Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Voedingsonderzoek bij ZonMw?

Funding

De mogelijkheden zijn breder dan je denkt!

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Bang om te eten

Binnen het NWO-programma Open Competitie is een project gehonoreerde dat meer inzicht wil krijgen in hoe patiënten met anorexia nervosa angst aanleren. Vermijden en afleren kan wellicht leiden tot betere behandelingen.

Lees meer over het project

Europees onderzoek naar ondervoeding onder 65-plussers

De meeste ondervoede ouderen wonen thuis, laat een groot Europees onderzoek zien. Coördinator Marjolein Visser pleit voor actievere opsporing van ondervoeding.

Lees het interview met Marjolein Visser

Ten JPIs at Ten - Global Impacts Reviewed

Global afbeelding met Youtube knop

De tien gezamenlijke programmeringsinitiatieven zijn tien jaar geworden. Deze video bespreekt de vele impacts en bijdragen die de tien JPI's leveren. Genieten!

Bekijk het filmpje op YouTube

Vlog 5e JPI HDHL Conference, Brussel

Martijntje Bakker

Beleef de dag mee met de vlog die Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw en voorzitter van het JPI HDHL, maakte. Met korte interviews met sprekers over de verschillende sessies en de belangrijkste conclusies van de dag.

Bekijk de vlog op YouTube

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Meer weten over waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

JPI HDHL nieuwsbrief

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid.

Meld u aan op de internationale website JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Hoe een diëtist een rol kan spelen bij diabetes type 2

Goede voeding staat de laatste tijd enorm in de belangstelling als interventie bij verschillende aandoeningen, zoals bij het terugdringen van diabetes type 2. Welke rol kan een diëtist daarbij spelen? Lees dit interview op Nu.nl met Connie Hoek, diëtist en betrokken bij Keerdiabetesom.nl. ZonMw heeft op dit moment een subsidieoproep open voor leefstijlgeneeskunde.

Elders gezien

Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie

Onderzoekers van het RIVM, Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinary Research hebben ontdekt dat de mens zelf de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie is. De ESBL-problematiek heeft een OneHealth-karakter want ESBL-antibioticaresistentie komt voor bij mensen, dieren in de veehouderij en gezelschapsdieren, voedsel van dierlijke oorsprong en het milieu.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website