Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. Onderzoek kan bijdragen aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Ook interessant

Uitgelicht

De Rookvrije Generatie: wat vinden Amsterdammers daarvan?

In Amsterdam is de Rookvrije Generatie beweging al vrij bekend en is er relatief groot draagvlak onder de inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Zij onderzochten het verschil in bereik, draagvlak en beoogde opbrengsten van de Rookvrije Generatie beweging in Amsterdam, tussen mensen met een lage en hoge sociaaleconomische positie.

Lees de evaluatie en bekijk de tips voor gemeenten om de implementatie van rookvrije plekken te versterken.

Samen succesvol stoppen met roken

Het is Stoptober! Rokers succesvol helpen om te stoppen met roken: hoe doe je dat? ‘Sociale steun is belangrijk als je wilt stoppen met roken. Daarom creëren we steun in de omgeving van rokers en hanteren we een groepsaanpak’. In Den Haag wordt samengewerkt om eerder opgedane kennis beter te benutten.

Lees het nieuwste artikel in de reeks Kennisbenutting

Onderzoeksprojecten op tabaksontmoediging

Onder meer onderzoeks- en praktijkinstellingen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid, in het bijzonder de Rookvrije Generatie.

Bekijk de lopende en afgeronde projecten

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Zwangeren die roken kunnen bij de gynaecoloog of verloskundige terecht voor ondersteuning bij stoppen met roken. Met dit animatiefilmpje informeert het project Samen Stoppen, Samen Sterk! zwangeren in Noord Nederland.

Bekijk het filmpje

Gender en sekse verschillen bij tabaksbeleid en campagnes op rookgedrag

Tabaksbeleid en campagnes werken mogelijk niet voor iedereen even goed. Dit project doet onderzoek naar de gender-, sekse- en andere subgroepverschillen.

Lees de blog van Gera Nagelhout

Stoppen met roken in de wijk

Vele lokale partners spelen een rol bij ‘stoppen met roken’, maar weten elkaar onvoldoende te vinden. Door de lokale infrastructuur te versterken, kan de samenwerking verbeteren. Vooral inwoners met een lage SES hebben hier baat bij.

Bekijk het project Rookvrij Kennemerland (Gemeenten Samen Gezond)

Rookvrij Gemeente Beleid

Wat zijn de werkzame elementen van een Rookvrij Gemeente Beleid? In dit project wordt op basis van beleidsvoorstellen van GGD-regio’s en gesprekken met lokale beleidsmakers in kaart gebracht welke elementen gemeenten gebruiken in hun lokale tabaksbeleid.

Bekijk het project

Actueel

De Rookvrije Generatie: wat vinden Amsterdammers daarvan?

In Amsterdam is de Rookvrije Generatie beweging al vrij bekend en is er relatief groot draagvlak onder de inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Zij onderzochten het verschil in bereik, draagvlak en beoogde opbrengsten van de Rookvrije Generatie beweging in Amsterdam, tussen mensen met een lage en hoge sociaaleconomische positie. Lees de evaluatie en bekijk de tips voor gemeenten voor de implementatie.

Elders gezien

Nieuwe cijfers gezondheid en leefstijl van het CBS

Het aantal volwassenen met overgewicht is niet gedaald sinds de invoering van het Nationaal Preventieakkoord in 2018. Ook het aantal rokers en drinkers is amper afgenomen, blijkt uit Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021.

Elders gezien

De overheid moet alert blijven op de tabakslobby

Vergeleken met andere landen heeft de Nederlandse overheid de tabakslobby in 2020 beter op afstand gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. “Maar de overheid moet wel scherp blijven,” waarschuwt programmahoofd Tabak Marc Willemsen.

Elders gezien

Samen succesvol stoppen met roken

Het is Stoptober! Rokers succesvol helpen om te stoppen met roken: hoe doe je dat? ‘Sociale steun is belangrijk als je wilt stoppen met roken. Daarom creëren we steun in de omgeving van rokers en hanteren we een groepsaanpak’. In Den Haag wordt samengewerkt om eerder opgedane kennis beter te benutten. Lees over dit project uit onze programmalijn Kennisbenutting en implementatie.

Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

NNvT Congres 2023

Save the date! De datum van het negende NNvT congres is bekend! Op vrijdag 14 april 2023 vindt ons jaarlijkse congres over tabaksonderzoek weer plaats, dit keer bij Villa Jongerius in Utrecht. Kom jij ook?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

+31 703495207
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website