas niet mogelijk.

Is het mogelijk om middelen en/of personeelskosten voor een buitenlandse groep op te nemen in het budget?
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het is mogelijk om voor de PhD die naar het buitenland gaat om onderzoek te doen, budget op te nemen voor materialen. Personeelskosten van buitenlandse onderzoekers kunnen niet vanuit het programma gefinancierd worden.

Is een 'Letter of support’ nodig bij het indienen van een project idee?
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Nee, dat is nog niet nodig, maar het mag wel. Zorg dan dat deze brief onderdeel is van de PDF (bv aan het einde van het formulier) van de verplichte bijlage.

Ethiek

Binnen het programma zijn ethische, juridische en maatschappelijke vraagstukken (ELSI) een sterk aandachtspunt. Daarvoor is allereerst inbedding van ELSI-onderzoek binnen de projecten vereist. Daarnaast zetten we subsidieronden uit voor de beantwoording van specifieke vraagstukken, waaronder ethisch onderzoek naar de morele afweging rondom het tot stand brengen van niet-levensvatbare embryo’s op basis van iPS gameten.

PSIDER en Maatschappelijk Verantwoord Innoveren

Binnen het programma PSIDER is specifiek aandacht voor ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken. Samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke en maatschappelijke disciplines is essentieel om te komen tot antwoorden op deze vraagstukken.

Om verschillende wetenschappelijke disciplines elkaar te laten vinden, bieden we onder andere een besloten LinkedIn-groep aan voor kennismaking en discussie. Ook heeft een aantal wetenschappers een website pitch ingediend. Deze vindt u op een speciale pagina op de ZonMw website. Daar leest u ook hoe u kunt reageren.

Op de NWO-website is meer informatie te vinden over MVL. Zoekt u een expert uit één van de disciplines? Gebruik dan de zoekfunctie onder het tabblad ‘researchers’.

PSIDER-programma: Maatschappelijk Verantwoord Innoveren

ELSI Servicedesk

Heeft u een vraag op het gebied van ethische, juridische of sociale vraagstukken? Dan helpt de ELSI Servicedesk om problemen in (observationeel) gezondheidsonderzoek aan te pakken door informatie en advies beschikbaar te stellen. Onderzoekers, professionals, ethici, juristen, beleidsadviseurs, patiënten en patiëntvertegenwoordigers kunnen hier terecht. Heeft u een concrete, praktische vraag die gemakkelijk en direct te beantwoorden is? Dan ontvangt u snel een antwoord. Ook voor persoonlijke begeleiding kunt u bij hen terecht. Ga voor meer informatie naar de website van de ELSI Servicedesk.

Subsidierondes

Het programma duurt acht jaar. In die tijd zetten we verschillende subsidierondes uit voor o.a. multidisciplinaire consortia, kortlopende doorbraakprojecten, TOP-projecten en ethisch onderzoek. De eerste subsidieronde gericht op multidisciplinaire consortia start in maart 2020. Parallel start een subsidieronde ethiek.

Pluripotente stamcellen

Pluripotente stamcellen zijn cellen die zich kunnen delen en alle gespecialiseerde celtypes in het menselijk lichaam kunnen vormen. Deze cellen kunnen op twee manieren verkregen worden: uit embryo’s of door volwassen lichaamscellen te herprogrammeren. In dit programma gaat het om beide typen pluripotente stamcellen.

Lees hier het interview met Evert van Leeuwen, voorzitter van de programmacommissie.

Downloads

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website