Co-creatie en innovatie zijn geen doel op zich, maar een manier om te blijven voldoen aan de behoeften van de eindgebruiker. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle participanten invloed hebben op het proces (bv. onderzoek of vernieuwing in de zorg) en het resultaat van dit proces (bv. een medisch product, behandeling of richtlijn). De belangrijkste participant is de eindgebruiker. Dit kan een patiënt of cliënt zijn, maar ook de zorgverlener of arts.

ZonMw zet in op publiek-private samenwerking en acht het tegelijkertijd van belang dat de behoefte van de eindgebruiker centraal staat. De patiënt(vertegenwoordiger) of patiëntenorganisatie is een private partij die van grote waarde is bij de ontwikkeling van nieuwe medische producten en daarom vanaf de start in de publiek-private samenwerking betrokken moet worden.

Uitgelicht

Winnaar 2017

Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Zij hebben het meest inspirerende samenwerkingsverband gehad in 2017 en krijgen € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Bekijk nogmaals de film van 'Cursus Partner in balans'

Nabeschouwing Medische Inspirator prijs 2017

Na een intensieve periode waarin veel campagne is gevoerd voor de Medische Inspirator prijs en de drie genomineerde onderzoeksprojecten, is donderdag 23 november op het VSNU Impact festival de winnaar bekend gemaakt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Dit project ontvangt € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Bekijk de nabeschouwing van de prijsuitreiking 2017

Nominatievideo Medische Inspirator 2017

Trailer medische inspirator 2017

Vanaf 23 oktober tot 20 november 2017 kan je stemmen op de filmpjes voor de Medische Inspirator prijs 2017 op de stemsite van MPNN.

Dit is de nominatievideo.

Trailer 2017

Patiententop

Interactieve top 8

Zorg voor Innoveren, Health~Holland en Stichting ZorgInnovatie Nederland hebben de handen ineen geslagen om een interactieve top 8 van geleerde lessen te maken. Hoe zet je de gebruiker aan het roer bij zorginnovatie?

Interactieve top 8

Facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker

Bekijk onze facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker voor meer informatie over de Medische Inspiratorprijs en de films/projecten van voorgaande jaren. Blijf op de hoogte van het proces voor de drie kandidaten en stem mee in oktober op uw favoriete project!

Facebookpagina Patient zoekt Onderzoeker

Nabeschouwing Medische Inspirator prijs

Winnaars Medische Inspirator 2016
De winnaars van de Medische Inspiratorprijs 2016

Op 30 september 2016 was de uitreiking van de Medische Inspirator Prijs 2016 in de Arminiuskerk in Rotterdam.  De 1e prijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband is voor Bloedvergiftigingen bij Darmfalen patiënten. Hieronder zie je de link naar de nabeschouwingsfilm.

Nabeschouwing Medische Inspiratorprijs 2016

Patientenperspectief op onderzoeksagenda’s.

Wat zijn de beweegredenen en behoeften van patiëntenorganisaties bij het opstellen van onderzoeksprioriteiten? Voor haar onderzoekstage interviewde Tamara Adonis 16 patiëntenorganisaties en 4 koepel- organisaties. De conclusies uit haar rapport leidde tot aanbevelingen voor ZonMw hoe patiëntgedreven onderzoeksprioritering te bevorderen.

Nederlandse samenvatting Onderzoek bij patiëntenorganisaties

Winnaar 2016

De prijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband is voor Sneldiagnostiek van bloedbaaninfecties bij patiënten met darmfalen. Anke Christenhusz en Yannick Wouters kregen de Medische Inspirator uitgereikt door juryvoorzitter Elizabeth Vroom. Het publiek koos dit project met maar liefst 4065 van de in totaal 8186 stemmen.

Film Darmfalen

Winnaar 2015

In 2015 werd voor het eerst de Medische Inspirator, een prijs ter waarde van € 50.000,-, uitgereikt aan een samenwerkingsverband van patiënten en een onderzoeker en bij voorkeur ook een zorgverlener en/of een bedrijf dat het beste projectplan heeft voor de ontwikkeling van een medisch product. De jury vond het project van Meijer en Botden een inspirerende samenwerking, omdat de urgentie vanuit patiëntenperspectief evident is en wordt vertaald in de opzet van het onderzoek. Ook het publiek vond het project zeer aansprekend. Het kreeg op Facebook 60% van de stemmen. Het onderzoek levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een afbreekbare patch, waardoor er een nieuw middenrif groeit.

Een nieuw middenrif voor kinderen met een congenitale hernia diafragmatica

Participatie

Tips and tricks over het betrekken van de eindgebruiker zijn te vinden op de ZonMw speerpuntpagina Participatie.

Speerpunt Participatie

Actueel

Volg via RSS

Samenwerking ZonMw en RVO helpt MKB vooruit

De eind 2017 gestarte samenwerking tussen ZonMw en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt MKB’ers met internationaliseren. De behoefte aan ondersteuning blijkt divers te zijn. Het programma “MKB in Europa” speelt hierop in met maatwerk.

Nieuws

Kleding en papier van koeienpoep

Eindhoven - Het mestprobleem bezorgt boeren veel kopzorgen. De Eindhovense kunstenares Jalila Essaïdi heeft een oplossing die boeren niet dwingt om minder mest te produceren, maar er een mooie bestemming voor creëert. Mest als basis voor bioplastic, biotextiel en biopapier.

Bron: De Telegraaf - Cleo Goossens
Nieuws

Projectresultaat uit Take-off in het nieuws bij NOS

Prolira is één van de organisaties die in 2015 binnen het Take-Off fase 2 vroegefasetrajecten, subsidie heeft ontvangen. Samen met het UMC Utrecht heeft Prolira een scan ontwikkeld – De Deltascan - waarbij direct een delirium herkend kan worden.

 

Nieuws

Tien projecten Create Health van start

Voor de subsidieoproep ‘Kennisbasis e-health voor gezond en actief ouder worden’ hebben tien aanvragen definitieve honoreringen ontvangen. Deze subsidieoproep valt binnen het programma Create Health.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Diabetes II Doorbraakprojecten

Onderwerpen

  • Doorbraakprojecten
  • Diabetes type 2
  • High risk – high gain

Onderdeel van programma

Partnership Diabetes Fonds

Geplaatst op

1 maart 2018

Deadline

17 april 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website