Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en de preventie van chronische ziekten. ZonMw is voornamelijk op internationaal niveau actief met het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Daarin spelen we een rol in de afstemming van onderzoek naar determinanten van voedingsgedrag en bewegen, gezonde en duurzame voeding en voedselproductie, en de rol van voeding bij (voedingsgerelateerde) chronische ziekten.
Niet alleen mediterrane diëten hebben gezondheidsvoordelen. Ook traditionele Afrikaanse diëten voorkomen allerlei welvaartziekten. ‘Mensen met een traditioneel Afrikaans voedingspatroon bleken minder geactiveerde immuuncellen te hebben,’ zegt Quirijn de Mast van het Radboudumc. Het westerse dieet stimuleert deze ongezonde ontstekingsreacties juist. Meer weten over dit project?
Sinds de start, 10 jaar geleden, van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) is er steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. De hoogleraren Edith Feskens en John Mathers, voorzitter en vice-voorzitter van de JPI HDHL Scientific Advisory Board, vertellen over de meest opvallende wetenschappelijke resultaten en wat volgens hen de komende jaren nog onderzocht moet worden.
Een zorggroep of huisartsorganisatie kan samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente subsidie aanvragen voor een project dat bijdraagt aan het verduurzamen en versterken van effectief leefstijladvies in de huisartsenpraktijk. Tot 2 augustus 2022 kan een projectidee worden ingediend voor de vandaag geopende subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’. Op 2 juni is een digitale vragenbijeenkomst over deze oproep.
Tot voor kort speelde voeding nauwelijks een rol in de geneeskunde opleiding. Daar komt nu verandering in. Komend studiejaar werken studenten geneeskunde van Universiteit Utrecht en voeding en gezondheid studenten van Wageningen Universiteit samen aan projecten. Op deze manier worden artsen zich bewuster van de invloed van voeding.
Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus projectleider Anna Kersten. Met ons project willen we bijdragen aan meer én beter preventieonderwijs in de artsenopleidingen. Lees meer in vakblad Voeding NU:
Bent u werkzaam als onderzoeker bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie? Vanaf vandaag kunt u, samen met internationale partners, een projectvoorstel indienen in de subsidieronde “Nutrition-responsiveness of the immune system: interplay between infectious diseases and diet-related metabolic diseases and the potential for food-based solutions” (NUTRIMMUNE). Daarin staat de rol van voeding, het immuunsysteem en het complexe samenspel tussen...