Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, voeding, de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast zijn we betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Save the date

Kennissynthese Voeding als behandeling van chronische ziekten

De kennissynthese richt zich op voeding als therapeutische optie, dus het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen om het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden. Ingegaan wordt op voedingsadviezen in behandelrichtlijnen en de toepassing van voedingsadviezen in reguliere zorg. Ook worden barrières benoemd die effectieve inzet van dieetbehandelingen in de weg staan.

Bekijk de kennissynthese Voeding

Investeren in voedingsonderzoek

5 april is het Deltaplan Voedingsonderzoek gelanceerd dat pleit voor het investeren in én betere regie op onderzoek naar voeding, gezondheid en duurzaamheid. Het plan richt zich op de 3 speerpunten: duurzaam voedsel, duurzame voeding; voeding en gedrag; voeding & gezondheid.

Download het Deltaplan Voedingsonderzoek

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Wil je weten waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

JPI HDHL nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Gezond dieet voor duurzame voeding

Houdt u zich bezig met voeding en gezondheid? U kunt zich nu inschrijven voor de 5e internationale conferentie van het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) dat op 20 februari 2019 in Brussel plaatsvindt. De conferentie staat in het teken van ‘Diet as leverage point towards a healthy and sustainable food system’.

Nieuws

Leefstijl als medicijn

Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Het ‘medicijn’ kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.

Nieuws

Multidisciplinair onderzoek nodig voor beheersing gevolgen klimaatverandering

Klimaatverandering heeft op veel verschillende terreinen gevolgen voor onze samenleving: van landbouw tot gezondheid, van watervoorziening en -veiligheid tot migratie en openbaar bestuur. Het veranderende klimaat betekent ook voor de wetenschap een grote uitdaging, waarbij onderlinge samenhang en samenwerking van partijen binnen en buiten de wetenschap essentieel is.

 

Nieuws

Gecombineerde leefstijlinterventies in basispakket

Drie gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) zijn formeel goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de zorgverzekeraars. Dat betekent dat deze GLI’s vanaf januari volgend jaar binnen het basispakket van de zorgverzekering vallen.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website