Mannen en vrouwen verschillen op meerdere aspecten. Uit onderzoek blijkt dat dit ook leidt tot andere (gezondheids)uitkomsten. ZonMw wil meer inzicht en kennis opbouwen over de verschillen tussen mannen en vrouwen (sekse en gender) die leiden tot andere gezondheidsuitkomsten of andere belangrijke uitkomsten zoals (maatschappelijke) participatie binnen het preventiedomein.

Uitgelicht

Meten van Gender nog geen 'gesneden koek'

Hoe kan bewustzijn worden gecreëerd voor sekse en genderverschillen? En welke kennislacunes worden onderkend op dit gebied? Tijdens de eerste projectleidersbijeenkomst Gender en preventie gingen onderzoekers met elkaar in gesprek.

Bekijk de terugblik

Preventieonderzoek naar sekse- en genderverschillen

Deze 12 projecten doen aanvullend onderzoek naar sekse- en genderverschillen binnen het preventiedomein. Het doel van deze projecten is meer inzicht en kennis opbouwen over sekse- en genderverschillen tussen mannen en vrouwen die leiden tot andere gezondheidsuitkomsten of andere belangrijke uitkomsten zoals (maatschappelijke) participatie binnen het preventiedomein.

Bekijk de projecten

Wetenschapsblogs: onderzoekers vertellen

Iedere maand geven de onderzoekers een kijkje in hun (aanvullend)onderzoek naar sekse- en genderverschillen binnen het preventiedomein

Bekijk hier de blogs

Gender en Preventie: hoe nu verder?

Gender doet ertoe. In de gezondheidszorg, maar ook in gezondheidsonderzoek. Hoe zit het nu met preventie? In dit symposium (januari 2019) werden er een ideeën verzameld om gender een duidelijkere plek te geven in onderzoek.

Lees meer over de bijeenkomst

Eerste inventarisatie (april 2018): Gender en Preventie

De bevindingen van deze inventarisatie bevestigen de wenselijkheid om extra aandacht te schenken aan sekse- en genderverschillen op het terrein van preventie.

Bekijk de publicatie

Actueel

Komt een m/v bij de dokter

Maakt het uit of je als man of vrouw tegenover je huisarts zit? Promovendus Aranka Ballering zocht het uit met de financiering van ZonMw. Haar onderzoek wijst uit dat mannen vaker lichamelijk onderzoek en een verwijzing naar een specialist krijgen dan vrouwen.

Symbolen die mannelijk en vrouwelijk aanduiden
Elders gezien

Het is niet ‘de vrouwen zus, de mannen zo’

Onderzoek naar sekse- en genderverschillen in gezondheid en zorg moet net zo gewoon worden als onderzoek naar verschillen in leeftijd of opleiding. Gerichte programma’s kunnen daar enorm bij helpen, ervaren onderzoekers Judith Rosmalen en Hanneke Wijnhoven.

Pagina

Gender en Gezondheid expert Antoinette Maassen van den Brink ontvangt de Corrie Hermann Prijs 2021

Op zaterdag 2 oktober 2021 ontvangt hoogleraar Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus MC) de Corrie Hermann Prijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Zij ontvangt deze prijs voor haar onderzoek naar de relatie tussen vrouwelijke hormonen en migraine. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan gender- en seksesensitief onderzoek voor medische zorg en gezondheid.

Nieuws

Aandacht voor de overgang is essentieel voor de duurzame inzetbaarheid van vrouwen

Voor vrouwen heeft de overgang invloed op leven en werk. Vooral vrouwen met lager betaalde banen zijn kwetsbaar. Dit onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh biedt handvatten hoe je deze groep wél kunt bereiken. “Het is ons doel om werkgevers te bereiken en te zorgen dat ze meer kennis krijgen over de overgang en onze handvatten gaan gebruiken om vrouwen te ondersteunen, door het creëren van een vrouwvriendelijke werkomgeving”

Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

NWA Economische veerkracht van vrouwen – fase 2

Onderwerpen

  • Nationale Wetenschapsagenda
  • Economische zelfstandigheid en veerkracht van vrouwen
  • Living labs
  • Kennisketenbreed en interdisciplinair
  • Evidence based handelen

Onderdeel van programma

NWA Economische veerkracht van vrouwen

Geplaatst op

13 oktober 2021

Deadline

11 januari 2022,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Internationaal Symposium Multimorbiditeit

Op 1 november 2021 organiseert de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) een symposium over multimorbiditeit. Internationale experts zullen u bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen en daarna is er tijd voor interactieve discussies.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website