Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. Onderzoek kan bijdragen aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Ook interessant

Uitgelicht

Samen succesvol stoppen met roken: hoe doe je dat?

'Sociale steun is belangrijk als je wilt stoppen met roken. Daarom creëren we steun in de omgeving van rokers en hanteren we een groepsaanpak’. Dit project bouwt voort op eerder opgedane kennis.

Lees het artikel in de reeks Kennisbenutting

Stoppen met roken extra lastig voor vrouwen met een lage SES

Er is een richtlijn voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Onderzoekers willen de richtlijn verbeteren en geschikt maken voor (zwangere) vrouwen met een lage sociaaleconomische status (ses).

Lees het interview met Midwifery Science

Werken tabaksbeleid en campagnes voor iedereen even goed?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer moeite hebben om stoppen met roken vol te houden dan mannen. Hoe meet je het effect van gender en sekse binnen onderzoek? Dit project onderzoekt gender-, sekse-, leeftijd- en sociaal-economische verschillen in effecten van tabaksbeleid en campagnes op rookgedrag.

Gera Nagelhout en Nikita Poole vertellen er meer over

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Zwangeren die roken kunnen bij de gynaecoloog of verloskundige terecht voor ondersteuning bij stoppen met roken. Het project Samen Stoppen, Samen Sterk! informeert zwangeren in Noord Nederland.

Bekijk hun animatiefilmpje

Stoppen met roken in de wijk

Vele lokale partners spelen een rol bij ‘stoppen met roken’, maar weten elkaar onvoldoende te vinden. Door de lokale infrastructuur te versterken, kan de samenwerking verbeteren. Vooral inwoners met een lage SES hebben hier baat bij.

Naar project Rookvrij Kennemerland (Gemeenten Samen Gezond)

Werkzame elementen van Rookvrij Gemeente Beleid

In dit project wordt op basis van beleidsvoorstellen van GGD-regio’s en gesprekken met lokale beleidsmakers in kaart gebracht welke elementen gemeenten gebruiken in hun lokale tabaksbeleid.

Bekijk het project

Actueel

De Rookvrije Generatie: wat vinden Amsterdammers daarvan?

In Amsterdam is de Rookvrije Generatie beweging al vrij bekend en is er relatief groot draagvlak onder de inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Zij onderzochten het verschil in bereik, draagvlak en beoogde opbrengsten van de Rookvrije Generatie beweging in Amsterdam, tussen mensen met een lage en hoge sociaaleconomische positie. Lees de evaluatie en bekijk de tips voor gemeenten voor de implementatie.

Elders gezien

Nieuwe cijfers gezondheid en leefstijl van het CBS

Het aantal volwassenen met overgewicht is niet gedaald sinds de invoering van het Nationaal Preventieakkoord in 2018. Ook het aantal rokers en drinkers is amper afgenomen, blijkt uit Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021.

Elders gezien

De overheid moet alert blijven op de tabakslobby

Vergeleken met andere landen heeft de Nederlandse overheid de tabakslobby in 2020 beter op afstand gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. “Maar de overheid moet wel scherp blijven,” waarschuwt programmahoofd Tabak Marc Willemsen.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

NNvT Congres 2023

Save the date! De datum van het negende NNvT congres is bekend! Op vrijdag 14 april 2023 vindt ons jaarlijkse congres over tabaksonderzoek weer plaats, dit keer bij Villa Jongerius in Utrecht. Kom jij ook?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

+31 703495207
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website