Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. Onderzoek kan bijdragen aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Uitgelicht

Onderzoeksprojecten op tabaksontmoediging

Onder meer onderzoeks- en praktijkinstellingen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid, in het bijzonder de Rookvrije Generatie. We geven subsidie aan projecten die een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging.

Bekijk de lopende en afgeronde projecten

Stoppen met roken extra lastig voor vrouwen met een lage SES

Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn ontwikkeld voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Lilian Peters, Danielle Jansen en Stella Weiland onderzoeken hoe zij de Trimbos richtlijn kunnen verbeteren en geschikt maken voor (zwangere) vrouwen met een lage sociaaleconomische status (ses).

Lees het interview met de onderzoekers Midwifery Science

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

De lopende onderzoeksprojecten (op effect, implementatie en beleid) zijn gebaseerd op de onderzoeksagenda tabaksontmoediging van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). Deze agenda stelt de prioriteiten en geeft daarmee aan welke onderwerpen belangrijk zijn om onderzoek naar te doen.

Bekijk de onderzoeksagenda

Leefstijl

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland.

Lees meer over leefstijl

Filmpje tabaksontmoediging (NNvT congres 2020)

Actueel

Voor vrouwen met een lage sociaaleconomische status is stoppen met roken extra lastig

Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag en lichten we graag een project uit op het gebied van tabaksontmoediging. Dit project gaat over (zwangere) vrouwen met een lage sociaaleconomische status en dat het voor deze groep extra lastig is om te stoppen met roken. Onderzoekers kijken nu hoe ze een bestaande richtlijn (Trimbos) kunnen verbeteren en geschikt maken voor vrouwen met een lage sociaaleconomische status.

Pagina

Werkwijze voor aantonen van impact

Onze impactwerkwijze bestaat uit drie kernelementen: het bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken, de toepassing van productieve interacties, en het opstellen van een impact pathway. Lees meer over de impactwerkwijze en bekijk onze handleiding voor kennisbenutting voor projectleiders.

Pagina

Coronavirus en leefstijl (Loket gezond leven)

Hoe behouden we een gezonde leefstijl in tijden van corona? Het coronavirus (COVID-19) houdt Nederland in zijn greep. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op Loketgezondleven.nl leest u meer over de leefstijladvies voor mentale gezondheid, bewegen, voeding, alcohol/roken/drugs, sociale interactie en seksualiteit.

Elders gezien

Extra geld voor creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). De pandemie heeft een grote impact op de zorg en samenleving. Op korte termijn zijn daarom oplossingen nodig voor praktische problemen in en buiten ziekenhuizen.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

+31 703495207
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website