E-health kan van grote waarde zijn voor preventie. Een programma of app dat online ondersteuning biedt. E-health kan, met de juiste aanpak, bijdragen aan het vergroten van gezondheidsvaardigheden, zelfregie en zelfredzaamheid.

Uitgelicht

E-health Junior

Binnen e-health junior, een project dat werd gehonoreerd vanuit de NWA, werken zorgverleners, patiënten, bedrijven en overheid samen om kwalitatief hoogwaardige e-health-tools te ontwikkelen voor één miljoen chronisch zieke kinderen.

Toegekend bedrag 4,9 miljoen euro

De waarde van e-health in het preventieve domein: 6 projecten van start

Begin november starten 6 projecten om kansrijke onderzoeksmethoden (door) te ontwikkelen, en passend bewijs te leveren voor de (kosten)effectiviteit van e-health programma’s en toepassingen voor preventie.

Lees meer over de projecten

Gezondheidsapps moeten transparanter zijn over gegevensgebruik

Vrij beschikbare gezondheidsapps zijn sterk in opkomst, maar de ethische aspecten daarvan zijn nog weinig onderzocht. Onderzoekers stelden een ethisch begrippenkader op.

Meer weten over het begrippenkader?

Wat zijn de beste apps voor uw gezondheid?

De GGD Amsterdam heeft recentelijk de opdracht gekregen een beoordelingskader te ontwikkelen voor de effecten van e-health voor preventie. Zij gaan een beoordelingskader als mechanisme opbouwen achter de GGD appstore, zodat er alleen nog maar effectieve en betrouwbare gezondheidsapps te downloaden zijn.

Lees het nieuwsbericht

Effectiviteit e-health en preventie

Preventieve interventies zijn nodig om te voorkomen dat mensen ziek worden en om te bevorderen dat zij mee blijven doen in de samenleving. Wat kan e-health hier aan bijdragen? En hoe kan de waarde hiervan het best worden onderzocht? Een aantal deskundigen wisselden hierover met elkaar van gedachten.

Bekijk de publicatie

Gedragsverandering met e-health: kan dat?

Een man en een vrouw op een bank
Chamoetal Zeidler en Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam)

Je hebt ze in allerlei soorten en maten, e-health toepassingen. Denk aan leefstijlapps of apps die zich richten op een betere mentale weerbaarheid, smartwatches en interactieve websites. Maar wat weten we van de effectiviteit van deze toepassingen en hoe kunnen we de kwaliteit waarborgen?

Lees het interview

Onderzoeksprojecten

Bekijk het overzicht van de projecten die ZonMw laat uitvoeren op het gebied van e-health en preventie

Bekijk de projecten

Actueel

Blog: 'Het invoeren van een innovatie kóst eerst tijd voordat het tijd oplevert'

Waar loop je tegenaan bij het implementeren van een e-healthoplossing? En hoe overwin je die obstakels? In deze nieuwe blogreeks volgen we het project Zo-Dichtbij van idee tot implementatie. In het eerste deel komt Wally Keijzer aan het woord. Zij is bedenker van Zo-Dichtbij, een digitaal kluisje waar cliënten al hun relevante sociale- en zorggegevens in opslaan.

Vrouw met kort, donker haar met een kop koffie in haar handen
Pagina

Sombere jongeren beter geholpen met Blended Grip op je Dip

1 op de 5 jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt hun aantal alleen maar toe. Voor velen biedt de online groepscursus Grip op je Dip voldoende handvatten. Maar soms werkt een mix van een online zelfhulpcursus en een aantal (fysieke) gesprekken met praktijkondersteuners huisartsen GGZ (POH-GGZ) beter. In Deventer wordt deze nieuwe ‘blended’ variant nu uitgerold.

Pagina

Samenwerkingsverband eHealth Junior

Kinderarts en onderzoeker Sanne Nijhof vertelt over het nieuwe consortium eHealth Junior.

'Over 8 jaar hopen we een platform te hebben waarop kinderen veilig gebruik kunnen maken van gepersonaliseerde eHealthtools.'

 

Elders gezien

eHealthtoepassingen evalueren? Gebruik de online methodologiegids

Digitale toepassingen hebben een grote vlucht genomen in de zorg vanwege het coronavirus. Dat merkt ook het Citrienfondsprogramma eHealth. In ziekenhuizen leidde het tot een versnelde implementatie van bijvoorbeeld het videoconsult en kregen de telemonitoringprojecten een vernieuwde impuls. Toch blijft de bewijsvoering van eHealthtoepassingen vaak nog achter. Werken ze echt beter, efficiënter en/of duurzamer?

Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Jet Goppel

Programmamanager

+31 70 34 95 085
Goppel@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website