Onderzoeksinstellingen, praktijkinstellingen en andere partijen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid in het algemeen en de Rookvrije Generatie in het bijzonder. Hieronder een overzicht van projecten die wij stimuleren en een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging.

Lopende (consortia)projecten op effect- en implementatieonderzoek

Deze 4 consortia doen effect- of implementatieonderzoek naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies. De samenwerkingsverbanden zijn ontstaan met behulp van subsidie uit onze ronde in 2017, samen met de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

 • Rookvrije sportclubs voor een rookvrije generatie Dit project omvat een doorontwikkeling en implementatie van het stappenplan van de Nederlandse Hartstichting om sportclubs rookvrij te maken en zo jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken. Lees meer over het project Smoke-free sports clubs for a smoke-free generation.
 • Financiële prikkels voor succesvolle stoppen met roken training op het werk Dit project betreft een implementatiestudie naar hoe een stoppen-met-rokentraining op de werkplek in combinatie met financiële beloningen verspreid kan worden binnen Nederlandse bedrijven. Deze interventie blijkt namelijk effectief om rokers met een lage sociaaleconomische status te helpen stoppen met roken.
 • Samen stoppen met roken! Doel van het onderzoek is om de Trimbos-richtlijn te verbeteren in de zorg voor zwangere vrouwen met een lage sociaaleconomische status die tijdens of na hun zwangerschap roken.

Deze onderzoeken zijn gebaseerd op de Onderzoeksagenda tabaksontmoediging van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) die in samenwerking met onder meer wetenschappers, gezondheidsfondsen, ZonMw en de partners van de ANR tot stand is gekomen.

Lopende projecten op ontmoedigingsbeleid

Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, de Trombosestichting en het Diabetes stimuleren beleidsonderzoek naar tabaksontmoediging om te komen tot een Rookvrije Generatie. In juli 2019 hebben zij hiervoor geld beschikbaar gesteld (geen subsidie van ZonMw).

Op de website van het Longfonds leest u meer over deze 5 projecten:

 • Reacties van de tabaksindustrie op geplande tabaksontmoedigingsmaatregelen
 • Uitbreiding van rookvrije zones: hoe beschermt dit kinderen en wat is er voor nodig om ze in Nederland in te voeren?
 • De impact van het verhogen van tabaksaccijns op het roken in Nederland
 • Evaluatie van het uitstalverbod op tabak in Nederland
 • Meeroken op openbare plekken in de buitenlucht: wat doet dat met de luchtkwaliteit?

Deze onderzoeken zijn gebaseerd op de Onderzoeksagenda tabaksontmoediging van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) die in samenwerking met onder meer wetenschappers, gezondheidsfondsen, ZonMw en de partners van de ANR tot stand is gekomen.

Lopende projecten - overig

 • Rookvrij Kennemerland De gemeenten Beverwijk, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Velsen en Zandvoort willen in 20 jaar tijd het percentage rokende volwassenen terugbrengen naar 5% (Nationaal Preventieakkoord). Samen met bewoners, professionals en organisaties realiseren zij een lokale aanpak om het stoppen-met-roken in drie ontwikkelwijken succesvol en duurzaam te implementeren.
 • Stress- en rookvrije start Het doel van dit project is om zwangere vrouwen die roken te ondersteunen in het stoppen met roken. Gemeten wordt of vrouwen inderdaad sneller stoppen met roken, minder stress ervaren, en of hun kind zich gunstiger ontwikkelt na de geboorte.
 • Stoppen met roken! Het Pro Active Multicomponent Approach (PAMA) ontwikkelt en evalueert een integraal programma om rokers te stimuleren om te stoppen met roken.

Afgeronde projecten

 • Anti-rookbeleid: werkt dat?Vergoeding van stoppen-met-rokenmedicatie helpt om stoppen te bevorderen, vooral in combinatie met een informatieve mediacampagne. De verhogingen van sigarettenprijzen lijkt de meest effectieve maatregel voor rokers om ermee te stoppen. De in 2 Europese landen geïntroduceerde waarschuwingsplaatjes op sigarettenpakjes bleken weinig effectief.
 • Telefonische coaching helpt rokende ouders stoppenDe maatschappelijke gezondheidswinst van stoppen met roken van ouders is groot. Enerzijds is er minder kans op rookgerelateerde aandoeningen bij de ouders zelf, anderzijds is er de gezondheidswinst voor hun kinderen (minder blootstelling aan rook en een lagere kans om zelf te beginnen met roken).
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website