Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.

Uitgelicht

Europees onderzoek naar ondervoeding onder 65-plussers

De meeste ondervoede ouderen wonen thuis, laat een groot Europees onderzoek zien. Coördinator Marjolein Visser pleit voor actievere opsporing van ondervoeding.

Lees het interview met Marjolein Visser

Strategische onderzoeksagenda en implementatieplan JPI HDHL

strategic research agenda voorkant

Het JPI HDHL publiceert de 3e editie van haar strategische onderzoeksagenda gecombineerd met een implementatieplan voor 2019-2021.

Vlog 5e JPI HDHL Conference, Brussel

Martijntje Bakker

Bekijk nu de vlog die Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw en voorzitter van het JPI HDHL, maakte over de 5e JPI HDHL conferentie in Brussel. Korte interviews met sprekers geven een goed beeld van de verschillende
sessies en Martijntje eindigt met de belangrijkste conclusies van de dag.

Bekijk de vlog op YouTube

Onderzoeksprojecten van start!

Nederlandse onderzoekers werken mee in recent gestartte projecten van het JPI HDHL op verschillende gebieden.
PEN: vergelijkt beleidsmaatregelen over leefstijl
PREcisE, NutriPROGRAM en DIMENSION: bestuderen de relatie tussen voeding, epigenetica en ziekten

 

Waarom voedingsonderzoek?

JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters
JPI HDHL MOVIE: Why Research on Nutrition & Health matters

Meer weten over waar JPI HDHL mee bezig is en het belang van voedingsonderzoek?

Bekijk het filmpje

JPI HDHL nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van internationale activiteiten, bijeenkomsten en subsidieoproepen op het gebied van Voeding en Gezondheid? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van het JPI HDHL via onderstaande link. Aanmelden kan in de groene box aan de linkerkant.

Ga naar de internationale website van JPI HDHL

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe subsidieoproep leefstijlgeneeskunde

Het aantal mensen met een of meerdere chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus type 2 en hart- en vaat ziekten in Nederland stijgt. Er is steeds meer aandacht om leefstijlinterventies in te zetten in de behandeling van deze chronische aandoeningen, ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. Leefstijlgeneeskunde lijkt veelbelovend, maar is het ook (kosten) effectief? Dit is een van de belangrijke vragen die centraal staat in de...

Nieuws

Gemeenten en Menzis omarmen preventiebeleid

Diverse gemeenten en zorgverzekeraar Menzis maken de slag van zorg naar gezondheid. Alleen door traditionele zorgstructuren te ontstijgen kan de forse toename van chronische ziekten worden gekeerd. Leefstijlinterventies en lokale samenwerkingen zijn daarbij cruciaal. Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Het gaat daarbij om duurzaam financieren en organiseren.” Het tempo van deze transitie moet flink omhoog. Lees verder op menzis.nl

Elders gezien

Kennisagenda onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid

Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. Het veranderende klimaat in Nederland heeft al allerlei zichtbare gezondheidsgevolgen. Maatregelen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bieden kansen voor het bevorderen van de gezondheid, maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Wilke van Ansem

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 64
E-mailadresansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website