Oktober is sinds een paar jaar de maand van Stoptober. De maand waarin mensen samen stoppen met roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. ZonMw wil door middel van onderzoek een bijdrage leveren aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Uitgelicht

Afgeronde en lopende onderzoeksprojecten

Onder meer onderzoeks- en praktijkinstellingen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid, in het bijzonder de Rookvrije Generatie. We geven subsidie aan projecten die een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging.

Deze projecten dragen bij aan tabaksontmoediging

Consortia voor effect- en implementatieonderzoek

4 consortia werken aan effect- of implementatieonderzoek naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies. Deze samenwerkingsverbanden zijn ontstaan door onze subisidieronde (2017) i.s.m. Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds vooronderzoek naar tabaksontmoediging.

Bekijk de 4 projecten op effect- of implementatieonderzoek

Onderzoek naar effectief tabaksontmoedigingsbeleid

In juli 2019 hebben Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, de Trombosestichting en het Diabetes Fonds ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor beleidsonderzoek naar tabaksontmoediging.

Bekijk de 5 projecten op beleid

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

Waar moet onderzoek zich de komende jaren op richten? Deze onderzoeksagenda stelt de prioriteiten en geeft daarmee aan welke onderwerpen belangrijk zijn om onderzoek naar te doen. Inmiddels zijn er al projecten gestart: 4 op effect- of implementatieonderzoek en 5 op ontmoedigingsbeleid.

Bekijk de onderzoeksagenda

Oktober = Stoptober

Op 1 oktober begint de 28 dagen niet roken reis. Deelnemers aan Stoptober worden elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden. Met de gratis Stoptober app, op social media, in het gratis Stoptober magazine, in het Stoptopberhuis en op Stoptober.tv

campagne Stoptober

Help mee aan een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart?

Help mee aan een rookvrije start

Actueel

Volg via RSS

Stoptober: onderzoek naar tabaksontmoediging

Oktober is de maand waarin mensen samen stoppen met roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Wij stimuleren onderzoek naar tabaksontmoediging, op het gebied van implementatie, effect en beleid. Kijk voor meer informatie op www.zonmw.nl/roken. Hier vindt u ook projectresultaten en lopende projecten.

Pagina

Rookruimtes in horeca definitief verboden

Alle rookruimtes in de Nederlandse horeca moeten dicht. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland een rookverbod in de horeca, maar er werd een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes. Antirookvereniging CAN stapte naar de rechter, omdat de uitzondering in strijd zou zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat ook door Nederland ondertekend is. Kijk op Nos.nl

Elders gezien

Meer sportclubs rookvrij, 'maar we zijn er nog lang niet'

Een groeiend aantal sportclubs is rookvrij, maar op de meeste sportclubs is roken nog gewoon toegestaan. Wel neemt het aantal rookvrije sportclubs steeds sneller toe. Het aantal sportclubs dat helemaal of gedeeltelijk rookvrij is, is het afgelopen jaar verdubbeld naar 1152, aldus de Alliantie Nederland Rookvrij. Dit sluit aan bij het project 'Smoke-free sports clubs for a smoke-free generation'. Lees verder op NOS.nl

Elders gezien

Sterke groei gebruik infowebsites alcohol, roken en drugs

De informatiewebsites van het Trimbos-instituut voor het algemeen publiek ontvingen in 2018 bijna allemaal veel meer bezoekers dan het jaar ervoor. Van de informatiesites over middelen groeide Drugsinfo.nl het hardst, met 57% meer bezoekers. Bekijk het jaaroverzicht van het Trimbos insituut.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

NCVGZ 2020

Er wordt al met vol enthousiasme gewerkt aan de opzet van het NCVGZ in 2020! Inschrijven is nog niet mogelijk, maar u kunt al wel de datum/plaats noteren in de agenda: woensdag 8 april 2020 in Congrescentrum 1931 (tegen de Brabanthallen aan, op loopafstand van het station) in Den Bosch.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

Telefoonnummer+31 703495207
E-mailadresos@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website