Co-creatie en innovatie zijn geen doel op zich, maar een manier om te blijven voldoen aan de behoeften van de eindgebruiker. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle participanten invloed hebben op het proces (bv. onderzoek of vernieuwing in de zorg) en het resultaat van dit proces (bv. een medisch product, behandeling of richtlijn). De belangrijkste participant is de eindgebruiker. Dit kan een patiënt of cliënt zijn, maar ook de zorgverlener of arts.

ZonMw zet in op publiek-private samenwerking en acht het tegelijkertijd van belang dat de behoefte van de eindgebruiker centraal staat. De patiënt(vertegenwoordiger) of patiëntenorganisatie is een private partij die van grote waarde is bij de ontwikkeling van nieuwe medische producten en daarom vanaf de start in de publiek-private samenwerking betrokken moet worden.

Uitgelicht

Dit zijn de genomineerden voor de Medische Inspirator prijs 2018

logo medische inspirator prijs

De genomineerden voor de Medische Inspirator prijs van dit jaar zijn bekend! In het nieuwsbericht leest u welke onderzoeksprojecten strijden om de felbegeerde prijs.

Lees het nieuwsbericht

Winnaar 2017

Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Zij hebben het meest inspirerende samenwerkingsverband gehad in 2017 en krijgen € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Bekijk de film van 'Cursus Partner in balans'

Nabeschouwing Medische Inspirator prijs 2017

Na een intensieve periode waarin veel campagne is gevoerd voor de Medische Inspirator prijs en de drie genomineerde onderzoeksprojecten, is donderdag 23 november op het VSNU Impact festival de winnaar bekend gemaakt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Dit project ontvangt € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Bekijk de nabeschouwing van de prijsuitreiking 2017

Patiëntentop

Interactieve top 8

Zorg voor Innoveren, Health~Holland en Stichting ZorgInnovatie Nederland hebben de handen ineen geslagen om een interactieve top 8 van geleerde lessen te maken. Hoe zet je de gebruiker aan het roer bij zorginnovatie?

Interactieve top 8

Facebookpagina Patiënt zoekt Onderzoeker

Bekijk onze facebookpagina Patiënt zoekt Onderzoeker voor meer informatie over de Medische Inspiratorprijs en de films/projecten van voorgaande jaren. Blijf op de hoogte van het proces voor de drie kandidaten en stem mee in oktober op uw favoriete project!

Facebookpagina Patiënt zoekt Onderzoeker

Participatie

Tips and tricks over het betrekken van de eindgebruiker zijn te vinden op de ZonMw speerpuntpagina Participatie.

Speerpunt Participatie

Actueel

Volg via RSS

Industrial Doctorates: zestien promovendi aan de slag in het bedrijfsleven

NWO financiert via het Industrial Doctorates-programma zestien promovendi die hun onderzoek zowel bij een kennisinstelling als bedrijf gaan uitvoeren. Van de gehonoreerde projecten van de Industrial doctorates, zijn de projecten van Rooijakkers, Lam & Henning binnen het ZonMw domein.

Nieuws

Vijfde bijeenkomst voor strategic public-private partnerships (PPP’s): (inter)nationale subsidiemogelijkheden

De Topsector Life Sciences & Health (LSH) organiseerde op 19 juni de vijfde inspiratie en informatie sessie voor strategische PPP’s in de LSH sector, waaronder IMDI. Tijdens deze driemaandelijkse bijeenkomst ontmoetten LSH stakeholders en vertegenwoordigers van deze PPP’s elkaar en leerde ze meer over de strategische richting, samenwerking en subsidiemogelijkheden.

logo health holland
Elders gezien

Take-off: 4 Life Sciences projecten gehonoreerd

Voor de subsidieoproep vroegefasetrajecten binnen het Take-off programma hebben vier Life Science projecten in de voorjaarsronde financiering ontvangen. Deze vier aanvragen zijn allemaal fase 1 studies – ook wel haalbaarheidsstudies.

Take-off logo
Nieuws

Regio Deals bieden kansen aan eHealth en zorgICT

Het kabinet wil de aanpak van regionale opgaven ondersteunen en heeft hiervoor in het Regeerakkoord geld vrijgemaakt. Regionale partijen kunnen concrete voorstellen doen om een meervoudige opgave in de regio aan te pakken. Het gaat om opgaven van sociale, ecologische of economische aard. En daar behoren ook zorgvragen toe. Publiek-private samenwerking is hierbij van belang.

logo zorginnovatie
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Microplastics & Health

Onderwerpen

 • What effects do environmental small plastic particles have on epithelial integrity in lung or intestines?
 • Which particles are absorbed and what is their fate and possible effect on the body?
 • What are release kinetics of toxic chemicals from environmental small plastic particles inside the gastrointestinal tract, lungs and/or tissues?
 • How does the immune system deal with environmental small plastic particles? How do relevant plastic bound chemicals and pathogens influence these processes?
 • Which organs are most likely exposed to small plastic particles if and once the particles are absorbed and what are cellular effects in those organs?

Onderdeel van programma

Microplastics & Health

Geplaatst op

27 juni 2018

Deadline

20 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma Translationeel Onderzoek 2; Bench to Bedside 2018

Onderwerpen

 • Translationeel Onderzoek
 • Klinische fase I/II studie (of vergelijkbaar)
 • (Nieuwe) geneesmiddelen, behandelingen, diagnostiek, medische hulpmiddelen en lichaamsmaterialen, die kunnen worden ingezet voor preventie en behandeling.
 • Inhoudelijke afbakening wordt bepaald door de deelnemende gezondheidsfondsen: Aidsfonds, Epilepsiefonds, Hartstichting, Hersenstichting, de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), Reumafonds Nederland en de Stichting MS Research.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

1 juni 2018

Deadline

27 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Big data & gezondheid - Vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten

Onderwerpen

 • Big data en gezondheid
 • Publiek private samenwerking
 • Vroege opsporing en preventie van hart en vaatziekten
 • Samenwerking tussen data science, gezondheidzorg, creatieve industrie en sociale en geesteswetenschappen

Onderdeel van programma

Commit2data welke wordt uitgevoerd door NWO

Geplaatst op

17 augustus 2018

Deadline

1 oktober 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Kick-off meeting Zelfmanagement

Lectoren van Nederlandse hogescholen hebben de handen ineen geslagen rondom het thema zelfmanagement en organiseren op vrijdag 28 september hun eerste kick-off meeting.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website