Mannen en vrouwen verschillen op meerdere aspecten. Uit onderzoek blijkt dat dit ook leidt tot andere (gezondheids)uitkomsten. ZonMw wil meer inzicht en kennis opbouwen over de verschillen tussen mannen en vrouwen (sekse en gender) die leiden tot andere gezondheidsuitkomsten of andere belangrijke uitkomsten zoals (maatschappelijke) participatie binnen het preventiedomein.

Uitgelicht

Sekse en gender: heterogeniteit in risicofactoren ADHD

Waarom wordt ADHD bij kinderen vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes? Het project 'Sekse en gender: een mogelijke sleutel in de heterogeniteit in risicofactoren en lange termijn uitkomst van ADHD' onderzocht de verschillen.

Lees het nieuwste artikel in de reeks 'Hoe integreer je sekse en gender binnen onderzoek?'

Hoe integreer je sekse en gender binnen onderzoek?

Projectleiders delen hun ervaringen om toekomstige onderzoekers op weg te helpen bij het operationaliseren van gender of sekse binnen hun onderzoek. Welke tips geven zij?

Bekijk de publicatie

Meten van Gender nog geen 'gesneden koek'

Hoe kan bewustzijn worden gecreëerd voor sekse en genderverschillen? En welke kennislacunes worden onderkend op dit gebied? Tijdens de eerste projectleidersbijeenkomst Gender en preventie gingen onderzoekers met elkaar in gesprek.

Bekijk de terugblik

Preventieonderzoek naar sekse- en genderverschillen

Deze 12 projecten doen aanvullend onderzoek naar sekse- en genderverschillen binnen het preventiedomein. Het doel van deze projecten is meer inzicht en kennis opbouwen over sekse- en genderverschillen tussen mannen en vrouwen die leiden tot andere gezondheidsuitkomsten of andere belangrijke uitkomsten zoals (maatschappelijke) participatie binnen het preventiedomein.

Bekijk de projecten

Wetenschapsblogs: onderzoekers vertellen

Iedere maand geven de onderzoekers een kijkje in hun (aanvullend)onderzoek naar sekse- en genderverschillen binnen het preventiedomein

Bekijk hier de blogs

Gender en Preventie: hoe nu verder?

Gender doet ertoe. In de gezondheidszorg, maar ook in gezondheidsonderzoek. Hoe zit het nu met preventie? In dit symposium (januari 2019) werden er een ideeën verzameld om gender een duidelijkere plek te geven in onderzoek.

Lees meer over de bijeenkomst

Actueel

Aandacht voor gender en sekse in onderzoek blijft nodig

Het belang van aandacht voor sekse en gender in (gezondheids)onderzoek is vandaag onder de aandacht gebracht. De stichting Voices for Women overhandigde een petitie aan de Tweede Kamer waarin meer dan 53.000 mensen pleiten voor meer genderspecifieke zorg en onderzoek. ZonMw onderstreept het belang van meer aandacht voor sekse en gender in (gezondheids)onderzoek.

Nieuws

Werkende vrouwen in de overgang: klachten en functioneren in het werk

Steeds meer vrouwen van 45 jaar en ouder werken. Vanaf deze leeftijd raken zij over het algemeen in de overgang en kunnen zij langdurig klachten ervaren. In dit onderzoek is het verband tussen overgangsklachten en werkuitkomsten onderzocht onder 8425 vrouwen in de peri- en postmenopauze van de Lifelines Cohort Study.

Elders gezien

Inzicht in genderverschillen helpt bij voorkomen suïcide

Suïcide kan worden voorkomen, mede door aandacht te besteden aan gender in de preventie. Hoogleraar Danuta Wasserman, hoofd van het Zweedse nationale instituut voor suïcideonderzoek en -preventie, wijst op de ‘genderparadox’ met betrekking tot suïcide. Kort gezegd: mannen plegen vaker zelfmoord, vrouwen hebben meer gedachten over zelfmoord.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website