Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Na de afronding van het programma Gezonde Voeding wat gericht was op de samenhang tussen voedingspatronen en chronische ziekten, is ZonMw nu voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’(JPI HDHL). ZonMw speelt hierbij een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en beweging, voeding en de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast is ZonMw betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Het belang van voeding en gezondheid

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Wil je weten waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

Onbedwingbare eetbuien

Eetbuien leiden vaak tot allerlei problemen zoals overgewicht, depressie en middelengebruik.
Dit project onderzoekt bij jongeren de negatieve emoties die eetbuien uitlokken. Hiervoor wordt een dagboek app ontwikkeld en getest. Ook wordt bekeken welke jongeren meer risico lopen om eetbuien te krijgen. De resultaten van dit project zijn in 2021 beschikbaar.

Meer informatie over het project

JPI HDHL Congres

Op 1 december 2017 vindt het vierde JPI HDHL congres plaats in Brussel. Dit congres brengt verschillende stakeholders op het gebied van voeding en gezondheid bij elkaar. Denk daarbij aan wetenschappers, beleidmakers, NGO’s, industrie, gezondheidsprofessionals en de politiek. Een thema dat centraal staat op het congres is maatschappelijke kennis benutting.

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

DEDIPAC: eerste afgeronde project

De belangrijkste opbrengsten van DEDIPAC zijn een state of the art overzicht van de factoren die het eet -en beweeggedrag verklaren én een toolbox voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies en beleidsmaatregelen om gezonde leefstijl te bevorderen. De ontwikkelde databases en toolboxes bieden niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor gezondheidsprofessionals en beleidsmakers digitale handvatten voor het bevorderen van gezonde leefstijl.

Ga naar de website van DEDIPAC

Een leven lang intraveneus toegediende voeding

Vermoeidheid, depressieve gevoelens en beperkingen in het sociale leven drukken een grotere stempel op het dagelijkse leven van mensen die levenslang afhankelijk zijn van intraveneus toegediende voeding.
Getty Huisman-de Waal vertelt over haar promotieonderzoek dat inzicht gaf in wat voor patiënten echt relevant en belangrijk is en hoe belangrijk de invloed van verpleegkundige interventies daarin is.

Lees het interview met Getty Huisman-de Waal

FAIR data

Het JPI HDHL werkt met de FAIR data principes die zich richten op de vindbaarheid, toegankelijkheid en hergebruik van data. Waarom? De toegang tot wetenschappelijke data te verbeteren. ENPADASI is een lopend onderzoek gefinancierd door het JPI HDHL wat hierbij aansluit. Doel van het project is om toegankelijke onderzoek infrastructuur op te zetten met data uit uiteenlopend voedingsonderzoek.

Meer over het project op de website van Enpadasi

JPI HDHL nieuwsbrief

Graag op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Foodball

Kunnen biomarkers van voedingsinname gevalideerd worden? Het ZonMw-project ‘The Food Biomarkers Alliance (Foodball)’ zoekt het uit.

Nieuws

Deltaplan voeding: samen bouwen aan een nationale agenda

Op welke onderwerpen zet Nederland de komende jaren in als het gaat om voedingsonderzoek? Over die vraag bogen zich een groep experts afkomstig uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid tijdens de invitational conference die ZonMw, TiFN en de Topsector Agri & Food eind juni organiseerden.

Nieuws

Samen bouwen aan een nationale agenda voedingsonderzoek

Op welke onderwerpen zet Nederland de komende jaren in als het gaat om voedingsonderzoek? Over die vraag buigt een groep experts afkomstig uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid zich tijdens de invitational conference die ZonMw, TiFN en de Topsector Agri & Food op dinsdag 27 juni organiseren. Doel is samen te komen tot een nationale agenda: een eenduidige visie van waaruit onderzoekers in de voedingswereld en aangrenzende vakgebieden optimaal...

Nieuws

Chronische ziekten behandelen met voeding

Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. De grootste gezondheidswinst is haalbaar bij de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte). Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Working groups on diet related chronic diseases

Onderwerpen

Call topics:

  1. Economic evaluation of dietary interventions and/or physical activity interventions
  2. Integrated chronic disease prevention and management
  3. Scouting exercise for existing intervention studies and explore the possibilities of merging

Onderdeel van programma

Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL)

Geplaatst op

24 mei 2017

Deadline

29 augustus 2017,
16.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website