De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Opbrengsten uit verschillende onderzoeken dragen bij aan deze doelen.

Blijf op de hoogte van Kansrijke Start

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Onderwerpen

Uitgelicht

Magazine: Aan de slag met kennis

Samen met Augeo maken we wetenschappelijke kennis over kindermishandeling toegankelijk met dit magazine. Deze onderzoeksspecial heeft als coverline 'Aan de slag met kennis'. Relevant voor iedereen die werkt met kinderen en hun ouders. Van kraamhulp tot jeugd ggz-medewerker, van leerkracht tot arts op de spoedeisende hulp. 

Ga naar het magazine

Het Leernetwerk in beeld

Benieuwd naar wat het leernetwerk Onbedoelde zwangerschappen en kwetsbaar (jong) ouderschap inhoudt? Deelnemers gaan gezamenlijk kennis opbouwen door samen te werken en te leren binnen het leernetwerk.

Deze illustratie brengt het in beeld

Stevig Ouderschap

Geef gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug. Met circa 4 prenatale en 6 tot 10 postnatale huisbezoeken worden ouders geholpen hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken.

Lees meer

Zorginterventies voor kwetsbare zwangere vrouwen verbeteren

Er zijn veel interventies ontwikkeld voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Maar niet iedereen kent deze interventies en niet altijd worden ze gebruikt zoals bedoeld. Dit komt uit het eerste deel van het onderzoek is uitgevoerd onder geboortezorgverleners binnen het consortium Geboortezorg Noord-Nederland.

Lees meer over de resultaten

Kenniswaaier voor de JGZ

kenniswaaier voor de JGZ

Kwetsbare gezinnen ondersteunen voor, tijdens en na de zwangerschap? Deze kenniswaaier biedt professionals concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Bijvoorbeeld op het gebied van prenatale zorg en ouderschap en opvoeding.

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Prenatale zorg en de JGZ

Met de juiste ondersteuning al tijdens de zwangerschap kunnen fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat met name kwetsbare vrouwen en gezinnen tijdig passende ondersteuning krijgen. Met een prenataal huisbezoek heeft de JGZ gezinnen eerder in beeld. En kan ze effectiever optreden bij vroegsignalering vanaf de zwangerschap.

Prenatale zorg en de JGZ

GIZ helpt ouders bij bespreekbaar maken van zorgbehoeften

Zorgen van ouders over opvoeden en de omgeving waarin het kind opgroeit worden vaker besproken dankzij de Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ)-methodiek. Ook toont het onderzoek aan dat er vaker overeenstemming is tussen ouders en de JGZ over de ontwikkelingsbehoeften van het kind.

Meer over de GIZ

Richtlijn Ouder-kind relatie

Kinderen met een gezonde ouder-kindrelatie zijn beter af, dus is het signaleren van eventuele problemen belangrijk. Advies over het versterken van de band met je kind werkt preventief.  Deze richtlijn biedt praktisch handvatten

Bekijk de richtlijn

Actueel

Online platform leernetwerk KOOZ gelanceerd

Het online platform van het leernetwerk KOOZ is gelanceerd. Het is dé plek waar onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen elkaar ontmoeten over kwetsbaar ouderschap en onbedoelde zwangerschap. Deel jouw ervaringen en kennis uit onderzoek en praktijk. Laat je inspireren, werk samen en leer van elkaar!

Nieuws

Waardegedreven geboortezorg

Nu het BUZZ-project wordt afgerond, delen de zeven deelnemende verloskundige samenwerkingsverbanden hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen. Je vindt het allemaal op dit vernieuwende platform voor professionals en beleidsmakers in de geboortezorg: Waardegedrevengeboortezorg.nl

Elders gezien
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Marieke Breden

Senior programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website