Suïcidaal gedrag is een omvangrijk en complex maatschappelijk probleem. Jaarlijks maken ongeveer 1800 mensen in Nederland een eind aan hun leven. Duizenden doen een poging en nog meer mensen hebben ooit aan een poging gedacht. ZonMw zet in op ontwikkeling, evaluatie en implementatie(onderzoek) van interventies ter preventie van suïcidaal gedrag en zelfbeschadiging.

Uitgelicht

‘Media kunnen zelfdodingen helpen voorkomen’

Journalisten kunnen een grotere rol spelen in het voorkomen van zelfdoding, stelt Lonneke van Leeuwen. Zij onderzocht hoe media over suïcide berichten, maar ook hoe zij mensen met suïcidale gedachten kunnen stimuleren hulp te zoeken.

Lees het Mediatorartikel

Vlog #jeroenonderzoekt over suïcidepreventie

Kunnen gegevens uit de hersenen een voorspeller zijn voor suïcidaal gedrag? Om pogingen tot zelfdoding te voorkomen is meer kennis nodig. Onze voorzitter vertelt in zijn vlog over het belang van hersendata bij suïcidepreventie.

Bekijk de vlog

Onderzoeks- en praktijkprojecten

ZonMw financiert diverse onderzoeks- en praktijkprojecten ter preventie van suïcidaal gedrag en zelfbeschadiging. 

Bekijk de projecten

De rol van de ervaringsdeskundige

Praten over suïcidaliteit in de spreekkamer van de behandelaar is al jaren een onderwerp van aandacht. In dit interview legt Annemiek Huisman uit wat ervaringsdeskundigen voor ggz-teams zouden kunnen betekenen in de behandeling van suïcidaliteit.

Bekijk het project over de rol van ervaringsdeskundigen

Vlog: netwerkbenadering suïcidaal gedrag

Suïcidaal gedrag is een breed maatschappelijk probleem waar we nog te weinig zicht op hebben. Het wordt gezien als het eindresultaat van de complexe samenhang tussen psychologische, biologische en sociale factoren. In een vlog legt Derek de Beurs uit hoe een netwerkbenadering van suïcidaal gedrag een belangrijke rol kan spelen om deze complexe interactie goed te beschrijven. 

Bekijk de vlog

Durf je te vragen: 'Denk jij weleens aan de dood?'

Marion Ferber

Marion Ferber (commissielid programma Suïcidepreventie) heeft in haar carrière in het onderwijs regelmatig te maken gehad met zelfdodingpogingen en zelfbeschadiging onder jongeren. Dat raakte haar enorm. Ze greep haar kans om deze problematiek systematisch aan te pakken. SuNa - het Suïcidepogingen Nazorgprogramma voor jongeren in Den Haag - werd geboren.

Lees het interview met Marion Ferber

Eigen ervaring alléén is onvoldoende om anderen te kunnen helpen

Het is heel erg moeilijk om iemand te weerhouden van suïcide. Christine Meijer heeft het zelf meegemaakt en bij anderen ervaren. Het motiveert haar om suïcidepreventie op de kaart te zetten. Ze doet dat als commissielid van het onderzoeksprogramma Suïcidepreventie van ZonMw.

Lees het interview met Christine Meijer

Actueel

Volg via RSS

Nieuw onderzoek naar suïcidepreventie van start

Met financiering vanuit het programma Suïcidepreventie zijn 4 projecten van start gegaan met verspreidings- en implementatieactiviteiten. Binnen deze projecten werken onderzoekers van verschillende onderzoeksprojecten met elkaar samen aan projectoverstijgende activiteiten om suïcidaal gedrag te helpen voorkomen.

Nieuws

20 jaar preventie bij ZonMw

Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In deze video lichten we mooie resultaten uit, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Pagina

20 jaar preventie: de bal ligt bij ons allemaal!

Vandaag heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.

Foto: Studio Oostrum
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Portretfoto Julia van Os

Julia van Os

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 52 07
E-mailadresos@zonmw.nl
Portretfoto Laura Pruyn

Laura Pruyn

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 50 93
E-mailadrespruyn@zonmw.nl

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of bekijk www.113.nl.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website