Het doel van de ethiek op het terrein van gezondheidszorg is om betrokkenen bewust te maken van de ethische vraagstukken die spelen en in staat te stellen om hierin een afweging te maken van de verschillende mogelijkheden om verantwoorde keuzes te maken voor hun handelen.
Is de richtlijn die we nu volgen bij de behandelbeslissing bij (dreigende) extreme vroeggeboorte wel de beste? En hoe kijken ouders van heel vroeggeboren kinderen aan tegen mogelijke toekomstige ontwikkelingen, zoals een kunstplacenta? Dit zijn de onderwerpen waar Joanne Verweij onderzoek naar doet.
De genomen maatregelen en de gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat verschillende waarden in de samenleving botsen. De spanningen die hierdoor ontstaan worden onderzocht in verschillende projecten over ethische vraagstukken. Deze projecten over ethiek kunnen de spanningen zichtbaar maken en ondersteuning bieden voor het maken van rechtvaardige en juiste beslissingen.
Gemeenten moeten kwetsbare inwoners goede ondersteuning bieden zodat zij kunnen meedoen in de samenleving. Bij de keukentafelgesprekken adviseert het Nivel om zelfredzaamheid naast de principes keuzevrijheid en ‘niet schaden’ te plaatsen.
Babette Rump is arts maatschappij & gezondheid (profiel infectieziektenbestrijding) bij het RIVM. Ze is in 2020 gepromoveerd aan het Radboudumc op haar proefschrift ‘Responsible care in times of antimicrobial resistance – caring for the carrier’. Haar promotieonderzoek is deel van een project binnen het programma Ethiek en Gezondheid. In de Mediator Special Ethiek en Gezondheid is hier een artikel aan gewijd en in een column in Mediator 41 vertelt zij over noodzakelijke zorg.
Onlangs is een nieuw onderzoek gestart naar het breder aanbieden van preconceptionele dragerschapsscreening. De uitkomsten van het project zullen aanknopingspunten bieden voor het vormgeven van beleid over het al dan niet (laagdrempelig) aanbieden van preconceptionele dragerschapsscreening aan alle wensouderparen in Nederland.
Ouders die verslaafd zijn aan alcohol willen wel degelijk geholpen worden. Ze willen alleen niet worden aangesproken op hun drankgebruik, maar op de achterliggende problemen. Die benadering opent ook de weg naar hulp voor hun kind, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Onderzoeksleider Dorothee Horstkötter verwerkte de resultaten met collega Anke Snoek in een brochure voor hulpverleners.
In het programma Ethiek en Gezondheid 3 is aan 11 projecten subsidie toegekend. De projecten zijn gericht op het terrein van gezondheid waar een concreet en actueel ethisch vraagstuk of dilemma aan ten grondslag ligt.
De website Kindenonderzoek.nl bevat praktische informatie over de ervaringen van kinderen die meedoen met wetenschappelijk onderzoek en hoe deze actiever bij onderzoek kunt betrekken. Ook zijn er verschillende instrumenten op de site om te helpen het onderzoek beter te laten aansluiten bij de beleving van kinderen. De website is mede gefinancierd door ZonMw.
De Mediator Special Ethiek maakt maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.
De NVBe brengt binnenkort een preadvies uit over het thema Global Health – lokale implicaties van een verbonden wereld. De auteurs, Martine de Vries en Rieke van der Graaf, zullen tijdens het NVBe jaarsymposium op 2 september het preadvies presenteren.
Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar een prenatale test laten doen om te controleren op het edwards-, patau- en downsyndroom. Als het onderzoek naar de zogenoemde NIPT is afgerond, wil minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers hem kosteloos beschikbaar stellen voor iedereen die zo’n test wil laten afnemen. Er moeten wel nog allerlei praktische details ingevuld worden.
De Els Borst Lezing gaat dit jaar over de verbondenheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu volgens de One Health benadering. Dr. Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen Universiteit, presenteert haar visie.
Op 21 februari zijn de eindrapportage en resultaten van het onderzoek ‘Preconceptionele dragerschapsscreening in Nederland - de gevolgen, het maatschappelijk draagvlak en het ethisch kader’ door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, aangeboden aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek bieden aanknopingspunten voor beleid over de mogelijkheden van het aanbieden van preconceptionele dragerschapsscreening aan...
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.