Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Internationaal eindsymposium darmmicrobioom

Darmmicrobioom

Elf internationale onderzoeksgroepen en een Kennisplatform presenteerden hun resultaten op het Healthy Microbiome Symposium, eind mei 2022 in Wenen. De projecten deden onderzoek naar de relatie tussen voeding, darmmicrobioom en gezondheid en werden gefinancierd door het Joint Programming Initiative a ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL).

Lees het Engelstalige nieuwsbericht van JPI HDHL

Gezonde voeding en leefstijl als medicijn?

Vrouw joggen

Er is steeds meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde. Een gezonde leefstijl kan effectief zijn bij het behandelen van verschillende chronische ziekten. Wil je weten hoe ZonMw bijdraagt aan leefstijlgeneeskunde?

Lees het volledige interview door Lifestyle4Health met ZonMw collega's

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

KIC-call gelanceerd: Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen

De laatste jaren is de aandacht voor de rol van voeding in relatie tot (preventieve) gezondheid voor de mens versterkt. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zouden namelijk voor een langer gezond leven zorgen en kunnen op die manier de gezonde levensduur verlengen.

uitstalling van groente en fruit in bakken in een supermarkt
Nieuws

De rol van voeding en darmbacteriën bij diabetes

In het internationale onderzoeksproject ‘Understand and prevent production of microbially-produced pro-diabetic metabolites in different ethnic groups: impact of protein dietary changes’ (MICRODIET) is de rol van eiwitten in de voeding op darmbacteriën en diabetes onderzocht. Onderzoekers uit Zweden, Frankrijk en Nederland werkten aan dit onderzoek dat is gefinancierd vanuit het Joint Programming Initiative a ‘Healthy Diet for a Healthy Life’...

Nieuws
Toon meer

Agenda

Symposium Circulaire Landbouw en Gezondheid

Bent u expert of ervaringsdeskundige in OneHealth? Kom dan naar ons jaarlijkse symposium van Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid. Met u praten we daar graag over circulaire landbouw in relatie tot veehouderij en humane gezondheid. Tot ziens op 14 oktober in Arnhem!

Lees meer

Matchmakingbijeenkomst KIC-call Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen

uitstalling van groente en fruit in bakken in een supermarkt

Op 1 november 2022 faciliteert NWO een matchmakingsbijeenkomst in Utrecht voor de subsidieoproep (call) 'Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen'. Op 19 september 2022 stelde NWO de subsidieoproep open. Als u van plan bent een vooraanmelding voor 17 januari 2023 in te dienen, raden wij u aan om aan deze bijeenkomst deel te nemen. Uiteraard is deelname niet verplicht. Interdisciplinaire samenwerking Matchmaking in het KIC 2020-2023 heeft...

Lees meer

Supreme Nudge eindsymposium

Welke invloed hebben aanpassingen in de supermarkt zoals prijsverlagingen en nudges op leefstijl en gezondheid? En kan een mobiele app mensen stimuleren om meer te bewegen?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website