Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Na de afronding van het programma Gezonde Voeding wat gericht was op de samenhang tussen voedingspatronen en chronische ziekten, is ZonMw nu voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’(JPI HDHL). ZonMw speelt hierbij een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en beweging, voeding en de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast is ZonMw betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Vooraankondiging werkgroepen voedingsgerelateerde aandoeningen

In de Joint Action "Werkgroepen voedings- gerelateerde aandoeningen" kunnen internationale werkgroepen een voorstel indienen over verschillende aspecten rondom voedingsgerelateerde aandoeningen. Subsidieaanvragen kunnen tussen 23 mei en 29 augustus 2017 worden ingediend.

Bekijk de vooraankondiging

JPI HDHL Congres

Op 1 december 2017 vindt het vierde JPI HDHL congres plaats in Brussel. Dit congres brengt verschillende stakeholders op het gebied van voeding en gezondheid bij elkaar. Denk daarbij aan wetenschappers, beleidmakers, NGO’s, industrie, gezondheidsprofessionals en de politiek. Een thema dat centraal staat op het congres is maatschappelijke kennis benutting.

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

DEDIPAC: eerste afgeronde project

De belangrijkste opbrengsten van DEDIPAC zijn een state of the art overzicht van de factoren die het eet -en beweeggedrag verklaren én een toolbox voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies en beleidsmaatregelen om gezonde leefstijl te bevorderen. De ontwikkelde databases en toolboxes bieden niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor gezondheidsprofessionals en beleidsmakers digitale handvatten voor het bevorderen van gezonde leefstijl.

Ga naar de website van DEDIPAC

Een leven lang intraveneus toegediende voeding

Vermoeidheid, depressieve gevoelens en beperkingen in het sociale leven drukken een grotere stempel op het dagelijkse leven van mensen die levenslang afhankelijk zijn van intraveneus toegediende voeding.
Getty Huisman-de Waal vertelt over haar promotieonderzoek dat inzicht gaf in wat voor patiënten echt relevant en belangrijk is en hoe belangrijk de invloed van verpleegkundige interventies daarin is.

Lees het interview met Getty Huisman-de Waal

Wat heeft JPI HDHL bereikt?

FAIR data

Het JPI HDHL werkt met de FAIR data principes die zich richten op de vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabel maken en het hergebruik van data. Een belangrijke reden hiervoor is om toegang tot wetenschappelijke data te verbeteren. Daarnaast wordt hergebruik van data gestimuleerd.
ENPADASI is een lopend onderzoek gefinancierd door het JPI HDHL wat hierbij aansluit. Dit project heeft als doel om toegankelijke onderzoek infrastructuur op te zetten met data uit uiteenlopend voedingsonderzoek.

Meer over het project op de website van Enpadasi

JPI HDHL nieuwsbrief

Graag op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Subsidieoproep voedingsregelateerde aandoeningen geopend!

Vanaf 23 mei 2017 kunnen werkgroepen een voorstel indienen over verschillende aspecten rondom voedingsgerelateerde aandoeningen. In deze korte call worden werkgroepen samengesteld die het veld van voedingsgerelateerde chronische aandoeningen een stap verder kunnen brengen. De opbrengst van de werkgroepen hebben waarde voor het wetenschappelijke veld en hebben maatschappelijke impact. Zoals bijvoorbeeld richtlijnen, roadmaps en een kennisagenda.

Nieuws

Werken voedings- en beweegaanpakken?

Vanaf 28 februari 2017 kunnen onderzoekers hun belangstelling tonen om de effectiviteit van bestaand beleid voor voeding, - en beweeginterventies te evalueren. Geïnteresseerde onderzoekers dienen een zogeheten “Expression of Interest” in waarin ze hun interesse en toegevoegde meerwaarde voor het netwerk toelichten.

Nieuws

7,5 miljoen euro voor onderzoek naar ‘volhouden gezonde leefstijl’

De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes en gedrag beter vol te houden. Hiermee wil de Hartstichting de groei van het aantal kinderen met overgewicht én hart- en vaatpatiënten een halt toeroepen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Working groups on diet related chronic diseases

Onderwerpen

Call topics:

  1. Economic evaluation of dietary interventions and/or physical activity interventions
  2. Integrated chronic disease prevention and management
  3. Scouting exercise for existing intervention studies and explore the possibilities of merging

Onderdeel van programma

Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL)

Geplaatst op

24 mei 2017

Deadline

29 augustus 2017,
16.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website