De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Opbrengsten uit verschillende onderzoeken dragen bij aan deze doelen.
Samen met Augeo maken we wetenschappelijke kennis over kindermishandeling toegankelijk met dit magazine. Deze onderzoeksspecial heeft als coverline 'Aan de slag met kennis'. Relevant voor iedereen die werkt met kinderen en hun ouders. Van kraamhulp tot jeugd ggz-medewerker, van leerkracht tot arts op de spoedeisende hulp.
Benieuwd naar wat het leernetwerk Onbedoelde zwangerschappen en kwetsbaar (jong) ouderschap inhoudt? Deelnemers gaan gezamenlijk kennis opbouwen door samen te werken en te leren binnen het leernetwerk.
Geef gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug. Met circa 4 prenatale en 6 tot 10 postnatale huisbezoeken worden ouders geholpen hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken.
Er zijn veel interventies ontwikkeld voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Maar niet iedereen kent deze interventies en niet altijd worden ze gebruikt zoals bedoeld. Dit komt uit het eerste deel van het onderzoek is uitgevoerd onder geboortezorgverleners binnen het consortium Geboortezorg Noord-Nederland.
Kwetsbare gezinnen ondersteunen voor, tijdens en na de zwangerschap? Deze kenniswaaier biedt professionals concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Bijvoorbeeld op het gebied van prenatale zorg en ouderschap en opvoeding.
Met de juiste ondersteuning al tijdens de zwangerschap kunnen fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat met name kwetsbare vrouwen en gezinnen tijdig passende ondersteuning krijgen. Met een prenataal huisbezoek heeft de JGZ gezinnen eerder in beeld. En kan ze effectiever optreden bij vroegsignalering vanaf de zwangerschap.
Zorgen van ouders over opvoeden en de omgeving waarin het kind opgroeit worden vaker besproken dankzij de Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ)-methodiek. Ook toont het onderzoek aan dat er vaker overeenstemming is tussen ouders en de JGZ over de ontwikkelingsbehoeften van het kind.
Kinderen met een gezonde ouder-kindrelatie zijn beter af, dus is het signaleren van eventuele problemen belangrijk. Advies over het versterken van de band met je kind werkt preventief. Deze richtlijn biedt praktisch handvatten
Het online platform van het leernetwerk KOOZ is gelanceerd. Het is dé plek waar onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen elkaar ontmoeten over kwetsbaar ouderschap en onbedoelde zwangerschap. Deel jouw ervaringen en kennis uit onderzoek en praktijk. Laat je inspireren, werk samen en leer van elkaar!
Het HagaZiekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis en gemeente Den Haag hebben een indicatieve maatschappelijke kosten en batenanalyse (MKBA) uitgevoerd over een Integrale GezinsPoli tussen medisch en sociaal domein. Wat blijkt: de kosten en baten vallen naar verwachting voor zowel ziekenhuis, gemeente als zorgverzekeraar positief uit.
De behandeling van pasgeborenen met antibiotica in de eerste week van het leven zorgt voor een daling in gezonde bacteriën die nodig zijn voor onder andere het verteren van melk. Dit blijkt uit recent onderzoek, mede uitgevoerd door kinderarts en hoofdonderzoeker Marlies van Houten van het Spaarne Gasthuis.
Nu het BUZZ-project wordt afgerond, delen de zeven deelnemende verloskundige samenwerkingsverbanden hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen. Je vindt het allemaal op dit vernieuwende platform voor professionals en beleidsmakers in de geboortezorg: Waardegedrevengeboortezorg.nl
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.