Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Internationaal eindsymposium darmmicrobioom

Darmmicrobioom

Elf internationale onderzoeksgroepen en een Kennisplatform presenteerden hun resultaten op het Healthy Microbiome Symposium, eind mei 2022 in Wenen. De projecten deden onderzoek naar de relatie tussen voeding, darmmicrobioom en gezondheid en werden gefinancierd door het Joint Programming Initiative a ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL).

Lees het Engelstalige nieuwsbericht van JPI HDHL

Gezonde voeding en leefstijl als medicijn?

Vrouw joggen

Er is steeds meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde. Een gezonde leefstijl kan effectief zijn bij het behandelen van verschillende chronische ziekten. Wil je weten hoe ZonMw bijdraagt aan leefstijlgeneeskunde?

Lees het volledige interview door Lifestyle4Health met ZonMw collega's

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Een verrassend groot deel van de Nederlandse ouders blijkt voorstander te zijn van een gezonde schoollunch. Maar hoe denken schoolleiders en leerkrachten op de basisschool daarover? Willen zij ook samen met de kinderen gezond lunchen? Een enquête van Pointer in samenwerking met DUO Onderwijsonderzoek & Advies laat zien dat er nog een wereld te winnen is.

Elders gezien

Live webinar over voedsel(on)zekerheid

Met een groeiende wereldpopulatie en wereldwijde problemen, zoals klimaatverandering en COVID-19, kampen steeds meer landen met voedselschaarste. Het is tijd om onze handen uit de mouwen te steken en de verergering van de wereldwijde hongersnood te voorkomen! Wilt u meer weten over de voedsel(on)zekerheden en met ons meedenken?

Meld uzelf dan aan voor de Webinar over voedsel(on)zekerheid op 31 januari van 14:30 tot 16:00!

Pagina

Nederland heeft te weinig regels voor gezonder eten

Voedselomgeving Nederland loopt achter in Europa bij het gezonder maken van de eetomgeving. Er is wel beleid, maar er zijn te weinig harde maatregelen. Dat blijkt uit een vergelijking van elf landen door onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht.

patat_ongezond_eten
Elders gezien

Interactieve kaart geeft overzicht van gezonde voedingsinitiatieven

Voedinggerelateerde ziekten nemen steeds meer toe. Dit leidt niet alleen tot hoge (zorg)kosten en extra druk op de zorg, maar geeft ook maatschappelijke problemen. Een interactieve kaart van Nederland is gepubliceerd die per gemeente initiatieven over voeding en gezondheid laat zien. Het doel hiervan is om gemeenten en andere initiatiefnemers overzicht te geven en hiermee te kunnen leren van elkaars ervaringen.

Elders gezien
Toon meer

Agenda

Webinar over voedsel(on)zekerheid

Op 31 januari 2023 organiseert het Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) een webinar over de wereldwijde voedselcrisis “Food (in)security due to crisis”. Het webinar is van 14.30-16.00 uur en wordt in het Engels gegeven.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website