Wereldmalariadag, jaarlijks op 25 april, gebruiken organisaties en burgers over de hele wereld om meer aandacht te krijgen voor deze infectieziekte. Het doel is om de ziekte te voorkomen en uit de wereld te helpen. ZonMw helpt met onderzoek naar de preventie en diagnostiek van malaria.

Uitgelicht

Parel voor het RAPDIF-project

Dr. Henk Schallig ontvangt parelbeeldje

Dankzij de ontwikkeling van een nieuwe malariasneltest krijgen zieke kinderen met koorts in Afrika de juiste diagnose en de juiste medicatie. Hierdoor helpen we antimicrobiële resistentie een halt toe te roepen.

Bekijk de Parelpagina

Infectie door parasiet

mug

Malaria wordt veroorzaakt door een infectie met de Plasmodium parasiet. Deze komt het lichaam binnen via een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Jaarlijks melden zo’n 150-300 Nederlanders dat ze malaria hebben, opgelopen in de (sub)tropen (bron: RIVM). Preventie van malaria is gericht op reizigers naar/uit een malariarisicogebied.

Lichaamsgeur trekt malariamuggen aan

Malariafilmpje YouTube

Uit onderzoek blijkt dat kinderen geïnfecteerd met malaria extra aantrekkelijk zijn voor malariamuggen door hun lichaamsgeur. Zo verspreidt de ziekte zich. Wageningen University & Research maakte er een filmpje over.

Bekijk het YouTube filmpje

Belang van preventie van malaria

Het thema van de wereldmalariadag dit jaar is 'Zero malaria starts with me'. Met dit thema roept de WHO organisaties op samen te werken aan een wereld vrij van malaria. Er is al veel voortgang geboekt in het bestrijden van een van de oudste ziektes in de mensheid. Maar we zijn er nog niet en er zijn nog verontrustende trends te zien.

Ook in Nederland vindt onderzoek plaats naar malaria. Vanwege de omvang van het probleem wereldwijd en omdat mensen de kans lopen malaria te krijgen als ze op reis gaan. In Nederland doen onder andere de volgende universiteiten/instituten onderzoek naar malaria:

Sommige van deze onderzoeken financiert ZonMw.

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Relevante links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website