De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Opbrengsten uit verschillende onderzoeken dragen bij aan deze doelen.

Onderwerpen

Uitgelicht

Kenniswaaier voor de JGZ

kenniswaaier voor de JGZ

Kwetsbare gezinnen ondersteunen voor, tijdens en na de zwangerschap? Deze kenniswaaier biedt professionals concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Bijvoorbeeld op het gebied van prenatale zorg en ouderschap en opvoeding.

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

RIVM Monitor onbedoelde (tiener)zwangerschappen 2020

Om een impuls te geven aan de preventie van onbedoelde (tiener)zwangerschappen is in 2018 het zevenpuntenplan ingevoerd. Het RIVM monitort dit plan en presenteert het eerste deel: het tot stand komen en de invulling van indicatoren.

Lees meer over de monitor

Samenwerkingsverbanden van start voor verbetering onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap in de gemeente

Verschillende samenwerkingsverbanden starten met hun aanpak gericht op de verbetering van de lokale praktijk. Hiermee kunnen vrouwen en hun partner die onbedoeld zwanger zijn en (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden beter geholpen worden. En wordt er lokaal ook ingezet op preventie.

Lees verder

Met kennis effectiever opvoedingssteun bieden

moeder en zoon bij jeugdarts

Het onderzoek van het Consortium Integratie Kennisbevordering Effectiviteit Opvoedonzekerheid (CIKEO) heeft meer inzicht opgeleverd in de zorgen van ouders over de opvoeding en in de effectieve elementen van opvoedprogramma’s. Deze kennis maakt vraaggerichtere steun aan ouders en beter advies aan gemeenten mogelijk.

Lees de publicatie met de uitkomsten

Menukaart Kansrijke Start

De menukaart Kansrijke Start geeft een overzicht van alle interventies die van belang kunnen zijn tijdens de eerste 1000 dagen van een kind. U treft goed beschreven en erkende interventies uit zowel het medische als uit het sociale domein.

Ga naar de menukaart

Bekijk de projecten Zwangerschap en geboorte

Bekijk welke projecten wij financieren op het gebied van Kansrijke Start: voor- tijdens- en na de zwangerschap.

Bekijk de projecten

Blijf op de hoogte van Kansrijke start

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Volg ZonMw: Jeugd ook op LinkedIn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Actueel

Zorginterventies voor kwetsbare zwangere vrouwen verbeteren

Er zijn veel interventies ontwikkeld voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Maar niet iedereen kent deze interventies en niet altijd worden ze gebruikt zoals bedoeld. Dit komt uit het eerste deel van het onderzoek dat in het najaar van 2019 is uitgevoerd onder geboortezorgverleners binnen het consortium Zwangerschap en geboorte Noord-Nederland.

Nieuws

Kennis voor de Jeugdgezondheidszorg toegankelijk gebundeld

Wil je als JGZ-professional of -organisatie aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? Dat kan! In de nieuwe kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie van ZonMw zijn de laatste opbrengsten uit de wetenschap voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebundeld. En voorzien van concrete handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.

Nieuws

Zwarte Muisjes: een taboedoorbrekende podcast over psychische problemen rond de zwangerschap

Hoezo roze wolk? Een op de tien vrouwen krijgt langdurige psychische problemen rond de zwangerschap, zoals een postpartum depressie, angststoornis, psychose of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hoe is dat en wat kun je eraan doen? In de vijfdelige podcastserie Zwarte Muisjes spreekt journalist Maarten Dallinga met ervaringsdeskundigen en professionals. De eerste aflevering verschijnt maandag 12 april 2021.

Elders gezien

Aan de slag met de JGZ-richtlijn Ouder-kindrelatie

Vanaf nu kunnen JGZ-professionals gebruikmaken van de nieuwe JGZ-richtlijn Ouder-Kindrelatie. De richtlijn biedt handvatten voor het handelen tijdens contacten met kinderen en jongeren van -9 maanden tot 18 jaar en hun ouders.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Landelijke conferentie: Kansrijke start heeft de Toekomst

VWS organiseert samen met Pharos en het College Perinatale Zorg (CPZ) op 14 juni 2021 de landelijke conferentie ‘Kansrijke Start heeft de Toekomst’. Deze dag is bedoeld om elkaar inspireren, hoe de samenwerking verder kan worden versterkt. Daarnaast wordt de blik op de toekomst gericht: hoe kunnen we de Kansrijke Start–aanpak zo goed mogelijk borgen? Net zoals afgelopen edities richt de landelijke conferentie zich op alle (potentiële) partners...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Marieke Breden

Senior programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website