Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken. ZonMw wil door middel van onderzoek een bijdrage leveren aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De realisatie van een Rookvrije Generatie en stoppen met roken zijn daarbij van levensbelang.

Uitgelicht

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Consortia tabaksontmoediging

4 consortia slaan de handen ineen om de strijd tegen tegen roken aan te gaan en te pleiten voor een rookvrije generatie. Deze consortia zijn voortgekomen uit een subsidieoproep die gebaseerd is op de onderzoeksagenda tabaksontmoediging.

Bekijk hier de consortia

Welke onderdelen zorgen voor effect bij interventies?

Door in te zoomen op een aantal individuele interventies binnen het thema ‘roken’ kan meer worden gezegd over wat werkt. Zijn er werkzame elementen die in meer of alle interventies zitten?

Lees meer over de voorstudies werkzame elementen 'roken'

Onderzoek in de strijd tegen roken

Bekijk hier de lopende en afgeronde onderzoeken die gefinancierd zijn vanuit ZonMw en een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging. 

Bekijk de projecten

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

Deze onderzoeksagenda vormde de basis voor de subsidieoproep en stelde de prioriteiten waar het onderzoek zich in de aankomende jaren op zou moeten richten.

Bekijk de onderzoeksagenda

Help mee aan een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart?

Help mee aan een rookvrije start

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Actueel

Volg via RSS

20 jaar preventie bij ZonMw

Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In deze video lichten we mooie resultaten uit, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Pagina

Ruim 1 miljoen voor onderzoek tabaksontmoedigingsbeleid

Ruim 1 miljoen euro is toegekend voor onderzoek naar effectief tabaksontmoedigingsbeleid. Het geld is beschikbaar gesteld door de gezondheidsfondsen Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, de Trombosestichting en het Diabetes Fonds.

Nieuws

20 jaar preventie: de bal ligt bij ons allemaal!

Vandaag heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.

Foto: Studio Oostrum
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

Telefoonnummer+31 703495207
E-mailadresos@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website