Iedereen heeft weleens last van buikpijn, een neerslachtige periode, wratten of slapeloosheid. Dit zijn zogenoemde alledaagse klachten. Hoewel deze klachten niet chronische of acute, levensbedreigende aandoeningen zijn, betreft het wel zo’n 80% van de aandoeningen in de huisartspraktijk.
Er is weinig onderzoek gedaan naar alledaagse klachten. De adviezen en behandelingen van de huisarts hiervoor zijn dan ook niet altijd wetenschappelijk bewezen. Het is onduidelijk of deze ook werken. Daarom is het programma Alledaagse Ziekten ingesteld; voor onderzoek naar alledaagse klachten.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft in kaart gebracht voor welke onderwerpen nader onderzoek gewenst is. De geselecteerde onderzoeken sluiten zo veel mogelijk aan op deze gaten in de bestaande kennis. Het merendeel van de onderzoeken wordt uitgevoerd door of onder begeleiding van de opleidingen huisartsgeneeskunde bij de universiteiten in Nederland.
Resultaten van het onderzoek worden gebruikt in de opleidingen en bijscholing van huisartsen en om richtlijnen op te stellen of te verbeteren. Het gaat om de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de zogenaamde NHG standaarden. Deze standaarden helpen de huisarts in overleg met de patiënt een passende behandelwijze te kiezen.
Er kunnen geen nieuwe verzoeken voor onderzoek ingediend worden.