dr. ir. Laura M'Rabet. MT kennis en innovatie, EpilepsieNL

Leestijd: 3 minuten

Wat is translationeel onderzoek, of in het Engels translational research? Is het een vrij vage term, een container begrip? Dit vergelijkbaar met termen als ‘van bench to beside’, ’valorisatie en implementatie’, ’vraagarticulatie’, ’co-creatie’, ’open innovatie’ en  ’human health impact’. Allemaal termen die toevallig ook met translationeel onderzoek te maken hebben.

Om verwarring te voorkomen dacht ik, als startpunt, de definitie van translationeel onderzoek op te zoeken op Wikipedia. En ik was aangenaam verrast wat ik daar las. Het is zeker de moeite waard om de gehele pagina door te lezen. Ik haal er wat stukjes uit, want beter goed citeren dan zelf slecht verzinnen.

'Translational research is research aimed at translating (converting) results in basic research into results that directly benefit humans. As such, translational research forms a subset of applied research.'

'Basic Research is the systematic study directed toward greater knowledge or understanding of the fundamental aspects of phenomena and is performed without thought of practical ends. It results in general knowledge and understanding of nature and its laws. For instance, basic biomedical research focuses on studies of disease processes using, for example, cell cultcultures or animal models without consideration of the potential utility of that information.'

'Applied research is a form of systematic inquiry involving the practical application of science. It accesses and uses the research communities, accumulated theories, knowledge, methods, and techniques, for a specific, often state, business, or client driven purpose.'

Nog even los van het feit dat deze definities vol staan met termen, heb ik samenvattend de voorwaarden gehighlight die nodig zijn voor translationeel onderzoek.
1)    Een netwerk van wetenschappers uit fundamenteel en toegepast onderzoek, uit kennisinstellingen, zorginstellingen en bedrijfsleven, liefst multidisciplinair.
2)    Een fysieke broedplaats die toegang geeft tot methoden en technieken.
3)    Een specifieke doelgroep waarmee de onderzoekers samenwerken om fundamenteel onderzoek te vertalen naar praktische toepassingen.

Hiermee kunnen de praktische toepassingen samen worden ontwikkeld.  Het liefst wil je deze ontwikkeling kort cyclisch hebben, waarbij fundamentele wetenschappers, toegepaste onderzoekers en je uiteindelijke doelgroep blijven samenwerken. Uit mijn ervaring als Business Developer bij het Utrecht Science Park Innovatie Lab Life Science & Chemistry weet ik dat de plekken, waar deze samenwerking wordt gefaciliteerd, leuke en inspirerende plekken zijn om te werken. Het zijn broedplaatsen voor innovatie. De leukste ideeën, mislukkingen en successen komen daar langs.

Duidelijk is ook dat je doelgroep essentieel is voor translationeel onderzoek ter verbetering van de zorg. De uiteindelijke ‘klant’ is natuurlijk je patiënt. En een patiënt is een persoon met toevallig een aandoening. Een patiënt is dus niet alleen een studieobject, het zijn mensen met meestal goedwerkende hersenen. Zij kunnen goed meedenken over de toegevoegde waarde van nieuwe therapieën, relevante klinische outcome parameters, studie opzet en analyseren van kwalitatief onderzoek. Ze inspireren onderzoekers met hun ervaringen en verhalen. De ervaringen van patiënten kunnen tot nieuwe inzichten en nieuwe hypothesen leiden. Ze kunnen richting geven aan onderzoek en kunnen ook een rol spelen in de versnelling in het onderzoek naar genezing of verbetering van kwaliteit van leven.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Er zijn vele initiatieven en mooie voorbeelden te noemen waarin de patiënt een actieve rol krijgt toe bedeeld. Ik noem er een paar, internationaal en nationaal, zonder volledig te willen zijn: Eupati, Patient Focused Medicines Development, Paradigm, PGOsupport, de patientenmatrix, James Lind Alliance.

Sinds begin dit jaar werk ik voor EpilepsieNL, de patiëntenorganisatie voor mensen met epilepsie en hun naasten. En omdat ik een passie heb voor ‘applied research’ en dus ook voor translationeel  onderzoek, zal ik mijn schouders eronder zetten om dit mogelijk te maken. En dit alles natuurlijk in samenwerking met de onderzoekers en zorginstellingen die zich specifiek op epilepsie richten. Er lopen ook al enkele initiatieven om dit mogelijk te maken. Zo werken we in Nederland aan een mooi epilepsie netwerk, fysieke broedplaatsen en een actieve participatie van mensen met epilepsie. Het zal niet lang duren voordat we in Nederland alles in handen hebben om voor mensen met epilepsie echt translationeel onderzoek mogelijk te maken. Lang leve translationeel onderzoek!

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website