Bacteriën en virussen zijn overal. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid.

Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt. Handhygiëne levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekten als corona) bij mensen en dieren.

Handhygiëne levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekte) bij mensen en dieren

Het wassen van handen met zeep is een effectieve en betaalbare manier om ziekten te voorkomen en levens te sparen. Elk jaar op 5 mei is het de internationale dag van de handhygiëne en op 15 oktober is het wereldhandenwassendag (global handwashing day).

Heel gewoon, handen schoon

Goede handhygiëne blijft belangrijk! Corona lijkt misschien verdwenen, maar er zijn altijd andere virussen en bacteriën die op de loer liggen. Was regelmatig goed je handen met zeep.

Uitgelicht

Waarom is handhygiëne belangrijk?

Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggrelateerde infecties. Dit zijn infecties die voorkomen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven. Handen zijn namelijk een uitstekend "vervoermiddel" voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen en daarmee zorggerelateerde infecties te voorkomen.

Alle 'Hands' aan dek voor schone handen

Handen wassen onder een kraan

Met het HANDSOME lespakket leert de zorgprofessionals effectief omgaan met besmettingsgevaar bij kwetsbare ouderen. Door goed de handhygiëneregels en -methoden na te leven, wordt verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, beperkt.

Aan de slag? De HANDSOME-methode en de -lessen zijn te vinden op de website van Zorg voor Beter.

Lees het nieuwsbericht

Hygiëneregels COVID-19-units ziekenhuis

Jonne Sikkens

Vooral op verpleegafdelingen liepen veel medewerkers een infectie op. Opvallend genoeg gaven niet de patiënten, maar de medewerkers elkaar het virus door. 'We hebben de hygiëneregels aangescherpt', zegt de onderzoeksleider. 

Intervieuw met Jonne Sikkens

Interessante ZonMw-projecten

handen wassen met zeep

Relevante links

Handen wassen

Handen wassen

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Wanneer moet je je handen wassen? En wat is de juiste manier om je handen te wassen? Het RIVM geeft duidelijk antwoord op deze vragen.

Bekijk de filmpjes bij het RIVM

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website