De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Opbrengsten uit verschillende onderzoeken dragen bij aan deze doelen.

Onderwerpen

Uitgelicht

Menukaart Kansrijke Start

De menukaart Kansrijke Start geeft een overzicht van alle interventies die van belang kunnen zijn tijdens de eerste 1000 dagen van een kind. U treft goed beschreven en erkende interventies uit zowel het medische als uit het sociale domein.

Ga naar de menukaart

Stevig Ouderschap vergroot zelfvertrouwen van ouders

Deze interventie geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug en werd ontwikkeld binnen het programma Effectief werken in de jeugdsector.

Meer over Stevig ouderschap

Bekijk de projecten Zwangerschap en geboorte

Bekijk welke projecten wij financieren op het gebied van Kansrijke Start: voor- tijdens- en na de zwangerschap.

Bekijk de projecten

SamenStarten ondersteunt psychosociale ontwikkeling jonge kind

Dit programma wordt toegepast tijdens de contactmomenten tot 4 jaar. Kenmerkend is de samenwerking tussen partners in het brede jeugddomein, een specifieke gespreksmethodiek en het stapsgewijs volgsysteem.

Meer over SamenStarten

GIZ helpt ouders bij bespreekbaar maken van zorgbehoeften

Zorgen van ouders over opvoeden en de omgeving waarin het kind opgroeit worden vaker besproken dankzij de Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ)-methodiek. Ook toont het onderzoek aan dat er vaker overeenstemming is tussen ouders en de JGZ over de ontwikkelingsbehoeften van het kind.

Meer over de GIZ

Blijf op de hoogte van Kansrijke start

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Volg ZonMw: Jeugd ook op LinkedIn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Actueel

Zwanger of bevallen en het coronavirus

Door het coronavirus gelden er andere regels rond zwangerschap en geboorte. Denk aan nieuwe regels voor het bezoeken van de verloskundigenpraktijk, voor bevallen thuis en/of in het ziekenhuis en voor de periode van kraamzorg. De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en Pharos ontwikkelden samen eenvoudige informatie in begrijpelijke taal en beeld.

Elders gezien

Beeldverslag Conferentie Samen verder met Kansrijke Start

Ieder kind verdient een optimale kans op een goede en gezonde toekomst. In april 2019 vond de eerste landelijke bijeenkomst lokale coalities plaats. 9 kansrijke maanden verder vond op 6 februari 2020 de tweede landelijke conferentie “Samen verder met Kansrijke Start” plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Bekijk het beeldverslag van de conferentie.

Elders gezien

Extra geld voor creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). De pandemie heeft een grote impact op de zorg en samenleving. Op korte termijn zijn daarom oplossingen nodig voor praktische problemen in en buiten ziekenhuizen.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Marieke Breden

Senior programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website