Co-creatie en innovatie zijn geen doel op zich, maar een manier om te blijven voldoen aan de behoeften van de eindgebruiker. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle participanten invloed hebben op het proces (bv. onderzoek of vernieuwing in de zorg) en het resultaat van dit proces (bv. een medisch product, behandeling of richtlijn). De belangrijkste participant is de eindgebruiker. Dit kan een patiënt of cliënt zijn, maar ook de zorgverlener of arts.

ZonMw zet in op publiek-private samenwerking en acht het tegelijkertijd van belang dat de behoefte van de eindgebruiker centraal staat. De patiënt(vertegenwoordiger) of patiëntenorganisatie is een private partij die van grote waarde is bij de ontwikkeling van nieuwe medische producten en daarom vanaf de start in de publiek-private samenwerking betrokken moet worden.

Uitgelicht

Nominatievideo Medische Inspirator 2017

Trailer medische inspirator 2017

Vanaf 23 oktober tot 20 november 2017 kan je stemmen op de filmpjes voor de Medische Inspirator prijs 2017 op de stemsite van MPNN.

Dit is de nominatievideo.

Trailer 2017

Genomineerden Medische Inspirator prijs

De genomineerden voor de Medische Inspirator 2017 zijn:

Categorie eHealth: Partner in Balans in de praktijk: iedereen in balans

Onderzoeker Lizzy Boot (MUMC) en mantelzorger Jenny Tillie-Hecker

Categorie Innovatieve Instrumenten: IV-Wear

Onderzoeker Bart Verkerke (UMCG) en patiënt Dave Keizer

Categorie Hulpmiddelen: Een slimme zelftest voor Adem

Onderzoeker Erik Bischoff (Radboudumc) en patiënt Joep Fleuren

Wie wint de Medische Inspirator 2017?

Welk team van patiënt en onderzoeker heeft de meest inspirerende samenwerking en wint de Medische Inspirator 2017? U kunt van half oktober tot en met half november kiezen wie nummer 1, 2 en 3 worden. Zij winnen resp. € 75.000, € 50.000 en € 25.000 voor hun onderzoek.

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van Medische Producten Nieuw Nodig

Facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker

Bekijk onze facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker voor meer informatie over de Medische Inspiratorprijs en de films/projecten van voorgaande jaren. Blijf op de hoogte van het proces voor de drie kandidaten en stem mee in oktober op uw favoriete project!

Facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker

Patiententop

Interactieve top 8

Zorg voor Innoveren, Health~Holland en Stichting ZorgInnovatie Nederland hebben de handen ineen geslagen om een interactieve top 8 van geleerde lessen te maken. Hoe zet je de gebruiker aan het roer bij zorginnovatie?

Interactieve top 8

Nabeschouwing Medische Inspirator prijs

Winnaars Medische Inspirator 2016
De winnaars van de Medische Inspiratorprijs 2016

Op 30 september 2016 was de uitreiking van de Medische Inspirator Prijs 2016 in de Arminiuskerk in Rotterdam.  De 1e prijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband is voor Bloedvergiftigingen bij Darmfalen patiënten. Hieronder zie je de link naar de nabeschouwingsfilm.

Nabeschouwing Medische Inspiratorprijs 2016

Patientenperspectief op onderzoeksagenda’s.

Wat zijn de beweegredenen en behoeften van patiëntenorganisaties bij het opstellen van onderzoeksprioriteiten? Voor haar onderzoekstage interviewde Tamara Adonis 16 patiëntenorganisaties en 4 koepel- organisaties. De conclusies uit haar rapport leidde tot aanbevelingen voor ZonMw hoe patiëntgedreven onderzoeksprioritering te bevorderen.

Nederlandse samenvatting Onderzoek bij patiëntenorganisaties

Winnaar 2016

De prijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband is voor Sneldiagnostiek van bloedbaaninfecties bij patiënten met darmfalen. Anke Christenhusz en Yannick Wouters kregen de Medische Inspirator uitgereikt door juryvoorzitter Elizabeth Vroom. Het publiek koos dit project met maar liefst 4065 van de in totaal 8186 stemmen.

Film Darmfalen

Winnaar 2015

In 2015 werd voor het eerst de Medische Inspirator, een prijs ter waarde van € 50.000,-, uitgereikt aan een samenwerkingsverband van patiënten en een onderzoeker en bij voorkeur ook een zorgverlener en/of een bedrijf dat het beste projectplan heeft voor de ontwikkeling van een medisch product. De jury vond het project van Meijer en Botden een inspirerende samenwerking, omdat de urgentie vanuit patiëntenperspectief evident is en wordt vertaald in de opzet van het onderzoek. Ook het publiek vond het project zeer aansprekend. Het kreeg op Facebook 60% van de stemmen. Het onderzoek levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een afbreekbare patch, waardoor er een nieuw middenrif groeit.

Een nieuw middenrif voor kinderen met een congenitale hernia diafragmatica

Participatie

Tips and tricks over het betrekken van de eindgebruiker zijn te vinden op de ZonMw speerpuntpagina Participatie.

Speerpunt Participatie

Actueel

Volg via RSS

Financiering voor innovatieve start-ups – deadline 6 februari

Dien voor 6 februari 2018 uw intentieverklaring in voor de voorjaarsronde van Take-off, het financieringsprogramma voor starters. Academische, hbo en TO2 start-ups kunnen financiering aanvragen voor haalbaarheidsstudies en vroegefasetrajecten (leningen tot maximaal EUR 250.000).

Nieuws

ZonMw honoreert 60 projecten in vierde ronde Enabling Technologies Hotels-programma

Het Enabling Technologies Hotels-programma (ETH) biedt onderzoekers de kans gebruik te maken van de hoogwaardige technologische faciliteiten van Nederlandse kennisinstellingen. Dit gebeurt met het ‘Hotel’ concept. Onderzoekers (‘gasten’) die nog geen toegang hebben tot een specifieke high end technologie, kunnen toegang verwerven via een service-gerichte faciliteit (‘Technology Hotel’) in een gezamenlijk onderzoeksproject. Zo kunnen ze hun...

Nieuws

Superslimme sensoren tegen werkstress

Niemand meer ziek op het werk; dat is de droom van UMCG-hoogleraar Biomedische Productontwikkeling Bart Verkerke. Samen met zijn team werkt hij aan superslimme sensoren die ons een seintje geven als we niet goed staan of zitten, te veel stress hebben, minder alert worden en noem maar op.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Open Call 'Bio Art & Design Award 2018'

Onderwerpen

  • Biotechnologische projecten die de grenzen van kunst en wetenschap verleggen.

Onderdeel van programma

Bio Art & Design award

Geplaatst op

15 januari 2018

Deadline

1 februari 2018,
12.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website