Het doel van de ethiek op het terrein van gezondheidszorg is om betrokkenen bewust te maken van de ethische vraagstukken die spelen en in staat te stellen om hierin een afweging te maken van de verschillende mogelijkheden om verantwoorde keuzes te maken voor hun handelen.

Uitgelicht

Eiceldonatie: ruimte voor soepelere criteria?

twee vrouwen

De Nederlandse eicelbanken werken op ethisch verantwoorde manier, blijkt uit onderzoek. Er is ruimte om te discussiëren over de strikte criteria voor de donatie en ontvangst van eicellen. In Mediator 31 een interview met gyneacoloog èn medeoprichter van de allereerste eicelbank van Nederland, Annelies Bos.

Lees het artikel in Mediator

Zwangere vrouwen in onderzoek

zwangere vrouw

Zwangere vrouwen worden doorgaans uitgesloten van deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek, met name vanwege risico voor de foetus. Veel medicijnen die zij nodig hebben zijn daarom niet bewezen veilig en werkzaam voor hen. Dit afgeronde GGG-project biedt een moreel raamwerk waarin het vier overwegingen geeft ten aanzien van het includeren van zwangere vrouwen in wetenschappelijk onderzoek.

Naar het project

Nieuw cahier van BWM: De hielprik

hielprik bij baby

“Als het maar gezond is”, zeggen aanstaande ouders vaak. Met de hielprik worden in Nederland 19 verschillende aandoeningen opgespoord. De meerderheid van die ziekten zijn erfelijke ziekten van de stofwisseling, ofwel: metabole ziekten. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Het cahier is voor € 7,50 te bestellen en de PDF is gratis te downloaden in de webwinkel van Bio Wetenschap en Maatschappij.

Naar de webwinkel van BWM

Mediator 27: Een wet uit de tijd van de postkoets

Wie onderzoek wil doen met jongeren of bijvoorbeeld met mensen met suïcidale gedachten, moet voldoen aan strenge eisen. Wetenschappers pleiten voor modernisering van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO). ‘Voor een online vragenlijst van een paar minuten ben je dagen bezig het akkoord te regelen.’

Naar het Mediator artikel

Start van Nationale Servicedesk

Personalised Medicine brengt ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken met zich mee. Hoe zit het met bijvoorbeeld privacy en gegevensbescherming? En hoe om te gaan met persoonlijke gezondheidsinformatie die in Big Data besloten ligt?

Lees verder

Mediator Special Ethiek

De Mediator Special Ethiek maakt maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

Naar Mediator special

Actueel

Volg via RSS

Onderzoek eicelbanken in Nederland aangeboden aan Tweede Kamer

Op 25 september heeft de minister van VWS Hugo de Jonge middels een Kamerbrief het rapport ‘Ethisch verantwoorde organisatie van eiceldonatie via eicelbanken in Nederland’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Uit de studie blijkt dat eiceldonatie via de Nederlandse eicelbanken op een ethisch verantwoorde manier gebeurt.

Nieuws

Kennismagazine 'E-health & ethiek' verschenen

Het belang van ethiek bij e-health wordt steeds vaker onderschreven, maar hoe maak je dit nu concreet in de praktijk? Het kennismagazine ‘E-health & ethiek’ biedt praktische handvatten voor het bespreekbaar maken van ethische kwesties bij het toepassen van e-health. Dit magazine is 3 september overhandigd aan Annelien Bredenoord, o.a. hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Ethiek en Gezondheid 3, pijler 1 ronde 1

Onderwerpen

  • Deelname en kwetsbaarheid
  • Persoonlijke, professionele en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid
  • Financiële keuze en solidariteit
  • Digitale monitoring
  • Jeugdzorg

Onderdeel van programma

Ethiek en Gezondheid 3

Geplaatst op

29 november 2018

Deadline

29 januari 2019,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website