Hoe kunnen gemeenten de armoedebestrijding en de hulp aan mensen met problematische schulden het beste vormgeven? Gemeenten gebruiken hiervoor diverse methoden: van preventie en vroegsignalering tot budgetbeheer. Maar werkt het ook? En waarom?

Binnen het onderzoek is ook aandacht voor gedragskenmerken die samenhangen met schuldenproblematiek en armoede, zoals specifieke vaardigheden en motivatie. Onderzoek kan zicht geven op de effectiviteit van interventies die deze gedragskenmerken versterken of veranderen. Met daarbij tevens de vraag of de behaalde gedragsveranderingen blijvend zijn. De vragen en behoeften van gemeenten zijn hierbij richtinggevend als het gaat om de kennisontwikkeling. Hoe kan het lokale bestuur effectief bijdragen aan het verminderen van armoede en problematische schulden?

Uitgelicht

‘Schuldhulppreventie begint met praten over geld’

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht samen met het NIBUD de werking van het lespakket Moneyways op mbo-scholen. Onderzoeker Marian van der Klein is positief, maar waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen.

Onderzoek naar lespakket Moneyways

Vrijwilliger brengt rust en overzicht

Elke gemeente gebruikt vrijwilligers om mensen in schuldhulptrajecten extra begeleiding te kunnen bieden. Dankzij de praktische steun van de vrijwilliger blijken mensen minder stress te krijgen en meer grip op hun financiën.

Effectiviteit vrijwilligers in schuldhulpverlening

Impact van armoede en stress

Wat is de impact van armoede en met armoede samenhangende chronische stress op zelfregulering, gezondheid en participatie? Dit is het 3e project dat gehonoreerd is in het NWA-programma Schulden en armoede. 

Bekijk het 3e project (NWA)

2 nieuwe projecten van start met schulden en armoede

Mensen met lage inkomens hebben recht op ondersteuning van gemeente of rijksoverheid. Maar waarom maken ze hier niet altijd gebruik van? En hoe effectief zijn interventies van gemeenten, voor mensen met betalingsachterstanden?

nwa-programma Schulden en armoede

Instrumenten armoede, schulden en gezondheid

Zelf aan de slag met uw lokale aanpak om armoede en gezondheid te verbinden? Laat je inspireren door de gesprekstool voor gemeenten of het inspiratie- en werkboek Armoede, schulden en gezondheid.

Naar de website van RIVM

Kennisbundel Schouders Eronder

Schouders Eronder is een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG. In deze kennisbundel vind je interessante vakliteratuur over schuldhulpverlening.

Bekijk de kennisbundel

Projecten in beeld

Budgetcursus ondersteunt mensen met financiële zorgen

Samen met 5 uitvoeringsorganisaties ontwikkelde de Hogeschool Utrecht een alternatieve budgetcursus, aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Wat is het effect?

Meer zelfvertrouwen, meer perspectief

In Leeuwarden helpen bewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt elkaar aan contacten en zelfvertrouwen. Door elkaar te bemoedigen vinden mensen onderaan de participatieladder de eerste stap naar boven. Dat blijkt uit het onderzoek naar de werkzame bestanddelen van peergroups in deze stad.

Leeuwarden onderzoekt de meerwaarde van peergroups

Mobility Mentoring helpt klanten in armoede uit het drijfzand

Hoe kunnen mensen met meerdere problemen blijvend aan de armoede ontsnappen? Nederlandse onderzoekers gingen op studiereis naar Boston en kwamen laaiend enthousiast terug met Mobility Mentoring. Wat maakt deze aanpak zo speciaal? En wat kunnen we er hier mee?

Nieuwe aanpak in Nederland

‘Puinruimende vrijwilligers geven stabiliteit’

Je ziet het bijna overal: vrijwilligers die mensen met schulden ondersteunen. Maar wat mag je wel en niet van vrijwilligers verwachten? En helpt hun hulp ook echt? Docent-onderzoeker Ben Boksebeld van Hogeschool Saxion onderzoekt het.

Interview Ben Boksebeld

‘We hebben een andere kijk op mensen gekregen’

Mobility Mentoring is een beproefde Amerikaanse methode om mensen met schulden of andere complexe problemen te ondersteunen. Wat komt er kijken bij invoering in de Nederlandse praktijk. Welke eerste ervaringen heeft Alphen aan den Rijn opgedaan met stress-sensitieve dienstverlening?

Alphen aan den Rijn zet Mobility Mentoring in

‘We beseffen soms niet wat we van mensen vragen’

Volgens lector Tamara Madern beseffen we soms niet wat we van mensen met schulden vragen. ‘We vergeten dat mensen die in de schulden zitten allerlei psychologische barrières hebben. Dat werkt averechts op hun handelen.’

Interview Tamara Madern

Vakkundig aan het werk

Binnen ons programma Vakkundig aan het werk, geven we subsidie aan onderzoek op het gebied van armoede en schuldhulpverlening. Dit programma levert kennis op om de dienstverlening van gemeenten te verbeteren.

Wat doen we nog meer binnen Vakkundig aan het werk?
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website