Suïcidaal gedrag is een omvangrijk en complex maatschappelijk probleem. Jaarlijks maken ongeveer 1800 mensen in Nederland een eind aan hun leven. Duizenden doen een poging en nog meer mensen hebben ooit aan een poging gedacht. ZonMw zet in op ontwikkeling, evaluatie en implementatie(onderzoek) van interventies ter preventie van suïcidaal gedrag en zelfbeschadiging.

Uitgelicht

Onderzoeks- en praktijkprojecten

ZonMw financiert diverse onderzoeks- en praktijkprojecten ter preventie van suïcidaal gedrag en zelfbeschadiging. 

Bekijk de projecten

De rol van de ervaringsdeskundige

Praten over suïcidaliteit in de spreekkamer van de behandelaar is al jaren een onderwerp van aandacht. In dit interview legt Annemiek Huisman uit wat ervaringsdeskundigen voor ggz-teams zouden kunnen betekenen in de behandeling van suïcidaliteit.

Bekijk het project over de rol van ervaringsdeskundigen

Vlog: netwerkbenadering suïcidaal gedrag

Suïcidaal gedrag is een breed maatschappelijk probleem waar we nog te weinig zicht op hebben. Het wordt gezien als het eindresultaat van de complexe samenhang tussen psychologische, biologische en sociale factoren. In een vlog legt Derek de Beurs uit hoe een netwerkbenadering van suïcidaal gedrag een belangrijke rol kan spelen om deze complexe interactie goed te beschrijven. 

Bekijk de vlog

Durf je te vragen: 'Denk jij weleens aan de dood?'

Marion Ferber

Marion Ferber (commissielid programma Suïcidepreventie) heeft in haar carrière in het onderwijs regelmatig te maken gehad met zelfdodingpogingen en zelfbeschadiging onder jongeren. Dat raakte haar enorm. Ze greep haar kans om deze problematiek systematisch aan te pakken. SuNa - het Suïcidepogingen Nazorgprogramma voor jongeren in Den Haag - werd geboren.

Lees het interview met Marion Ferber

Eigen ervaring alléén is onvoldoende om anderen te kunnen helpen

Het is heel erg moeilijk om iemand te weerhouden van suïcide. Christine Meijer heeft het zelf meegemaakt en bij anderen ervaren. Het motiveert haar om suïcidepreventie op de kaart te zetten. Ze doet dat als commissielid van het onderzoeksprogramma Suïcidepreventie van ZonMw.

Lees het interview met Christine Meijer

Actueel

Volg via RSS

Webinar ‘Subsidieoproep Langlopend cohortonderzoek ggz’

Wilt u meer informatie over de verwachte subsidieoproep voor langlopend cohortonderzoek ggz? Neem donderdag 29 november 2018 van 11.00 tot 12.00 uur deel aan onze webinar. Tijdens deze webinar krijgt u meer informatie over de subsidieronde en is er de gelegenheid vragen te stellen.

Nieuws

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Portretfoto Julia van Os

Julia van Os

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 07
E-mailadresos@zonmw.nl
Portretfoto Laura Pruyn

Laura Pruyn

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 50 93
E-mailadrespruyn@zonmw.nl

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of bekijk www.113.nl.

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website