Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Voedingsonderzoek bij ZonMw?

Funding

De mogelijkheden zijn breder dan je denkt!

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Bang om te eten

Binnen het NWO-programma Open Competitie is een project gehonoreerde dat meer inzicht wil krijgen in hoe patiënten met anorexia nervosa angst aanleren. Vermijden en afleren kan wellicht leiden tot betere behandelingen.

Lees meer over het project

Europees onderzoek naar ondervoeding onder 65-plussers

De meeste ondervoede ouderen wonen thuis, laat een groot Europees onderzoek zien. Coördinator Marjolein Visser pleit voor actievere opsporing van ondervoeding.

Lees het interview met Marjolein Visser

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Meer weten over waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

JPI HDHL nieuwsbrief

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid.

Meld u aan op de internationale website JPI HDHL

Actueel

Ontzieken: gezond gaan leven als medicijn

Wetenschappers en artsen pleiten voor veranderingen in onderzoek, de zorg en de omgeving, zodat patiënten makkelijker hun leefstijl aanpassen. Zo zijn chronische ziekten te bestrijden. Lees het verhaal van Wim Tilburgs en de visie van Amsterdamse hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en de Leidse hoogleraar diabetologie Hanno Pijl.

Elders gezien

Vooraankondiging internationale subsidieoproep preventie van overgewicht

Bent u een Nederlandse onderzoeker met expertise op het gebied van obesitaspreventie? U kunt eind januari 2020, samen met internationale partners, een projectidee indienen in de internationale subsidieronde “Prevention of unhealthy weight gain and obesity during crucial phases throughout the lifespan (PREPHOBES)” van het JPI HDHL.

Nieuws

Boek over wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde

Er is een bundel verschenen van verschillende auteurs die wetenschappelijk bewijs aandragen voor het nut van leefstijlgeneeskunde. De publicatie ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ is een initiatief van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health).

Elders gezien
Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website