Over dit programma

Het programma Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research (PSIDER) is bedoeld voor biomedisch onderzoek met geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS).

Vanwege de recente ontwikkelingen en de noodzakelijke maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus, kan de geplande bijeenkomst op 1 april uiteraard niet doorgaan. Op dit moment werken wij aan alternatieve manieren om informatie te delen en netwerkmogelijkheden, bijvoorbeeld een LinkedIn-groep, te creëren waar verschillende wetenschappelijke disciplines elkaar kunnen vinden. Wij verzoeken geïnteresseerden daarom, die dat nog niet gedaan hebben, om zich wél aan te melden via het aanmeldformulier. Dit kan tot 11 mei.

Ethiek

Binnen het programma zijn ethische, juridische en maatschappelijke vraagstukken (ELSI) een sterk aandachtspunt. Daarvoor is allereerst inbedding van ELSI-onderzoek binnen de projecten vereist. Daarnaast zetten we subsidieronden uit voor de beantwoording van specifieke vraagstukken, waaronder ethisch onderzoek naar de morele afweging rondom het tot stand brengen van niet-levensvatbare embryo’s op basis van iPS gameten.

Subsidierondes

Het programma duurt acht jaar. In die tijd zetten we verschillende subsidierondes uit voor o.a. multidisciplinaire consortia, kortlopende doorbraakprojecten, TOP-projecten en ethisch onderzoek. De eerste subsidieronde gericht op multidisciplinaire consortia start in maart 2020. Parallel start een subsidieronde ethiek.

Pluripotente stamcellen

Pluripotente stamcellen zijn cellen die zich kunnen delen en alle gespecialiseerde celtypes in het menselijk lichaam kunnen vormen. Deze cellen kunnen op twee manieren verkregen worden: uit embryo’s of door volwassen lichaamscellen te herprogrammeren. In dit programma gaat het om beide typen pluripotente stamcellen.

Downloads

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website