Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Achteruitgang brein mogelijk te remmen via voeding

De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, vertelt over de betekenis van haar bevindingen.

Lees het interview met Annemie Schols

Ongezond eten tijdens zwangerschap kan leiden tot astma bij kind

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor de moeder, maar ook voor haar ongeboren kind. Zo bleek uit de resultaten van de ALPHABET-studie waarin onderzoekers uit zeven Europese landen samenwerkten.

Bekijk de resultaten

Rol overgewicht bij COVID-19

Hebben obesitas en geassocieerde ontstekingsreacties invloed op de verloop van COVID-19? In twee projecten wordt het onderzocht:

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Leefstijlgeneeskunde is basis chronische zorg

"Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl", aldus huisartsen en gezondheidswetenschappers mede namens vereniging Arts en Leefstijl. "Leefstijlgeneeskunde is de dagelijkse praktijk". Lees het artikel in Huisarts en Wetenschap

Elders gezien

Onderzoekers: overheid moet gezonder eetpatroon afdwingen

De onderzoekers van het PEN project stellen dat de overheid meer moet én kan doen om een gezonder eetpatroon te bevorderen. De onderzoekers worden gefinancierd vanuit ZonMw via het internationale initiatief JPI HDHL.

Elders gezien

Onderzoek naar het voorkomen van overgewicht

Welke omstandigheden spelen een rol bij het voorkomen van overgewicht? Over deze vraag buigen de komende drie jaar vier internationale consortia zich voor de internationale subsidieronde “Prevention of unhealthy weight gain and obesity during crucial phases throughout the lifespan (PREPHOBES)”. Nederlandse onderzoekers zijn betrokken bij drie van de vier projecten.

Nieuws

JPI HDHL blijft voeding en gezondheid verbinden in 2021

Het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) bestaat 10 jaar en gaat vanaf 2021 verder als financieel zelfstandig initiatief. Binnen het JPI gaan 15 landen samenwerken aan het tot stand brengen van de visie. Deze visie behelst dat in 2030 iedereen de motivatie en de mogelijkheid heeft om gezond te eten uit een divers aanbod, een gezond niveau van lichaamsbeweging heeft en dat leefstijl gerelateerde ziekten...

Nieuws
Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website