Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Responsible Research and Innovation in Food Systems Research

Voor financiers is door Fit4Food 2030 een gids gemaakt over 'Responsible Research and Innovation in Food Systems Research'.

Bekijk de gids

The Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI)

Het Policy Evalation Network heeft onderzoek gedaan naar de vraag in welke mate de rijksoverheid in Nederland beleid heeft ontwikkeld dat bijdraagt aan een gezonde voedselomgeving in Nederland. De resultaten zijn gebundeld in een rapport.

Naar het rapport

Rol overgewicht bij COVID-19

Hebben obesitas en geassocieerde ontstekingsreacties invloed op de verloop van COVID-19? In twee projecten wordt het onderzocht:

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Stad, groen, beton, hoge gebouwen en man die ertussen loopt
Nieuws

Laat de consument zich verleiden tot het kopen van gezondere boodschappen?

Volkorenproducten meer op ooghoogte geplaatst. Kassarekken uitsluitend gevuld met gezonde producten. Schaplabels die aangeven welke producten snel te bereiden zijn. Als gezonde producten meer opvallen in de supermarkt of goedkoper zijn, kiezen mensen deze producten dan vaker dan een ongezonder alternatief?

Nieuws

Erasmus MC wil obesitas Europa uitleiden

Het Erasmus MC leidt een nieuw Europees consortium met de ambitie om overgewicht al vanaf de start van het leven te voorkomen. Dit consortium wordt gefinancierd door het Joint Programming Initiative Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL). Consortiumleider Romy Gaillard: ‘Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je leefstijl moet aanpassen, maar zo werkt het niet.’

Elders gezien

6e internationale conferentie JPI HDHL

Op 20 en 21 april 2021 vindt de 6e internationale conferentie van het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ plaats. Centraal staat hoe een systematische aanpak voor een voedselsysteembenadering gerealiseerd kan worden. Ook staan we stil bij de bereikte mijlpalen in het 10-jarig bestaan van JPI HDHL.

Nieuws
Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website