Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Na de afronding van het programma Gezonde Voeding wat gericht was op de samenhang tussen voedingspatronen en chronische ziekten, is ZonMw nu voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’(JPI HDHL). ZonMw speelt hierbij een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en beweging, voeding en de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast is ZonMw betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Gezond eten als medicijn

Artsen kunnen voeding gebruiken in de behandeling van chronische ziekten.
Interview met voedingsdeskundige Gerda Pot van Wageningen University & Research

Lees het interview met Gerda Pot in Mediator 25

JPI HDHL Congres

Op 1 december 2017 vindt het vierde JPI HDHL congres plaats in Brussel met als centraal thema de maatschappelijke kennis benutting. Dit congres brengt verschillende stakeholders op het gebied van voeding en gezondheid bij elkaar.

U kunt zich tot 17 november 2017 aanmelden

Deltaplan Voeding

Edith Feskens, hoogleraar Voeding, pleit voor een nationaal voedingsprogramma. 'Met een gezonde leefstijl is een aantal chronische ziekten uit te stellen of zelfs te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmziekten', zegt Feskens.

Lees de column in Mediator

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Wil je weten waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

Onbedwingbare eetbuien

Eetbuien leiden vaak tot allerlei problemen zoals overgewicht, depressie en middelengebruik.
Dit project onderzoekt bij jongeren de negatieve emoties die eetbuien uitlokken. Hiervoor wordt een dagboek app ontwikkeld en getest. Ook wordt bekeken welke jongeren meer risico lopen om eetbuien te krijgen. De resultaten van dit project zijn in 2021 beschikbaar.

Meer informatie over het project

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

DEDIPAC: eerste afgeronde project

De belangrijkste opbrengsten van DEDIPAC zijn een state of the art overzicht van de factoren die het eet -en beweeggedrag verklaren én een toolbox voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies en beleidsmaatregelen om gezonde leefstijl te bevorderen. De ontwikkelde databases en toolboxes bieden niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor gezondheidsprofessionals en beleidsmakers digitale handvatten voor het bevorderen van gezonde leefstijl.

Ga naar de website van DEDIPAC

Een leven lang intraveneus toegediende voeding

Vermoeidheid, depressieve gevoelens en beperkingen in het sociale leven drukken een grotere stempel op het dagelijkse leven van mensen die levenslang afhankelijk zijn van intraveneus toegediende voeding.
Getty Huisman-de Waal vertelt over haar promotieonderzoek dat inzicht gaf in wat voor patiënten echt relevant en belangrijk is en hoe belangrijk de invloed van verpleegkundige interventies daarin is.

Lees het interview met Getty Huisman-de Waal

FAIR data

Het JPI HDHL werkt met de FAIR data principes die zich richten op de vindbaarheid, toegankelijkheid en hergebruik van data. Waarom? De toegang tot wetenschappelijke data te verbeteren. ENPADASI is een lopend onderzoek gefinancierd door het JPI HDHL wat hierbij aansluit. Doel van het project is om toegankelijke onderzoek infrastructuur op te zetten met data uit uiteenlopend voedingsonderzoek.

Meer over het project op de website van Enpadasi

JPI HDHL nieuwsbrief

Graag op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Onderzoek naar ‘volhouden gezonde leefstijl’ van start

De drie grootschalige consortia van landelijk samenwerkende onderzoekers, praktijkinstellingen en private partijen zijn van start gegaan. De consortia gaan in de komende 5 jaar nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Ze worden ondersteund door de Hartstichting en ZonMw.

Nieuws

Vergroten maatschappelijke impact van voeding

Op 1 december 2017 organiseert het JPI HDHL haar 4e internationale congres 'To work towards more societal impact of nutritional science' in Brussel. De focus van het congres is het vergroten van maatschappelijke impact van voedingswetenschap en het samenbrengen van verschillende stakeholders. Wetenschappers, beleidsmakers, onderzoeksfinanciers, gezondheidsprofessionals en de industrie gaan de dialoog met elkaar aan.

Nieuws

Internationale samenwerking op data

ZonMw neemt deel aan diverse internationale consortia. Met andere partners werken we samen aan onderzoek om kennis te ontwikkelen.

Nieuws

Fit4Food2030

ZonMw is als secretariaat van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for A Health Life (JPI HDHL) betrokken bij een nieuw prestigieus Horizon2020 project: Fit4Food2030. Doel van Fit4Food2030 is om een multidisciplinaire platform vorm te geven, die de Europese Commissie ondersteunt in het verder ontwikkelen en implementeren van haar beleidskader Food2030.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website