E-health kan van grote waarde zijn voor preventie. Een programma of app dat online ondersteuning biedt. E-health kan, met de juiste aanpak, bijdragen aan het vergroten van gezondheidsvaardigheden, zelfregie en zelfredzaamheid.
Binnen e-health junior, een project dat werd gehonoreerd vanuit de NWA, werken zorgverleners, patiënten, bedrijven en overheid samen om kwalitatief hoogwaardige e-health-tools te ontwikkelen voor één miljoen chronisch zieke kinderen.
Begin november starten 6 projecten om kansrijke onderzoeksmethoden (door) te ontwikkelen, en passend bewijs te leveren voor de (kosten)effectiviteit van e-health programma’s en toepassingen voor preventie.
Vrij beschikbare gezondheidsapps zijn sterk in opkomst, maar de ethische aspecten daarvan zijn nog weinig onderzocht. Onderzoekers stelden een ethisch begrippenkader op.
De GGD Amsterdam heeft recentelijk de opdracht gekregen een beoordelingskader te ontwikkelen voor de effecten van e-health voor preventie. Zij gaan een beoordelingskader als mechanisme opbouwen achter de GGD appstore, zodat er alleen nog maar effectieve en betrouwbare gezondheidsapps te downloaden zijn.
Preventieve interventies zijn nodig om te voorkomen dat mensen ziek worden en om te bevorderen dat zij mee blijven doen in de samenleving. Wat kan e-health hier aan bijdragen? En hoe kan de waarde hiervan het best worden onderzocht? Een aantal deskundigen wisselden hierover met elkaar van gedachten.
Chamoetal Zeidler en Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam)
Je hebt ze in allerlei soorten en maten, e-health toepassingen. Denk aan leefstijlapps of apps die zich richten op een betere mentale weerbaarheid, smartwatches en interactieve websites. Maar wat weten we van de effectiviteit van deze toepassingen en hoe kunnen we de kwaliteit waarborgen?
1 op de 5 jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt hun aantal alleen maar toe. Voor velen biedt de online groepscursus Grip op je Dip voldoende handvatten. Maar soms werkt een mix van een online zelfhulpcursus en een aantal (fysieke) gesprekken met praktijkondersteuners huisartsen GGZ (POH-GGZ) beter. In Deventer wordt deze nieuwe ‘blended’ variant nu uitgerold.
Digitale toepassingen hebben een grote vlucht genomen in de zorg vanwege het coronavirus. Dat merkt ook het Citrienfondsprogramma eHealth. In ziekenhuizen leidde het tot een versnelde implementatie van bijvoorbeeld het videoconsult en kregen de telemonitoringprojecten een vernieuwde impuls. Toch blijft de bewijsvoering van eHealthtoepassingen vaak nog achter. Werken ze echt beter, efficiënter en/of duurzamer?
Zes projecten gaan kansrijke onderzoeksmethoden (door)ontwikkelen om passend bewijs te leveren voor de (kosten)effectiviteit van E-health programma’s en toepassingen voor preventie. Zij starten begin november met hun onderzoeken.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.