Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. Onderzoek kan bijdragen aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Uitgelicht

Onderzoeksprojecten op tabaksontmoediging

Onder meer onderzoeks- en praktijkinstellingen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid, in het bijzonder de Rookvrije Generatie. We geven subsidie aan projecten die een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging.

Bekijk de lopende en afgeronde projecten

Rookvrije Sportverenigingen voor een Rookvrije Generatie

Zien roken, doet roken. Een rookvrije sportvereniging geeft het goede voorbeeld. Waarom wel of geen rookvrij beleid invoeren? Hoe verloopt de invoering van een rookvrij beleid op Sportverenigingen? Steunen jongeren een rookvrij beleid en hoe zien zij de relatie tussen roken en sport?

Factsheet met tips voor de praktijk

Werkzame elementen van rookvrij beleid en stoppen-met-roken interventies

‘Wat werkt’ binnen het thema roken; zijn er werkzame elementen die in meer of alle leefstijlinterventies zitten? Welke onderdelen zorgen voor effect? En wat zijn de randvoorwaarden voor toepassing van deze elementen?

Lees meer over 2 uitgelichte projecten

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Dit najaar starten 8 projecten in de ronde Implementatie in samenwerking. Eén daarvan is dit project dat alles op alles zet om zoveel mogelijk bewoners van Escamp (Den Haag) te helpen om te stoppen met roken.

Lees over de gehonoreerde projecten

Onderzoek naar rookvrije schoolterreinen

Vanaf 1 augustus zijn alle schoolterreinen rookvrij. Een mooie mijlpaal! Daar is volop onderzoek aan vooraf gegaan. Een kijkje terug in de tijd.

Project ‘Op school steek je niks op’

Stoppen met roken extra lastig voor vrouwen met een lage SES

Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn ontwikkeld voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Lilian Peters, Danielle Jansen en Stella Weiland onderzoeken hoe zij de Trimbos richtlijn kunnen verbeteren en geschikt maken voor (zwangere) vrouwen met een lage sociaaleconomische status (ses).

Lees het interview met de onderzoekers Midwifery Science

Routekaart voor Rookvrije Generatie

Roken en meeroken zijn belangrijke oorzaken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Alliantie Nederland Rookvrij! gaat voor een Rookvrije Generatie. Leidt dit ook in lage SES-wijken tot niet (mee)rokende kinderen?

Lees verder in de projectencatalogus Gezonde wijk en leefomgeving

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Filmpje tabaksontmoediging (NNvT congres 2020)

Actueel

Door stress tijdens de coronacrisis roken rokers meer

Ruim de helft van de rokers geeft aan stress te ervaren door de coronacrisis. Veel rokers geven daarbij aan dat zij door de stress meer zijn gaan roken. Dit blijkt uit onderzoek naar roken en corona van het Trimbos-instituut. “Tijdens de eerste golf gaven rokers aan vooral uit verveling meer te zijn gaan roken, nu zien we dat stress een belangrijke factor is.” Aldus Marc Willemsen, programmahoofd Tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut.

Elders gezien

Verder kijken dan corona, over de toekomst van onze gezondheid

De coronamaatregelen in de sociale en fysieke leefomgeving hebben een enorme impact op de leefstijl van mensen. Zo roken de rokers meer, bewegen we minder en zijn we zwaarder geworden. Het stimuleren van een gezonde leefstijl vraagt om integrale preventie, die zich niet alleen richt op afzonderlijke leefstijlfactoren, maar ook op de sociale en fysieke leefomgeving. Vaak moeten eerst achterliggende sociale problemen worden opgelost.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

+31 703495207
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website