Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Rol overgewicht bij COVID-19

Hebben obesitas en geassocieerde ontstekingsreacties invloed op de verloop van COVID-19? Lees hier de samenvatting:

 

 

Implementatie-impuls voor voedingsprojecten

Vijf voedingsprojecten geven een impuls aan de implementatie van interventies gericht op het stimuleren van gezonde voeding bij kwetsbare groepen. Ze hadden al resultaten geboekt, maar hebben nog extra aandacht nodig op implementatie. Dat kan nu met deze impuls!

Lees meer over de projecten

‘Moedermelk lijkt goed voor gunstige darmbacteriën’

foto van Clara Belzer

Antibiotica in de eerste levensweek, wel of geen borstvoeding. Die factoren bepalen mede welke nuttige micro-organismen zich kunnen vestigen in de darmen van baby’s, blijkt uit onderzoek van Clara Belzer.

Lees het interview in Mediator

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Rapport overheidsbeleid met (potentiële) invloed op gezonde voedselomgeving

Het JPI HDHL project Policy Evaluatie Netwerk (PEN) heeft recent een rapport gepubliceerd waarin het overheidsbeleid dat een (potentiële) invloed heeft op de gezondheid van de voedselomgeving in Nederland word beschreven. Hiervoor is gebruikt gemaakt van de Food Environment Policy Index (Food-EPI).

Elders gezien

Onderzoek van start naar inzet leefstijlgeneeskunde in curatieve zorg

Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven. Maar mogelijk kan leefstijl ook worden ingezet in de behandeling van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Welke leefstijlinterventies zijn geschikt om curatief in te zetten bij welke aandoeningen? En bij welke patiënten kan leefstijlgeneeskunde succesvol zijn? Negen consortia starten met onderzoek en zorgen voor beter inzicht.

Nieuws

Strategieën om overgewicht te voorkomen

In de internationale subsidieronde “Prevention of unhealthy weight gain and obesity during crucial phases throughout the lifespan (PREPHOBES)” zijn 15 uitgewerkte projectvoorstellen ingediend. Met de PREPHOBES subsidieoproep stimuleert het JPI HDHL de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van innovatie strategieën en multidisciplinaire aanpakken om overgewicht en obesitas te voorkomen in verschillende levensfasen.

Nieuws

Resultaten project over voeding en darm microbiota

Het onderzoeksproject ‘Diet-induced Arrangement of the gut Microbiome for improvement of Cardiometabolic health’ (DINAMIC) over voeding en darm microbiota is afgerond. Het doel van het onderzoek was om te kijken of een mediterraan dieet het gunstige effect van gezonde donor ontlasting op de insuline gevoeligheid bij personen met overgewicht kan versterken. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het afsluitende congres van JPI HDHL DINAMIC en...

Nieuws
Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website