Waar loop je tegenaan bij het implementeren van een e-healthoplossing? En hoe overwin je die obstakels? In deze nieuwe blogreeks volgen we het project Zo-Dichtbij van idee tot implementatie. In het eerste deel komt Wally Keijzer aan het woord. Zij is bedenker van Zo-Dichtbij, een digitaal kluisje waar cliënten al hun relevante sociale- en zorggegevens in opslaan.
De virtuele assistente Anne ondersteunt mensen om zelfredzaam te blijven. Bij zorgorganisatie de Parabool helpt ze cliënten bijvoorbeeld medicijnen bijtijds in te nemen. Internationaal onderzoek moet uitwijzen of de e-health-toepassing effectief en kostenbesparend is.
Veel ICT-oplossingen die het leven van ouderen makkelijker kunnen maken redden het niet op de consumentenmarkt. Hoe komt dat? En hoe kan je dat veranderen? Floris Venneman van Bureauvijftig pleit er op het congres OuderenzorgTECH voor om ouderen écht te leren kennen en op hun behoeften in te spelen. ‘Gun het jezelf om de doelgroep te begrijpen, dan komt de rest vanzelf.’
Verhalen met elkaar delen zorgt voor meer erkenning, herkenning en verbinding. En waar meer gedeeld wordt, heerst minder eenzaamheid. Daarom ontwikkelt het project hiStory een app, waarmee ouderen hun verhalen kunnen delen op een gelijknamig platform. Onlangs vond de eerste bijeenkomst plaats om de app te testen. Het thema? De liefde!
Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.
Ouderen willen zo lang mogelijk actief zijn, sociaal verbonden blijven en zelfstandig wonen. Ook als ze last krijgen van lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. ICT en technologie oplossingen kunnen ouderen en hun omgeving hierbij ondersteunen. Het Europese programma Active & Assisted Living (AAL) bevordert dat er nieuwe oplossingen op basis van ICT op de markt beschikbaar komen.
Vanwege het coronavirus kunnen veel ouderen geen bezoek meer ontvangen. Hoe houd je, ondanks dat, toch contact? Technologie kan een uitkomst bieden. In dit artikel lichten we een aantal ICT-oplossingen uit het programma Active & Assisted Living uit.
Plezierig en vitaal oud worden, maatschappelijk en sociaal actief blijven, zelfstandig wonen, waar nodig met zorg en ondersteuning. Kortom: een goede kwaliteit van leven behouden, ook met eventuele geestelijke of lichamelijke beperkingen. Slimme technologie kan ouderen daarbij helpen. In het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) werkt ZonMw hier met uiteenlopende partners aan. Een digitale publicatie vertelt het verhaal van vijf...
De Slimme Zorg Estafette van 2022 is voorbij! Het waren weer vier mooie weken, waarin we met zijn allen hebben laten zien hoe hard we werken aan goede zorg. Van Limburg tot Groningen: het hele land doet mee. Graag blikken we terug op de mooie dingen die we vanuit ZonMw, samen met onze partners en zorgorganisaties, hebben gedaan. Zo zijn er activiteiten georganiseerd en video’s gemaakt vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis, Zorg voor...
Joost Meyboom is oprichter van SecondMoov, een organisatie die beweegoplossingen ontwikkelt specifiek gericht op ouderen. De organisatie is een van de aanvragers in de zesde ronde van de subsidie Implementatie- en opschalingscoaching. Joost heeft jarenlange ervaring als innovatiemanager in de zorg en werkt gepassioneerd aan het weer in beweging krijgen van ouderen. De app die SecondMoov ontwikkelde heeft intussen 200 ouderen geholpen. Nu wil het...
Er is slechts nog beperkt ruimte voor aanvragen van subsidie voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Het plafond van 15 miljoen euro is bijna bereikt. Bent u als zorgaanbieder nog bezig met een aanvraag? Dien deze dan snel in.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.