Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. ZonMw wil door middel van onderzoek een bijdrage leveren aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Uitgelicht

Onderzoek in de strijd tegen roken

Bekijk hier de lopende en afgeronde onderzoeken die gefinancierd zijn vanuit ZonMw en een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging. 

Bekijk de projecten

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

Deze onderzoeksagenda vormde de basis voor de subsidieoproep en stelde de prioriteiten waar het onderzoek zich in de aankomende jaren op zou moeten richten.

Bekijk de onderzoeksagenda

Help mee aan een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart?

Help mee aan een rookvrije start

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Actueel

Volg via RSS

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws

Leefstijl als medicijn

Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Het ‘medicijn’ kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.

Nieuws

Steeds meer sportclubs rookvrij

Het aantal rookvrije sportverenigingen is flink gegroeid: er zijn nu in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren. Ook ZonMw levert een bijdrage aan de doorontwikkeling en implementatie van het stappenplan van de Nederlandse Hartstichting om sportclubs rookvrij te maken om zo jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken.

rookvrijegeneratie.nl
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

NNVT congres 2019

Tijdens dit congres worden nieuwe onderzoekresultaten op het brede terrein van tabaksonderzoek uitgewisselt.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

Julia van Os

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 703495207
E-mailadresos@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website