E-health kan van grote waarde zijn voor preventie. Een programma of app dat online ondersteuning biedt. E-health kan, met de juiste aanpak, bijdragen aan het vergroten van gezondheidsvaardigheden, zelfregie en zelfredzaamheid.
Huisartsenpraktijken testen een blended care aanpak op leefstijlgedragingen van kankerpatiënten die werken aan hun herstel. De interventie bestaat uit een combinatie van een online eHealth interventie die patiënten zelfstandig doorlopen en twee face-to-face consulten in de huisartspraktijk.
Binnen e-health junior, een project dat werd gehonoreerd vanuit de NWA, werken zorgverleners, patiënten, bedrijven en overheid samen om kwalitatief hoogwaardige e-health-tools te ontwikkelen voor één miljoen chronisch zieke kinderen.
Begin november starten 6 projecten om kansrijke onderzoeksmethoden (door) te ontwikkelen, en passend bewijs te leveren voor de (kosten)effectiviteit van e-health programma’s en toepassingen voor preventie.
Vrij beschikbare gezondheidsapps zijn sterk in opkomst, maar de ethische aspecten daarvan zijn nog weinig onderzocht. Onderzoekers stelden een ethisch begrippenkader op.
De GGD Amsterdam heeft recentelijk de opdracht gekregen een beoordelingskader te ontwikkelen voor de effecten van e-health voor preventie. Zij gaan een beoordelingskader als mechanisme opbouwen achter de GGD appstore, zodat er alleen nog maar effectieve en betrouwbare gezondheidsapps te downloaden zijn.
Preventieve interventies zijn nodig om te voorkomen dat mensen ziek worden en om te bevorderen dat zij mee blijven doen in de samenleving. Wat kan e-health hier aan bijdragen? En hoe kan de waarde hiervan het best worden onderzocht? Een aantal deskundigen wisselden hierover met elkaar van gedachten.
Chamoetal Zeidler en Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam)
Je hebt ze in allerlei soorten en maten, e-health toepassingen. Denk aan leefstijlapps of apps die zich richten op een betere mentale weerbaarheid, smartwatches en interactieve websites. Maar wat weten we van de effectiviteit van deze toepassingen en hoe kunnen we de kwaliteit waarborgen?
Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen...
Op 6 februari start de Slimme Zorg Estafette (SZE) 2023. Vanuit de programma's Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), Zorg voor innoveren (Zvi) en Active and Assisted Living (AAL) worden ervaringen en geleerde lessen rondom e-health, zorginnovatie en digitale zorg gedeeld. Welke activiteiten mag jij niet missen? Wij zetten hieronder 4 interessante bijeenkomsten, in elke regio één, voor jou op een rijtje. Alle activiteiten zijn gratis te...
De succesvolle regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren krijgt een aangepast vervolg. Op 28 februari 2023 opent een nieuwe ronde, specifiek gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). In het najaar van 2023 is een tweede ronde gepland.
Dit jaar staan de innovatiecafés in het teken van regionale samenwerking. We beginnen in regio zuid tijdens de Slimme Zorg Estafette, waar verschillende innovatoren laten zien hoe zij samenwerken in de regio. Kom je ook?