Oktober is sinds een paar jaar de maand van Stoptober. De maand waarin mensen samen stoppen met roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. ZonMw wil door middel van onderzoek een bijdrage leveren aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Uitgelicht

Onderzoeksprojecten op tabaksontmoediging

Onder meer onderzoeks- en praktijkinstellingen ontwikkelen kennis over tabaksontmoediging. Deze kennis draagt bij aan de volksgezondheid, in het bijzonder de Rookvrije Generatie. We geven subsidie aan projecten die een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging.

Bekijk de lopende en afgeronde projecten

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Dit najaar starten 8 projecten in de ronde Implementatie in samenwerking. Eén daarvan is dit project dat alles op alles zet om zoveel mogelijk bewoners van Escamp (Den Haag) te helpen om te stoppen met roken.

Lees over de gehonoreerde projecten

Gemeenten Samen Gezond: aandacht voor wijkgerichte aanpak stoppen met roken

Binnen de oproep Gemeenten Samen Gezond is apart budget gereserveerd voor het versterken van de lokale infrastructuur rond stoppen met roken op buurt- of wijkniveau. Doe mee met onze digitale informatie- en matchmakingbijeenkomst op 2 oktober en hoor meer over de oproep.

Lees over de oproep en de bijeenkomst op 2 oktober

Leefstijl

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland.

Lees meer over leefstijl

Onderzoek naar rookvrije schoolterreinen

Vanaf 1 augustus zijn alle schoolterreinen rookvrij. Een mooie mijlpaal! Daar is volop onderzoek aan vooraf gegaan. Een kijkje terug in de tijd.

Project ‘Op school steek je niks op’

Stoppen met roken extra lastig voor vrouwen met een lage SES

Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn ontwikkeld voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Lilian Peters, Danielle Jansen en Stella Weiland onderzoeken hoe zij de Trimbos richtlijn kunnen verbeteren en geschikt maken voor (zwangere) vrouwen met een lage sociaaleconomische status (ses).

Lees het interview met de onderzoekers Midwifery Science

Routekaart voor Rookvrije Generatie

Roken en meeroken zijn belangrijke oorzaken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Alliantie Nederland Rookvrij! gaat voor een Rookvrije Generatie. Leidt dit ook in lage SES-wijken tot niet (mee)rokende kinderen?

Lees verder in de projectencatalogus Gezonde wijk en leefomgeving

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Filmpje tabaksontmoediging (NNvT congres 2020)

Actueel

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Ons preventieprogramma heeft al veel kennis opgeleverd. Hoe kunnen we kennis uit de al afgeronde projecten bundelen én verrijken? Dit najaar starten 8 projecten, gericht op samenwerking tussen onderzoekers, praktijk- en zorgprofessionals. Een lerende aanpak staat hierbij centraal. Het versterken van evidence-based handelen van professionals is een belangrijke focus.

Nieuws

Voorlopige resultaten 'Aan de slag met preventie in uw gemeente'

Hoe stimuleer je het gebruik van erkende interventies en hoe bevorder je een brede lerende aanpak in preventief gemeentebeleid? Zes lokale consortia ontwikkelen al doende de beste aanpak en delen kennis en inzichten. In onze nieuwste publicatie delen de projectleiders graag de opbrengsten van hun werk tot nu toe!

Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Gemeenten Samen Gezond

Werkt u bij een gemeente of kennis- en praktijkpartner en heeft u interesse in de subsidieoproep Gemeenten Samen Gezond? Tijdens deze digitale informatie- en matchmakingbijeenkomst hoort u alles over de oproep en krijgt u de gelegenheid om te netwerken.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

Julia van Os

Programmamanager

+31 703495207
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website