Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Na de afronding van het programma Gezonde Voeding wat gericht was op de samenhang tussen voedingspatronen en chronische ziekten, is ZonMw nu voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’(JPI HDHL). ZonMw speelt hierbij een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en beweging, voeding en de productie van voedingsmiddelen en voedingsgerelateerde chronische ziekten. Daarnaast is ZonMw betrokken bij onderzoek naar voeding, cognitie en gedrag.

Uitgelicht

Internationale subsidieoproep Voeding en bewegen

Eind februari opent het internationale voedingsprogramma JPI HDHL een subsidieoproep voor de evaluatie van bestaande interventies op het gebied van voeding en beweging.

Bekijk de vooraankondiging

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

DEDIPAC: eerste afgeronde project

De belangrijkste opbrengsten van DEDIPAC zijn een state of the art overzicht van de factoren die het eet -en beweeggedrag verklaren én een toolbox voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies en beleidsmaatregelen om gezonde leefstijl te bevorderen. De ontwikkelde databases en toolboxes bieden niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor gezondheidsprofessionals en beleidsmakers digitale handvatten voor het bevorderen van gezonde leefstijl.

Ga naar de website van DEDIPAC

Een leven lang intraveneus toegediende voeding

Vermoeidheid, depressieve gevoelens en beperkingen in het sociale leven drukken een grotere stempel op het dagelijkse leven van mensen die levenslang afhankelijk zijn van intraveneus toegediende voeding.
Getty Huisman-de Waal vertelt over haar promotieonderzoek dat inzicht gaf in wat voor patiënten echt relevant en belangrijk is en hoe belangrijk de invloed van verpleegkundige interventies daarin is.

Lees het interview met Getty Huisman-de Waal

Wat heeft JPI HDHL bereikt?

FAIR data

Het JPI HDHL werkt met de FAIR data principes die zich richten op de vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabel maken en het hergebruik van data. Een belangrijke reden hiervoor is om toegang tot wetenschappelijke data te verbeteren. Daarnaast wordt hergebruik van data gestimuleerd.
ENPADASI is een lopend onderzoek gefinancierd door het JPI HDHL wat hierbij aansluit. Dit project heeft als doel om toegankelijke onderzoek infrastructuur op te zetten met data uit uiteenlopend voedingsonderzoek.

Meer over het project op de website van Enpadasi

Verwachte subsidieoproep medio 2017

Joint Action Werkgroepen voedings- gerelateerde aandoeningen
Internationale werkgroepen gaan in deze ronde aan de slag gaan met uiteenlopende aspecten rondom voedings-gerelateerde aandoeningen.

Volg het nieuws over de komende subsidieoproepen

JPI HDHL nieuwsbrief

Graag op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

7,5 miljoen euro voor onderzoek naar ‘volhouden gezonde leefstijl’

De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes en gedrag beter vol te houden. Hiermee wil de Hartstichting de groei van het aantal kinderen met overgewicht én hart- en vaatpatiënten een halt toeroepen.

Nieuws

Twaalf projecten gehonoreerd in internationale subsidieoproep: “biomarkers voor Voeding en Gezondheid”

Begin 2017 starten 12 onderzoeksprojecten op het gebied van Biomarkers voor Voeding en Gezondheid. Deze projecten zijn gehonoreerd in een internationale subsidieronde (ERA HDHL) waarbij 58 onderzoeksgroepen uit 13 landen zijn betrokken voor een totaalbudget van ongeveer 11.2 miljoen euro. De projecten worden gefinancierd door de betrokken landen in samenwerking met de Europese Commissie.

Nieuws

Factoren die eet- en beweeggedrag verklaren: resultaten DEDIPAC

De meeste mensen weten dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor de gezondheid. Maar waarom eten veel mensen ongezond en bewegen ze te weinig? Welke factoren verklaren het eet- en beweeggedrag van mensen? En hoe kun je deze kennis gebruiken en vertalen naar interventies en beleidsmaatregelen? Op deze vragen gaf DEDIPAC KH (Determinants of Diet and Physical Activity Knowledge Hub) antwoord tijdens hun eindsymposium in Bonn,...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Wilke van Ansem

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website