Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Na de afronding van het programma Gezonde Voeding wat gericht was op de samenhang tussen voedingspatronen en chronische ziekten, is ZonMw nu voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’(JPI HDHL). ZonMw speelt hierbij een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en beweging, voeding en de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast is ZonMw betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Nieuwe subsidieronde JPI HDHL: voeding & epigenetica

Gentische man

Begin 2018 wordt een nieuwe subsidieoproep gelanceerd over voeding en epigenetica. Epigenetica omvat omkeerbare eigenschappen en veranderingen van het DNA. Het is nog onduidelijk in hoeverre leefstijl, waaronder voeding, het epigenoom kan beïnvloeden. Deze informatie is van belang om het ontstaan en verloop van chronische aandoeningen beter te begrijpen. Transnationale onderzoeksprojecten kunnen naar verwachting vanaf 6 februari 2018 worden ingediend om meer inzicht te krijgen in deze verbanden. ZonMw is voornemens financiële middelen ter beschikking te stellen zodat Nederlandse onderzoekers aan deze subsidieronde kunnen deelnemen.

Lees meer in de vooraankondiging

Gezond eten als medicijn

Artsen kunnen voeding gebruiken in de behandeling van chronische ziekten.
Interview met voedingsdeskundige Gerda Pot van Wageningen University & Research

Lees het interview met Gerda Pot in Mediator 25

Deltaplan Voeding

Edith Feskens, hoogleraar Voeding, pleit voor een nationaal voedingsprogramma. 'Met een gezonde leefstijl is een aantal chronische ziekten uit te stellen of zelfs te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmziekten', zegt Feskens.

Lees de column in Mediator

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Wil je weten waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

Onbedwingbare eetbuien

Eetbuien leiden vaak tot allerlei problemen zoals overgewicht, depressie en middelengebruik.
Dit project onderzoekt bij jongeren de negatieve emoties die eetbuien uitlokken. Hiervoor wordt een dagboek app ontwikkeld en getest. Ook wordt bekeken welke jongeren meer risico lopen om eetbuien te krijgen. De resultaten van dit project zijn in 2021 beschikbaar.

Meer informatie over het project

Schimmels

peer met schimmel erop

Schimmels: van plaag tot bouwmeester. Lees over de prachtige en mysterieuze wereld van schimmels als ziekteverwekkers. En over hun rol bij voedsel(productie) en over opkomende resistentie tegen antischimmelmiddelen.

Lees het cahier van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM)

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

DEDIPAC: eerste afgeronde project

De belangrijkste opbrengsten van DEDIPAC zijn een state of the art overzicht van de factoren die het eet -en beweeggedrag verklaren én een toolbox voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies en beleidsmaatregelen om gezonde leefstijl te bevorderen. De ontwikkelde databases en toolboxes bieden niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor gezondheidsprofessionals en beleidsmakers digitale handvatten voor het bevorderen van gezonde leefstijl.

Ga naar de website van DEDIPAC

FAIR data

Het JPI HDHL werkt met de FAIR data principes die zich richten op de vindbaarheid, toegankelijkheid en hergebruik van data. Waarom? De toegang tot wetenschappelijke data te verbeteren. ENPADASI is een lopend onderzoek gefinancierd door het JPI HDHL wat hierbij aansluit. Doel van het project is om toegankelijke onderzoek infrastructuur op te zetten met data uit uiteenlopend voedingsonderzoek.

Meer over het project op de website van Enpadasi

JPI HDHL nieuwsbrief

Graag op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Internationale subsidieronde voeding & epigenetica geopend!

Vanaf 6 februari 2018 kunt u een transnationaal onderzoeksvoorstel indienen op het gebied van voeding en epigenetica. Omdat Nederland hieraan deelneemt kunnen ook Nederlandse onderzoekers in dienen. Doel van de subsidieoproep is meer inzicht verkrijgen in de relatie tussen voeding en epigenetica en het effect daarvan op humane gezondheid. De deadline is 12 april 2018.

genitcaman
Nieuws

Onderzoek naar de relatie tussen voeding, darmbacteriën en gezondheid

Begin 2018 starten 11 internationale onderzoeksprojecten om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding, het darm-microbioom en gezondheid. De projecten zijn gehonoreerd in een internationale subsidieronde van HDHL INTIMIC, een ERA-NET binnen het JPI HDHL. In de projecten zijn 45 onderzoeksgroepen uit 8 landen vertegenwoordigd.

Nieuws

Onderzoek naar ‘volhouden gezonde leefstijl’ van start

De drie grootschalige consortia van landelijk samenwerkende onderzoekers, praktijkinstellingen en private partijen zijn van start gegaan. De consortia gaan in de komende 5 jaar nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Ze worden ondersteund door de Hartstichting en ZonMw.

Nieuws

Vergroten maatschappelijke impact van voeding

Op 1 december 2017 organiseert het JPI HDHL haar 4e internationale congres 'To work towards more societal impact of nutritional science' in Brussel. De focus van het congres is het vergroten van maatschappelijke impact van voedingswetenschap en het samenbrengen van verschillende stakeholders. Wetenschappers, beleidsmakers, onderzoeksfinanciers, gezondheidsprofessionals en de industrie gaan de dialoog met elkaar aan.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

ERA HDHL: Nutrition & the Epigenome

Onderwerpen

Proposals should focus on diet and epigenome, and cover one of the following areas:

  • Establishing cause-and-effect relationships between diet, the epigenome and metabolic health
  • Identifying risk factors and early stage epigenetic changes
  • Epigenetic effects across the lifespan and inter (and potentially trans) generational epigenetic effects
  • Investigation of modifiable factors that could be involved in epigenetic regulation
  • The effect of diet and nutritional status on the intra-uterine environment

Onderdeel van programma

Joint Programming Initiative, Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL)

Geplaatst op

6 februari 2018

Deadline

12 april 2018,
16.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website