Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Internationale experts: pak ongezonde voeding wettelijk aan

Nederland bevordert gezonde voeding te weinig, laat het internationale PEN-project zien. ‘Het wordt ons veel makkelijker gemaakt om ongezondere dan gezonde producten te kopen.’

Lees het interview met Maartje Poelman

Poepmonsters baby’s geven inzicht in ontwikkeling darmflora

Bacteriën en andere micro-organismen koloniseren de darmen van een pasgeborene. Als dat niet optimaal verloopt, hebben kinderen een verhoogde kans op astma en allergieën. Microbioom-studies met poepmonsters van honderden kinderen uit 3 landen leren waar het misgaat.

John Penders vertelt over de resultaten

6e internationale conferentie

Eind april vond de 6e internationale conferentie van het Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) virtueel plaats. Centraal stond hoe een systematische aanpak voor een voedselsysteembenadering gerealiseerd kan worden. Ook stonden we stil bij de bereikte mijlpalen in het 10-jarig bestaan van JPI HDHL. Om een indruk te krijgen van deze 2-daagse conferentie kunt u dit korte filmpje bekijken.

Bekijk de impressie van de 6e conferentie

Responsible Research and Innovation in Food Systems Research

Voor financiers is door Fit4Food 2030 een gids gemaakt over 'Responsible Research and Innovation in Food Systems Research'.

Bekijk de gids

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Meer weten over onze projecten?

Kies een thema en bekijk de projecten:

Actueel

Resultaten van de training ‘Exploring pathways to impact’ voor jonge onderzoekers

Binnen het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) is het versterken van de impact van onderzoeksresultaten een van de prioriteiten. In dat kader verzorgde ERA-NET HDHL-INTIMIC in samenwerking met EIT FOOD een training voor jonge onderzoekers. Centraal stond de vertaling van onderzoeksresultaten naar maatschappelijke impact, in dit geval door onderzoek en innovatie beter te verbinden.

Nieuws

Hoe draagt leefstijl bij aan een optimale behandeling van COVID-19 patiënten?

Wat is er bekend over het effect van leefstijl op de vatbaarheid voor COVID-19 en welke rol spelen leefstijlinterventies in het beloop en herstel van COVID-19? Welke ontwikkelingen zijn kansrijk en welke stappen zijn nodig om deze verder te brengen? Een inventarisatie van beschikbare kennis en -hiaten op het gebied van leefstijl en COVID-19 biedt antwoorden. Deze start begin juli en rondt af in oktober 2021. De uitkomsten dragen bij aan een...

Nieuws

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Stad, groen, beton, hoge gebouwen en man die ertussen loopt
Nieuws

Laat de consument zich verleiden tot het kopen van gezondere boodschappen?

Volkorenproducten meer op ooghoogte geplaatst. Kassarekken uitsluitend gevuld met gezonde producten. Schaplabels die aangeven welke producten snel te bereiden zijn. Als gezonde producten meer opvallen in de supermarkt of goedkoper zijn, kiezen mensen deze producten dan vaker dan een ongezonder alternatief?

Nieuws
Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

+31 70 349 51 64
ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website