Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Wat wij kunnen leren van traditionele Afrikaanse diëten

Niet alleen mediterrane diëten hebben gezondheidsvoordelen. Ook traditionele Afrikaanse diëten voorkomen allerlei welvaartziekten. ‘Mensen met een traditioneel Afrikaans voedingspatroon bleken minder geactiveerde immuuncellen te hebben,’ zegt Quirijn de Mast van het Radboudumc. Het westerse dieet stimuleert deze ongezonde ontstekingsreacties juist. Meer weten over dit project?

Lees het interview met Quirijn de Mast

Spannende tijd voor voedingsonderzoek

Sinds de start, 10 jaar geleden, van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) is er steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. De hoogleraren Edith Feskens en John Mathers, voorzitter en vice-voorzitter van de JPI HDHL Scientific Advisory Board, vertellen over de meest opvallende wetenschappelijke resultaten en wat volgens hen de komende jaren nog onderzocht moet worden.

Lees het Engelstalige interview

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Subsidie voor het versterken van leefstijladvies in de huisartsenpraktijk

Een zorggroep of huisartsorganisatie kan samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente subsidie aanvragen voor een project dat bijdraagt aan het verduurzamen en versterken van effectief leefstijladvies in de huisartsenpraktijk. Tot 2 augustus 2022 kan een projectidee worden ingediend voor de vandaag geopende subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’. Op 2 juni is een digitale vragenbijeenkomst over deze oproep.

Nieuws

Artsen in opleiding krijgen meer les over gezond eten

Tot voor kort speelde voeding nauwelijks een rol in de geneeskunde opleiding. Daar komt nu verandering in. Komend studiejaar werken studenten geneeskunde van Universiteit Utrecht en voeding en gezondheid studenten van Wageningen Universiteit samen aan projecten. Op deze manier worden artsen zich bewuster van de invloed van voeding.

Elders gezien

Preventieonderwijs in de geneeskunde opleiding

Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus projectleider Anna Kersten. Met ons project willen we bijdragen aan meer én beter preventieonderwijs in de artsenopleidingen. Lees meer in vakblad Voeding NU:

Elders gezien

Internationale subsidieronde geopend: wat is de rol van voeding op het immuunsysteem?

Bent u werkzaam als onderzoeker bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie? Vanaf vandaag kunt u, samen met internationale partners, een projectvoorstel indienen in de subsidieronde “Nutrition-responsiveness of the immune system: interplay between infectious diseases and diet-related metabolic diseases and the potential for food-based solutions” (NUTRIMMUNE). Daarin staat de rol van voeding, het immuunsysteem en het complexe samenspel tussen...

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Versterken preventie in de eerste lijn

Onderwerpen

  • Leefstijladvisering huisartsenpraktijk
  • Samenwerking huisartsen en professionals in de wijk
  • Preventie in de wijk
  • Verbinding eerste lijn, leefstijlaanbod, sociaal domein en welzijnsdomein

Onderdeel van programma

6e Preventieprogramma ‘Integraal met kennis aan de slag’ 2019 - 2022

Geplaatst op

12 mei 2022

Deadline

2 augustus 2022,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website